In het nieuws

Studenten eisen korting op collegegeld. / ANP

Studenten eisen korting op collegegeld

Deze groep studenten vist op verschillende manieren achter het net. / ANP

Foto van 'Metro'

4 DEC 2017

Studenten die volgend jaar gaan studeren krijgen ruim 1000 euro korting op hun collegegeld. Dat geldt echter niet voor studenten die al eerder aan een studie zijn begonnen. Voor deze studenten blijft het bedrag van ruim 2000 euro staan, het bedrag is nog hoger voor studenten die een zogeheten excellente studie doen.

Petitie

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) laat door middel van een petitie weten dat de studenten die sinds de afschaffing van de studiebeurs zijn gaan studeren, korting moeten krijgen op hun collegegeld. De vakbond zal de petitie dinsdag overhandigen aan de Tweede Kamer.

Volgens LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh vist deze groep studenten op verschillende manieren achter het net. „Toen de studiebeurs werd afgeschaft, is beloofd dat er geïnvesteerd zou worden in de kwaliteit van het onderwijs. Maar intussen wordt er juist op onderwijs bezuinigd. Zij hebben nog niet van de kwaliteitsimpuls kunnen genieten en krijgen ook niet die korting. Voor die studenten moet ook iets gebeuren.''

Rente

Het is niet duidelijk of de renteverhoging op het geld dat studenten in de toekomst kunnen lenen, ook van toepassing is voor de huidige groep studenten. Dat zou betekenen dat deze groep geen recht heeft op een beurs, korting, kwaliteit, maar wel een hogere rente.

De Studentenvakbond heeft met de petitie 64.000 handtekeningen binnen weten te halen. Medewerkers van universiteiten ondertekenden een andere petitie: die van actiegroep WOinactie. Deze actiegroep wist 4.800 handtekeningen te verzamelen.

Begroting

De Tweede Kamer zal woensdag ingaan op de onderwijsbegroting. De Studentenvakbond weet nog niet of de petitie steun zal vinden in de Kamer. Sewbaransingh: „De partijen kijken allemaal een beetje weg. Dat vinden wij een kwalijke zaak.''

BEKIJK OOK


  Teek nestelt zich in oog van Amerikaan

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  2 MIN

  Met hogere temperaturen is het tekenseizoen weer in volle gang, dus kan het geen kwaad om je zelf regelmatig te controleren. Er is alleen een plek waar je niet zo snel kijkt...

  Dat is namelijk je oog. Toch is het ook mogelijk dat een teek zich daar vestigt, zo ondervond Chris Prater. De Amerikaan had niet door dat de geleedpotige zich er genesteld had, totdat hij tijdens het snoeien van de tuin last kreeg van zijn oog.

  Spoelen hielp niet


  Christchurch boos over komst megawapenwinkel

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  42 MIN

  De Nieuw-Zeelandse winkelketen Gun City heeft plannen bekend te maken voor een megawinkel in Christchurch. De keten had wapens verkocht aan de man die wordt beschuldigd van het plegen van twee aanslagen op moskeeën in Christchurch, waarbij 51 doden vielen.

  Volgens Radio New Zealand zijn mensen die dicht bij de geplande locatie voor de winkel wonen boos over de komst van de grote wapenwinkel, die samen met een warenhuis en kantoorpanden in augustus moet opengaan.

  Hadden ons moeten informeren


  'Gemeenten moeten beter voorbereiden op hittegolf'

  Mensen zoeken massaal het strand op tijdens de hitte/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Gemeenten moeten zich beter voorbereiden op een hittegolf. Zo moeten er afspraken worden gemaakt met andere lokale partijen over wie wat doet bij perioden van hitte. En stedenbouwkundigen moeten in hun plannen meer rekening houden met snikhete dagen. Daarvoor pleit het Rode Kruis dat woensdag met een Hittegolfgids voor steden op de proppen komt.

  Volgens het Rode Kruis is na de hittegolf van juli 2006, toen 1000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand overleden, landelijk het nodige gebeurd. Zo is er een Nationaal Hitteplan gekomen, „waardoor risicogroepen beter in de gaten worden gehouden", zegt Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. „Maar op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is."

  Ouderen en chronisch zieken


  Chantal gaat nooit zonder oordoppen op pad

  Chantal gaat nooit zonder oordoppen op pad

  Chantal Vissers.

  In samenwerking met VeiligheidNL

  6 JUL 2019

  Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Chantal Vissers (21) uit Utrecht, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

  Chantal, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

  Om mijn oren te beschermen en zonder pijn aan mijn oren vooraan te staan.


  Likeability of5

  Mogelijk aantekening en boete voor VVD'er

  Wybren van Haga (VVD). / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Wybren van Haga, het VVD-Kamerlid dat met te veel alchohol op achter het stuur zat, moet rekening houden met een aantekening op zijn strafblad en een boete van zeker ruim 300 euro. De VVD zelf heeft hem al een straf opgelegd.

  Niet blij

  De mogelijke aantekening en boete zijn op basis van het promillage dat Van Haga zelf noemt, aldus het Openbaar Ministerie, dat niet specifiek op zijn situatie wil ingaan. Tegen De Telegraaf verklaarde de eerder al in opspraak geraakte politicus dat hij een promillage van 0,6 had, iets hoger dan de grens van 0,5 procent voor ervaren bestuurders.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Ursula von der Leyen voorzitter Europese Commissie

  Ursula von der Leyen. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Ursula von der Leyen (60) is benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie. Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend. De Duitse christendemocrate had minimaal 374 stemmen nodig om de Europese topfunctie per 1 november binnen te halen en als eerste vrouw het dagelijks bestuur van de EU te gaan leiden. Op het krappe resultaat volgde een voorzichtig applaus in het parlement.

  Grote eer

  Sassoli feliciteerde Von der Leyen en gaf haar meteen het woord. 'Dit is een hele grote eer', zei de 60-jarige 'VDL'. „Ik ben beduusd van uw vertrouwen in mij. Dit betekent ook dat u vertrouwen heeft in Europa, in een sterke Europese Unie die is verenigd van noord tot zuid en van oost naar west."


  Likeability of5

  Kamerlid gepakt met te veel alcohol achter het stuur

  Wybren van Haga (VVD) in de Tweede Kamer. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Vorige week werd VVD-Kamerlid Wybren van Haga aangehouden met een slok op. Het Kamerlid liep tijdens een verkeerscontrole op de A4 tegen de lamp.

  Weinig gegeten

  Aan het AD laat Van Haga weten dat de berichtgeving klopt. „Knap waardeloos. Ik had twee wijntjes gedronken en te weinig gegeten.” Tijdens de controle bleek dat het Kamerlid een alcoholpromillage van 0.6 in zijn bloed had. Voor ervaren rijders ligt de grens op 0.5.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Deze twee steden zijn nog in de race voor ESF

  NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman met alle bidbooks. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Nog slechts twee steden zijn in de race om in 2020 het Eurovisiesongfestival te organiseren, Rotterdam en Maastricht. Dat laat de NPO weten. Vorige week boden ook Utrecht, Arnhem en Den Bosch een bidboek aan, maar die voorstellen zijn het niet geworden.

  Inhoudelijk sterker

  Het bid van Maastricht en Rotterdam was inhoudelijk sterker dan de andere drie, meldt de organisatie. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de voorgestelde accommodaties en de financiële bijdrage die de steden willen leveren.


  Likeability of5

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  15 JUL 2019

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Veel blaren na eerste wandeldag Nijmeegse Vierdaagse

  Wandelaars op de eerste wandeldag van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Dinsdagochtend ging in Nijmegen in alle vroegte de 103e editie van de Vierdaagse van start. De wandelaars stapten nog voor dag en dauw in hun wandelschoenen om vervolgens de eerste kilometers af te leggen. Het lijkt erop dat de dag goed verlopen is. De wandelaars hadden tot 17.00 uur de tijd om te finishen.

  Wandelaars op de eerste wandeldag van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

  Aangepaste planning


  Taakstraf voor jongen die in school gericht schoot

  Taakstraf voor jongen die in school gericht schoot

  De jongen die in september 2018 gericht schoot in een school in Roermond, is veroordeeld tot een taakstraf en voorwaardelijke jeugddetentie. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In september 2018 schoot een 17-jarige jongen uit Koningsbosch gericht in en rond een school in Roermond. De rechtbank heeft hem nu veroordeeld tot 200 uur taakstraf en twee jaar voorwaardelijke jeugddetentie. De eis van het Openbaar Ministerie was 200 uur taakstraf en een jaar voorwaardelijke jeugddetentie.

  Volgens de rechtbank was het bewezen dat de jongen gericht geschoten heeft op een medeleerling, die op dat moment naast een docent stond. Hij wilde op die manier een einde maken aan de pesterijen door deze medeleerling.

  Luchtbuks, messen en een bijl


  Verbod opgeven: Mallorca staat stierengevechten toe
  Likeability of3

  Mallorca staat stierengevechten weer toe

  Op 9 augustus wordt weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds het verbod inging in juli 2017. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Na een twee jaar durend verbod mogen torero’s op het Spaanse eiland Mallorca weer stieren verwonden en doden. Op 9 augustus wordt op de Plaza de Toros in Palma weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds juli 2017. Dat schrijft de Diario de Mallorca vandaag.

  In strijd met grondwet

  Eind 2018 maakte Spanje een einde aan het verbod, waarin stond dat stieren niet meer verwond mochten worden. Het verbod gold sinds 2017, begin augustus wordt dus na twee jaar weer het eerste stierengevecht gehouden. Volgens de rechtbank in Madrid waren meerdere artikelen van de hervormde wet over stierengevechten en dierenbescherming in strijd met de grondwet.


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Hoofden siamese tweeling succesvol gescheiden
  Likeability of5

  Hoofden siamese tweeling succesvol gescheiden

  Een team van experts hebben de 2,5 jarige Siamese tweeling succesvol van elkaar gescheiden. /Beeld van GOSH

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een Siamese tweeling van 2,5 jaar is in het Great Ormond Street Hospital in Londen succesvol van elkaar gescheiden. De meisjes, Safa en Marwa, zaten met hun hoofden aan elkaar vast. De operatie was erg ingewikkeld en werd overzien door een team van wel 100 experts.

  De meisjes komen oorspronkelijk uit Pakistan, maar kwamen vorig jaar naar het ziekenhuis in Londen. Het complete proces om de tweeling van elkaar te scheiden duurde vier maanden. In oktober vond de eerste operatie plaats, hierbij waren radiologen, fysiotherapeuten en neurologische en psychologische experts betrokken.

  Operatie van vijftig uur


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Burenruzies serieus probleem: 1 op de 5 verhuist

  Burenruzies serieus probleem, 1 op de 5 verhuist

  Vooral in Noord-Holland, Flevoland en Limburg verhuizen mensen vaak vanwege vervelende buren. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Burenruzies lijken een serieus probleem te zijn in Nederland. Een op de vijf Nederlanders is wel eens verhuisd omdat ze vervelende buren hadden, blijkt uit onderzoek van verhuizersplatform ScanMovers. Jonge vrouwen lijken daarbij vaker te verhuizen voor de liefde dan jonge mannen. Jonge mannen verhuizen weer vaker om de sleur te ontvluchten.

  Vervelende buren

  Natuurlijk zal niemand over zichzelf zeggen dat ze een vervelende buur zijn. Maar in welke provincie verhuizen mensen het meest, vanwege burenruzies of vervelende buren? Inwoners van Noord-Holland, Flevoland en Limburg hebben het niet makkelijk: meer dan een kwart van hen is wel eens verhuisd omdat ze last hadden van vervelende buren.


  Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

  Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

  Hevige moessonregens hebben in Zuid-Azië voor overstromingen en aardverschuivingen gezorgd, waardoor er zeker 180 mensen zijn overleden. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Hevige moessonregens hebben de afgelopen dagen overstromingen en aardverschuivingen in Zuid-Azië veroorzaakt, waardoor miljoenen bewoners zijn getroffen en zeker 180 mensen om het leven zijn gekomen. Dat zeiden de autoriteiten dinsdag.

  Stortbuien

  De stortbuien, die vooral optreden in het seizoen juni tot september, hebben dit jaar opnieuw grote schade aangericht in India, Nepal, Bangladesh en door Pakistan bestuurde regio Kasjmir. Vele woningen en boten in afgelegen laaggelegen gebieden zijn compleet weggespoeld.


  Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

  Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

  Netflix heeft de omstreden zelfmoordscène in seizoen 1 van 13 Reasons Why geschrapt. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Netflix heeft een zelfmoordscène uit het eerste seizoen van de populaire tienerserie 13 Reasons Why geschrapt. Er was veel aanhoudende kritiek op de serie, omdat het voor meer zelfmoorden zou hebben gezorgd. De serie draait namelijk om een meisje dat na veel pesterijen een einde aan haar leven maakt.

  Aanpassing

  „Terwijl we ons voorbereiden op de start van het derde seizoen, zijn we ons bewust van het voortdurende debat rondom de serie. Op advies van medische experts, inclusief de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we in overleg met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten om de scène waarin Hannah een einde aan haar leven maakt aan te passen", staat in een statement van streamingdienst Netflix. Wat er precies aangepast wordt en hoe de scène er dan uit komt te zien, is niet duidelijk.


  Echtpaar sterft op dezelfde dag, na 71 jaar huwelijk

  Koppel sterft op dezelfde dag, na 71 jaar huwelijk

  Herbert en Frances waren 71 jaar getrouwd, op vrijdag bliezen zij uren na elkaar hun laatste adem uit. /WRDW

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Na een huwelijk van 71 jaar is een Amerikaans echtpaar op dezelfde dag, precies twaalf uur na elkaar, overleden. Dat meldt de Amerikaanse zender WRDW. Op hun bruiloft maakten ze de belofte 'tot de dood ons scheidt' met elkaar, en daar hebben ze zich tot op de dag aan gehouden.

  Herbert overleed afgelopen vrijdagochtend om 2.20 uur. Zijn vrouw Francis blies precies twaalf uur later, om 2.20 uur 's middags, haar laatste adem uit.

  „Het is prachtig hoe ze 71 jaar samen waren, en nu samen in de hemel zijn. Het is een geweldig liefdesverhaal", zegt de familie van Francis en Herbert.


  Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaanden

  Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaanden

  Tachtig procent van de MH17-nabestaanden ervoer een jaar na de ramp nog complexe rouw, soms gepaard met een depressie. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Nabestaanden van MH17-slachtoffers die zich actief bezighouden met de juridische en politieke nasleep van de ramp, hebben meer moeite met het rouwproces dan anderen die daar minder mee bezig zijn. Dat zegt klinisch psycholoog Jos de Keijser in een interview met de Volkskrant. Hij onderzocht met universiteiten en Fonds Slachtofferhulp het rouwproces van 173 mensen die een geliefde verloren bij de vliegramp in 2014.

  Het onderzoek moet mensen in de toekomst helpen het verlies van een familielid of vriend te verwerken. De conclusies worden dinsdag in Nieuwegein gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor nabestaanden.

  Complexe rouw


  Maansverduistering op 50e verjaardag maanreis

  Maansverduistering op 50ste verjaardag maanreis

  Dinsdagnacht is er een gedeeltelijke maansverduistering te zien, precies 50 jaar nadat de eerste vlucht naar de maan gelanceerd werd. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Als de bewolking dinsdagavond meewerkt, is boven Nederland een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het lijkt dan of er een flinke hap uit de maan is genomen. De verduistering valt op een heel toepasselijke dag: dinsdag is het precies 50 jaar geleden dat de eerste vlucht naar de maan gelanceerd werd.

  Gedeeltelijke verduistering

  De maan komt om 21.48 uur op, de beginfase van de verduistering is dan al ongeveer een uur aan de gang. Het hoogtepunt is rond 23.30 uur. Een paar uur later, om 02.20 uur, schijnt de maan weer als normaal. De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon.