In het nieuws

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…
Likeability of5

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…

Ahmed Aboutaleb bij een enorme trap bij Rotterdam CS. / Robin van Lonkhuijsen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

26 JAN 2018

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb is ambassadeur van de onlangs begonnen wedstrijd #RotterdamSchrijft. Hij schreef zelf ook, over zijn jeugdjaren en liefde voor poëzie en deelt zijn verhaal als eerste in Metro.

Ahmed Aboutaleb: Poëzie is van jongs af aan mijn kameraad geweest. In het Berbertalige Rifgebergte in het noordoosten van Marokko luisterde ik vroeger vaak naar de radio, naar de verzen van Arabische dichters. Ik herinner me een hoorspel over een gevleugeld paard, een soort Superman, die de wereld overvloog om mensen te redden. Ik begreep er niet zo veel van, maar het Arabisch had voor mijn oren een bijna magische klank.

Te arm voor dichter

Het was mijn grootste wens om ook dichter te worden en naar Bagdad te reizen, destijds het centrum van de Arabische cultuur. Een vrijplaats voor schrijvers, dichters en kunstenaars. De reden waarom die jongenswens niet in vervulling ging was armoede. Er was niet eens geld voor de bus. We leefden met het gezin in een klein huis met een stukje grond waar aardappelen, kikkererwten en linzen op werden verbouwd. Het ontbijt bestond vaak uit opgebakken oud brood met wat olie en suiker; overdag en ‘s avonds aten we aardappelen met brood en wat soep eroverheen. We hadden weinig, maar ons leven werd verrijkt door poëzie en muziek.

Littekens op mijn arm

Op mijn vierde werd ik door mijn grootvader naar de moskeeschool gestuurd, om het klassiek Arabisch te leren lezen en schrijven. De imam reciteerde Koranverzen en de leerlingen moesten de teksten uit hun hoofd leren, ook al begrepen we er geen woord van. Als je gedachten even naar buiten dwaalden (wat mij en mijn klasgenootjes regelmatig overkwam), waren een paar ferme tikken met een stok je deel. De littekens op mijn arm herinneren mij aan deze tijd.

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…

Aboutaleb in gesprek met bewoners van zijn stad, tijdens de Rotterdam G1000. / Jerry Lampen | ANP

Ik neem het mijn (groot)ouders niet kwalijk, het was immers de droom van mijn vader dat zijn oudste zoon imam zou worden, net als hij. Hij wist niet beter, ook hij was met harde hand onderwezen door docenten zonder pedagogische inzichten. Nog steeds ben ik onder de indruk van zijn immense geheugen en melodieuze recitaties.

Die vroege schooltijd bracht mij ook wat goeds, ik leerde de Koran lezen als één groot gedicht. De tekst berust op het basisidee van alle poëzie: de eenheid van klank en betekenis, waarin al het onzegbare verwoord kan worden.

Koude Hollandse winter

Op vijftienjarige leeftijd zette ik voor het eerst voet aan wal in Nederland, het land waar mijn vader al jaren werkte als gastarbeider om in ons levensonderhoud te voorzien. De dag van vertrek herinner ik mij nog goed. In een oude, gammele auto werden we naar het vliegveld gebracht. Zo ver buiten mijn dorp was ik nog nooit geweest. Veel had ik niet bij me. Een Viewmaster die ik een keer cadeau had gekregen van mijn vader tijdens een zomervakantie: een stereoscoop waarmee ik weg kon dromen bij mooie plaatjes van Den Haag, de stad waar hij woonde. Verder had ik nog wat kleding in mijn tas, veel te koud voor de Hollandse winter. Maar ik kreeg op de valreep nog iets mee. Terwijl we op de auto stonden te wachten, kwam een oom langs om afscheid te nemen. Hij gaf mij een boekje over het gevleugelde paard, het sprookje dat ik van de radio kende. Ik heb het nog steeds in mijn boekenkast staan.

Luisterende president

Pas in Nederland ontdekte ik Adonis, een Arabische dichter met een bijzondere naam. Ook hij groeide op in een bergdorp, in Syrië, als zoon van een boer. Hij heette toen nog Ali Ahmed Saïd en schreef al jong zijn eigen gedichten. Toen hij twaalf jaar was, kwam in een naburig dorp de Syrische president op bezoek. Ali Ahmed drong zich naar voren en riep dat hij een gedicht wilde voordragen. Dat vond de president goed. Hij luisterde aandachtig en was diep onder de indruk. Hij vond dat Ali Ahmed zijn talent verder moest ontwikkelen en zorgde ervoor dat Ali Ahmed Saïd op een goede school terechtkwam. Later studeerde hij aan de universiteit van Damascus. Daar leerde hij de grote dichters uit de oostelijke en westelijke wereld kennen. In die tijd koos hij voor een andere naam: Adonis.

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…

Aboutaleb ontsteekt de kerstverlichting van Rotterdam. / Bart Maat | ANP

De naam Adonis is afkomstig uit de Griekse mythologie. Adonis was een goddelijke, knappe koningszoon en de beminde van Aphrodite, godin van de liefde. Hun samenzijn duurde niet lang, want Adonis werd gedood door een everzwijn. Op het graf van Adonis groeide een anemoon. Het verhaal wil dat elke lente, als de anemoon weer gaat bloeien, Adonis terugkeert op aarde. Daarom koos Ahmed Saïd voor deze naam. Voor hem betekent deze mythe dat elk gedicht een nieuwe waarheid in de wereld brengt. Daarmee keerde hij zich tegen dogma’s en religies, die immers stellen dat de waarheid voor eens en altijd alleen te vinden is in de woorden van de profeten.

In botsing met autoriteiten

Vanwege zijn radicale ideeën en zijn deelname aan verboden activiteiten belandde Adonis in de jaren vijftig van de vorige eeuw een tijd in de gevangenis. Ook na zijn vrijlating kwam hij nog regelmatig in botsing met de autoriteiten. Daarom verhuisde hij in 1956 naar Beiroet, de hoofdstad van het iets vrijere Libanon. Daar trouwde hij en zijn twee kinderen werden er geboren. Toen de burgeroorlog steeds heviger werd, vertrok hij met zijn gezin naar Frankrijk, vanaf 1980 woont hij in Parijs.

Adonis ziet zichzelf als een trekvogel. In dat opzicht lijkt hij op Desiderius Erasmus, die zei: ‘De hele wereld is mijn vaderland’. Adonis zegt: ‘Mijn vaderland is de taal’. Hij beweegt zich tussen oost en west, tussen traditie en moderniteit en is kritisch naar beide kanten. De oosterse wereld heeft naar zijn mening te weinig ruimte voor het nieuwe en creatieve. De westerse wereld daarentegen laat zich volgens hem te weinig inspireren door wijsgeren en dichters. Adonis pleit voor een poëzie die taboes doorbreekt, frustraties overwint en nieuwe vrijheden creëert.

Vertalen is geconcentreerd lezen

Zo lees ik ook zijn gedichten. Als breekijzers om de poorten naar het nieuwe, het andere, de medemens te openen. Af en toe probeer ik ze te vertalen. Vertalen is een vorm van geconcentreerd lezen, een zoektocht naar de bedoeling van het vers. Een paar jaar geleden heb ik het gedicht Het vieren van Eenzaamheid van vertaald, omdat de eerste twee regels me zo bij de keel grepen. Het is een lang gedicht, waarvan ik de eerste regels graag met u wil delen.

De eenzaamheid is een tuin

Met maar één boom

Van kinds af aan

Hier in deze straat

Liepen we samen, mijn vriend de dichter en ik

Vreemd, zijn stappen vervliegen nog steeds met het stof

Ben bevriend met narcissen

Maar hou het meest van een andere bloem

Ben dorstig

Mijn dorst kan alleen gelest worden

Door water dat ik niet kan vinden

Je hebt geen geheimen

Ook mijn geheimen niet

Blijf weg

Opdat je een vraag blijft

[…]

Voor mij is Rotterdam een poëtische stad. Een stad waar nog zo veel mooie woorden en zinnen geplukt kunnen worden en tot mooie verhalen gerangschikt. Ik nodig u uit op zoek te gaan.

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…

Ex-voetballer Royston Drenthe schreef ook een Rotterdamverhaal. / Paul Ellis | AFP

Op zoek naar het beste verhaal

Bibliotheek Rotterdam, lees- en schrijfplatform Sweek en boekhandel Donner lanceerden eerder deze maand #RotterdamSchrijft. Gezocht wordt naar het beste verhaal van maximaal 2000 woorden over Rotterdam (uploaden via Sweek.com). Naast Ahmed Aboutaleb schreven ambassadeurs als ex-voetballer Royston Drenthe en stadsdichter Derek Otte al een verhaal over de stad. De wedstrijd duurt tot en met 12 maart.


likelove
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avataruser_100e3b76ce68f45d6c92e48e595909022a990fd5_avatar

Baudet ziet begin van een nieuw tijdperk

Baudet noemt premier Mark Rutte een 'onbenul' ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Een lyrische Thierry Baudet laat tijdens zijn overwinningsspeech geen spaan heel van de stupiditeit van „onbenul'' Mark Rutte. Hij zou woensdag zijn afgestraft nu Forum voor Democratie (FVD) in één klap bijna „de grootste partij van het land is geworden''.

Dat is net op tijd om de bedreigde beschaving in Nederland te redden, vertelt FVD-leider Thierry Baudet in zijn speech na de exitpolls van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. FVD verzamelt volgens exitpolls zoveel zetels in de Provinciale Staten dat de nieuwkomer tien senatoren naar de Eerste Kamer mag sturen. Alleen de VVD heeft er meer.

'Uil van Minerva'


Liveblog: Forse winst FvD en GroenLinks in exitpolls

Luid gejuich onder de aanhangers van Thierry Baudet ©ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De eerste exitpolls van de verkiezingen voor de provinciale staten laten een flinke afrekening zien voor de coalitiepartijen. Ipsos maakte als eerste de slotpeiling van de provincie Zuid-Holland bekend. De grote winnaars in deze provincie zijn Forum voor Democratie en GroenLinks.

Ook in Noord-Brabant en Gelderland doen deze partijen het volgens deze cijfers goed, maar moeten de VVD nog wel voor zich dulden. De grootste verliezer van deze verkiezingen lijkt de PVV te worden. Ook D66, SP en CDA zitten in de hoek waar de klappen vallen, zij leveren tegen de vijf procentpunt in.

Exit-polls zijn geen uitslagen maar peilingen van onderzoeksbureaus met een foutenmarge van een zetel. In de loop van de avond worden de definitieve uitslagen bekendgemaakt. Dit bericht wordt aangevuld.


Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Gumbootdansers.

In samenwerking met South African Tourism

GISTEREN

Nog maar drie dagen te gaan en dan is de South African Dance Battle dáár. Voor wie het gemist heeft: zaterdag komen buitengewoon talentvolle dansers, onder meer uit Zuid-Afrika, naar Zaandam om een heuse battle uit te vechten eh… te dansen.

De South African Dance Battle is een initiatief van South African Tourism, dit onder de noemer Ontmoet Zuid-Afrika. De reisorganisatie wil iedereen laten genieten van het land, dat zo bekend staat om de levendige cultuur, ongerept wild, adembenemende landschappen, als outdoorparadijs, de zonovergoten kust, bruisend stadsleven en de aardige mensen.

Live op Facebook


Likeability of3

Ramp voorkomen bij kaping en brand in schoolbus

Het voertuig brandde volledig uit ©AFP, YouTube still

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een schoolbus met daarin 51 scholieren is woensdagochtend gegijzeld door een doorgedraaide buschauffeur. Er is niemand zwaar gewond geraakt, wat volgens de Italiaanse autoriteiten een klein wonder mag heten.

De busrit veranderde in een gijzeling toen de chauffeur riep dat 'niemand het zou overleven'. Nadat de politie de bus klemzette, ontstond er brand. De tieners en hun begeleiders konden het voertuig echter allemaal levend en wel verlaten, meldt de BBC.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

14 seconden te lang rouwen? 232 euro boete!

14 seconden te lang rouwen? 232 euro boete!

Rouwen om een overledene? Prima. Maar denk je wel om de tijd? / Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Nabestaanden van een Britse overledene hebben een prent van 200 pond (zo'n 232 euro) ontvangen nadat de uitvaart van hun naaste het tijdslimiet met 14 seconden had overschreden.

Hoewel de dienst in het crematorium op tijd was afgelopen, gooide een rouwende aanwezige die slecht ter been was roet in het eten. Hij was niet op tijd vertrokken en dus werd er extra zaalhuur in rekening gebracht.

14 seconden te lang rouwen? 232 euro boete!

Het crematorium in kwestie / Google Maps


Stembiljetten Zuid-Holland belanden in Zeeland

Een vrouw in een stemhokje. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Zeeuwse Oost-Souburg zijn bij een stembureau stembiljetten aangetroffen die bedoeld waren voor de provincie Zuid-Holland. Na onderzoek bleek dat bij de voorraad van de gemeente Vlissingen, waar Oost-Souburg onderdeel van is, verkeerde papieren zitten.

Het is nog niet duidelijk of er stembiljetten van Zuid-Holland in de Vlissingse stembussen terecht zijn gekomen.

Goed controleren


EU niet enthousiast over brexituitstel van 3 maanden

EU niet enthousiast over brexituitstel van 3 maanden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Uitstel van de brexit tot 30 juni ziet de Europese Unie niet echt zitten. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker telefonisch aan May laten weten. Theresa May had woensdag verzoek tot uitstel van de brexit gedaan. In plaats van 29 maart zou het Verenigd Koninkrijk op 30 juni uittreden.

Brief

Daar moeten wel alle lidstaten unaniem mee akkoord gaan. En het verzoek van May stuit op nogal wat verzet in Brussel, dit in verband met de Europese verkiezingen. Die worden namelijk van 23 tot 26 mei gehouden en elk EU-land is verplicht die te organiseren. Kort uitstel zou daarom volgens een woordvoerder van de Europese Commissie niet langer dan tot 23 mei duren.


Vrijdagavond stille tocht voor slachtoffers Utrecht

Vrijdagavond stille tocht voor slachtoffers Utrecht

Bloemen bij het 24 Oktoberplein / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vrijdagavond zal er een stille tocht worden gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht te herdenken. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, zeven anderen raakten gewond. Drie daarvan zijn er ernstig aan toe.

De stille tocht begint om 19.00 uur in de omgeving van het Jaarbeursplein. Vanaf daar gaat de stoet naar het 24 Oktoberplein, waar het drama plaatsvond.

Witte en rode bloemen


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Geen rondleidingen meer op de Wallen

Geen rondleidingen meer op de Wallen

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Geen trosjes toeristen meer die hun ogen uitkijken op de Amsterdamse Wallen. Amsterdam gaat namelijk de groepsrondleidingen in dat gebied verbieden.

Niet respectvol

Per 1 januari mogen toeristen niet meer groepsgewijs langs de prostitutieramen worden geleid. Het college van B en W vindt het namelijk „niet respectvol richting de sekswerkers". Dat laat wethouder Udo Kock weten. „Het is niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie." De maatregel moet ook helpen tegen de drukte op de Wallen.


Singapore, Parijs en Hong Kong zijn duurste steden

Skyline Hong Kong. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

De duurste stad ter wereld wordt niet langer vertegenwoordigd door één stad, maar door drie steden. Niet in New York of Londen, maar Parijs, Singapore en Hong Kong betaal je het meeste om te wonen en te leven. Dat werd bekendgemaakt door het Britse Instituut Economist Intelligence Unit. Het is de eerste keer in dertig jaar dat drie steden de nummer-1 positie delen.

Prijzen voor brood, bier en mannen pak

Singapore domineerde de afgelopen vijf jaar de eerste plek, maar deelt deze positie nu dus met Hong Kong en Parijs. Voor het onderzoek werden de prijzen van zaken als wonen, boodschappen, transport, kleding, onderwijs en entertainment in 133 wereldsteden met elkaar vergeleken.


75.000 euro voor uitvaart slachtoffer Kanaleneiland

Al 85.000 euro voor uitvaart slachtoffers Utrecht

Premier Rutte legt bloemen neer op het 24 Oktoberplein / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Update: Er kwam zoveel geld binnen dat de buurvrouw van Roos besloten heeft het geld ook te geven aan de andere nabestaanden en gewonde slachtoffers van de aanval.

Voor de bij de schietpartij in Utrecht overleden Roos is inmiddels meer dan 80 duizend euro opgehaald. Het meisje van negentien kwam maandag om het leven bij de schietpartij in de Utrechtse tram.


May gaat EU vragen om 'kort uitstel'

May vraagt EU om 'kort uitstel' tot 30 juni

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De brexit zal niet jarenlang vooruit worden geschoven, zoals de angst van sommige brexiteers was. De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie gevraagd om uitstel van de brexit.

Drie maanden

May heeft aangestuurd op een verlenging van de deadline van drie maanden, nu wordt 30 juni dé dag waar het om draait. Met uitstel moeten de andere EU-lidstaten wel unaniem instemmen. Als het uitstel niet wordt gehonoreerd, moet het Verenigd Koninkrijk alsnog op 29 maart de Europese Unie verlaten.


In musea's, auto's of stations: we kunnen stemmen

In musea, auto's of stations: we kunnen stemmen

Ook in Rotterdam staan er rijen voor het stembureau op het station / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijendik staan ze al klaar: de eerste stemmers. Woensdag kan er namelijk gestemd worden voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschappen.

Primeur

Vooral op station Utrecht Centraal is het druk. Daar staan al sinds het begin van de ochtendspits rijen met mensen voor de twee stembureaus, laat een woordvoerder van de NS weten. Op 69 treinstations in Nederland kan er gestemd worden. Station Castricum had de 'primeur', daar gingen om 00.00 uur de deuren van het stembureau open.


Provinciale Statenverkiezing: dit doet jouw stem

Provinciale Statenverkiezing: dit doet jouw stem

We mogen vandaag naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezing. Wat heb jij hier nu allemaal aan en waar gaat het over? Foto: ANP - Bas Czerwinski

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

We mogen vandaag naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezing. Wat heb jij hier nu allemaal aan en waar gaat het over? „Het gebeurt niet in Den Haag, het gebeurt in de provincie.” De landelijke kopstukken werden regelmatig van stal gehaald om zieltjes te winnen voor de regionale wedloop. Gek eigenlijk, want op geen van die figuren kan worden gestemd.

Het gebeurt in de provincie

Eddy van Hijum is CDA-politicus in Overijssel en maakte bewust de overstap vanuit de tweede kamer naar de Provinciale Staten. „Mensen in mijn omgeving hadden het idee dat deze beweging een stap terug zou zijn, terwijl ik dit totaal niet zo ervaar”, zegt Van Hijum. „Juist wat er regionaal speelt vind ik heel interessant. De provincie is de plek waar het gebeurt, niet Den Haag. Daar houdt men zich voornamelijk bezig met de waan van de dag, terwijl het beleid in de provincie echt wordt uitgevoerd.”


Piloten Lion Air raadpleegden handleiding voor crash

Piloten Lion Air raadpleegden handleiding voor crash

De Boeings 737 Max blijven voorlopig aan de grond / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De piloten van de Boeing 737 Max van Lion Air hebben in de aanloop naar de vliegtuigcrash een handleiding van het toestel geraadpleegd. Dat zeggen drie ingewijden tegen persbureau Reuters. De piloten wilden weten waarom hun vliegtuig omlaag bleef duiken, maar het lukte niet dat probleem op tijd op te lossen.

Het toestel van Lion Air crashte vorig jaar oktober in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen daarbij om het leven. De worsteling van de piloten met het vliegtuig is te horen op de cockpitvoicerecorder, een van de zwarte dozen.

Laatste woorden


Brandweer en Handcrew handen vol aan hete zomer 2018

Handcrew werd ook ingezet tijdens grote heidebrand in Wateringen /Remko de Waal ANP

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Brandweer had de handen in 2018 vol aan buitenbranden. Twentse Adriaan Ter Huurne is inmiddels een natuurbrandexpert. Hij leerde de bluskunst in Californië en richtte de Handcrew op.

De Handcrew-helden

Loos alarm


Groeiende kritiek VS op Boeing over 737 Max

Groeiende kritiek in VS op Boeing over 737 Max

Bij de crash van het toestel van Ethiopian Airlines kwamen 157 mensen om / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Verenigde Staten is groeiende kritiek op vliegtuigbouwer Boeing en luchtvaartautoriteit FAA. Dat meldt The New York Times. Boeing zou de FAA niet correct hebben geïnformeerd over de aanpassingen in het softwaresysteem.

Onder vuur

Dat systeem (MCAS) moet verhinderen dat het toestel te veel achterover helt, maar de FAA zou het nauwelijks getest hebben, stelt de krant. De motoren van de 737 Max zijn groter en zitten op een andere plek dan bij oudere versies van het toestel. Daardoor is de aerodynamica flink veranderd. MCAS moet de invloed van die aanpassingen beperken en is daarom een cruciaal onderdeel van het toestel, maar volgens de krant vertrouwde de FAA te veel op Boeing bij goedkeuring van het vliegtuig.


Eerste slachtoffers Christchurch begraven

Eerste slachtoffers Christchurch begraven

Bij een moskee in Australië worden ook bloemen neergelegd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na vijf dagen zijn de eerste slachtoffers van de aanslagen in Christchurch eindelijk begraven. Het gaat om twee Syrische vluchtelingen, een man en een zoon die recent naar Nieuw-Zeeland waren gekomen.

Racisme

De mannen zijn begraven in Memorial Park Cemetery in Christchurch. In de islam is het eigenlijk gebruikelijk dat de doden binnen 24 uur worden begraven. De meeste slachtoffers van de aanslagen op moskeeën kwamen uit immigrantengezinnen. Door forensisch onderzoek moesten de families langer wachten op het vrijgeven van de lichamen van hun familieleden.