Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 12 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Hermien de koe aangekomen in koeienrusthuis

Hermien de koe gaat definitief niet naar de slacht en kwam maandagochtend aan in het koeienrusthuis in Friesland. Hier zal ze de rest van haar leven goed verzorgd worden. Dit is de climax van het verhaal over een vleeskoe die ontsnapte en twee maanden lang uit de handen van mensen wist te blijven. Hermien struinde twee maanden lang rond in de bossen van Lettele, een dorp in de buurt van Deventer. Het dier vangen bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Gevangen

Nadat Hermien zondagavond in bewaring werd genomen, werd zij maandag vervoerd naar het rusthuis in Olderberkoop. Hier heeft zij een plek gekregen in de koeienruststal. Het dier ontloopt de slacht en mag hier de rest van haar leven gaan genieten. Niet alleen Hermien, maar ook haar ontsnappingspartner Zus hebben slachthuisgratie gekregen. Koe Zus ging er tegelijk met Hermien vandoor, maar zij werd al vrij snel weer gevangen.

Hermien slaagde er heel lang in uit de handen van haar eigenaren te blijven. Zondagavond werd er opnieuw een poging gedaan om Hermien te vangen. Dit lukte, maar echt soepel ging het niet. Dierenartsen en boeren hadden een val gemaakt maar de koe trapte hier niet in. Toen moest er zwaarder geschut aan te pas komen. Hermien werd neergeschoten met een zwaar narcosemiddel. Dit middel bleek echter zo zwaar dat er twijfels waren of Hermien ooit nog wakker zou worden. Toch ontwaakte de bekendste grazer van de afgelopen tijd uit haar slaap. Er was niks ernstigs aan de hand, maar ze was wel wat humeurig.

Veel mensen leefden mee met Hermien de koe. De Partij voor de Dieren initieerde een inzamelingsactie waarmee geld kon worden opgehaald om de koeien naar het rusthuis in Friesland te kunnen brengen. En er werd genoeg gedoneerd om zowel Hermien als Zus te kunnen overnemen van de eigenaren. Het koeienrusthuis zit met de komst van Hermien en Zus nu wel vol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.