In het nieuws

Hoe werd Sinterklaas in het buitenland gevierd? / ANP

Hoe wordt Sinterklaas in het buitenland gevierd?

Het sinterklaasfeest werd ook over de landsgrenzen gevierd, op de verschillende ambassades die ons land rijk is. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

3 DEC 2017

De toekomst van Zwarte Piet is in Nederland nog steeds erg onzeker. Na verschillende demonstraties van voor en tegenstanders, lijkt zijn lot nog steeds niet beslecht. Veel mensen vierden dit weekend Sinterklaas. Volgens de NOS wordt het sinterklaasfeest ook over de landsgrenzen gevierd, op de verschillende ambassades die ons land rijk is.

Belgrado

Het Sinterklaasfeest op de ambassade in Belgrado werd georganiseerd door een Nederlandse vereniging. Deze vereniging had eerder aan de Nederlandse ouders laten weten te zullen werken met roetveegpieten.

Desondanks waren er toch Zwarte Pieten, met rode lippen en kroeshaar, te zien. Dit tot grote schrik van vele ouders en de ambassadeur. NOS-correspondent Mitra Nazar had eerder al geïnformeerd naar het beleid van de organisatie ten aanzien van Zwarte Piet.

Duidelijk werd dat de ambassade niet op Zwarte Piet zat te wachten en dat er met roetveegpieten gewerkt zou worden. De organisator heeft na afloop van het feest zijn excuses aangebonden. Er was volgens haar sprake van een misverstand.

Rome

De Nederlandse ambassade in Rome heeft geen officieel standpunt ingenomen wat betreft Zwarte Piet. Het Sinterklaasfeest wordt georganiseerd door een Nederlandse vereniging en bij de ambassadeur thuis gehouden. Correspondent Angelo van Schaik was hier samen met zijn zoontje bij aanwezig.

Ook hier was een Zwarte Piet aanwezig. Deze Piet zorgde met name bij de aanwezige Italianen , maar ook bij de Nederlanders voor verbazing. De ambassade zegt zich niet met de viering te hebben bemoeid. Er zouden ook roetveegpieten en blauwe pieten aanwezig zijn geweest.

Rekening gehouden met Nederland

Door Correspondent Aletta André werd in New Delhi een mengeling van roetveeg en felgekleurde Pieten gesignaleerd. „Ik heb begrepen dat er vorig jaar ook al wat gekleurde Pieten waren en dat de ambassade stapsgewijs naar felgekleurde Pieten wil overgaan”.

In Berlijn werden er net als voorgaande jaren regenboogpieten ingezet. En in Madrid werd een mix van zwarte, witte en roetveegpieten ingezet. Volgens David jan Godfroid, correspondent in Rusland werd er met de viering van het feest rekening gehouden met de discussie die in Nederland speelt rondom Zwarte Piet.

Het feest werd georganiseerd door een vereniging voor Nederlanders in Moskou. „Wij hebben zowel dit jaar als vorig jaar geen geluiden gehoord van mensen die de Pieten anders gekleurd willen hebben, dus we hebben het zo gehouden”, aldus een woordvoerder.

Traditie

De reden waarom de ambassades veelal lijken vast te houden aan het traditionele beeld van de Zwarte Piet kan liggen aan het feit dat gemeenschappen in het buitenland vaak meer vasthouden aan tradities dan het thuisland zelf.

Expats houden vast aan bepaalde manieren en gebruiken om op deze manier vast te houden aan het thuisland. Volgens van Schaik „vertegenwoordigt traditie een verbinding met het land van herkomst.”

BEKIJK OOK


  Koppel loopt marathon op balkon tijdens lockdown in Dubai

  Koppel loopt marathon op balkon tijdens lockdown in Dubai

  Om de afstand van 42,2 kilometer te halen, moesten de twee maar liefst 2100 keer heen en weer lopen hun het balkon. | Foto: Gettyimages

  Foto van 'Metro'

  15 MIN

  Een stel uit Zuid-Afrika heeft een marathon gelopen op het balkon van hun appartement in Dubai.

  Om de afstand van 42,2 kilometer te halen, moesten de twee maar liefst 2100 keer heen en weer lopen hun het balkon. Via een livestream op Facebook was de uitdaging te volgen.

  Dochter


  Dromen over het coronavirus: zo ga je ermee om

  Dromen over het coronavirus: zo ga je ermee om

  'Het is een oerinstinct, een soort overlevingsangst' / Foto: Getty

  Foto van 'Vincent Smit'

  22 MIN

  „Ik lag in bed en voelde me doodziek, ik had keelpijn en het voelde alsof ik enorme koorts had.” De bovenstaande droom is van Linda Duits, en zij is niet de enige die over het coronavirus droomt. Op Twitter delen tientallen mensen hun coronadromen.


  'Kinderopvang moet zo snel mogelijk weer open'

  'Kinderopvang moet zo snel mogelijk weer open'

  Foto: Getty Images

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Kinderen moeten zo snel mogelijk weer terecht kunnen op de kinderopvang. Dat vindt een bestuurder van een organisatie met 145 kinderopvanglocaties. Een aantal collega's is het niet met hem eens.

  „De angst regeert nu", zegt bestuurder Ben Schnieders van Kids First COP groep met 145 locaties in het Noorden van het land. Schnieder krijgt naar eigen zeggen veel vragen van ouders die thuiswerken maar moeilijk kunnen combineren met de zorg voor hun kinderen, die nu thuis zitten vanwege de coronamaatregelen.

  Kinderen van ouders met vitale beroepen mogen nog wel naar de opvang komen. Ook kinderen met een kwetsbare thuissituatie kunnen op verzoek van gemeenten terecht op de opvang. Volgens Schnieders komen er daarnaast van zelfstandigen en ouders van kinderen met een ontwikkelingsachterstand verzoeken om opvang binnen.


  Huisartsen krijgen er eenmalig tien euro per patiënt bij

  Huisartsen krijgen er eenmalig tien euro per patiënt bij

  Ook krijgen de huisartsen een hogere vergoeding per huisbezoek aan een (vermoedelijke) coronapatiënt. | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Huisartsen krijgen er eenmalig tien euro per patiënt bij, een tegemoetkoming vanwege de coronacrisis. Dat meldt de landelijke huisartsenvereniging (LHV).

  „De gemaakte afspraken zorgen voor voldoende financiële armslag voor huisartsenpraktijken en huisartsenposten om met het hele team door deze crisis te komen”, aldus de doktersclub, na overleg met onder meer de Nederlandse Zorgautoriteit en Zorgverzekeraars Nederland.

  Lege wachtkamers


  Honden getraind om COVID-19 op te sporen

  Honden getraind om COVID-19 op te sporen

  Het gaat erom dat de honden een snelle diagnose ‘van buitenaf’ kunnen stellen. | Foto's: Getty Images

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Alle mogelijke hulp is nodig om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Daarom worden honden nu als test getraind COVID-19 te kunnen vinden.

  Het Britse Medical Detection Dogs werkt momenteel samen met de London School of Hygiene and Tropical Medicine om te testen of deze dieren opnieuw kunnen worden opgeleid. Zo ja, dan gaat het erom dat de honden een snelle diagnose ‘van buitenaf’ kunnen stellen. Eerder heeft de organisatie al viervoeters met succes opgeleid om andere ziekten op te sporen.

  Honden getraind om COVID-19 op te sporen

   Werk van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

  Werk van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

  Dieven forceerden de glazen voordeur van het gebouw. | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Uit museum Singer Laren is in de nacht van zondag op maandag een werk van Vincent van Gogh gestolen. Het gaat om het schilderij met de naam Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar uit 1884.

  Het werk was in bruikleen van het Groninger Museum. Dit maakten de museumdirecties en de politie bekend tijdens een persconferentie in het museum.

  'Boos, geschokt en verdrietig'


  Dieven stelen beademingsapparatuur uit auto
  Likeability of3

  Dieven stelen beademingsapparatuur uit auto

  Dieven stelen beademingsapparatuur uit auto | Foto (ter illustratie): Pexels

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Bij een auto-inbraak in Breda is in de nacht van zondag op maandag onder meer beademingsapparatuur gestolen. Volgens de politie gaat het om zes sets.

  Verder bestond de buit uit sportkleding en een bankpas. De gestolen medische apparatuur is maandag teruggevonden in twee tassen bij een voetbalveldje. De politie heeft twee verdachten aangehouden, van 41 en 49 jaar.

  Gestolen bankpas


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Verdachte moord Derk Wiersum heeft nieuwe advocaat

  Verdachte moord Derk Wiersum heeft nieuwe advocaat

  Advocaat Jacques Taekema op rechts Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  De man die ervan wordt verdacht de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum te hebben doodgeschoten, heeft een nieuwe advocaat. 

  Jacques Taekema neemt de verdediging van Giërmo B. over van Tjalling van der Goot „om redenen van persoonlijke aard". Woensdag staat er een nieuwe inleidende zitting over de moord op Wiersum gepland in de rechtbank in Amsterdam. Hierbij is vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig, ook verdachte B. en zijn advocaat Taekema zijn niet bij de zitting.

  Ridouan T.


  Likeability of6

  Sudoku

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:00

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Rumag stopt met coronacollectie door 'karaktermoord' Lubach

  Foto van 'Vincent Smit'

  3 UUR

  Het satirische internetbedrijf Rumag stopt met de verkoop van aan het coronavirus gerelateerde spullen. De 'coronacollectie' van het bedrijf ligt onder vuur nadat Arjen Lubach er in zijn talkshow zondagavond aandacht aan gaf. 

  Rumag richt zich op social media op jongeren en plaatst voornamelijk satirische teksten. De teksten drukken ze ook op spullen zoals t-shirts, koffiemokken en deurmatten. In het item van Zondag met Lubach wordt Rumag beschuldigd van het plegen van plagiaat en geld te willen verdienen aan de coronacrisis. Op Instagram is het merk op maandagmiddag al ruim 20.000 volgers verloren.


  Romantisch! Man versiert buurvrouw ondanks quarantaine
  Likeability of5

  Romantisch! Man versiert buurvrouw ondanks quarantaine

  Wanneer de twee elkaar écht kunnen aanraken is nog even afwachten | Foto: Pexels

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  Wie zegt dat je in tijden van social distancing je ware liefde niet kunt ontmoeten? Of in elk geval een geliefde. De in New York woonachtige Jeremy Corby wist een date te scoren waarbij hij zich keurig aan de richtlijnen houdt.

  Althans, dat is het verhaal dat hij op Twitter en TikTok deelt. Sommige verhalen zijn te mooi om te checken, we willen in dit geval maar al te graag geloven dat het waar is. Zelfs een gemiddelde Disney-film valt qua romantiek in het niet vergeleken bij het verhaal van fotograaf Jeremy.

  Dag opfleuren


  like
  user_30d26d850b3f8a02b0da4c78cdc86a13d43684d4_avatar

  Coronavirus eist 93 levens, dodental op 864

  Coronavirus eist 93 levens, dodental op 864

  De afdeling spoedeisende hulp in het Amsterdam UMC, locatie AMC Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  Er zijn in de afgelopen 24 uur 93 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus bij gekomen in Nederland. Dat meldt het RIVM.

  Dit brengt het totale aantal doden door corona in ons land op 864. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger; sterfgevallen worden soms pas na een paar dagen doorgegeven. Daarbij komt dat lang niet iedere besmetting wordt vastgesteld door een test. Als iemand die niet is getest door het virus komt te overlijden, komt dat niet terug in de statistieken.

  507 mensen opgenomen


  WHO waarschuwt: drink niet bij coronastress

  WHO waarschuwt: drink niet bij coronastress

  Naar de fles grijpen wordt ten zeerste afgeraden. | Foto: Getty

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  Door de uitbraak van COVID-19 zitten we massaal thuis. Niet naar buiten kunnen in combinatie met spanning door het virus en andere omstandigheden, kan voor stress zorgen.

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt de mensheid in deze tijden vooral niet naar de fles te grijpen. De organisatie benadrukt dat alcohol drinken geen goede manier is om met stress rondom het virus en de lockdown om te gaan. Een flinke borrel kan enorme gevolgen hebben voor de mentale én fysieke gezondheid.

  Verdovende middelen schuwen


  'Maatregelen blijven waarschijnlijk ook na 6 april nog van kracht'
  Likeability of5

  'Maatregelen blijven ook na 6 april van kracht'

  Posters met maatregelen in een supermarkt van Jumbo. | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 13:22

  De maatregelen die momenteel in Nederland worden getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te perken, zullen ook tot na 6 april van kracht blijven.

  Dat bevestigen bronnen in Den Haag na berichtgeving van De Telegraaf. Dinsdag zal de crisiscommissie van het kabinet beslissen over het verlengen van de maatregelen. Onder die maatregelen vallen onder meer het zoveel mogelijk thuis blijven, het afstand houden van anderen, het vermijden van groepen en sociale activiteiten en het thuisblijven bij klachten.

  Advies OMT


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

  Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

  Door een telefoonstoring zijn veel ziekenhuizen niet bereikbaar | Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 12:44

  Meerdere ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar door een landelijke telefoonstoring. Op de website allestoringen.nl is te zien dat onder meer het Deventer Ziekenhuis problemen heeft.

  „Er is een landelijke storing bij Ziggo en Vodafone. Met als gevolg dat het Deventer Ziekenhuis problemen heeft met inkomend en uitgaand bellen" meldt het ziekenhuis. Ook Antonius Zorggroep Sneek meldt slecht bereikbaar te zijn.

  Oorzaak wordt gezocht


  Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

  Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

  De kunstenaar maakte de helm met oude kranten / Foto: AFP

  Foto van 'Vincent Smit'

  VANDAAG, 12:33

  Een agent en een kunstenaar in India hebben een creatieve oplossing gevonden om mensen bewust te maken van het coronavirus. Verkleed als het virus houdt de agent mensen staande bij kruispunten. 

  De agent, Rajesh Buba, werkt in de miljoenenstad Madras in het zuiden van India. Hij spreekt mensen voornamelijk aan als hij ziet wanneer er geen mondkapjes gedragen worden. Hij zegt dan: „Als jij naar buiten gaat, kom ik bij je naar binnen”, daarmee doelend op het coronavirus.

  Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

  Foto: AFP


  Klassieke muziek populairder door coronacrisis

  Klassieke muziek populairder door coronacrisis

  We streamen minder muziek maar als we streamen, wint klassiek terrein | Foto: Getty

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  VANDAAG, 12:29

  Het is voor veel mensen inmiddels de derde week dat het thuiskantoor wordt bemand. Daardoor verandert er een hoop in de wereld. Zo wordt er onder andere een stuk minder gestreamd.

  Maar, als we streamen, streamen we veel vaker klassieke muziek dan voorheen. Nederlanders streamen 10 procent meer deuntjes van Mozart, Bach en Dvořák. Landen waar het COVID-19 virus harder toeslaat, streamen zelfs nog meer klassieke muziek. In Frankrijk is het met veertig procent toegenomen, in Spanje met 20 procent en de Engelsen streamen 15 procent meer klassiek werk.

  Minder streamen en downloaden


  Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

  Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

  Een basisbegrip in de economie is dat de prijs van grondstoffen afhankelijk is van vraag en aanbod.

  Foto van ''

  VANDAAG, 11:59

  Heerst er momenteel al een coronacrisis, komt hier bovenop ook nog een oliecrisis. 9 maart 2020 is een behoorlijk zwarte dag voor de olieprijs geworden, want toen daalde de olieprijs met maar liefst 30 procent. En nu?

  De daling is al jaren niet gezien op de oliemarkt. Vanwaar deze sterke daling en hoe wordt de prijs van olie bepaald?

  Olie en de wereldeconomie


  Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

  Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

  Een nieuw cheetahgezin woont sinds een paar dagen in Nederland | Foto: ZooParc Overloon

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 11:11

  Nederland heeft sinds kort een paar nieuwe inwoners. ZooParc in Overloon verwelkomde namelijk vijf nieuwe cheetahs in het park.

  De vijf roofdieren zijn pas een paar dagen in het Brabantse park en komen uit Frankrijk. Het gaat om moeder Asali en haar vier kinderen. In een persbericht meldt het park dat de dieren na een korte wenperiode nu ook het buitenverblijf mogen verkennen.

  Geschikte ruimte in Brabant