Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Moet je straks overal statiegeld voor betalen?

Steeds meer Nederlandse gemeenten steunen het initiatief om ook statiegeld te heffen op kleine flesjes en blikjes. Moeten we straks werkelijk voor alles statiegeld betalen? Vijf vragen.

Wat is het initiatief?

Het gaat om de zogenaamde statiegeldalliantie van Recycling Netwerk Benelux. Deze alliantie startte eind november 2017 met 21 leden. Het initiatief heeft als doel om druk uit te oefenen op de regeringen in Nederland en België om ook op kleine flesjes en blikjes statiegeld te gaan heffen. Nu gebeurt dat alleen op grote flessen.

Waarom is dat nodig?

De uitbreiding van het statiegeld is er vooral op gericht om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Uit onderzoek van denktank CE Delft bleek dat statiegeld op blikjes en flesjes zwerfafval met liefst 70 tot 90 procent kan verminderen.

Daarnaast hoopt men met de verdere invoering van het statiegeld dierenleed en opruimkosten te verminderen. Zwerfaval vormt een groot gevaar voor dieren. Zij kunnen stikken in plastic verpakking of zich snijden aan bijvoorbeeld scherpe blikjes.

Wie hebben zich hierbij aangesloten?

Bij de oprichting van de alliantie waren er 21 leden, bestaande uit maatschappelijke organisaties en een aantal gemeenten. Inmiddels steunen 101 Nederlandse en Vlaamse organisaties het initiatief.

Onder de 101 aangesloten organisaties bevinden zich 29 Nederlandse gemeenten, waaronder Amsterdam, Utrecht en Haarlem.

Zitten de consumenten en supermarkten hierop te wachten?

Tegenover Trouw verklaart Recycling Netwerk dat consumenten niet onwelwillend tegenover uitbreiding van statiegeld staan. Volgens woordvoerder Tom Zoete blijkt dat uit opiniepeilingen die de afgelopen jaren zijn gedaan. Daarnaast is een petitie van Merijn Tinga, die zich inzet voor de bestrijding van zwerfafval, bijna 60.000 keer ondertekend.

Supermarkten vrezen echter dat de uitbreiding veel geld gaat kosten. De branchevereniging van supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), is in ieder geval tegen uitbreiding. De vereniging noemt het onderzoek van CE Delft bovendien onbetrouwbaar. De levensmiddelenindustrie zou meer voelen voor vrijwillige inzamelingen.

Dat zegt overigens niet dat alle supermarkten tegen zijn. Zo zouden Aldi en Lidl niet per se onwelwillend tegenover uitbreiding staan.

Hoe nu verder?

De Tweede Kamer gaat in maart in gesprek over het statiegeld. Recycling Netwerk Benelux hoopt dat de grote hoeveelheid aan organisaties die zich bij het initiatief hebben aangesloten de Kamer ertoe zet om het statiegeld inderdaad uit te breiden.

De alliantie probeert zich ondertussen verder uit te breiden. In de toekomst wil men ook Luxemburg en Wallonië bij de alliantie betrekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.