In het nieuws

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…
Likeability of5

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…

Ahmed Aboutaleb bij een enorme trap bij Rotterdam CS. / Robin van Lonkhuijsen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

26 JAN 2018

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb is ambassadeur van de onlangs begonnen wedstrijd #RotterdamSchrijft. Hij schreef zelf ook, over zijn jeugdjaren en liefde voor poëzie en deelt zijn verhaal als eerste in Metro.

Ahmed Aboutaleb: Poëzie is van jongs af aan mijn kameraad geweest. In het Berbertalige Rifgebergte in het noordoosten van Marokko luisterde ik vroeger vaak naar de radio, naar de verzen van Arabische dichters. Ik herinner me een hoorspel over een gevleugeld paard, een soort Superman, die de wereld overvloog om mensen te redden. Ik begreep er niet zo veel van, maar het Arabisch had voor mijn oren een bijna magische klank.

Te arm voor dichter

Het was mijn grootste wens om ook dichter te worden en naar Bagdad te reizen, destijds het centrum van de Arabische cultuur. Een vrijplaats voor schrijvers, dichters en kunstenaars. De reden waarom die jongenswens niet in vervulling ging was armoede. Er was niet eens geld voor de bus. We leefden met het gezin in een klein huis met een stukje grond waar aardappelen, kikkererwten en linzen op werden verbouwd. Het ontbijt bestond vaak uit opgebakken oud brood met wat olie en suiker; overdag en ‘s avonds aten we aardappelen met brood en wat soep eroverheen. We hadden weinig, maar ons leven werd verrijkt door poëzie en muziek.

Littekens op mijn arm

Op mijn vierde werd ik door mijn grootvader naar de moskeeschool gestuurd, om het klassiek Arabisch te leren lezen en schrijven. De imam reciteerde Koranverzen en de leerlingen moesten de teksten uit hun hoofd leren, ook al begrepen we er geen woord van. Als je gedachten even naar buiten dwaalden (wat mij en mijn klasgenootjes regelmatig overkwam), waren een paar ferme tikken met een stok je deel. De littekens op mijn arm herinneren mij aan deze tijd.

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…

Aboutaleb in gesprek met bewoners van zijn stad, tijdens de Rotterdam G1000. / Jerry Lampen | ANP

Ik neem het mijn (groot)ouders niet kwalijk, het was immers de droom van mijn vader dat zijn oudste zoon imam zou worden, net als hij. Hij wist niet beter, ook hij was met harde hand onderwezen door docenten zonder pedagogische inzichten. Nog steeds ben ik onder de indruk van zijn immense geheugen en melodieuze recitaties.

Die vroege schooltijd bracht mij ook wat goeds, ik leerde de Koran lezen als één groot gedicht. De tekst berust op het basisidee van alle poëzie: de eenheid van klank en betekenis, waarin al het onzegbare verwoord kan worden.

Koude Hollandse winter

Op vijftienjarige leeftijd zette ik voor het eerst voet aan wal in Nederland, het land waar mijn vader al jaren werkte als gastarbeider om in ons levensonderhoud te voorzien. De dag van vertrek herinner ik mij nog goed. In een oude, gammele auto werden we naar het vliegveld gebracht. Zo ver buiten mijn dorp was ik nog nooit geweest. Veel had ik niet bij me. Een Viewmaster die ik een keer cadeau had gekregen van mijn vader tijdens een zomervakantie: een stereoscoop waarmee ik weg kon dromen bij mooie plaatjes van Den Haag, de stad waar hij woonde. Verder had ik nog wat kleding in mijn tas, veel te koud voor de Hollandse winter. Maar ik kreeg op de valreep nog iets mee. Terwijl we op de auto stonden te wachten, kwam een oom langs om afscheid te nemen. Hij gaf mij een boekje over het gevleugelde paard, het sprookje dat ik van de radio kende. Ik heb het nog steeds in mijn boekenkast staan.

Luisterende president

Pas in Nederland ontdekte ik Adonis, een Arabische dichter met een bijzondere naam. Ook hij groeide op in een bergdorp, in Syrië, als zoon van een boer. Hij heette toen nog Ali Ahmed Saïd en schreef al jong zijn eigen gedichten. Toen hij twaalf jaar was, kwam in een naburig dorp de Syrische president op bezoek. Ali Ahmed drong zich naar voren en riep dat hij een gedicht wilde voordragen. Dat vond de president goed. Hij luisterde aandachtig en was diep onder de indruk. Hij vond dat Ali Ahmed zijn talent verder moest ontwikkelen en zorgde ervoor dat Ali Ahmed Saïd op een goede school terechtkwam. Later studeerde hij aan de universiteit van Damascus. Daar leerde hij de grote dichters uit de oostelijke en westelijke wereld kennen. In die tijd koos hij voor een andere naam: Adonis.

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…

Aboutaleb ontsteekt de kerstverlichting van Rotterdam. / Bart Maat | ANP

De naam Adonis is afkomstig uit de Griekse mythologie. Adonis was een goddelijke, knappe koningszoon en de beminde van Aphrodite, godin van de liefde. Hun samenzijn duurde niet lang, want Adonis werd gedood door een everzwijn. Op het graf van Adonis groeide een anemoon. Het verhaal wil dat elke lente, als de anemoon weer gaat bloeien, Adonis terugkeert op aarde. Daarom koos Ahmed Saïd voor deze naam. Voor hem betekent deze mythe dat elk gedicht een nieuwe waarheid in de wereld brengt. Daarmee keerde hij zich tegen dogma’s en religies, die immers stellen dat de waarheid voor eens en altijd alleen te vinden is in de woorden van de profeten.

In botsing met autoriteiten

Vanwege zijn radicale ideeën en zijn deelname aan verboden activiteiten belandde Adonis in de jaren vijftig van de vorige eeuw een tijd in de gevangenis. Ook na zijn vrijlating kwam hij nog regelmatig in botsing met de autoriteiten. Daarom verhuisde hij in 1956 naar Beiroet, de hoofdstad van het iets vrijere Libanon. Daar trouwde hij en zijn twee kinderen werden er geboren. Toen de burgeroorlog steeds heviger werd, vertrok hij met zijn gezin naar Frankrijk, vanaf 1980 woont hij in Parijs.

Adonis ziet zichzelf als een trekvogel. In dat opzicht lijkt hij op Desiderius Erasmus, die zei: ‘De hele wereld is mijn vaderland’. Adonis zegt: ‘Mijn vaderland is de taal’. Hij beweegt zich tussen oost en west, tussen traditie en moderniteit en is kritisch naar beide kanten. De oosterse wereld heeft naar zijn mening te weinig ruimte voor het nieuwe en creatieve. De westerse wereld daarentegen laat zich volgens hem te weinig inspireren door wijsgeren en dichters. Adonis pleit voor een poëzie die taboes doorbreekt, frustraties overwint en nieuwe vrijheden creëert.

Vertalen is geconcentreerd lezen

Zo lees ik ook zijn gedichten. Als breekijzers om de poorten naar het nieuwe, het andere, de medemens te openen. Af en toe probeer ik ze te vertalen. Vertalen is een vorm van geconcentreerd lezen, een zoektocht naar de bedoeling van het vers. Een paar jaar geleden heb ik het gedicht Het vieren van Eenzaamheid van vertaald, omdat de eerste twee regels me zo bij de keel grepen. Het is een lang gedicht, waarvan ik de eerste regels graag met u wil delen.

De eenzaamheid is een tuin

Met maar één boom

Van kinds af aan

Hier in deze straat

Liepen we samen, mijn vriend de dichter en ik

Vreemd, zijn stappen vervliegen nog steeds met het stof

Ben bevriend met narcissen

Maar hou het meest van een andere bloem

Ben dorstig

Mijn dorst kan alleen gelest worden

Door water dat ik niet kan vinden

Je hebt geen geheimen

Ook mijn geheimen niet

Blijf weg

Opdat je een vraag blijft

[…]

Voor mij is Rotterdam een poëtische stad. Een stad waar nog zo veel mooie woorden en zinnen geplukt kunnen worden en tot mooie verhalen gerangschikt. Ik nodig u uit op zoek te gaan.

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…

Ex-voetballer Royston Drenthe schreef ook een Rotterdamverhaal. / Paul Ellis | AFP

Op zoek naar het beste verhaal

Bibliotheek Rotterdam, lees- en schrijfplatform Sweek en boekhandel Donner lanceerden eerder deze maand #RotterdamSchrijft. Gezocht wordt naar het beste verhaal van maximaal 2000 woorden over Rotterdam (uploaden via Sweek.com). Naast Ahmed Aboutaleb schreven ambassadeurs als ex-voetballer Royston Drenthe en stadsdichter Derek Otte al een verhaal over de stad. De wedstrijd duurt tot en met 12 maart.


likelove
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avataruser_100e3b76ce68f45d6c92e48e595909022a990fd5_avatar

Partij voor de Dieren start met 'woudfunding'

Veluwerbos/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 MIN

De Partij voor de Dieren is dinsdag een actie gestart om natuur in Gelderland aan te kunnen kopen. Met deze 'woudfunding' wil de partij voorkomen dat particulieren natuurgrond van Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland in handen krijgen. Staatsbosbeheer noemt de actie van de partij „jammer en onnodig".

In mei van dit jaar zijn Gelderland en Staatsbosbeheer gestart met een openbare grondruil van in totaal 600 hectare natuurgrond. Tot eind deze maand kan iedereen inschrijven op 170 kavels, die een vaste prijs hebben. Vastgelegd is dat deze kavels natuurgrond moeten blijven. De provincie zal daar op toezien.

Vijf euro


Hond sterft kwartier na baas: Waren onafscheidelijk

Niet de hond uit het verhaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

58 MIN

Na een gevecht verspreid over acht jaar is de Schot Stuart Hutchison onlangs gestorven aan de gevolgen van kanker. De 25-jarige man overleed niet alleen.

Hersentumor

In 2011 werd er voor het eerst een hersentumor geconstateerd bij Hutchison. Daarvan leek hij te herstellen, maar zowel in 2014 als 2018 keerde de ziekte terug. De derde keer bleek de strijd niet meer te winnen.


Win 2 tickets voor de actiefilm Angel Has Fallen

Win 2 tickets voor de actiefilm Angel Has Fallen

In samenwerking met Dutch Film Works

GISTEREN

Twee gewone tickets voor Angel Has Fallen, of héle speciale. Metro heeft ze in elk geval voor deze actiefilm met Gerard Butler, die vanaf donderdag in de bioscoop draait.

2 x 2 tickets geven we weg voor de speciale Bier, Burgers en Blockbustersvoorstelling, op donderdag 22 augustus bij Kinepolis (Jaarbeurs Utrecht).

Speciale mannenavond


Grapperhaus naar Thailand voor coffeeshopbaas

Ferd Grapperhaus/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vliegt later deze week naar Thailand om met vertegenwoordigers van de regering daar te praten over de zaak van de Nederlandse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Die is daar tot tientallen jaren cel veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld.

Strafrechtelijk onderzoek

Het Openbaar Ministerie vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise OM vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin vervolgens zelf. Zijn echtgenote, die door justitie in Nederland slechts als getuige was aangemerkt, kreeg 12 jaar.


WIN! 2 Mysteryland Camping + Weekend tickets

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:50

We geven 2x2 Camping + Weekend tickets weg voor Mysteryland! Het festival met optredens van Martin Garrix, Dimitri Vegas & Like Mike, Diplo, Headhunterz en meer dan 300 andere artiesten vindt dit weekend plaats in Haarlemmermeer en jij kunt er samen met een vriend(in) bij zijn. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans:


Actrice Alyssa Milano open over abortus: Juiste keus

Alyssa Milano/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Abortus is een veelbesproken issue in de Verenigde Staten. Alyssa Milano heeft daarom besloten heel open te zijn over haar ervaringen.

Sorry Not Sorry

De actrice sprak er over in haar podcast Sorry Not Sorry. Daarin vertelde ze over de twee abortussen die ze in de jaren negentig had. Destijds was ze verloofd met acteur Scott Wolf en zwanger geraakt, ondanks dat ze aan de pil was.


Likeability of2

Schrijfster (25) van boek over kanker overleden

Jamie Grant (links) en Laura Maaskant/Foto: Annemieke van der Togt

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 17:39

Laura Maaskant is donderdag op 25-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat maakte haar familie dinsdag bekend.

Maaskant genoot vooral bekendheid door haar boek LEEF!, waarin ze beschreef hoe haar leven is veranderd nadat er kanker bij haar werd geconstateerd. Ze was toen 15 jaar. In het boek beschrijft Laura hoe ze kiest voor kwaliteit van leven. Ze doet dat niet met een bucketlist, maar samen met haar vrienden en familie, en via haar werk.

Theatervoorstelling


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Italiaanse premier Conte neemt ontslag

Italiaanse premier Conte neemt ontslag

De Italiaanse premier Conte neemt ontslag. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 16:01

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft zijn terugtreden aangekondigd. Conte zei dinsdag in de Italiaanse Senaat dat hij zijn ontslag zal aanbieden aan president Sergio Mattarella.

Volgens Conte is de regering van de Vijfsterrenbeweging M5S en de rechts-populistische Lega „hier geëindigd". De regeringscrisis werd ingeluid door Lega-leider Matteo Salvini die nieuwe verkiezingen wil afdwingen.

Economie schaden


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Arrestaties na overval op bejaarden
Likeability of5

Arrestaties na overval op bejaarden

Al snel na de overval zijn drie Roemenen aangehouden, aan de hand van gevonden DNA. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:29

In Limburg heeft de politie dinsdag twee mannen opgepakt in verband met een gewelddadige overval op een bejaard echtpaar in Susteren (Limburg), vorig jaar juli. De bewoner, een 81-jarige man, werd in zijn huis zwaar mishandeld. Hij en zijn vrouw (75) werden opgesloten in de kelder. Ze hadden allebei medische zorg nodig.

Meer personen betrokken

Al snel na de overval zijn drie Roemenen aangehouden, aan de hand van gevonden DNA. Zij zitten in voorlopige hechtenis. Uit het onderzoek bleek dat er nog meer personen bij de overval betrokken waren.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Cavia's in plastic bak gedumpt op bedrijventerrein
Likeability of2

Cavia's in plastic bak gedumpt op bedrijventerrein

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:06

In het Brabantse Sint-Oedenrode zijn zeven cavia’s gedumpt en in een plastic bak met voer over het hek van een bedrijventerrein gegooid. De dierenambulance is na een melding een zoektocht begonnen naar de daders.

Opvangcentrum

Op Facebook schrijven zij: „We kregen een melding over een aantal loslopende cavia’s aan de Vliegden in Sint-Oedenrode. De melders hadden ze al enkele dagen proberen te vangen, door hun doorzettingsvermogen en geduld is het ze gelukt er al twee te vangen.”


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Advocaten Holleeder halen uit naar rechtbank

Advocaten Holleeder halen uit naar rechtbank

Advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz arriveren bij de Bunker voorafgaand aan de laatste zittingsdag in de strafzaak tegen Willem Holleeder. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:24

Volgens Sander Janssen en Robert Malewicz, de raadsleden van de onlangs tot levenslang veroordeelde Willem Holleeder, was de rechtbank vooringenomen. Janssen en Malewicz stellen dat in een verklaring aan het gerechtshof in Amsterdam over de reden dat ze beroep hebben aangetekend tegen het vonnis.

Voor alles veroordeeld

„Uitgangspunt lijkt te zijn geweest dat alles dat de getuigen (zussen) Holleeder naar voren hebben gebracht volledig en juist was en alles dat Holleeder daartegenover heeft gesteld dús leugenachtig, onjuist of niet relevant", schrijven de raadslieden. Ze zeggen dat het „verdrietig is dat zo te moeten constateren, maar dat is hoe het is."


Man op quad verongelukt

Man op quad verongelukt

De man vloog met een quad uit de bocht en kwam vervolgens hard op de straat terecht. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:49

In het Overijsselse Sibculo is een 31-jarige man overleden aan de verwondingen die hij maandagmiddag opliep door een ongeval met een quad. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door RTV Oost.

Overleden aan verwondingen

De man was door onbekende oorzaak in het nabijgelegen Kloosterhaar uit de bocht gevlogen met zijn vierwielig motorrijtuig. Het ongeval vond plaats op de kruising van de Kerkstraat en Schoolstraat.


Likeability of2

Zorgkosten brengen Nederlanders in geldproblemen

Medicijnen in een apotheek. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:04

Hoge zorgkosten zorgen ervoor dat veel Nederlanders in ernstige financiële problemen komen. En dat kan verregaande gevolgen hebben, meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Mensen moeten hun huis verkopen, een scheiding aanvragen om de kosten te verdelen of kunnen niet meer op vakantie.

Water aan de lippen

Hoge eigen bijdragen en kosten die niet worden vergoed, brengen veel Nederlanders in de problemen. RTL Nieuws sprak met tientallen mensen die het water aan de lippen staat, doordat ze ziek zijn. Experts bevestigen dat dit een groot, landelijk probleem is.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Epstein tekende testament vlak voor zijn dood

Jeffrey Epstein. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:16

Enkele dagen voor zijn zelfmoord tekende Jeffrey Epstein een testament. De misbruikverdachte vertrouwde zo'n 578 miljoen dollar (ruim 521 miljoen euro) aan bezittingen toe aan een zogeheten trust, blijkt uit documenten die in handen zijn van de krant New York Post.

Geld en onroerend goed

Door de bezittingen aan zo'n trust toe te vertrouwen, compliceert Epstein mogelijk pogingen van vermeende slachtoffers die een schadevergoeding willen. Er wordt rekening gehouden met een fors aantal rechtszaken door vrouwen die zeggen op jonge leeftijd te zijn misbruikt.


Twee nieuwe kankermedicijnen in basispakket

Kankermedicijn Alimta bij een apotheek in het LUMC. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:41

In het basispakket worden twee nieuwe soorten medicijnen tegen kanker toegevoegd. Minister Bruno Bruins heeft afspraken gemaakt met de fabrikanten over de prijs van de middelen. Het ene medicijn is voor de behandeling van een specifiek type longkanker, het andere voor verschillende soorten borstkanker. Zo'n 2700 patiënten zijn gebaat bij behandeling met een van de medicijnen.

Niet meteen in basispakket

Durvalumab (longkanker) en abemaciclib (borstkanker) kwamen toen ze op de markt kwamen niet meteen in het basispakket, vanwege de hoge kosten. Beide middelen zouden zonder prijsafspraak meer dan 50.000 euro per behandeling kosten. Waar de prijs nu op uitkomt, wordt niet bekendgemaakt, op verzoek van de fabrikanten.


Meisje (15) overleden na mogelijke steekpartij
Likeability of2

15-jarige Megan overleden na steekpartij in Breda

De woning waarin het drama zich voltrok. / Erald van der Aa / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 15-jarige Megan is maandag overleden na een steekpartij in een woning aan de Bilderdijkstraat in Breda, meldt de politie. Elders in Breda is een minderjarige verdachte van 16 jaar aangehouden. De politie onderzoekt nog wat er is gebeurd.

De politie kreeg volgens Omroep Brabant rond kwart over twee de melding van een steekpartij in het huis. Wie die melding heeft gedaan en Megan heeft gevonden, wil de politie niet zeggen.

Veel hulpdiensten


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Agenten Amsterdam geschorst om harddrugs

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vier politiemedewerkers van de eenheid Amsterdam zijn geschorst en vier buiten functie gesteld vanwege „een vermoeden van plichtsverzuim". De medewerkers zouden in privétijd harddrugs in bezit hebben gehad en/of hebben gebruikt, maakte de politie bekend.

onderzoek

Het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de eenheid Amsterdam is een onderzoek begonnen tegen de medewerkers. De politie kan nog niet zeggen of er een verband is tussen de zaken. „Daar kan ik in dit stadium van het onderzoek geen zinnig woord over zeggen", aldus een woordvoerder.


Agent New York ontslagen om dood door nekklem

Een vrouw tijdens een demonstratie tegen excessief politiegeweld tegen ongewapende Afro-Amerikanen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De New Yorkse agent die met een nekklem verantwoordelijk bleek voor de dood van Eric Garner, nu alweer vijf jaar geleden, is ontslagen. De politieagent, Daniel Pantaleo, werd eerder deze maand geschorst nadat een rechter had geoordeeld dat hij ontslagen moest worden.

Niet strafrechtelijk vervolgd

Vorige maand werd bekend dat Pantaleo niet strafrechtelijk wordt vervolgd in de geruchtmakende zaak. De affaire zorgde voor verdeeldheid bij de autoriteiten en voor landelijke protesten tegen excessief politiegeweld tegen ongewapende Afro-Amerikanen.