In het nieuws

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…
Likeability of5

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…

Ahmed Aboutaleb bij een enorme trap bij Rotterdam CS. / Robin van Lonkhuijsen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

26 JAN 2018

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb is ambassadeur van de onlangs begonnen wedstrijd #RotterdamSchrijft. Hij schreef zelf ook, over zijn jeugdjaren en liefde voor poëzie en deelt zijn verhaal als eerste in Metro.

Ahmed Aboutaleb: Poëzie is van jongs af aan mijn kameraad geweest. In het Berbertalige Rifgebergte in het noordoosten van Marokko luisterde ik vroeger vaak naar de radio, naar de verzen van Arabische dichters. Ik herinner me een hoorspel over een gevleugeld paard, een soort Superman, die de wereld overvloog om mensen te redden. Ik begreep er niet zo veel van, maar het Arabisch had voor mijn oren een bijna magische klank.

Te arm voor dichter

Het was mijn grootste wens om ook dichter te worden en naar Bagdad te reizen, destijds het centrum van de Arabische cultuur. Een vrijplaats voor schrijvers, dichters en kunstenaars. De reden waarom die jongenswens niet in vervulling ging was armoede. Er was niet eens geld voor de bus. We leefden met het gezin in een klein huis met een stukje grond waar aardappelen, kikkererwten en linzen op werden verbouwd. Het ontbijt bestond vaak uit opgebakken oud brood met wat olie en suiker; overdag en ‘s avonds aten we aardappelen met brood en wat soep eroverheen. We hadden weinig, maar ons leven werd verrijkt door poëzie en muziek.

Littekens op mijn arm

Op mijn vierde werd ik door mijn grootvader naar de moskeeschool gestuurd, om het klassiek Arabisch te leren lezen en schrijven. De imam reciteerde Koranverzen en de leerlingen moesten de teksten uit hun hoofd leren, ook al begrepen we er geen woord van. Als je gedachten even naar buiten dwaalden (wat mij en mijn klasgenootjes regelmatig overkwam), waren een paar ferme tikken met een stok je deel. De littekens op mijn arm herinneren mij aan deze tijd.

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…

Aboutaleb in gesprek met bewoners van zijn stad, tijdens de Rotterdam G1000. / Jerry Lampen | ANP

Ik neem het mijn (groot)ouders niet kwalijk, het was immers de droom van mijn vader dat zijn oudste zoon imam zou worden, net als hij. Hij wist niet beter, ook hij was met harde hand onderwezen door docenten zonder pedagogische inzichten. Nog steeds ben ik onder de indruk van zijn immense geheugen en melodieuze recitaties.

Die vroege schooltijd bracht mij ook wat goeds, ik leerde de Koran lezen als één groot gedicht. De tekst berust op het basisidee van alle poëzie: de eenheid van klank en betekenis, waarin al het onzegbare verwoord kan worden.

Koude Hollandse winter

Op vijftienjarige leeftijd zette ik voor het eerst voet aan wal in Nederland, het land waar mijn vader al jaren werkte als gastarbeider om in ons levensonderhoud te voorzien. De dag van vertrek herinner ik mij nog goed. In een oude, gammele auto werden we naar het vliegveld gebracht. Zo ver buiten mijn dorp was ik nog nooit geweest. Veel had ik niet bij me. Een Viewmaster die ik een keer cadeau had gekregen van mijn vader tijdens een zomervakantie: een stereoscoop waarmee ik weg kon dromen bij mooie plaatjes van Den Haag, de stad waar hij woonde. Verder had ik nog wat kleding in mijn tas, veel te koud voor de Hollandse winter. Maar ik kreeg op de valreep nog iets mee. Terwijl we op de auto stonden te wachten, kwam een oom langs om afscheid te nemen. Hij gaf mij een boekje over het gevleugelde paard, het sprookje dat ik van de radio kende. Ik heb het nog steeds in mijn boekenkast staan.

Luisterende president

Pas in Nederland ontdekte ik Adonis, een Arabische dichter met een bijzondere naam. Ook hij groeide op in een bergdorp, in Syrië, als zoon van een boer. Hij heette toen nog Ali Ahmed Saïd en schreef al jong zijn eigen gedichten. Toen hij twaalf jaar was, kwam in een naburig dorp de Syrische president op bezoek. Ali Ahmed drong zich naar voren en riep dat hij een gedicht wilde voordragen. Dat vond de president goed. Hij luisterde aandachtig en was diep onder de indruk. Hij vond dat Ali Ahmed zijn talent verder moest ontwikkelen en zorgde ervoor dat Ali Ahmed Saïd op een goede school terechtkwam. Later studeerde hij aan de universiteit van Damascus. Daar leerde hij de grote dichters uit de oostelijke en westelijke wereld kennen. In die tijd koos hij voor een andere naam: Adonis.

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…

Aboutaleb ontsteekt de kerstverlichting van Rotterdam. / Bart Maat | ANP

De naam Adonis is afkomstig uit de Griekse mythologie. Adonis was een goddelijke, knappe koningszoon en de beminde van Aphrodite, godin van de liefde. Hun samenzijn duurde niet lang, want Adonis werd gedood door een everzwijn. Op het graf van Adonis groeide een anemoon. Het verhaal wil dat elke lente, als de anemoon weer gaat bloeien, Adonis terugkeert op aarde. Daarom koos Ahmed Saïd voor deze naam. Voor hem betekent deze mythe dat elk gedicht een nieuwe waarheid in de wereld brengt. Daarmee keerde hij zich tegen dogma’s en religies, die immers stellen dat de waarheid voor eens en altijd alleen te vinden is in de woorden van de profeten.

In botsing met autoriteiten

Vanwege zijn radicale ideeën en zijn deelname aan verboden activiteiten belandde Adonis in de jaren vijftig van de vorige eeuw een tijd in de gevangenis. Ook na zijn vrijlating kwam hij nog regelmatig in botsing met de autoriteiten. Daarom verhuisde hij in 1956 naar Beiroet, de hoofdstad van het iets vrijere Libanon. Daar trouwde hij en zijn twee kinderen werden er geboren. Toen de burgeroorlog steeds heviger werd, vertrok hij met zijn gezin naar Frankrijk, vanaf 1980 woont hij in Parijs.

Adonis ziet zichzelf als een trekvogel. In dat opzicht lijkt hij op Desiderius Erasmus, die zei: ‘De hele wereld is mijn vaderland’. Adonis zegt: ‘Mijn vaderland is de taal’. Hij beweegt zich tussen oost en west, tussen traditie en moderniteit en is kritisch naar beide kanten. De oosterse wereld heeft naar zijn mening te weinig ruimte voor het nieuwe en creatieve. De westerse wereld daarentegen laat zich volgens hem te weinig inspireren door wijsgeren en dichters. Adonis pleit voor een poëzie die taboes doorbreekt, frustraties overwint en nieuwe vrijheden creëert.

Vertalen is geconcentreerd lezen

Zo lees ik ook zijn gedichten. Als breekijzers om de poorten naar het nieuwe, het andere, de medemens te openen. Af en toe probeer ik ze te vertalen. Vertalen is een vorm van geconcentreerd lezen, een zoektocht naar de bedoeling van het vers. Een paar jaar geleden heb ik het gedicht Het vieren van Eenzaamheid van vertaald, omdat de eerste twee regels me zo bij de keel grepen. Het is een lang gedicht, waarvan ik de eerste regels graag met u wil delen.

De eenzaamheid is een tuin

Met maar één boom

Van kinds af aan

Hier in deze straat

Liepen we samen, mijn vriend de dichter en ik

Vreemd, zijn stappen vervliegen nog steeds met het stof

Ben bevriend met narcissen

Maar hou het meest van een andere bloem

Ben dorstig

Mijn dorst kan alleen gelest worden

Door water dat ik niet kan vinden

Je hebt geen geheimen

Ook mijn geheimen niet

Blijf weg

Opdat je een vraag blijft

[…]

Voor mij is Rotterdam een poëtische stad. Een stad waar nog zo veel mooie woorden en zinnen geplukt kunnen worden en tot mooie verhalen gerangschikt. Ik nodig u uit op zoek te gaan.

Aboutaleb: Dan waren tikken met een stok je deel…

Ex-voetballer Royston Drenthe schreef ook een Rotterdamverhaal. / Paul Ellis | AFP

Op zoek naar het beste verhaal

Bibliotheek Rotterdam, lees- en schrijfplatform Sweek en boekhandel Donner lanceerden eerder deze maand #RotterdamSchrijft. Gezocht wordt naar het beste verhaal van maximaal 2000 woorden over Rotterdam (uploaden via Sweek.com). Naast Ahmed Aboutaleb schreven ambassadeurs als ex-voetballer Royston Drenthe en stadsdichter Derek Otte al een verhaal over de stad. De wedstrijd duurt tot en met 12 maart.


likelove
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avataruser_100e3b76ce68f45d6c92e48e595909022a990fd5_avatar

Boris Johnson.

De Britten verlaten de EU, hoe nu verder?

Boris Johnson. / EPA

Foto van 'Sarah Sitanala'

19 MIN

Uitgerekend op vrijdag de dertiende is een einde gekomen aan de jarenlange brexitonderhandelingen. Omstreden premier Boris Johnson kreeg voor elkaar want niemand een jaar geleden nog voor mogelijk hield: hij behaalde een ruime meerderheid van 365 zetels in het Lagerhuis, daarmee is de brexit een feit. Op 31 januari 2020 zullen de Britten definitief de EU verlaten.

De Conservatie partij van Johnson is veruit de grootste partij geworden en kan alleen gaan regeren. De oppositiepartij Labour is de grote verliezer van de verkiezingen. De partij van Jeremy Corbyn behaalde 203 zetels, wat neerkomt op een verlies van 59. Volgens Armin Cuyvers, Universitair Hoofddocent Europees recht aan het Europa Instituut van de Universiteit Leiden, had Johnson geluk met Corbyn als tegenstander. „Labour had geen goed tegengeluid.”

Hoe nu verder?


De twee kanten van de boeren: protestdag

Boeren hebben deze protestdag twee kanten laten zien

De twee kanten van de boeren: protestdag / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:15

De boeren hebben vrijdag twee kanten laten zien. Enerzijds vond er op de Dam een gemoedelijke protestbrunch plaats, anderzijds wilden ze Eindhoven Airport bezetten. 

Passagiers van en naar de Brabantse luchthaven hebben grote hinder van boeren die met trekker richting de luchthaven zijn gestroomd. De weg naar de parkeergarage is geblokkeerd, waardoor reizigers er niet meer in of uit kunnen. De politie heeft enkele wegen afgesloten, om de oprukkende boeren naar Eindhoven Airport te stuiten.

De actie komt vanuit Farmers Defense Force, die eerder op de dag al aankondigde harde actie te gaan voeren. Wat, wilden ze toen nog niet zeggen. De boeren waren vrijdag ook al in Den Bosch om bij het provinciehuis te protesteren tegen het huidige stikstofbeleid.


Lof voor proeven en stunts van natuurkundeleraar (69)

Zo wil je wel iedere dag natuurkundeles krijgen, toch? / Twitter @its_riccaa

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:45

Denk je aan een natuurkundeleraar, dan zie je misschien een stoffig type voor je die zachtjes praat en waarbij je veel moeite moet doen om niet in slaap te vallen. Hoe anders is dat bij de Amerikaanse David Wright.

Toegegeven: de beste man is grijs. Maar aan levenslust en lol in het lesgeven ontbreekt het hem allerminst. Een van zijn leerlingen zette de stunts van de docent uit Virginia op Twitter en inmiddels is het filmpje al meer dan 17 miljoen keer bekeken.

Gebroken glasscherven


Harde actie: boeren bezetten luchthaven Eindhoven

Boeren bij het provinciehuis in Brabant. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:21

De boeren dreigden al met harde acties en dat lijkt nu ook daadwerkelijk te gebeuren. Boze boeren van Farmers Defence Force zijn vrijdagmiddag onderweg naar Eindhoven Airport om de luchthaven te bezetten.

Op hun trekkers rijden de boeren van het provinciehuis in Den Bosch over de A2 naar Eindhoven. Dat meldt Omroep Brabant. Het verkeer loopt bij Vught helemaal vast. Volgens Rijkswaterstaat gaat het mogelijk om wel 80 trekkers. De politie en ME begeleidt de boeren.

Stikstofdebat hervat


Lucratieve periode voor deze 'mensen-kerstman' met clownsverleden

Af en toe even een klein kersttukje, hij wordt tenslotte ook een kerst ouder

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 13:15

Het zijn de drukste dagen van het jaar voor Robert Stoesser van boekdekerstman.nl. Getooid in zijn pak en bewapend met bel en grapjes over ballen en pieken, vliegt hij van hot naar her, soms zelfs op een arrenslee. „Dit is het allermooiste seizoen voor mij!” Zo was er laatst een event van een groot beautymerk, „Met van die influencermeisjes, weet je wel. Ze wilden allemaal een boomerang met me. Tag me maar, riep ik ze na, met hashtag Kerstman!” 

Een halfuur aan de lijn met Stoesser, die vol humor zit, en je begint spontaan te glimlachen. Het is een kerstman met een clownsverleden. Hij zit al lang in de entertainment en is een echte ‘mensen-kerstman’, „ik maak graag mensen blij, dat heeft er altijd al wel ingezeten.”

ABK


Grootste wens bejaarde: stripper in verzorgingstehuis
Likeability of5

Grootste wens bejaarde: stripper in verzorgingstehuis

Grootste wens bejaarde: stripper in verzorgingstehuis / Care UK

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:05

In een verzorgingstehuis zullen de gemiddelde activiteiten niet veel spannender worden dan een cursusje breien, Rummikuppen of meezingen met oude hitjes. In een bejaardentehuis in Engeland hebben ze het beter voor elkaar, daar kwam een stripper op bezoek.

De 89-jarige Joan wilde héél graag dat er een knappe man met „een brede borst en grote biceps" langs zou komen. Hoe kun je die wens van een 89-jarige vrouw weigeren?

Joan en haar vriendin Pauline waren dan ook zeer in hun nopjes met de stripper, die verkleed als brandweerman langskwam in het verzorgingstehuis Glastonbury Court, in de Engelse stad Bury Saint Edmund. De stripper in kwestie hield zich niet in en trakteerde de oudjes op een lapdance, die de dames giechelend ontvingen.


lol
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

Curieuze penisvis duikt op in Amerika

Curieuze penisvis duikt op in Amerika

Curieuze penisvis duikt op in Amerika / Bay Nature

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:26

Een 'bijzonder' uitzicht op de Californische stranden. In plaats van zonnende mensen of misschien een aangespoelde kwal, is het strand bezaaid met penisvissen. Ja, echt. 

Je komt het zeker niet iedere dag tegen: duizenden wriemelende, roze worstjes op een strand. Na een frisse winterstorm waren de dieren opeens op het strand te vinden, schrijft Bay Nature. De vis, in het Engels ook wel de fat innkeeper worm genoemd, is een lepelworm. Zo wordt 'ie alleen nooit genoemd, want - geef toe - hij lijkt op een penis.


Veertien jaar cel voor doodschieten Hümeyra (16)

Veertien jaar cel voor doodschieten Hümeyra (16)

Veertien jaar cel voor doodschieten Hümeyra (16) / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:03

De 32-jarige Bekir E. is veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij schoot de 16-jarige Hümeyra op 18 december vorig jaar dood in de fietsenstalling van haar school. 

De veroordeling valt flink lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die had twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist wegens moord, omdat hij het meisje met voorbedachte rade zou hebben gedood.

De rechtbank vindt dat er te weinig bewijs is voor een opgezet plan en gaat uit van een impulsieve daad, doordat hij in extreme staat van opwinding raakte toen hij Hümeyra zag. Hij is dan ook veroordeeld voor doodslag.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Zeeuwse Denise gaat voor 275 kerstmenu's

Fusion, jong, kleurrijk, out of the box en vrouwelijk: in een notendop De Keuken van Denise

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 11:15

Cateraar Denise uit Goes bedacht het kerstmenu afgelopen zomer al en test nu alles uit in haar keuken, „we kunnen niets aan het toeval over laten, alles moet gewoon perfect zijn.”

Waar het er vorig jaar 150 waren, gaat ze gaat dit jaar voor de 275! Kerstmenu’s welteverstaan en Denise Hoeder van De Keuken van Denise is druk in de weer in haar keuken in Goes. Tijdens het telefoongesprek passeren een heleboel geluiden de revue en lijkt Goes ineens heel dichtbij. ‘Oh sorry, was even m’n handen’ wordt afgewisseld met ‘éven de peper malen’ en een onbewust concert van potten en pannen, waardoor je meteen zin in eten krijgt, zeker wanneer je vak voor lunchtijd belt, zéker wanneer je haar menu ziet.


Edwin Evers tijdelijk weer terug op de radio

Edwin Evers tijdelijk weer terug op de radio

Edwin Evers met zijn Gouden Radio 2018 / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:59

Radiolegende Edwin Evers is maandag weer even terug op de radio. Hij zal een week lang in de middag de Top 4000 op Radio 10 presenteren.

Dat vertelde de radio-dj aan Gerard Ekdom in Ekdom in de Morgen. Ekdom had Evers eind november al gevraagd om mee te doen met de Top 4000. „Gerard overviel me een tijdje geleden een beetje met zijn vraag, maar ik vind het een leuk en spontaan idee", zei Evers.

„Ik heb de Top 4000 de afgelopen jaren al gevolgd en ik heb wel iets met een hitlijst waarin zo’n beetje alle gave pophits van de afgelopen vijftig jaar te horen zijn! Ik kijk ernaar uit om volgende week voor één keer deze lijst te presenteren op Radio 10."


Zo maak je de beste kiekjes tijdens de donkere dagen

Zo maak je de beste kiekjes tijdens de donkere dagen

Deze foto is gemaakt met de HUAWEI nova 5T tijdens het Amsterdam Light Festival.

In samenwerking met HUAWEI

VANDAAG, 10:40

’s Avonds foto’s maken is - vooral in deze donkere periode - lastig. De HUAWEI nova 5T, een telefoon die zowel je oog als portemonnee gelukkig maakt, brengt daar verandering in.

Buiten is het koud en guur en binnen branden de lichtjes. Dat betekent maar één ding: het is bijna kerst. Maar ook: ’s morgens wordt het laat licht en ‘s avonds vroeg weer donker. Om al die gezellige momenten in de wintermaanden tóch goed vast te kunnen leggen, heeft Huawei een nieuwe telefoon ontwikkeld: de HUAWEI nova 5T. Een toestel met een scherpe camera én prijs. De nova-serie is in sommige landen al verkrijgbaar en razend populair onder jong publiek. Sinds vrijdag is de eerste telefoon van deze reeks ook in ons land te koop.

5 camera's


Taakstraf voor partner Femke Halsema

Taakstraf voor partner Femke Halsema

Taakstraf voor partner Femke Halsema / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:28

Robert Oey, de man van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, heeft een taakstraf van veertig uur gekregen voor verboden wapenbezit.

Oey heeft twee weken de tijd om in verzet te gaan tegen de beslissing van de officier van justitie. Als hij niet akkoord gaat, wordt de zaak aan de rechter voorgelegd. De partner van Halsema had volgens het OM een gas/alarm-revolver in huis. Daar had hij geen vergunning voor, terwijl het bezit van zo'n wapen verboden is.

Het wapenbezit kwam aan het licht toen de 15-jarige zoon van Halsema afgelopen zomer werd betrapt met het wapen. Hij was op 15 juli gearresteerd nadat hij met een vriend op een leegstaande woonboot in Amsterdam-Oost voor overlast zorgde. Hij zou het wapen van zijn vader bij zich hebben gehad, maar weg hebben gegooid toen de politie arriveerde.


Mooier dan een banaan: museum met shoarmarol aan de muur
Likeability of5

Mooier dan een banaan: museum met shoarmarol aan de muur

Mooier dan een banaan: museum met shoarmarol aan de muur / Arab American National Museum

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:16

Dacht dat je dat het niet erger/kunstzinniger kon dan een banaan getapet aan de muur? Een Amerikaans museum gaat aan de haal met het - inmiddels wereldberoemde - kunstwerk en geeft er een eigen spin aan. 

In het Arab American National Museum vind je geen bananen aan de muur. Nee, daar siert een verse shoarmarol de wand. „Als er discussies over kunst zijn, hebben Arabische Amerikanen ook wat te zeggen", laat directeur Matthew Stiffler aan Middle East Eye weten. „En het was gewoon grappig", voegt hij toe.

Vorige week was de wereld in de ban van de banaan die tot kunstwerk was verheven en voor vele tienduizenden euro's over de toonbank ging. Daarna ontstond ophef toen het kunstwerk door een provocerende bezoeker opgegeten werd.


loldislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Steeds meer gemeenten met vuurwerkvrije zones

Steeds meer gemeenten met vuurwerkvrije zones

Het Nationaal Vuurwerk bij de Erasmusbrug / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:32

Het aantal gemeenten dat vuurwerkvrije zones aanwijst is met bijna een kwart gegroeid. Het aantal gemeenten zonder die zones is nog altijd in de meerderheid.

Uit een peiling van de Volkskrant blijkt dat van de 294 gemeenten die reageerden op de enquête, 113 een of meerdere vuurwerkvrije zones aanwezen. Dat zijn er 22 meer dan vorig jaar.

Niet één gemeente die vorig jaar vuurwerkvrije zones heeft ingesteld, schaft die dit jaar af. Sterker nog, 38 gemeenten hebben het aantal zones uitgebreid. Koploper is Arnhem, met zo'n negenhonderd zones.


Man gearresteerd nadat hij rijexamen moeder aflegt
Likeability of5

Man gearresteerd omdat hij rijexamen moeder aflegt

De puike vermomming was niet overtuigend genoeg / G1 PM

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:10

Al drie keer was de moeder van Braziliaan Heitor gezakt voor haar rijexamen. Vier keer is scheepsrecht, moet de 43-jarige man gedacht hebben. En anders zou 'ie er persoonlijk voor zorgen dat vier keer scheepsrecht zou zijn. 

De man nam het heft in eigen handen en besloot het rijexamen voor zijn moeder af te leggen. Compleet met grijze pruik, fleurig jurkje, make-up en gelakte nagels. Die poging ging net zo goed als je zou denken.

De Braziliaan schoof netjes in de auto van de examinator en maakte een aantal mooie rondjes in de wagen. De examinator, die geen vermoedens had toen er een 43-jarige man met make-up in zijn auto stapte, begon toen toch te twijfelen. Ze vermoedde dat de persoon in haar auto niet dezelfde was als die op het ID. Daarop werd de politie ingeschakeld, schrijft het Braziliaanse G1.


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Eerste boeren aangekomen op de Dam

Kerstige trekkers arriveren in Amsterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:30

De eerste tientallen boeren zijn vrijdagochtend gearriveerd op de Dam in Amsterdam. Daarvoor trokken ze, vooral tijdens het laatste deel van de rit, toeterend door de hoofdstad.

„Met name met het laatste stuk hebben we Amsterdam wel wakker gemaakt", zegt een woordvoerder van organisator Agractie Nederland.

Boerenbrunch voor aandacht


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Metro is vandaag in een extra feestelijk jasje

Een dubbeldikke feestmetro.

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 08:12

Heb is bijna feest en daarom staat de Metro van vrijdag 13 december helemaal in het teken van de Decembergekte. Heb jij 'm al gelezen?

In de dubbeldikke feesteditie besteden we aandacht aan kerst, oudejaarsavond en alles wat daarbij komt kijken. We hebben onder andere Nederlanders gevraagd wat kerst voor hen betekent, gingen langs bij de voedselbank, geven we je mode- (de pofmouw is terug!) en etiquettetips (tik níet met je bestek op het glas om een toost uit te brengen) en je kunt ook nog je jaarhoroscoop checken.

Home Alone en kerstfans


Likeability of3

Johnson wint, brexitdeal gaat door

Boris Johnson. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:34

De Britse premier Boris Johnson heeft bij de verkiezingen de benodigde meerderheid behaald om zijn brexitdeal ongestoord door het parlement te loodsen. Inmiddels staat de partij op 326 van de 650 zetels in het Britse parlement.

Omdat nog niet alle stemmen zijn geteld, zal de Conservatieve Partij op een nog hoger zetelaantal uitkomen.

Doel bereikt


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar