Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

‘Een op de vier Nederlanders heeft hersenaandoening’

Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft een hersenaandoening en een op de vijf overlijdt als gevolg van een hersenaandoening. Vorig jaar stonden er 3,8 miljoen mensen met een hersenaandoening geregistreerd bij de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van RIVM in opdracht van de Hersenstichting.

Aangezien veel mensen geen medische hulp zoeken en niet geregistreerd worden, ligt het daadwerkelijke aantal patiënten volgens de stichting nog hoger. Volgens de Hersenstichting bedragen de zorgkosten voor de ziekten jaarlijks ruim 25 miljard euro.

Psychische stoornis

De onderzoekers beschouwen psychische stoornissen ook als hersenaandoeningen. Dit is meteen ook de grootste groep: bijna 2 miljoen Nederlanders lijden aan een psychische stoornis, zoals persoonlijkheidsstoornissen, depressie of angst- en paniekstoornissen.

,,Ook al is een hersenaandoening niet altijd zichtbaar, iedereen kent dus wel iemand die hier aan lijdt”, vertelt neurowetenschapper Laura Rigter. ,,Hersenaandoeningen brengen niet alleen hoge zorgkosten met zich mee, ook de sociale gevolgen zijn vaak groot. Daarom starten we met een campagne waarin we de impact van een hersenaandoening willen laten zien.”

Campagne

In de campagne belicht de stichting de levens van vier patiënten met een hersenziekte, om te laten zien hoe deze hun leven en dat van hun omgeving op z’n kop heeft gezet. Daar zijn documentaires en tv-spotjes over gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Een op de vier Nederlanders heeft hersenaandoening’
Sluiten