Xess Xava zwemt nu al: hoe verantwoord is dit?

Xess Xava zwemt nu al: hoe verantwoord is dit?

Zes maanden oude baby went aan het water. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

13 OKT 2017

Wesley Sneijder plaatste deze week een filmpje op zijn Instagramaccount waarop de voetballer zijn kleine Xess Xava in het water ‘gooit’. De kleine man moest zich dan vervolgens zelf uit het water zien te redden. „Dit maakt mij de meest trotse papa in de wereld! Mijn kleine jongen (van één jaar oud) weet hoe hij zichzelf kan redden in het water, mét kleding aan”, staat er in zijn onderschrift.

Ook Yolanthe maakte op sociale media duidelijk dat het ontzettend belangrijk is van je kleine een echte waterrat te maken. „Het is belangrijk dat ze weten wat ze moeten doen als hun kleine lijfjes vermoeid raken in het water”, schrijft ze.

Jaarlijks negen kinderen

Per jaar verdrinken er in Nederland gemiddeld negen kinderen onder de vijftien jaar, en de echte kleine kids zijn hier veelal het slachtoffer van. We kunnen dus stellen dat het best belangrijk is dat jouw kind zich enigszins kan redden in het water. Een baby kan namelijk al verdrinken in water van slechts vijf centimeter hoog.

Nederland, waterland

In Nederland gaan kinderen pas op vijfjarige leeftijd op zwemles. Dit is vooral omdat het bij een kind van drie jaar of jonger, lastig is om de tactieken aan te leren die nodig zijn bij het zwemmen. Een kind van vier gaat al naar de kleuterschool, dus een zwemles erbij wordt een beetje veel. Vijf jaar is dus 'de perfecte leeftijd' om te starten. Toch kozen Wesley en Yolanthe ervoor om hun kleine wonder eerder te laten wennen aan het water.

Amerikaanse zwembaden

In Amerika zijn er ontzettend veel baby's die al goed kunnen drijven. Dit komt omdat Amerikanen vaak grote huizen hebben, met zwembaden. Zo'n tuin kan levensgevaarlijk zijn voor kinderen, je hoeft je kind maar één moment uit het oog te verliezen en hij of zij kan in het water liggen. Daarom hebben ze in Amerika speciale 'overlevingszwemlessen': een zwemles voor baby's vanaf zes maanden.

Overlevingszwemmen

In Nederland zijn er ook enkele zwembaden die deze overlevingszwemlessen aanbieden. Bij deze les leert een kind niet echt ‘zwemmen’, maar op een bepaalde manier drijven. Kinderen onder de vier jaar zijn namelijk nog niet sterk genoeg om hun hoofdje boven water te houden. De kinderen krijgen een techniek aangeleerd, waarbij ze onder water leren draaien en vervolgens blijven dobberen. Je kunt hier al mee beginnen als je kind leert kruipen.

Maar is dit verantwoord?

Het is natuurlijk fantastisch als deze tactiek dé redding van je kind is, maar aan het hele overlevingszwemmen zit ook een keerzijde. De Engelse Michzel Dunn van Royal Life Saving Society laat aan RTL weten: „Als een baby water binnenkrijgt, kan het voor de ouders lastig zijn om een ontwikkeld longprobleem te constateren. Daarnaast kunnen ouders onbewust wat minder goed opletten, wanneer hun kinderen in het water zijn. Eigenlijk hoort een baby of peuter zichzelf niet te moeten redden in het water."

Reacties op Wesley en Yolanthe

Toch zijn er op de filmpjes die Wesley en Yolanthe op Instagram hebben gepost nog veel positieve reacties, zoals: „Super goed van hem zeg. Heel slim om dit al zo jong te leren, mogen veel mensen een voorbeeld aan nemen” of „Ik zou willen dat dergelijke cursussen in mijn omgeving waren".

Hoe dan ook is er één ding oprecht belangrijk. Of jouw baby zich nou wel of niet kan redden in het water: verlies hem of haar nóóit uit het oog en zorg dat het altijd zwembandjes draagt.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

300+

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

3 UUR

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

3 UUR

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 15:14

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 12:20

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand, maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser