Dit moet je weten op woensdagochtend 15 november

15 november 2017 om 07:04 door Sofie Smulders
Dit moet je weten op woensdagochtend 15 november
Legeraanvoerder Constantino Chiwenga Foto: AFP

Wat moet je weten op deze dinsdagochtend 14 november? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Leger Zimbabwe op staats-tv: dit is geen coup

Dinsdagnacht is de Zimbabwaanse staatstelevisie ZBC overgenomen door militairen. Op tv verklaarde de woordvoerder dat deze actie gericht is op criminelen die verantwoordelijk zijn voor sociaal en economisch lijden in het land.

De militairen hebben aangegeven dat het niet om een machtsovername gaat. President Mugabe en zijn familie zouden veilig zijn. Ministers Igantius Chombo van Financiën, die tot de politieke groep van Mugabes vrouw Grace behoort, zou gearresteerd zijn.

Het leger verspreidde zich dinsdag door de stad en er waren explosies te horen. Woensdagochtend blokkeerden legervoertuigen de wegen naar kantoren van de overheid in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. ,,We verwachten dat de situatie weer normaal wordt zodra we onze missie hebben volbracht", aldus de militair op tv.

 

Meerderheid Australiërs stemt voor homohuwelijk

Het homohuwelijk lijkt er in Australië te gaan komen. Uit een peiling blijkt dat 61,6 procent van inwoners voor een huwelijk van stellen van hetzelfde geslacht is.

De Australische regering beloofde voor de stemming een wetsvoorstel bij het parlement in te dienen, mocht er een meerderheid van de stemmen behaald zijn. Premier Malcolm Turnbull heeft gezegd dat hij probeert om het voorstel nog in 2017 door het parlement te krijgen.

Nog een aanzienlijk groot gedeelte van de Australiërs, namelijk 38,4 procent, stemde tegen het homohuwelijk. Het is een van de laatste Engelssprekende landen waar het homohuwelijk nog niet gelegaliseerd is.

Wat er verder in het nieuws is

Alternatieve manieren van betalen duur voor winkelier en consument

De alternatieven voor pinnen zijn duur voor winkeliers en daar gaat de consument uiteindelijk de rekening voor betalen, waarschuwt Detailhandel Nederland. 

De nieuwe Europese regels voor het betalingsverkeer worden volgend jaar van kracht. Hierdoor kunnen toetreders andere betaaldiensten aanbieden. „Dure creditcardtransacties in een nieuw jasje”, noemt Michel van Bommel van Detailhandel Nederland de methoden van partijen als Apple, Paypal en Google.

De kosten voor het afrekenen met je smartphone komen door de nieuwe regels haast onvermijdelijk bij de winkelier te liggen en daarom zullen zij genoodzaakt zijn hun prijzen omhoog te gooien.

Alternatieven van pinnen worden duurder Foto: ANP

'Vrouwen tevreden met lager loon'

Vrouwelijke werknemers verdienen gemiddeld een stuk minder dan mannelijke werknemers, maar vinden hun salaris vaker dan mannen een rechtvaardige beloning. Dit meldt het AD op basis van het Nationale Salaris Onderzoek van Nyenrode en Intermediair.

Naast een hoger salaris - vrouwen boven de 35 jaar verdienen gemiddeld 3.662 euro minder dan mannen - hebben mannen ook vaker een vast contract dan vrouwen.

Hoogleraar Psychologie Jaap van Muijen denkt dat het gedeeltelijk ligt aan de onderhandelingstechnieken van vrouwen. „Vrouwen willen graag eerst die baan en beginnen dan pas met onderhandelen. Het probleem is dat ze dan te laat zijn."

Het aantal burn-outs is flink gestegen Foto: Colourbox

Aantal vrouwen met burn-out gestegen

Uit hetzelfde onderzoek van Nyenrode en Intermediair blijkt dat het aantal burn-outs onder vrouwen schrikbarend gestegen is. Dit meldt de Volkskrant.

Van de Nederlandse vrouwen zegt 15 procent een burn-out te hebben of te hebben gehad, tegenover een percentage 9,4 procent twee jaar geleden. Ook het aantal mannen met een burn-out steeg in die periode: van 6 naar 9 procent.

Jaap van Muijen noemt de wildgroei van tijdelijke contacten als verklaring. „Uit ons onderzoek blijkt ook dat mensen met een vast dienstverband minder risico lopen op een burn-out. Hetzelfde geldt voor tweeverdieners, die kunnen terugvallen op het inkomen van hun partner, en voor hoogopgeleiden. Hoe groter de inkomensonzekerheid, des te groter het burn-outrisico.”

Een vliegtuig van KLM op Schiphol Foto: ANP

Piloten in brandbrief: Schiphol laks met vliegveiligheid

In een brandbrief van pilotenvereniging VNV aan de Tweede Kamer staat dat Schiphol veel te laks is met de vliegveiligheid.

De piloten maken zich druk om de onvoorspelbare situaties op complex vliegveld Schiphol, meldt De Telegraaf. „Alles vliegt kriskras door elkaar.”

De verkeersveiligheid op Schiphol laat sterk te wensen over bleek uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit april. Het aantal bijna-botsingen op de luchthaven is relatief groot.

Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland en KLM zeggen bezig te zijn met een integraal veiligheidsmanagementsysteem.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Koning Willem-Alexander bezoekt Lelystad

Koning Willem-Alexander zal woensdag Lelystad met een bezoekje vereren. Zowel hij als de gemeente werden dit jaar vijftig.

Meerdere inwoners krijgen een speciaal moment met de koning. Zo gaat hij in gesprek met de eerste baby die werd geboren en het eerste echtpaar dat in Lelystad kwam wonen.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima Foto: ANP

Raad van State beslist over gaswinning

Woensdag zal de Raad van State de beslissing over de gaswinning uit het Groningenveld bekendmaken.

In Groningen pleit men voor het stopzetten of in ieder geval het flink verlagen van de gaswinning. Hierbij wijzen zij op de aardbeving die erdoor worden veroorzaakt. Er moet duidelijkheid komen over de te winnen hoeveelheid gast in het gebied waarmee nog wel voldaan wordt aan de veiligheidsnorm.

Vorig jaar besloot Minister Kamp na een reeks aardbevingen bij Loppersum tot een verlaging van 10 procent.  

Het weer

Het wordt woensdag een grijze en sombere dag. Zo nu en dan zal er motregen vallen. De temperatuur is met 11-12 graden relatief zacht.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!