Binnenland

‘We zouden nergens zijn zonder het mbo’

‘We zouden nergens zijn zonder het mbo’

Sil de Weerd is dolblij als hij tot Landelijk Ambassadeur van het mbo wordt uitgeroepen.

Foto van 'Erik Jonk'

27 NOV 2017

De 18-jarige Sil de Weerd vertegenwoordigt het mbo een jaar lang als Landelijk Ambassadeur.

Hij is nog zo hyper als wat als Metro hem treft, maar hij heeft een mooie job te pakken: Sil de Weerd, van het Clusius College in Alkmaar mag zich de Landelijk Ambassadeur mbo 2017 noemen. Op de Dag van het mbo werd De Weerd gekozen uit tien finalisten, die na 40.000 stemmen weer waren genomineerd uit 39 mbo-ambassadeurs; allemaal studenten die zich onderscheiden door opvallende prestaties, binnen of buiten het middelbaar beroepsonderwijs.

Uit z'n dak

In een volgepakt Orpheustheater in Apeldoorn ging De Weerd behoorlijk uit zijn dak. De Alkmaarder studeert in zijn woonplaats Voeding en Voorlichting, gericht op de levensmiddelenindustrie. De Weerd leert er hoe hij zijn kennis over voeding overbrengt op verschillende doelgroepen. „Op oud, jong, kwetsbaar, noem maar op. Dat is mijn passie.” Die passie en zijn presentaties over voeding op zowel basis- als middelbare scholen, zorgden ervoor dat zijn mentor en een leraar De Weerd nomineerden voor het mbo-ambassadeurschap van zijn opleiding.

Honderd keer oefenen

Hij ging ervoor, maar: „Niemand was echt zenuwachtig vandaag, behalve ik. Ik was de hele dag misselijk en heb honderd keer mijn speech geoefend. Maar dat was blijkbaar ergens goed voor, haha.”

Voeding of niet, voor de jury moest de Noord-Hollander een vraag over de robotisering van de samenleving beantwoorden. Hij redde zich er met ‘robotisering is okay, maar de praktijk blijft altijd belangrijk’ prima uit.

Naast de passie voor zijn vak, kan de nieuwe ambassadeur nu zijn passie voor het mbo een jaar lang uitdragen op landelijk niveau. En dat terwijl hij naast studeren (volgende week begint een stage) ook een fanatiek powerlifter is en een bijbaantje als kwaliteitscontroleur bij een kiemkwekerij heeft. „Natuurlijk heb ik ook een persoonlijke missie dit jaar. Ik wil dat iemand die ergens goed in is, in het mbo de kans krijgt zich in zijn vak én zichzelf te ontwikkelen.” De Weerd mag als landelijk ambassadeur onder meer aan politici in Den Haag zijn mening over het mbo geven. „Het zal een zwaar jaartje worden, maar alle kansen grijp ik aan. Wat het voor sporten of mijn bijbaantje betekent weet ik nog niet, maar ik zal me 100 procent inzetten voor het mbo. Het wordt strak plannen.”

Meer waardering

De Weerd gaat op pad namens een half miljoen studenten. Studenten die wat de ambassadeur betreft wel wat meer waardering mogen krijgen en in de belangstelling mogen staan. Over het mbo verschijnen de laatste tijd regelmatig krantenkoppen als ‘bedrijven moeten meer samenwerken met het mbo’ en ‘Mbo’ers zien kansen op werk slinken door innovatie’, maar op deze Dag van het mbo zijn de pijlen juist op de kracht van dat onderwijs gericht. De Weerd: „Op het mbo leer je niet alleen over je vak, maar je leert echt je skills toe te passen, vooral tijdens stages. Bovendien ontwikkel je je als persoon en leer je hoe je met andere mensen omgaat.”

Iemand moet het doen

Over de vraag ‘waar zouden we zijn zonder het mbo?’, hoeft De Weerd als goede ambassadeur niet na te denken: „Nergens. Iedereen kan wel roepen wat er allemaal gedaan moet worden, maar er zullen toch ook mensen moeten zijn die dat dan daadwerkelijk doen. Ik ga vol voor al die mensen. Het mbo is nu eenmaal een grote factor voor een goed werkende samenleving.”

‘We zouden nergens zijn zonder het mbo’

Vlnr: Vertegenwoordiger van Alflen Almere, Sil de Weerd, minister Van Engelshoven en Joany Rigters van de gemeente Amsterdam.

Meer prijzen

Op de Dag van het mbo werd nog een dame en een bedrijf tot mbo-ambassadeur uitgeroepen:

Beste leerbedrijf

Het beste leerbedrijf 2017 is Alfen uit Almere. Alflen zet zich al tachtig jaar met grote passie in voor de ontwikkeling en innovatiekracht van de energiewereld. Tientallen mbo-studenten vormden een belangrijke schakel in dit proces. Alfen heeft een eigen bedrijfsschool waar studenten capaciteiten verder ontwikkelen en ambities kunnen waarmaken.

Beste praktijkopleider

De beste praktijkopleider 2017 is Joany Rigters van de gemeente Amsterdam. Zij vertegenwoordigt het Jong Talententeam van de afdeling Inkomensvoorziening. Samen met haar collega-praktijkopleiders geeft zij mbo-studenten binnen de afdeling een kans om zich te ontwikkelen als projectleider.

Had de minister maar...

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte - nog maar pas aan haar nieuwe hoge functie begonnen - de Landelijke Ambassadeur mbo 2017 bekend. „De ambassadeur moet vooral gaan genieten”, zegt Van Engelshoven. „Het ambassadeurschap uitdragen en anderen inspireren. Ik hoop vooral dat Sil de Weerd heel goed wordt in zijn vak, want vakmanschap vind ik prachtig. In alle facetten van de samenleving kom je vakmensen tegen.” Wat dat betreft bewandelde de minister met tal van bestuurs- en politieke functies een andere weg. „Mijn vader zei me altijd: Ingrid, ga toch eens een vak leren. Daar heb je veel meer aan. Hij leeft niet meer, maar volgens mij had hij het fijn gevonden als ik écht iets had gekund, haha.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Agent kan eindelijk vrachtwagenchauffeurs betrappen

Dit kunnen vrachtwagenchauffeurs dus niet meer stiekem doen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Als vrachtwagenchauffeur een boete krijgen voor appen achter het stuur. Heel snel zal dat niet gebeuren, want vanuit zo'n lage politiewagen valt die overtreding eigenlijk niet te zien. Maar daar hebben de agenten inmiddels wat op gevonden.

Touringcar

Ze rijden nu namelijk rond in een grote touringcar. Hierdoor kunnen ze wel enigszins naar binnen gluren in de hoge vrachtwagencabine en dat leverde direct enorme resultaten op.

In Gelderland en Overijssel werden er in twee dagen tijd 440 vrachtwagenchauffeurs op de bon geslingerd omdat ze zaten te appen tijdens het rijden.

De grote bussen zetten de vrachtwagenchauffeurs overigens niet zelf aan de kant. Wanneer er een chauffeur betrapt werd, werd dit handsfree (althans, dat nemen we maar even aan) doorgebeld naar een agent die kort daarachter in een normale auto volgde. Deze kon dan ingrijpen.

Geslaagd

Het experiment met de touringcar valt dus wel geslaagd te noemen. De politie heeft dan ook aangekondigd dat het vaker op deze manier te werk zal gaan.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

30 x proost in deze pop-up bar met bloedrood randje!

Je kunt ook je eigen BM laten maken

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 09:30

Houd je van variatie en Bloody Mary? Dan is deze pop-up bar met 30 verschillende soorten iets voor jou, bloody yeah!

En de kleur is.... groen, want dat kan dus ook

Heet...

Het zou zo maar eens het nieuwe lentezomerdrankje kunnen worden, want de Bloody Mary is heter dan ooit! Letterlijk ook, want van 26 tot en met 29 april kun je in de Pop-up Bloody Mary Bar in Amsterdam maar liefst 30 verschillende varianten van het drankje komen proeven, en daar zit vast ook wel een heel pittige bij... Hoe je aan zo veel verschillende komt? Simpel eigenlijk: zo veel bartenders, zo veel cocktails. ,,Dertig bartenders zijn helemaal losgegaan met verschillende kruiden en sappen”, licht PR Manager Ketel One Vodka Tessa Kroon toe. Niet alleen sap van tomaten trouwens, ,,ook van bieten, wortel, spinazie en zelfs ananas.”

BM

De BM, zoals de cocktail die tijdens de pop-up bar met Neerlands wodkatrots wordt bereid, wordt afgekort, past lekker in het Amsterdamse straat- en drinkbeeld, ,,vooral tijdens de brunch is-ie populair, en ik spreek uit ervaring!” Het blijft nog even geheim waar de locatie van het bloody drankfestijn is, maar als je een (gratis) plekje reserveert, krijg je in je mailbox vanzelf het adres, waar je overigens ook een gepersonaliseerde BM kunt laten maken. Extra extra heet, graag.

LEES OOK


Views

18

De Boekenstrooier laat boeken achter in de trein

De Boekenstrooier laat boeken achter in de trein

Er liggen boeken in treinen en op stations. #boekenstrooier

Foto van 'Johan van Boven'

VANDAAG, 08:15

Te veel boeken en te weinig plek. Zo simpel verliep de geboorte van de Boekenstrooier, die dagelijks ergens in Nederland een boek neerlegt voor de eerlijke vinder. Vooralsnog met name op treinstations of in de trein, maar het is de bedoeling dat het gestrooi met boeken zich als een olievlek over het land verspreidt.

Tweede leven

„Mijn vrouw Rianne ruimde een maand geleden de boekenkast op en kwam tot de conclusie dat we veel te veel boeken hadden”, aldus Dave van Aken, die samen met zijn eega de #boekenstrooier heeft bedacht. „Tachtig procent van de boeken die je leest, pak je niet voor een tweede keer uit de kast. Meestal blijven ze daar staan of ze belanden ergens op zolder. Normaal gesproken brengen we ze naar de kringloopwinkel, maar nu bedachten we een andere manier om de boeken een tweede leven te geven.”

Emma Watson

Het was actrice Emma Watson die een belletje deed rinkelen bij Van Aken. „Ik herinnerde me een viral filmpje waarin zij boeken neerlegt in de metro van Londen. Ik stelde aan mijn vrouw voor hetzelfde te doen met onze boeken. We hebben gelijk een account op Instagram (@boekenstrooier) aangemaakt, zodat we met foto’s kunnen delen waar we een boek hebben neergelegd. En we waren nieuwsgierig of mensen het zouden melden als ze een boek hebben gevonden. Tot nu toe krijgen we bij een op de vier boeken een bericht dat het is gevonden. Dat is toch veel leuker dan een boek weggooien?”

Alle boeken van de Boekenstrooier worden voorzien van een stempel

Positief

Overal waar Van Aken vertelt over het initiatief krijgt hij positieve reacties. De vrolijkheid die loskomt is dan ook een van de belangrijkste redenen om met de boeken te strooien. „Het is een en al positiviteit. Het gaat niet om de likes, al is het natuurlijk wel mooi meegenomen als veel mensen een foto leuk vinden en erop reageren. Er is veel interactie. Maar ik vind het nog mooier als ik op een verjaardag over de boekenstooier vertel, iedereen enthousiast is en ik een week later een appje krijg met de boodschap dat iemand een boek heeft gevonden. Dan maak ik een vreugdesprongetje.”

De Boekenstrooier deelt zijn boeken op Instagram.

Van Aken en Rianne van der Sar strooien voornamelijk in de spitsuren om de vindkans zo groot mogelijk te maken. Tot nu toe gebeurde dat voornamelijk in Noord-Holland. „Ik woon in Edam en werk in Amsterdam, dus mijn strooigebied is niet heel groot”, aldus de 38-jarige boekenstrooier. „Op Instagram krijgen we daarom af en toe de vraag of er ook in andere provincies gestrooid kan worden. Mensen bieden zich als gaststrooier aan om in andere delen van het land boeken neer te leggen, dus inmiddels zijn we bijvoorbeeld ook in Rotterdam en Utrecht actief geweest.”

Voorraad

Maar de voorraad boeken raakt natuurlijk een keer op. Ook op dat gebied is er spontaan een vangnet ontstaan. Van Aken: „Er zijn een aantal pareltjes waarvan mijn vrouw nog geen afstand wil doen. Ik denk dat we nog een stuk of zestig boeken hebben liggen. Gelukkig krijgen we van verschillende mensen boeken aangeboden. We zijn dus nog lang niet uitgestrooid.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

1k+

Deze bar blijft groot door klein te worden!

De beroemde gong, Jimmy en Kyenna en in het raam zit Davio, met een biertje / Marloes van Doorn

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:10

Bloed, zweet, twee gebroken vingers en menig slapeloze nacht... ,,Maar we hebben het wel weer met z’n allen geflikt!” De nieuwe Bar Broker is geopend.

Doorbeukers

Rudolph hing een paar dagen geleden nog boven, knikt een van de werkmannen naar de hertenkop die nu een prominente plek inneemt in het midden van de bar, omgeven door een vijftal zilveren discobollen waarin het lentezonnetje van buiten wordt weerkaatst. Het is waarschijnlijk de minst ingrijpende verandering, want verder is de hele bar hartje Reguliersdwars van nok tot kelder met man en macht dag en nacht aangepakt.

Propvol

Ook in de nieuwe bar vormen de FD-pagina's, vooral de beursgerelateerde, een deel van het belang

In de oude Bar Paul komt nu de nieuwe Bar Broker dat voorheen schuin tegenover zat en het lijkt misschien appeltje eitje, zo’n verhuizing naar een pand dat nog geen dertien voetstappen verderop is, maar schijn bedriegt. De hele inrichting van de oude bar moesten ze opslaan in een loods in Zwanenburg, want toen ze de deuren openden van hun nieuwe bar, was het eerste dat ze zagen... eigenlijk helemaal niets! ,,Alles stond zo propvol dat we niet eens naar binnen konden”, blikt bedrijfsleider Jimmy Weijers terug. Zijn witte Nikes en het hele Brokerteam delen hetzelfde motto, dus toen ze ‘de dikke puinhoop’ binnen zagen, met lekkage, het plafond open en geen vloer, zaten ze niet met de handen in het (lange) haar, maar overviel hen een ‘fuck it, we doén het gewoon-gevoel’. En they just did.

Rammend hard

De bar in opbouw

Het kenmerkt alle Brokertjes ook wel, vervolgt Jimmy. Ze gaan eigenlijk overal blind en met gestrekt been in, met volle bak zin en geloof in een goede afloop. ,,En we lachen altijd hard om onszelf. Wat zijn we nu toch weer aan het doen?! roepen we vaak naar elkaar, maar we flikken het telkens wel weer.” Iedereen stroopte de mouwen op, zette de schouders eronder en er werd zo’n zeventien uur per dag rammend hard gewerkt. En soms iets te rammend, getuige twee gebroken vingers, waarvan eentje van floormanager Davio Ovaa die ondanks dat nog steeds een ferme hand geeft.

Eerste biertje

Nog tot een paar uur voordat ze opengingen voor de eerste besloten borrel afgelopen weekend, waren ze aan het boren/timmeren/klussen, ,,mensen verklaarden ons voor gek, zeiden dat we dat nooit zouden redden.” Dat hoef je geen twee keer te zeggen, want vanaf toen verdubbelde hun toch al tomeloze energie en gingen ze er nog harder tegenaan. Met verve. ,,Ons allereerste biertje uit de tap smaakte die avond heerlijk...”

Vrienden en partners in zaken en crime

Bar Broker werd eind 2016 opgericht door vier Amsterdamse partijen, die naast de beste vrienden ook partners werden: de boys van jenevermerk JAJEM, feest- en festivalorganisatie Zeezout, creatief bureau Tosti Creative en Mannen van de Wereld waaronder onder meer Brouwerij de Eeuwige Jeugd valt. Het begon als een jongensdroom van drie maanden in pop-upvorm, maar is intussen een permanent begrip in feest-, muziek- en drankminnend Amsterdam. En Den Haag, want daar zit nu hun Broker-broertje.

Beurscrash baby

Op het scherm zie je precies wat in de fluctuatie is

De fluctuerende drankprijzen blijven ook in de nieuwe locatie ongewijzigd, waarbij de ene keer de GT in de aanbieding is en je het volgende moment een shotje Jajem wegtikt voor 1, 50 euro, evenals de gong boven de bar waarop wordt geslagen als er een beurscrash is. Wat betekent dat je veel drinkt voor weinig. Niet iedereen kan tegen al die verschillende drankjes, vertellen floormanagers Davio en Kyenna Kemper met een lach. Soms krijgen ze weleens foto’s over de app van feestgangers de day after, maar nu met een emmer tussen hun benen. ,,Ik kom hier nooit meer, veel te gevaarlijk met al die verschillende drankjes, zeggen ze dan. Maar de week erna zitten ze er gewoon weer, hoor, te wachten tot de volgende beurscrash..!”

Gouden nachten

In de bar staan wat planten -,,de rest van de deco komt nog”-, een aantal grootverpakkingen bierviltjes, een XL-fles schoonmaakmiddel en harde werkers slash Davio en Kyenna die de bar alvast Koningsnacht en -dag proof maken. Ze beleefden vele gouden nachten, maar de oude bar was eigenlijk wel iets te groot, verklapt Jimmy, ,,het leek soms meer een club.” Wat ze nu hebben, is perfect en hij kan niet wachten tot de eerste gasten straks aan de bar staan, waarachter hij zelf ook vaak aan het tappen is. Koningsnacht en -dag beloven al meteen veel lekkers, wrijft de bedrijfsleider enthousiast in z’n handen, die nu wat ruwer zijn dan normaal, ,,en de grande opening is 3 mei, daar wil je echt bijzijn, geloof me.”

Ajaxbar

Grote voordeel van een kleinere bar is dat nu juist meer ruimte is voor events als pubquizen, beerpong en voetbal kijken, maar een gewaarschuwd Rotterdammer telt voor twee: ,,we zijn een echte Ajaxbar!” Met hun terras in de zon, verruimde openingstijden en de onveranderde kwaliteitsline-up, evenals de fluctuerende drankprijzen volgens vast concept en de onder stamgasten geliefde gong, belooft het een hete zomer te worden, in Bar Broker hartje Reguliersdwars.

't Brokertje

Of ‘t Brokertje, zoals ze het liefkozend noemen, om vervolgens af te sluiten met de slogan die op het lijf is geschreven van deze nieuwe bar waarin je aan je water, bier, GT of wat dan ook in de fluctuatie is, voelt dat hier mooie dingen gaan gebeuren. ,,We zijn groot gebleven door klein te worden.”

LEES OOK


Views

65

Likeability of 5

Agenten betalen nieuwe tv voor gehandicapt meisje

Foto ter illustratie. Bron: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 07:34

Die goede oude televisie, voor de meesten van ons is het een manier om simpelweg eventjes te ontspannen na een dag lang werken of om op de hoogte te blijven van wat er om ons heen gebeurt. Voor sommigen is die kast met plaatjes echter veel meer dan dat. Bijvoorbeeld voor de tiener Quinty uit Enschede.

Quinty heeft bij haar geboorte zuurstofgebrek gehad waardoor haar rechter hersenhelft niet goed functioneert, weet het AD. Hierdoor is het jonge meisje zwaar gehandicapt. Ze brengt haar dagen door in een rolstoel en kan niet zelf eten, drinken, douchen, aankleden of praten. Doordeweeks verblijft ze op een dagopvang. Als ze thuis is, zit ze voor de tv.

Inbrekers

En precies die televisie werd dinsdag uit Quinty's huis gestolen. Inbrekers worstelden hun weg naar binnen en namen mee wat voor Quinty zo belangrijk is. Agenten waren hierdoor enorm aangedaan en zorgden ervoor dat het meisje een splinternieuwe televisie kreeg. Deze betaalden zij gedeeltelijk zelf. Het andere gedeelte werd betaald door het bedrijf waar de agenten het stukje techniek haalden: Electro World Kortman in Glanerbrug.

Volgens de politie is het meisje „sterk afhankelijk van deze televisie" en mag misdaad „NOOIT lonen. En al helemáál niet wanneer het kwetsbaren betreft.." Ze zijn nog op zoek naar getuigen van de inbraak.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


like
user_946649d364714e2707fb1cdf77e38f06db080edc_avatar

Views

90

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

400+

Politie sluit berucht internetforum om wraakporno

Op het forum waren duizenden Nederlanders actief ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Na onthullingen van RTL heeft de Nederlandse politie een internetforum waar 'wraakporno' werd gedeeld uit de lucht gehaald. Het gaat om Anon-IB, een platform waar je geen account voor hoeft aan te maken. Een woordvoerder van de politie laat weten dat zij de server waar de website op draaide in beslag hebben genomen en dat er een onderzoek zal worden gestart naar illegale inhoud.

Wraakporno

Op Anon-IB zouden de gebruikers naaktbeelden van meisjes en vrouwen plaatsen, sommigen van hen zouden minderjarig zijn. Deze beelden werden hierop geplaatst zonder toestemming.

Het gaat om hetzelfde forum waar journalist Daniël Verlaan, undercover ging om de misstanden aan te kunnen tonen. Het forum was alleen toegankelijk voor leden die zelf foto's aanleverden. Om zichzelf toegang te verschaffen maakte hij gebruik van de naaktbeelden van een Amerikaans erotisch model dat vooraf toestemming had gegeven.

Op het forum stuitte hij op een omvangrijk netwerk met duizenden Nederlandse gebruikers die naaktbeelden van hun slachtoffers op internet plaatsten. Hierbij werden ook de contactgegevens en links naar profielen op sociale media van de slachtoffers gedeeld. De wraakporno heeft ingrijpende gevolgen gehad voor de geschrokken slachtoffers die vaak niet eens wisten dat iemand beelden van hen online had gezet.

Anon-IB had niet alleen maar Nederlandse gebruikers. Het ging om een wereldwijd platform waar afbeeldingen konden worden uitgewisseld. Donderdag denkt de politie nadere toelichtingen te kunnen geven over het onderzoek.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

96