Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 3 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Hoe wordt Sinterklaas in het buitenland gevierd?

De toekomst van Zwarte Piet is in Nederland nog steeds erg onzeker. Na verschillende demonstraties van voor en tegenstanders, lijkt zijn lot nog steeds niet beslecht. Veel mensen vierden dit weekend Sinterklaas. Volgens de NOS wordt het sinterklaasfeest ook over de landsgrenzen gevierd, op de verschillende ambassades die ons land rijk is.

Belgrado

Het Sinterklaasfeest op de ambassade in Belgrado werd georganiseerd door een Nederlandse vereniging. Deze vereniging had eerder aan de Nederlandse ouders laten weten te zullen werken met roetveegpieten.

Desondanks waren er toch Zwarte Pieten, met rode lippen en kroeshaar, te zien. Dit tot grote schrik van vele ouders en de ambassadeur. NOS-correspondent Mitra Nazar had eerder al geïnformeerd naar het beleid van de organisatie ten aanzien van Zwarte Piet.

https://twitter.com/Mitrala/status/936945677313232896

Duidelijk werd dat de ambassade niet op Zwarte Piet zat te wachten en dat er met roetveegpieten gewerkt zou worden. De organisator heeft na afloop van het feest zijn excuses aangebonden. Er was volgens haar sprake van een misverstand.

Rome

De Nederlandse ambassade in Rome heeft geen officieel standpunt ingenomen wat betreft Zwarte Piet. Het Sinterklaasfeest wordt georganiseerd door een Nederlandse vereniging en bij de ambassadeur thuis gehouden. Correspondent Angelo van Schaik was hier samen met zijn zoontje bij aanwezig.

Ook hier was een Zwarte Piet aanwezig. Deze Piet zorgde met name bij de aanwezige Italianen , maar ook bij de Nederlanders voor verbazing. De ambassade zegt zich niet met de viering te hebben bemoeid. Er zouden ook roetveegpieten en blauwe pieten aanwezig zijn geweest.

Rekening gehouden met Nederland

Door Correspondent Aletta André werd in New Delhi een mengeling van roetveeg en felgekleurde Pieten gesignaleerd. „Ik heb begrepen dat er vorig jaar ook al wat gekleurde Pieten waren en dat de ambassade stapsgewijs naar felgekleurde Pieten wil overgaan”.

https://twitter.com/GijsbertPols/status/801175679916068864

In Berlijn werden er net als voorgaande jaren regenboogpieten ingezet. En in Madrid werd een mix van zwarte, witte en roetveegpieten ingezet. Volgens David jan Godfroid, correspondent in Rusland werd er met de viering van het feest rekening gehouden met de discussie die in Nederland speelt rondom Zwarte Piet.

Het feest werd georganiseerd door een vereniging voor Nederlanders in Moskou. „Wij hebben zowel dit jaar als vorig jaar geen geluiden gehoord van mensen die de Pieten anders gekleurd willen hebben, dus we hebben het zo gehouden”, aldus een woordvoerder.

Traditie

De reden waarom de ambassades veelal lijken vast te houden aan het traditionele beeld van de Zwarte Piet kan liggen aan het feit dat gemeenschappen in het buitenland vaak meer vasthouden aan tradities dan het thuisland zelf.

Expats houden vast aan bepaalde manieren en gebruiken om op deze manier vast te houden aan het thuisland. Volgens van Schaik „vertegenwoordigt traditie een verbinding met het land van herkomst.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.