Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 17 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Trouwjurken vermaakt tot jurkjes overleden baby’s

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem krijgt veel lof voor een actie die zaterdag werd gehouden. Het ziekenhuis zamelde honderden trouwjurken in voor een heel bijzonder doel: het vermaken tot jurkjes voor overleden baby’s of premature kindertjes.

Op social media prijst men het prachtige idee, uitgevoerd door de Floor de Lis Stichting van JoAnne Vanderest. Zij verandert trouwjurken in ‘rouwjurken’: jurkjes gemaakt van oude trouwjurken die overleden baby’s aanhebben als ze worden begraven. In mei deed de afdeling verloskunde van Rijnstate een oproep om daarom oude bruidsjurken te doneren.

Pedaalemmerzakje

JoAnne kwam op het idee omdat ze zelf te maken kreeg met een moeilijk verlies. Floor, het kleinkind van JoAnne, overleed drie dagen na de bevalling. Ze werd na 24 weken geboren en was ontzettend klein. „We kregen Floor mee naar huis in een veel te groot shirtje, een doekje en spulletjes in een pedaalemmerzakje. Zo kun je mensen met verdriet toch niet een overleden kindje meegeven?” aldus JoAnne tegen Omroep Gelderland.

De regionale zender interviewde enkele vrouwen die hun jurk zaterdag – de inzameldag – kwamen inleveren. „Ik heb mijn trouwjurk van mijn ouders gekregen toentertijd", vertelt Leonie Kersten. ,,Ik heb hem nooit weg kunnen doen omdat mijn vader is overleden, maar toen ik een half jaar geleden van deze stichting hoorde heb ik mijn moeder opgebeld en gezegd wat vind je er van als ik hem doneer? En mijn moeder zei: meteen doen."

Inmiddels heeft JoAnne al meer dan zeshonderd trouwjurken weten in te zamelen, waar jurkjes, mutsjes en manden van worden gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.