Erik Jonk
Erik Jonk Openbaar vervoer 26 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Friesland hoopt op miljoenen met culturele hoofdstad

Leeuwarden is vanaf zaterdag de trotse Europese Culturele Hoofdstad. Het programma Leeuwarden – Fryslân 2018 (LF2018) biedt 250 culturele evenementen verspreid over het jaar, van zestig professionele initiatieven en honderden amateurs. Het thema is Fries: iepen-mienskip, een saamhorige open samenleving. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima verzorgen de opening.

Kosten: 72 miljoen

Friesland verwacht een drukte van belang, zaterdag en zondag te beginnen in het openingsweekend. De provincie hoopt met de tijdelijke hoofdstad van Europa op miljoenen. In bezoekers (4 miljoen), hotelovernachtingen (anderhalf miljoen meer dan normaal) en ook in euro’s. De organisatie van het evenement kost 72 miljoen, maar hoop wordt geput uit Liverpool. Die stad haalde eerder zeven keer de inleg binnen. Een Friese woordvoerder meldde eerder: „Het moet lukken, tenzij het driehonderd dagen gaat regenen.”

Friesland hoopt op miljoenen met culturele hoofdstad
Foto: Koen van Weel / ANP

Meer treinen

NS speelt in op de drukte en laat langere en extra treinen rijden. Voor dit bijzondere jaar is station Leeuwarden versierd in de LF2018-huisstijl. „Iedereen wordt in deze sfeer ontvangen”, stelt NS-woordvoerder Anita Boonstra. Gedurende het hele jaar worden verrassende culturele elementen op het station geplaatst. Als eerste wordt dit weekend de nieuwe stationspiano onthuld. Daarop wordt een muzikale Stationspiano Challenge georganiseerd. Iedereen die dat wil, mag zijn of haar talent laten klinken. Een korte opname van de Challenge delen met de hashtage #stationspianoLF2018 kan kaartjes voor het festival Welcome to the Village opleveren.

Friesland hoopt op miljoenen met culturele hoofdstad
Koningin Máxima en koning Willem-Alexander openen zaterdag LF2018/ / Robin Utrecht | ANP

Extraatjes in de trein

Met regelmaat komt NS met aanbiedingen in de Spoordeelwinkel. Dan gaat het om ’reizen met iets extra’s’ als koffie, een lunch of toegang tot het Fries Museum. „Er volgt nog veel meer”, zegt Boonstra, „maar voor nu focussen we ons eerst op de openingszaterdag. Gedurende het jaar kijkt NS naar verschillende evenementen waar veel bezoekers per trein naartoe reizen en zal dan bekijken of er extra of langere treinen moeten worden ingezet.”

NPO besteedt dit weekend uitgebreid aandacht aan LF2018 op radio en tv.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Friesland hoopt op miljoenen met culturele hoofdstad
Sluiten