Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Vijf jaar cel voor ‘politiemol’ Mark M.

Politiemol Mark M. uit Weert krijgt vijf jaar cel en mag tien jaar geen publieke functie uitoefenen. De 31-jarige oud-politieman M. verkocht jarenlang politie-informatie aan criminelen en verdiende daar volgens justitie veel geld mee.

Mark M. was zelf niet bij de uitspraak, want hij woont tegenwoordig in Oekraïne. In de zomer van 2017 werd hij uit voorarrest ontslagen en sindsdien was hij daarom vrij man. Nederland moet hem nu gaan opsporen en, als hij in Oekraïne zit, om aanhouding en arrestatie vragen.

M. ontkent

Zelf blijft M., die sinds 2009 voor de politie werkte, ontkennen dat hij iets verkeerd deed. Dat hij ruim 28.000 keer vertrouwelijke gegevens opzocht over politie-onderzoeken, zou hij hebben gedaan als hobby. Het geld dat hij ontving zouden leningen zijn geweest.

Maar volgens berekeningen van de rijksrecherche heeft de oud-politieagent minimaal 800.000 euro verdiend met de verkoop van informatie. Het geld heeft hij volgens het OM witgewassen.

Aanzien van politie geschaad

Volgens de rechtbank heeft M. het aanzien van de politie met zijn ‘schaamteloze gedrag’ ernstig geschaad. Ook dat M. geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen en geen spijt betuigde, wordt hem door de rechtbank zwaar aangerekend.

Het OM had zelf ook vijf jaar geëist. Dit vanwege onder meer corruptie, witwassen, schending van het ambtsgeheim, computervredebreuk en deelname aan een criminele organisatie.

Tussenpersoon Mark S. is veroordeeld tot drie jaar cel. Ook die straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.