Xess Xava zwemt nu al: hoe verantwoord is dit?

Xess Xava zwemt nu al: hoe verantwoord is dit?

Zes maanden oude baby went aan het water. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

13 OKT 2017

Wesley Sneijder plaatste deze week een filmpje op zijn Instagramaccount waarop de voetballer zijn kleine Xess Xava in het water ‘gooit’. De kleine man moest zich dan vervolgens zelf uit het water zien te redden. „Dit maakt mij de meest trotse papa in de wereld! Mijn kleine jongen (van één jaar oud) weet hoe hij zichzelf kan redden in het water, mét kleding aan”, staat er in zijn onderschrift.

Ook Yolanthe maakte op sociale media duidelijk dat het ontzettend belangrijk is van je kleine een echte waterrat te maken. „Het is belangrijk dat ze weten wat ze moeten doen als hun kleine lijfjes vermoeid raken in het water”, schrijft ze.

Jaarlijks negen kinderen

Per jaar verdrinken er in Nederland gemiddeld negen kinderen onder de vijftien jaar, en de echte kleine kids zijn hier veelal het slachtoffer van. We kunnen dus stellen dat het best belangrijk is dat jouw kind zich enigszins kan redden in het water. Een baby kan namelijk al verdrinken in water van slechts vijf centimeter hoog.

Nederland, waterland

In Nederland gaan kinderen pas op vijfjarige leeftijd op zwemles. Dit is vooral omdat het bij een kind van drie jaar of jonger, lastig is om de tactieken aan te leren die nodig zijn bij het zwemmen. Een kind van vier gaat al naar de kleuterschool, dus een zwemles erbij wordt een beetje veel. Vijf jaar is dus 'de perfecte leeftijd' om te starten. Toch kozen Wesley en Yolanthe ervoor om hun kleine wonder eerder te laten wennen aan het water.

Amerikaanse zwembaden

In Amerika zijn er ontzettend veel baby's die al goed kunnen drijven. Dit komt omdat Amerikanen vaak grote huizen hebben, met zwembaden. Zo'n tuin kan levensgevaarlijk zijn voor kinderen, je hoeft je kind maar één moment uit het oog te verliezen en hij of zij kan in het water liggen. Daarom hebben ze in Amerika speciale 'overlevingszwemlessen': een zwemles voor baby's vanaf zes maanden.

Overlevingszwemmen

In Nederland zijn er ook enkele zwembaden die deze overlevingszwemlessen aanbieden. Bij deze les leert een kind niet echt ‘zwemmen’, maar op een bepaalde manier drijven. Kinderen onder de vier jaar zijn namelijk nog niet sterk genoeg om hun hoofdje boven water te houden. De kinderen krijgen een techniek aangeleerd, waarbij ze onder water leren draaien en vervolgens blijven dobberen. Je kunt hier al mee beginnen als je kind leert kruipen.

Maar is dit verantwoord?

Het is natuurlijk fantastisch als deze tactiek dé redding van je kind is, maar aan het hele overlevingszwemmen zit ook een keerzijde. De Engelse Michzel Dunn van Royal Life Saving Society laat aan RTL weten: „Als een baby water binnenkrijgt, kan het voor de ouders lastig zijn om een ontwikkeld longprobleem te constateren. Daarnaast kunnen ouders onbewust wat minder goed opletten, wanneer hun kinderen in het water zijn. Eigenlijk hoort een baby of peuter zichzelf niet te moeten redden in het water."

Reacties op Wesley en Yolanthe

Toch zijn er op de filmpjes die Wesley en Yolanthe op Instagram hebben gepost nog veel positieve reacties, zoals: „Super goed van hem zeg. Heel slim om dit al zo jong te leren, mogen veel mensen een voorbeeld aan nemen” of „Ik zou willen dat dergelijke cursussen in mijn omgeving waren".

Hoe dan ook is er één ding oprecht belangrijk. Of jouw baby zich nou wel of niet kan redden in het water: verlies hem of haar nóóit uit het oog en zorg dat het altijd zwembandjes draagt.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

300+

Vrouwen slachtoffer van expose-groepen op Telegram

Slutshaming op Telegram ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 20:30

Journalisten van de NOS gingen een week lang undercover in expose-groepen op Telegram. Het gaat er allesbehalve zachtzinnig aan toe in deze groepen. Wanneer een vrouw zich in de ogen van de exposers onzedelijk heeft gedragen dan deelt hij dit in de groep. Hierbij wordt het slachtoffer als 'slet' neergezet.

Het blijft niet bij verwensingen. Er worden naaktfoto's van de vrouwen verspreid en ook privé-gegevens worden openbaar gemaakt. Hoeveel vrouwen slachtoffer zijn van de expose-groepen is lastig in te schatten vanwege schaamte.

Ophef om scholieren die 'Wilders rot op' zingen

Geert Wilders in de Tweede Kamer ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 19:35

Denktank Cafe Weltschmerz tweette een filmpje waarop Utrechtse scholieren van het Gregorius College een niet zo vriendelijke boodschap tegen Geert Wilders ter gehore brachten.

Het voorval vond plaats tijdens een project van de school in samenwerking met Dox, een stichting die zich bezighoudt met cultuureducatie. Op internet ontstond grote woede om de video. Het zou een voorbeeld zijn van linkse indoctrinatie in het onderwijs. Volgens Marjo Vaessen van DOX is het echter een storm in een glas water en vertelt het fragment niet het volledige verhaal.

Likeability of 3

Gewelddadige Marokkaanse pooier binnenkort weer vrij

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Abdelilah el Y. komt dit jaar nog op vrije voeten. Op 29 december wordt de gewelddadige Marokkaanse pooier weer vrijgelaten nadat hij in 2012 een gevangenisstraf van zes jaar kreeg opgelegd.

Tien jaar gedwongen

Arvi (46) heeft Lyme, ‘ik lig de hele dag op bed’

Arvi (46) heeft Lyme, ‘ik lig de hele dag op bed’

Een stamcelbehandeling van ruim 50.000 euro kan ervoor zorgen dat Arvi (deels) geneest. Om dat geld bij elkaar te verzamelen, is hij een crowdfundingactie gestart. (Eigen foto)

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

GISTEREN

Acht jaar geleden kreeg hij ineens een griepvirus. Volgens artsen was het de ziekte van Pfeiffer, maar de 46-jarige Arvi Jansen uit Amstelveen werd maar niet beter. Op een gegeven moment kwam hij via medische instanties bij een Lyme-specialist in het buitenland terecht. Die ontdekten na meerdere tests dat hij de chronische ziekte van Lyme heeft.

„Het probleem is dat er in Nederland weinig bekend is over de ziekte van Lyme en dat de klachten bij Lymepatiënten zeer uiteenlopen”, legt Jansen uit. „Er is veel te weinig onderzoek gedaan en te weinig bekend. Daardoor is het niet bekend welke onderliggende auto-immuundisfuncties er ten grondslag liggen aan het chronisch verloop van de ziekte." Hij ligt de hele dag op bed of op de bank. Naar buiten gaan lukt niet meer, want zodra hij meer dan honderd meter loopt, verzuren zijn spieren. Daarnaast uit de ziekte van Lyme zich bij Jansen in migraineaanvallen, misselijkheid, vermoeidheid en complete uitputting.

Stoffelijk overschot gevonden bij Paleis Soestdijk

Lichaam vermiste Edwin gevonden bij Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Het lichaam dat zaterdagmorgen bij Paleis Soestdijk is gevonden, is van de vermiste Edwin Takens uit Soest. Dat meldt RTV Utrecht. Er zijn geen aanwijzingen of sporen die wijzen op een misdrijf.

Het lichaam lag in het afgesloten gedeelte van de tuin, aan de rechterzijde van het paleis. Jagers vonden het lichaam in het bos.

Vrouw met hondje geschept, automobilist rijdt door

Het zebrapad in Etten-Leur. / Google Maps

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Wederom een zaak met doorrijders: deze keer is de politie op zoek naar een automobilist die vrijdagavond 15 december doorreed nadat hij een gewonde vrouw en haar hondje aanreed op een zebrapad in Etten-Leur. De vrouw is gewond.

In de bosjes

Lidl past leeftijdsgrens vuurwerk aan van 12 naar 16

Een jongen steekt vuurwerk af op de laatste dag van het jaar. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Supermarktconcern Lidl verkoopt vanaf volgend jaar geen vuurwerk meer aan klanten onder de zestien jaar. Het gaat om vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden. De minimumleeftijd gaat van twaalf naar zestien jaar. In de aanloop naar deze jaarwisseling geldt de ondergrens van twaalf jaar nog wel.

Zestien jaar is al de minimumleeftijd voor de verkoop van regulier vuurwerk in de laatste dagen van december.