Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 22 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Meer Nederlandse films en series op Netflix?

Er moeten meer Nederlandse films en series op Netflix komen. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een rapport.

Streamingdiensten als Netflix, Amazon en Apple moeten investeren in producties van Nederlandse bodem. Daarbij is de Raad voor Cultuur van mening dat er een minimaal aantal films en series van Nederlandse makelij in het aanbod moet worden opgenomen. In Frankrijk is deze regel al van kracht. Op Netflix is daar ten minste 20 procent van de content uit eigen land afkomstig.

Net als de publieke en de commerciële omroepen moeten on demand-diensten zich in de toekomst aan bepaalde wettelijke voorschriften gaan houden, vindt de Raad voor Cultuur.

Onze film- en televisie-industrie is flink onder druk komen te staan door de veranderingen in het medialandschap. Concurreren met aanbieders als Netflix, Apple en Amazon, maar ook Google en Facebook heeft nauwelijks zin. De Nederlandse film- en tv-industrie heeft moeite om zijn marktaandeel te behouden.

Als dit advies ter harte wordt genomen, betekent dit dat we meer Nederlandse Netflix Originals kunnen verwachten. De eerste Nederlandse / Belgische serie op Netflix, Undercover, werd in november aangekondigd.

Overigens vindt de Raad voor Cultuur ook dat publieke omroepen hun content via sociale netwerken als YouTube moet kunnen verspreiden om hun zichtbaarheid te vergroten. Op dit moment mag dat niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.