In het nieuws

Likeability of 3

Je mag het scherm van je mobiel aanraken in de auto

Foto: Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

7 MRT 2018

Je mag tijdens het rijden je mobiele telefoon aanraken terwijl deze in een houder zit. Die beslissing is vandaag genomen in het gerechtshof in Leeuwarden. Tot nu toe was het vrij vaag wat je precies wel en niet mag doen met je smartphone in de auto.

Sneek

Bellen is uiteraard verboden en ook het vasthouden van je mobiele telefoon is uit den boze, maar smartphones kunnen vanuit de houder nog prima worden bediend. Mag dat eigenlijk? Nieuwe richtlijnen waren absoluut nodig en zijn nu gevormd door een zaak over een verkeersboete.

De kwestie draait om een automobilist die in Sneek een boete van 230 euro had gekregen omdat hij een mobieltje bediende. Zijn telefoon zat in een handsfreehouder. Hij stapte naar de kantonrechter. Die oordeelde dat aanraken gelijk staat aan het vasthouden van een telefoon, wat verboden is. Het hof is het daar niet mee eens.

Wat is strafbaar?

De bestuurder en het Openbaar Ministerie waren in beroep gegaan. Het OM wilde een duidelijker beeld van wat strafbaar is bij het gebruik van mobieltjes achter het stuur, mede omdat veel veel mensen navigatie-apps op hun telefoon hebben.

Ook zat het OM nog met vraagtekens over het gebruik van andere apparatuur zoals navigatiesystemen. Daar heeft het hof nu opheldering over gegeven. Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland, noemt de beslissing "teleurstellend". Hij had dan ook verwacht dat de uitspraak anders uit zou pakken. Hij vertelt: "Dit is een open uitnodiging voor mensen om nóg vaker hun telefoon in de auto te gebruiken. Er is een hoop gepubliceerd over alle ellende die dat kan opleveren, dus vandaar begrijp ik de keus niet. Ook wanneer je de telefoon alleen vanuit de houder mag bedienen, is het een stuk makkelijker om bijvoorbeeld Whatsapp te openen."

Volgens Stomphorst moet de sociale norm rondom het gebruik van mobieltjes in het verkeer al jaren veranderen. Een besluit zoals dit draagt daar niet aan bij. "Als we gezamenlijk de verkeersveiligheid willen verbeteren, zou er eerder een verbod dan een toezegging moeten komen. Wanneer iets bij wet geldt, wordt het namelijk op een voetstuk geplaatst. Bij een verbod zeg je: wij accepteren mobiel in het verkeer op geen enkele manier. Nu gebeurt juist het tegengestelde."

Het SWOV (Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) deed in juni 2017 nog onderzoek naar het gebruik van smartphones in de auto. Daarbij verwijzen zij naar een Amerikaans onderzoek waaruit duidelijk werd dat 'appen' de kans op een ongeluk verzesvoudigd. Mobiel telefoongebruik heeft volgens de research niet alleen negatieve effecten doordat bestuurders fysiek, visueel en auditief worden afgeleid bij de gelijktijdige bediening van telefoon en voertuig, maar ook omdat zij hun aandacht moeten verdelen tussen telefoongebruik en rijden. Technische maatregelen, voorlichting en educatie kunnen een verantwoord gebruik van smartphones bevorderen.

Markus van Tol, woordvoerder van ANWB, vindt dat de verantwoordelijkheid in de auto altijd bij de bestuurder moet blijven liggen. Wij vinden dit juist een goede, duidelijke uitspraak. Als de rechter het aanraken van je mobieltje in een houder verboden had, kan je alles wat kan afleiden wel gaan verbieden, zoals het gebruik van knoppen of richtingwijzers. Dat werkt toch averechts. Wij vinden absoluut dat automobilisten zich niet moeten laten afleiden in het verkeer, maar die verantwoordelijkheid ligt wel bij de bestuurder zelf. Als je met 100 kilometer per uur over de weg sjeest is het natuurlijk niet verstandig om tegelijkertijd iets anders te doen."


dislikelike
user_e3d60270cc66ca0b82dc32f3fe4d8ac1d08f51f5_avataruser_3884e851e64a936fa018bfdce54d23c804a41ab5_avataruser_2a13e24439c69c45c3c222278bc70454b939df8c_avatar

Views

3k+

Zoektocht Koen verder met honden en tip over meisje

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:41

De zoektocht in Italië naar de vermiste Koen (17) uit Soest, richt zich zondag op camping annex vakantiepark Gasparina langs het Gardameer. Die camping ligt in de buurt van de camping waar Koen zelf verbleef. De politie zoekt daar langs het water, na een melding van een getuige die in dat park werkt.

De vrouw zegt dat ze Koen en een meisje met halflang haar heeft gezien toen ze vrijdagochtend vroeg van haar werk terugkwam. Vermoedelijk is hij met het meisje langs het strand gelopen om haar terug te brengen naar haar camping Lido. Daarna zou hij mogelijk via de weg koers hebben gezet naar zijn eigen camping, Eurocamping Pacengo. Volgens een woordvoerder van de familie zijn er vermoedens wie het meisje is en wordt er geprobeerd contact met haar te krijgen.

Zoekhonden


Views

700+

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

De vrouw werd rond 05.30 uur voor haar woning door een nog onbekende man aangevallen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een jonge vrouw is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt nadat ze door een man is aangevallen en gewelddadig verkracht in Rotterdam.

Achtervolgd

De vrouw fietste rond 05.00 uur vanaf Rotterdam Centraal via de Maasboulevard naar haar woning in de Herman Bavinckstraat. Toen ze rond 05.30 uur bij haar woning aankwam, werd ze door een nog onbekende man aangevallen. De politie houdt er rekening mee dat de dader het slachtoffer heeft gevolgd vanaf het station.


Views

2k+

Na het weekend wordt het heel erg warm

Camera videoNa het weekend wordt het heel erg warm

Hoogstwaarschijnlijk krijgen we te maken met een hittegolf. Foto/ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

3 UUR

Het wordt heel erg warm! Dit weekend hebben we aangenaam weer gehad in heel het land. Na het weekend kunnen we een echte hittegolf verwachten. Het kan zelfs 36 graden worden.

Het wordt in een aankomende week flink zonnig en er komt warme wind. Het wordt dan geleidelijk aan ruim dertig graden. Neerslag hoeven we niet te verwachten. Dinsdag en woensdag komt de echte hitte opzetten en dat houdt dan ook een tijdje aan.

Hittegolf


Views

500+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

2k+