Je hebt meer keuze in de zorg dan je denkt

Patiënten hebben veel vertrouwen in hun huisarts. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

25 SEP 2017

Mensen hebben vaak het gevoel geen invloed te kunnen uitoefenen op de zorgverlener die zij toegeschoven krijgen. Werkelijkheid is echter dat patiënten zich zelf te afwachtend opstellen in het zorgtraject en zelf niet op onderzoek uit gaan.

Wanneer patiënten worden doorverwezen voor een behandeling volgt de meerderheid dit direct op. Dit doen zij zonder zelf te onderzoeken of er alternatieven zijn die qua locatie, kosten of wachttijd beter bij hun persoonlijke situatie passen. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Zilveren Kruis.

Werk samen met de huisarts

„Veel patiënten hebben een groot vertrouwen in hun huisarts en leggen bewust de regie bij hem of haar neer. Mijn advies is om dat vertrouwen te gebruiken om samen het gesprek aan te gaan over de keuzes die er zijn binnen het zorgtraject”, zegt Stef Groenewoud, gezondheidswetenschapper verbonden aan het Radboudumc in Nijmegen.

Want die zijn er wel degelijk. Ook al denkt bijna de helft weinig tot geen invloed te hebben op de keuze voor een zorgverlener. Groenewoud denkt echter dat die invloed er wel is, maar dat mensen die niet nemen. „Dit herken ik ook uit eigen onderzoeken.”

Patiënt maakt zelf geen keuze

Veel mensen weten wel dat er verschillen zijn tussen zorgverleners, zoals in wachttijd en kosten, toch kiezen de meeste patiënten op basis van deze verschillen er niet voor om naar een andere zorgverlener te gaan. En dat is opvallend, zegt ook het Zilveren Kruis.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 44 procent van de patiënten die in het afgelopen jaar een medische behandeling heeft ondergaan het gevoel heeft nauwelijks tot geen invloed te hebben op de keuze voor een behandelaar. Bijna een derde wist voordat de behandeling plaatsvond echter wel dat de kosten per behandelaar kunnen verschillen. Ruim een vijfde zegt er niet van op de hoogte te zijn geweest dat ze zelf kunnen bepalen waar ze behandeld zouden worden.

Verder wist bijna de de helft voor de behandeling niet wat de kosten zouden zijn en ruim een derde wist vooraf niet precies wat de wachttijd zou zijn. Ruim een kwart vindt de wachttijd tussen het eerste gesprek en de behandeling te lang.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

2 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

3 UUR

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 17:59

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

VANDAAG, 17:47

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 15:14

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.