Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 2 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

2018: Ajax kampioen en Trump zwaar in de problemen

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Op de Spelen, in de eredivisie, op het Songfestival. En hoe ziet 2018 er in politiek en economisch opzicht uit? Wij kunnen daar slechts naar gissen, mediums en paragnosten hebben die vooruitziende blik wel. Toch? Tijdschrift Paravisie deelt haar voorspellingen met Metro.

Politiek: kabinet wankelt en Trump in de problemen

Het duurde historisch lang voordat het huidige kabinet gesmeed was, maar met de houdbaarheid ervan is het volgens mediums niet best gesteld. Onder de Nederlanders heerst nog altijd onrust, die nog meer zal oplaaien door oplopende stakingen in het onderwijs, ontevredenheid over de ouderenzorg en Catalaanse toestanden in Friesland.

Een conflictsituatie uit het buitenland zal het bestaande kabinet nog meer in diskrediet brengen bij de burgers. Geert Wilders gaat hiervan profiteren. Maar als we weer naar de stembus moeten, valt hij wederom buiten de boot: PvdA, GroenLinks, D66 en Forum voor Democratie vormen een nieuw kabinet.

Donald Trump Foto: EPA

In de internationale politiek rommelt het nog meer. Trump komt als president van de VS andermaal in opspraak en ook privé gaat het niet helemaal lekker: zijn eigen huwelijk en / of dat van een van zijn kinderen komt in de problemen. De op handen zijnde oorlog met Noord-Korea barst los door aanhoudende raketaanvallen. Een aanslag op een politiek leider van dat land leidt vervolgens tot verregaande vergelding in de vorm van een publiekelijke afslachting. Israel en Iran komen in een gewapend conflict terecht en Europa zal te maken krijgen met aanslagen in Frankrijk en Duitsland.

Economie: nog meer Paradise Papers

Bermuda Foto: AFP

De kloof tussen arm en rijk groeit. Mensen met een modaal inkomen krijgen het moeilijker en vragen zich af waarom hun rijkere medemens zoveel voordelen heeft. Dit zorgt voor angst in ‘t Gooi, waar extra bewaking wordt ingesteld. Er duiken meer onthullingen à la de Paradise Papers op en de huizenmarkt stort in.

Showbizz: Gordon alsnog verliefd en Waylon scoort in Europa

Voor veel BN’ers wordt het een mooi jaar boordevol liefde. Twee miljoen kijkers aanschouwden afgelopen december hoe Gordon met Manuel noch Rogier in het huwelijksbootje stapte, maar in 2018 komt de liefde er echt aan voor de tv-ster. En hij is niet de enige. Ook grote vriend Gerard Joling wordt verliefd, net als Marieke Elsinga, Rachel Hazes, Dafne Schippers en Eva Jinek, die ook op carrière-gebied een goed jaar voor de boeg heeft. Babygeluk is er voor Wesley en Yolanthe en voor Roxeanne en Dre Hazes. Broer en zus leggen hun familievete trouwens ook weer bij.

Waylon Foto: ANP

Voordat we het vergeten: het Songfestival. Waar de mediums vorig jaar verdeeld enthousiast waren over het succes van 0’G3NE, zijn ze het over de prestaties van Waylon op het Europese zangfeestje roerend eens: hij komt sowieso in de top 5 terecht en zijn carrière krijgt een boost.

Sport: Verstappen nog niet op 1 en medailleregen in Pyeongchang

Waar we het ook goed gaan doen is in Pyeongchang, waar de Olympische Winterspelen worden gehouden. De lat ligt hoog en de verwachtingen zijn dat evengoed: naar voorspelling gaan we tientallen schaatsmedailles binnenslepen.

Sven Kramer Foto: ANP

Voor populair sportman Max Verstappen is 2018 nog zijn jaar. De coureur moet nog even geduld hebben en sluit het jaar af met een tweede plek. Tom Dumoulin kan het weleens heel goed gaan doen in de Tour de France, of gooit een blessure roet in het eten?

Het wordt een karige voetbalzomer. We doen zelf niet mee met het WK, maar dat betekent niet dat we niet mogen juichen voor een ander team. Safe bet volgens de voorspellers: Duitsland. Wist je trouwens dat Ronald Koeman aan het roer van Oranje komt te staan? De landstitel gaat naar Ajax of PSV.

Het weer: veel wateroverlast en een zonnige zomer

Natuurlijk sluiten we af met het weer. De opwarming van de aarde zorgt andermaal voor natuurrampen. In de VS, in Japan, in Nepal, maar ook in Nederland: Den Haag, Utrecht en Limburg krijgen te maken met wateroverlast. Lichtpuntje: het wordt een zonnige zomer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.