In het nieuws

Hoe werd Sinterklaas in het buitenland gevierd? / ANP

Hoe wordt Sinterklaas in het buitenland gevierd?

Het sinterklaasfeest werd ook over de landsgrenzen gevierd, op de verschillende ambassades die ons land rijk is. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

3 DEC 2017

De toekomst van Zwarte Piet is in Nederland nog steeds erg onzeker. Na verschillende demonstraties van voor en tegenstanders, lijkt zijn lot nog steeds niet beslecht. Veel mensen vierden dit weekend Sinterklaas. Volgens de NOS wordt het sinterklaasfeest ook over de landsgrenzen gevierd, op de verschillende ambassades die ons land rijk is.

Belgrado

Het Sinterklaasfeest op de ambassade in Belgrado werd georganiseerd door een Nederlandse vereniging. Deze vereniging had eerder aan de Nederlandse ouders laten weten te zullen werken met roetveegpieten.

Desondanks waren er toch Zwarte Pieten, met rode lippen en kroeshaar, te zien. Dit tot grote schrik van vele ouders en de ambassadeur. NOS-correspondent Mitra Nazar had eerder al geïnformeerd naar het beleid van de organisatie ten aanzien van Zwarte Piet.

Duidelijk werd dat de ambassade niet op Zwarte Piet zat te wachten en dat er met roetveegpieten gewerkt zou worden. De organisator heeft na afloop van het feest zijn excuses aangebonden. Er was volgens haar sprake van een misverstand.

Rome

De Nederlandse ambassade in Rome heeft geen officieel standpunt ingenomen wat betreft Zwarte Piet. Het Sinterklaasfeest wordt georganiseerd door een Nederlandse vereniging en bij de ambassadeur thuis gehouden. Correspondent Angelo van Schaik was hier samen met zijn zoontje bij aanwezig.

Ook hier was een Zwarte Piet aanwezig. Deze Piet zorgde met name bij de aanwezige Italianen , maar ook bij de Nederlanders voor verbazing. De ambassade zegt zich niet met de viering te hebben bemoeid. Er zouden ook roetveegpieten en blauwe pieten aanwezig zijn geweest.

Rekening gehouden met Nederland

Door Correspondent Aletta André werd in New Delhi een mengeling van roetveeg en felgekleurde Pieten gesignaleerd. „Ik heb begrepen dat er vorig jaar ook al wat gekleurde Pieten waren en dat de ambassade stapsgewijs naar felgekleurde Pieten wil overgaan”.

In Berlijn werden er net als voorgaande jaren regenboogpieten ingezet. En in Madrid werd een mix van zwarte, witte en roetveegpieten ingezet. Volgens David jan Godfroid, correspondent in Rusland werd er met de viering van het feest rekening gehouden met de discussie die in Nederland speelt rondom Zwarte Piet.

Het feest werd georganiseerd door een vereniging voor Nederlanders in Moskou. „Wij hebben zowel dit jaar als vorig jaar geen geluiden gehoord van mensen die de Pieten anders gekleurd willen hebben, dus we hebben het zo gehouden”, aldus een woordvoerder.

Traditie

De reden waarom de ambassades veelal lijken vast te houden aan het traditionele beeld van de Zwarte Piet kan liggen aan het feit dat gemeenschappen in het buitenland vaak meer vasthouden aan tradities dan het thuisland zelf.

Expats houden vast aan bepaalde manieren en gebruiken om op deze manier vast te houden aan het thuisland. Volgens van Schaik „vertegenwoordigt traditie een verbinding met het land van herkomst.”

BEKIJK OOK


  Likeability of3

  Knokpartij in Groningen, agent gewond

  Afbeelding ter illustratie. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Tijdens een uit de hand gelopen ruzie tussen jongeren in de Groningse binnenstad zijn zaterdagavond zeker twee verdachten opgepakt. Een agent raakte gewond.

  Hoe de agent eraan toe is, kon een woordvoerster nog niet zeggen. Ook is niet bekend waarvoor de verdachten zijn aangehouden.

  Zestig jongeren


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Tom 'Draco' Felton wil nieuwe Bond worden

  Tom Felton. /Instagram @t22felton

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Acteur Tom Felton (32), ook wel bekend als Draco Malfidus van Harry Potter, ziet de rol van James Bond wel zitten. 

  Als Daniel Craig (51) na No Time To Die afzwaait als 007, zou hij diens plek graag innemen. Dat verklapt de acteur, die na Harry Potter ook rollen had in Rise of the Planet of the Apes en The Flash, aan het Britse magazine Closer.

  ‘De ultieme droom’


  Likeability of5

  Harry en Meghan zien af van koninklijke titels

  Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis. /ANP

  Foto van 'Elselotte Smink'

  GISTEREN

  De deal is rond. Vanaf het voorjaar is het ‘gewoon’ Harry, Meghan en Archie. De familie zal hun koninklijke titels dan niet meer gebruiken. 

  Dat maakte het Buckingham Palace zaterdagavond bekend. Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis.

  ‘Geliefde leden’


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Emily (15) mogelijk vermist, politie en ouders bezorgd

  Afbeelding ter illustratie. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De politie maakt zich zorgen om de 15-jarige Emily Meijer uit Grootegast in Groningen. Ze zijn bang dat het meisje drie dagen geleden is ontvoerd. 

  Emily zou in de gestolen auto van haar ouders zijn meegenomen, maakt de politie zaterdag bekend.

  Inbraak woning


  Likeability of5

  Man opgepakt, mishandelde dochter (3) in vliegtuig

  Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Zaterdagochtend is op Schiphol een 47-jarige Oekraïense man aangehouden. Hij zou zijn dochter (3) in het vliegtuig hebben mishandeld. 

  De vader en dochter waren vanuit Brazilië onderweg naar Schiphol.

  Toen vliegtuigpersoneel en omstanders de mishandeling zagen, grepen zij in. Het meisje werd door de crew opgevangen.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Kaj zegt sorry voor 'domme fouten'

  Kaj chatte met toen minderjarige meisjes. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Kaj van der Ree biedt excuses aan voor zijn seksueel grensoverschrijdende contacten die hij in het verleden had met minderjarige meisjes.

  In een persoonlijke persverklaring noemt de 28-jarige vlogger en presentator dit „domme fouten". Hij zegt dat hij „vereerd" was door de aandacht die hij kreeg en zich niet bewust was van de consequenties van zijn gedrag.

  Ernstig teleurgesteld


  Likeability of5

  Gratis tampons voor Engelse scholieren

  Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

  Foto van 'Elselotte Smink'

  GISTEREN

  Een klein gelukje voor menstruerende meisjes op Engelse scholen. Zij kunnen vanaf maandag gratis tampons, maandverband en andere menstruatiegerelateerde producten krijgen. 

  Leuker kunnen ze het niet maken, goedkoper wel. De Engelse scholen volgen daarmee de Schotse regering, die twee jaar geleden al investeerde in tampons voor de scholieren.

  1,7 miljoen leerlingen


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of5

  Proefkonijnen van buis na ophef Kaj van der Ree

  Kaj van der Ree in 2017. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De NPO is per direct gestopt met het uitzenden van het programma Proefkonijnen nadat duidelijk werd dat presentator Kaj van der Ree wordt beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. 

  Ook uit Van der Ree’s vrijdagavondshow op 3FM, Skaj is The Limit, wordt de stekker getrokken, zo maakte BNNVARA zaterdag bekend.

  Samenwerking ‘heroverwegen’


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  'Stukjes geluk' op Vakantiebeurs: hoeveel vrije dagen heb ik nog?!

  Zintuigen geprikkeld tot de max

  Foto van 'Iris Hermans'

  GISTEREN

  In vogelvlucht door de Vakantiebeurs waar je meteen zin krijgt om al je vakantiedagen per direct op te nemen.  

  Voor de ingang gaan de gesprekken in de miezerige regen nog over parkeerkosten en boodschappenlijstjes, binnen gaat het over vliegtickets en de persoonlijke bucketlist. „Ik zou nog weleens..."


  Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië
  Likeability of3

  Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië

  Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Maandenlang hoopte de Australische bevolking op een grote plensbui die de hevige bosbranden zou blussen. Die regen is er de afgelopen dagen eindelijk gekomen, maar zorgt voor een nieuw probleem. Er valt namelijk zo veel regen in een korte tijd dat alles overstroomt.

  Het noodweer zorgt met name in de deelstaten Queensland, Victoria en New South Wales voor overlast. Zo is op een aantal plekken de stroom uitgevallen en zijn wegen niet begaanbaar.

  Ook zorgt het teveel aan neerslag voor milieuproblemen. De regen spoelt de as namelijk mee de rivier in. Daardoor raakt het rivierwater vervuild en gaan de vissen dood.


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem
  Likeability of5

  Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem

  Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem,

  Foto van 'Julia Onclin'

  GISTEREN

  Alleen op vakantie met je partner zit er vaak niet meer in als je kinderen hebt. Het Australische echtpaar Cassie en Chris Langan is het echter toch gelukt. In plaats van hun 'ondankbare kinderen' namen ze hun internetmodem mee op reis.

  Het stel had een dagtrip naar een kuststad in Australië gepland en vroeg hun kinderen of ze zin hadden om mee te gaan. „We vroegen onze kinderen of ze zin hadden in een dagje Warrnambool en we kregen het volgende antwoord: ‘Dat is zo saai, we willen niet", laat Cassie op Facebook weten. „Daarop besloten Chris en ik om in plaats van onze drie ondankbare kinderen het meest overwerkte lid van onze familie – ons internetmodem – mee te nemen voor een leuk dagje uit."

  De modem had volgens de vrouw een geweldige dag vol rust. Haar kinderen waren echter een stuk minder blij dat hun geliefde modem een dag weg zou zijn.


  likedislike
  user_b3ba9e4df5d86ffd84997f673bc0bc2046c3f1a3_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen
  Likeability of3

  Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen

  Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De leegstand in de Nederlandse winkelstraten is vorig jaar, na vier jaar van afname, flink toegenomen. Volgens onderzoeksbureau Locatus sloten 2767 winkels de deuren. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van het totale winkelbestand en het is tevens het hoogste aantal in zeker vijftien jaar.

  Begin 2019 stond nog 6,7 procent van het totale aantal vierkante meters winkelvloer leeg en dat is opgelopen naar 7,7 procent. Deels komt dit door de sluiting van warenhuisketen Hudson’s Bay. Dat zorgde voor 0,2 procent extra leegstand. Vooral in de centra van grote steden was vorig jaar sprake van een toename van de leegstand. In de voorgaande jaren ging het daar juist relatief goed.

  Faillissementen


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

  Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

  Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een opvallende huiswerkvraag heeft kwaad bloed gezet bij de ouders van enkele leerlingen van een Amerikaanse middelbare school. De leerlingen moesten namelijk uitzoeken wie een vrouw verkracht had.

  De 14- en 15-jarige leerlingen van de Klein Collins High School in Houston (Texas) keken onlangs raar op toen ze hun huiswerk maakten. Bij een van de vragen moesten ze uitzoeken wie de dader was in een verkrachtingszaak.

  De vraag luidde als volgt: „Suzy werd verkracht in een steegje. De politie onderzocht een spermastaal die ze op de plaats delict hadden aangetroffen en pakte drie verdachten op. Wie van hen verkrachtte Suzy?"


  Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst
  Likeability of5

  Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst

  Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Komende nacht, en de daaropvolgende nachten, gaat het vriezen. Weeronline waarschuwt automobilisten rekening te houden met 'autoruitkrabvertragingstijd'. 

  In januari is nachtvorst gebruikelijk, maar veel vorst is er dit jaar nog niet geweest. Na een zachte periode gaat de temperatuur nu dalen naar wat eigenlijk normaal is in de winter.

  Gladheid


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne
  Likeability of5

  Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne

  Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Twee medewerkers van een bedrijf op Schiphol zijn dinsdag gearresteerd op verdenking van drugssmokkel. Rechercheurs kwamen ze op het spoor nadat de Douane in april 2019 een partij cocaïne had gevonden in een vracht die uit Zuid-Amerika kwam.

  Het ging om 102 kilo cocaïne die verstopt zat in dozen. In het onderzoek kwamen de twee medewerkers in beeld. Ze zijn aangehouden door het Cargo Harc-team Schiphol, dat is een samenwerkingsverband van Douane, FIOD en Koninklijke Marechaussee.

  Luxe goederen


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel
  Likeability of3

  Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel

  Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel / Politie Argentinië

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De drie Nederlandse piloten die afgelopen week in Buenos Aires (Argentinië) zijn opgepakt nadat er 82 kilo cocaïne aan boord van een Martinair Cargo-vliegtuig werd gevonden, zijn onschuldig. Dat vertelde hun advocaat Marta Nercellas aan het AD.

  In totaal zijn er acht mensen opgepakt voor het smokkelen van drugs. Naast de drie Nederlandse piloten zijn ook vijf Argentijnen aangehouden. Het vliegtuig waarin de drugs werden gevonden is een blauw KLM Cargo-toestel dat werd ingezet door Martinair.

  Op vrijgegeven camerabeelden is te zien hoe de drugs aan boord van het vliegtuig gaan. De advocaat van de drie piloten stelt echter dat de piloten dat nooit hebben kunnen zien, omdat zij toen al in de cockpit zaten.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders

  Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders

  Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders / ANP

  Foto van 'Julia Onclin'

  GISTEREN

  Altijd al willen weten hoe het is om een privé-eiland te bezitten? Dan is dit je kans. Het Ierse Great Blasket Island zoekt namelijk twee mensen die van april tot oktober de vakantiehuisjes en het koffiehuis willen beheren. 

  Great Blasket Island is een relatief klein eiland voor de kust van Ierland. Een tijd geleden zijn de vakantiewoningen op het eiland opgeknapt door Alice Hayes en haar partner Billy O’Connor, zij zoeken elk jaar een nieuw stel dat de accommodaties wil runnen.


  Code rood in Spanje vanwege slecht weer

  Code rood in Spanje vanwege slecht weer

  Code rood in Spanje vanwege slecht weer / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Wie zich zondag in Spanje bevindt, moet goed oppassen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft namelijk code rood afgegeven voor de regio's Valencia, Catalonië, Mallorca en Ibiza vanwege het slechte weer.

  In de andere regio's in het oosten van Spanje is code oranje of geel afgegeven vanwege het weer.Zo worden er met name in de buurt van Mallorca en Ibiza hoge golven verwacht. Ook gaat het regenen en sneeuwen. De hevige regen kan naar verwachting voor aardverschuivingen zorgen. Mensen in de regio worden aangeraden het lokale nieuws in de gaten te houden en het advies van de lokale autoriteiten op te volgen. Later in de week is er ook kans op noodweer in de Pyreneeën.

  Regelmatig