Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 1 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Celstraf en weilandverbod voor misbruik lammetjes

Een schaap en drie lammetjes seksueel misbruiken: daar is Jan H. (41) uit Texel donderdag door de rechtbank van Alkmaar voor veroordeeld. De man krijgt twintig maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk.

Ook mag H. niet in de buurt komen van vee in de nacht als hij zijn celstraf heeft gehad. Zelf vindt hij niet dat hij iets fout heeft gedaan. ,,Dit is zoiets achterlijks waarvan ik word beschuldigd. Ik ben juist iemand die beesten helpt", zei hij.

Verkeerscontrole

H. werd bij een verkeerscontrole onder invloed van verdovende middelen betrapt en moest mee naar het politiebureau. Toen de politie zijn auto onderzocht, vonden zij een bivakmuts en zaklamp, waarna ze besloten de man ook te fouilleren. Die fouillering leverde spuitjes met veterinair glijmiddel op. H. bleek ook in het bezit van spanbanden en een muilkorf, waar bij later onderzoek DNA-sporen van een schaap op werden gevonden.

Toevallig liep er op het eiland al een onderzoek naar seksueel misbruik van een aantal schapen. De dader leek gevonden, hoewel H. nog steeds ontkent hier iets mee te maken te hebben. De rechtbank acht echter bewezen dat H. in ieder geval vier dieren seksueel heeft misbruikt, onder meer omdat er spermaresten van hem werden teruggevonden bij de dieren.

Verboden wapenbezit

Naast het misbruik van het schaap en de lammeren werd H. ook veroordeeld voor verboden wapenbezit. In zijn huis zou onder andere een zelfgemaakt explosief zijn gevonden. H. heeft het verboden wapenbezit toegegeven.

Uiteindelijk viel de uitspraak lager uit dan de eis van de officier van justitie, die hem vijf jaar achter de tralies wilde hebben en hem nadat hij zou zijn vrijgelaten wilde verbieden zijn woning te verlaten tussen middernacht en 06.00 uur ‘s ochtends.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.