Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 9 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Lek in beveiliging cadeaukaarten

Heb je onlangs nog een Fashioncheque of Nationale Bioscoopbon gekregen? Pas dan op! Er zit een lek in de beveiliging van de cadeaukaarten.

VVV-bon en RestaurantCadeau

Via een truc kan afgerekend worden met het saldo dat op de cadeaukaart van iemand anders staat. Dat is niet alleen zo bij de Fashioncheque en Nationale Bioscoopbon. Ook de VVV Cadeaukaart, de Boekenbon, de Hema cadeaukaart, de YourGift Card, RestaurantCadeau, Beauty & Parfum cadeau, de Prénetal Cadeaukaart, Huis & Tuin cadeau en de Intertoys cadeaukaart zijn onveilig. Consumentenprogramma Kassa deed onderzoek naar de lek.

De fraude kan worden gepleegd via het nummer dat op de kaart staat. Dit kan afgelezen worden zonder dat de kaart daadwerkelijk gekocht wordt. Nadat de kaart door iemand anders gekocht en opgeladen is, kan de kwaadwillende het nummer invoeren in een bepaalde app. De app maakt van de code een barcode. In een winkel kan betaald worden met deze barcode, omdat veel winkels deze accepteren als betaalmiddel. Klanten hoeven de kaart zelf meestal niet te laten zien.

Branchevereniging bekend met probleem

De uitgevers van de kaarten zijn op de hoogte gesteld van de lek. Zij hebben winkelpersoneel opgeroepen alleen nog de originele kaart te accepteren. De Branchevereniging Cadeaukaarten Nederland heeft tegen Kassa gezegd bekend te zijn met het probleem. Maar omdat de fraude weinig voorkomt, is er nooit wat aan gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.