Pro-Zwarte Piet-demonstranten blokkeren verkeer A7

Camera videoPro-Zwarte Piet-demonstranten blokkeren verkeer A7

Pro-Zwarte Piet-demonstranten blokkeren de bus van actiegroep Kick Out Zwarte Piet op de A7. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

18 NOV 2017

Het verkeer op de A7 tussen Joure en Heerenveen is op zaterdag geblokkeerd door Pro-Zwarte Piet-demonstranten. De demonstranten willen de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die met bussen naar de intocht in Dokkum gaan om hun eigen protest op te zetten, hinderen. Er zijn mensen die uit de auto stappen en over de snelweg lopen.

De politie is ter plaatse en probeert het verkeer weer op gang te helpen. Politiewoordvoerder Anne van der Meer neemt de actiegroep deze manier van protest kwalijk, vertelt zij aan Omroep Friesland: volgens haar ontstaat hierdoor een „levensbedreigende en criminele" situatie.

In Dokkum zelf is de politie ook actief. Daar worden jongeren preventief gecontroleerd. Ook staan er betonblokken die verpakt zijn in sinterklaaspapier, om eventuele auto-ongelukken of aanslagen te voorkomen. De situatie is in Dokkum voorlopig nog rustig.

Sinterklaasjournaal

De Zwarte Pieten-discussie laait bijna traditiegetrouw ook dit jaar weer op. In het Sinterklaasjournaal van gisteren was zowel een Zwarte als een Witte Piet te zien. De Witte Piet ging voor het eerst mee vanuit Spanje.

Ook de gemeente Amsterdam heeft geprobeerd om de tegenstanders van Zwarte Piet tegemoet te komen door een nieuwe Piet te introduceren. Deze Pieten hebben een ander kostuum aan en zijn niet meer zwart maar hebben à la 'Veegpiet' zwarte plekken op hun gezicht.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Sneeuw zorgt voor spanning en trots bij Buienradar

Nederland werd maandag wederom bedekt onder een laag sneeuw. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

1 UUR

Het is stil op de werkvloer bij Buienradar. Normaal gesproken krioelt het er van de medewerkers, maar in verband met de sneeuwval is er nu slechts een handjevol mensen aanwezig. „Als meteoroloog moet ik natuurlijk wel aanwezig zijn”, zegt Jennifer Faber. „De mensen die aan de website werken en social media bijhouden kunnen prima thuis werken, maar ik heb nu eenmaal alle apparatuur nodig om zo goed mogelijk de weersverwachtingen te verzorgen. Bovendien verzorgen we vanuit hier de uitzendingen voor RTL.”

Sneeuw in Alaska. Foto: Marianke P

Nederlanders in het buitenland over ‘echte sneeuw'

In Alaska kijken ze niet op van een beetje sneeuw. Foto: Marianke P

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

2 UUR

Na wat natte sneeuw, was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de eerste echte sneeuw viel. En dat hebben we geweten ook, het land was in rep en roer en ook op social media konden we genieten van mooie plaatjes van witte lappendekens. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen.

Liveblog code rood: sneeuw legt Nederland plat

Fietsen een sneeuwbui in Rotterdam ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

2 UUR

Het KNMI gaf rond het middaguur code rood uit vanwege hevige sneeuwval. Dit is de zwaarste categorie op het gebied van weerwaarschuwingen. Het weeralarm geldt voor bijna heel Nederland op de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg na, hier geldt code oranje Er wordt een zeer zware avondspits verwacht, het openbaar vervoer is ernstig verstoord en de sneeuwval gaat tot in de avond duren. Op dit moment trekt er een sneeuwfront vanaf het zuiden naar het noorden. Dit bericht wordt aangevuld.

Update 16.42

Mannen met een buikje populair in datingapp

Een buik(je) is voor vrouwen die op zoek zijn naar een date vaak geen probleem.

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

2 UUR

Vrouwen die op zoek zijn naar een date hebben natuurlijk het liefst een man met een sixpack, brede armen en een stevige borstkas om tegenaan te kruipen, maar mannen met een buikje hoeven niet te wanhopen. Uit onderzoek van datingapp The Inner Circle onder tweeduizend Nederlandse gebruikers blijkt dat heren met een paar kilootjes te veel 2,5 keer meer kans op een match hebben dan lange of dunne mannen.

Yes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Camera videoYes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Een ochtend niet in het barre winterweer naar school fietsen Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

VANDAAG, 12:13

Het is deze maandag een van die zeldzame dagen dat het zomaar zou kunnen: vrij krijgen van school vanwege de weersomstandigheden. Op een aantal scholen in Nederland mogen de leerlingen thuisblijven.

Het gaat onder meer om het 4e Gymnasium in Amsterdam, het Amadeus Lyceum in Vleuten, het Coornhert Gymnasium in Gouda en het Wellantcollege in Alphen aan den Rijn.

Verdachte aangehouden in zaak Milica van Doorn

Verdachte aangehouden in zaak Milica van Doorn

Milica van Doorn Foto: Politie

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 10:34

Er is een doorbraak in het zaak omtrent Milica van Doorn. In 1992 werd de toen 19-jarige vrouw verkracht en vermoord. De politie meldt dat er een verdachte is aangehouden.

Maandagochtend heeft er een persconferentie plaatsgevonden in het politiebureau van Zaandijk. De verdachte is zaterdag opgepakt. Hij moest verplicht dna afstaan en er bleek een match te zijn met het daderprofiel. De familie van Milica is zondag ingelicht, een emotioneel moment, vertelt de politie. Dinsdag zal de verdachte worden voorgeleid aan de rechter commissaris.

Kabinet wil buurtrechter door heel Nederland. / ANP
Likeability of 5

Kabinet wil buurtrechter door heel Nederland

Frank Visser, de Rijdende Rechter. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

VANDAAG, 08:28

Het kabinet wil de buurtrechter invoeren in heel Nederland. Een soort Rijdende Rechter, maar dan echt, meldt de Volkskrant maandag. Op dit moment loopt er al een proef in Noord-Nederland.

Rechtszaak