Dit moet je weten op woensdagochtend 13 september

Dit moet je weten op woensdagochtend 13 september

Code Oranje afgegeven. Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

13 SEP 2017

Grote brand in monumentaal pand Wolvega

In het Friese Wolvega heeft vannacht een grote brand gewoed. Het voormalig gemeentehuis, een monumentaal pand waarin een restaurant is gevestigd, stond om nog onbekende redenen in de fik.

De bovenverdieping van het gebouw is compleet uitgebrand en ook de benedenverdieping is enorm beschadigd. De brandweer beschouwt het pand als verloren.

Bij de brand zijn geen slachtoffers gevallen. Wel zijn vier mensen behandeld omdat ze rook hadden ingeademd.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Donald Trump. Foto: EPA

Trump mag breed inreisverbod invoeren

De blokkade op het recente inreisverbod van president Trump wordt eind oktober definitief opgeheven. Dat bepaalde het Amerikaanse Hooggerechtshof dinsdag.

Door deze ontwikkeling heeft Trump de kans om een breder inreisverbod in te voeren. Het Hooggerechtshof gaat uitzoeken of het inreisverbod ongrondwettelijk is, omdat het hiermee moslims zou discrimineren.

Sagrada Família in Barcelona. Foto: AFP

Sagrada Família enige tijd ontruimd na bommelding

Na een bommelding was de Sagrada Família in Barcelona dinsdagavond voor enige tijd ontruimd. In de buurt van de wereldberoemde kathedraal stond een verdacht busje geparkeerd.

De politie besloot maatregelen te treffen en stuurde experts naar de plek, waar er door middel van een robot werd onderzocht of het inderdaad om explosieven ging.

Dit bleek niet het geval. De Sagrada Família was een mogelijk doelwit van de terroristen die in augustus toesloegen in Barcelona in Camrbils, zo bleek later.

Vrouw in Baltimore koopt Black Lives Matter-shirt. Foto: EPA

Politie Baltimore niet veroordeeld voor dood Freddie Clay

Agenten in Baltimore worden niet vervolgd voor de dood van Freddie Clay, de donkere man die in april 2015 kort na zijn aanhouding overleed.

Het overlijden van Clay zorgde voor een storm aan protesten en geweld tegen de politie in verschillende Amerikaanse steden.

Naar aanleiding van een onderzoek van het ministerie is er onvoldoende bewijs gebleken om politieagenten aan te klagen voor Clays dood. De zes agenten die voor de rechter moesten verschijnen, zijn geen van allen veroordeeld.

Wat er verder nog in het nieuws is

Vliegtuigstoel reserveren steeds duurder

Zelf bepalen waar je plaatsneemt in het vliegtuig en bij je reisgenoten zitten? Dat gaat je geld kosten, net als zoveel andere dingen die tegenwoordig als ‘extraatje’ worden gezien.

De Telegraaf meldt dit op basis van een onderzoek van Tix.nl, dat werd gedaan onder vijftien luchtvaartmaatschappijen. De kosten die in rekening worden gebracht voor het reserveren van vliegtuigstoelen worden steeds hoger.

En zoals dat met zoveel dingen het geval is, is er veel verschil is stoelprijzen tussen de plekken en de maatschappijen.

Vliegtuigstoelen in een toestel van Corendon. Foto: ANP

Vluchtelingen betalen oversteek met organen

Tientallen vluchtelingen hebben de oversteek naar Europa betaald door hun organen te verkopen. Dit weet tv-programma Zembla uit een gesprek met een orgaanhandelaar uit Cairo.

De betreffende uitzending komt vanavond op de buis. Het zou het eerste bewijs zijn van orgaanhandel met betrekking tot vluchtelingen. De man met wie Zembla sprak ontvangt per nier 20.000 dollar van een dokter. Welk percentage hij hiervan aan de vluchteling zelf geeft, mag hij zelf bepalen.

Een hulpverlener zegt dat 75 procent van de transplantatie-artsen in Egypte betrokken is bij orgaanhandel. Vluchtelingen, in dit geval van Eritrese en Soedanese afkomst, zouden onder valse voorwendselen naar het ziekenhuis worden gelokt.

Dit gaat er vandaag gebeuren

Code oranje afgegeven

We wisten het al een paar dagen, woensdag is het de dag van code oranje in Nederland. In de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Groningen en Friesland en op de Wadden gaat het flink los.

In de ochtend en middag kunnen we rekenen op flinke windstoten in de categorie zwaar tot zeer zwaar. In de ochtendspits in de betreffende kustgebieden kunnen automobilisten hier al flink last van hebben.

Ronduit stormachtig dus. Naast de windstoten kun je vandaag ook rekenen op buien. Tegen de avond zal het geleidelijk aan rustiger worden.

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst Foto: ANP

Feyenoord eindelijk weer eens aan de bak in de Champions League

In het seizoen 2002 / 2003 stonden ze er voor het laatst: de Champions League. Feyenoord mag na hun kampioenschap van afgelopen seizoen eindelijk weer een wedstrijd in de hoogste klasse van het Europese voetbal spelen.

De tegenstander is niet de minste. De Rotterdammers ontvangen woensdagavond Manchester City in de Kuip.

Linda de Mol voor een rechtszaak in 2016. Foto: ANP

Uitspraak in Miljoenenjachtzaak

Hij drukte per ongeluk op de knop en liep daardoor wellicht 5 miljoen euro mis. Vandaag dient de zaak van Arrold van den Hurk tegen Endemol.

Bijna drie jaar geleden accepteerde Van der Hurk onverwacht het bod van 125.000 dat hem door ‘bank’ was geboden in het befaamde koffertjesspel van Linda de Mol.

Advocaat Peter Plasman bood Van den Hurk zijn diensten aan. Zijn client en hij willen dat het spel alsnog afgemaakt wil worden. Endemol denkt daar geheel anders over en stelt nog steeds dat de koffer stond voor de kans op een prijs en dus geen garantie op 5 miljoen euro is.


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Mogelijk ook stakingen op middelbare scholen

Mogelijk ook stakingen op middelbare scholen

Mogelijk ook stakingen op middelbare scholen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

1 UUR

Ook op de middelbare scholen dreigen leraren met stakingen, nu de cao-onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers zijn stuk gelopen. Dat laat CNV Onderwijs weten.

De werkgevers bieden wel meer loon, maar zijn niet bereid om de werkdruk in het voortgezet onderwijs te verlagen. „Het is buitengewoon teleurstellend, maar het is niet gelukt'', zeggen onderhandelaars van de vakbond over de onderhandelingen.

CNV Onderwijs had onder meer ingezet op een loonsverhoging van 3,5 procent en werkdrukvermindering, onder meer door minder lesuren voor leraren. Werkgeversorganisatie VO-raad biedt echter niet meer dan een structurele loonsverhoging van 2,35 procent voor dit jaar.

Moeizame onderhandelingen

„Helaas ontkomen we er nu niet aan om onze leden op te roepen om in actie te komen'', aldus CNV. De onderhandelingen voor een nieuwe cao gingen in oktober vorig jaar van start en verliepen volgens de vakbond moeizaam.

De actiedreiging op middelbare scholen komt bovenop de lopende stakingen in het basisonderwijs. Leerkrachten op basisscholen voeren al langer actie voor meer salaris en minder werkdruk. Vorige week nog legden bijna alle basisscholen in Groningen, Friesland en Drenthe het werk neer. Op 14 maart volgen basisscholen in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

31

Camera videoGebaar NS voor dove reizigers in de trein

Els Quax, conducteur | NS

Foto van 'Pien van Breda'

1 UUR

Terwijl hoofdconducteur Els Quax druk aan het telefoneren is, gebaart ze naar haar collega wat voor koffie ze wil hebben. Zo - met gebaren - gaat dit steeds vaker in de trein en op het station.

Els

Els Quax (filmpje) nam onlangs het initiatief om dove en slechthorende mensen in het OV te helpen. De NS-medewerkster: ,,Je moet je voorstellen dat je op de trein staat te wachten en er omgeroepen wordt dat er een spoorwijziging is. Vervolgens loopt iedereen om je heen weg en jij hebt geen idee wat er aan de hand is. Hoe fijn is het dan als dat wordt opgemerkt en die mensen geholpen worden.”

Alles draait om cummunicatie

,,Vroeger al werkte ik bij een kinderdagverblijf waarbij de communicatie erg belangrijk was”, gaat Quax verder. ,,Op het moment dat ik bij de NS in de ochtenduren ging werken, kreeg ik tijd voor een avondcursus. Toen mij gevraagd werd welke taal ik nog meer naast Nederlands, Duits en Engels wilde leren, was mijn antwoord gebarentaal. Vanuit de NS kreeg ik de steun om dit op te pakken. Niet alleen leerde ik hierdoor gebarentaal, ook begon ik steeds meer de mimiek te herkennen van mensen die iets niet begrepen. Over het algemeen zijn dove en slechthorende mensen trouwens erg zelfstandig. Door de mobiele telefoon hebben ze het al snel door als in de trein blijkt dat er vertraging is.”

Uitbreiding van gebarentaal

Wat zij ook merkte: niet voor alle ’treintermen’ bestaat een gebaren. Quax: ,,Via via kwam ik in contact met de directeur van gebarencentrum Nederland. Het centrum had al een app die nu uitgebreid kon worden met wel driehonderd OV-termen. Ja, dat is natuurlijk fantastisch.”

,,Gebarentaal wordt nog niet als officiële taal erkend. Dit vind ik erg jammer, want het zou voor veel mensen een enorme uitkomst zijn. Toch heb ik hiermee mijn steentje bij kunnen dragen en daar ben ik erg blij mee.”

Samenwerking NS en het Gebarencentrum

Door de inzet van Els Quax begon het balletje harder te rollen en ontstond er een samenwerking tussen de NS en de gebarentaal-app ISIGNNGT van het Nederlands Gebarencentrum. De app is nu uitgebreid met een speciaal treinreizigersthema. De NS heeft alle 2950 conducteurs geïnformeerd over de app.

Voor wie zelf met de gebarentaal en de treintermen aan de slag wil gaan: op de app vind je korte filmpjes waarmee je de gebarentaal kunt leren.


Views

26

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Vrouw vrijgesproken van gifmoord op echtgenoot

Vrouw vrijgesproken van gifmoord op echtgenoot

Vrouw vrijgesproken van gifmoord op echtgenoot. Foto: ANP.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

De 61-jarige Galina R. die was beschuldigd van het vergiftigen van haar echtgenoot met een haargroeimiddel in 2009, is dinsdag vrijgesproken. Het gerechtshof vindt dat er toch te veel ruimte is voor twijfel en dat er te weinig bewijs is, ook al zijn er belastende omstandigheden voor de vrouw.

De vrouw uit het Zeeuwse Kattendijke werd in 2011 door de rechtbank ook vrijgesproken, maar werd in hoger beroep in 2014 door het hof in Den Bosch toch tot zeven jaar cel veroordeeld. Niet vanwege moord, maar voor zware mishandeling met de dood tot gevolg. Vervolgens moest de zaak opnieuw worden behandeld.

Nu is de vrouw vrijgesproken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de man per ongeluk zelf het middel heeft ingenomen, is in de uitspraak te lezen.

Altijd ontkend

Het slachtoffer was Ad van den Dool (60), een weduwnaar die in 1998 hertrouwde met de Russisch-Nederlandse R., die hij op zakenreis in Rusland had ontmoet.

De vrouw heeft altijd ontkend dat ze hem heeft omgebracht. Vastgesteld is dat het slachtoffer - dat al een zwak hart had - in maart 2009 is gestorven doordat hij veel alcohol, het middel minoxidil en nog zeker één ander middel in zijn lichaam had.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

37

'Drukste weekend voor wintersportfiles komt eraan'

'Drukste weekend voor wintersportfiles komt eraan'

Houd dit weekend rekening met extra drukte op de weg. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

2 UUR

Ga je dit weekend op wintersport? Houd dan rekening met veel files, want de ANWB verwacht dat er zo'n half miljoen Nederlanders richting de sneeuw vertrekken.

Komend weekend begint de voorjaarsvakantie voor de regio's Noord en Midden. Vorig weekend begon de voorjaarsvakantie voor de scholen in het zuiden van het land. Ook toen al stonden de snelwegen naar de wintersportgebieden vol. De snelwegen staan komend weekend naar verwachting opnieuw vol.

De drukste week

De nieuwe golf sneeuwliefhebbers zorgt naar verwachting op de weg voor de drukste week van het winterseizoen. De echte topdrukte staat volgens de ANWB op de wegen richting de Franse Alpen.

Maar wintersporters moeten ook rekening houden met lange files in het zuiden van Duitsland, op de toegangswegen van de Oostenrijkse skigebieden en in de Zwitserse St. Gotthardtunnel. Wintersporters die terugkeren uit Oostenrijk kunnen rekenen op oponthoud bij de Duitse grens vanwege controles.

Schaatsen

Voor de winterliefhebbers die thuisblijven is er ook goed nieuws; er is een vrij grote kans dat er volgende week geschaatst kan worden op sloten en plassen. In het weekend krijgen we 's nachts al matige en misschien wel strenge vorst. Tijd om de schaatsen te slijpen!

'Drukste weekend voor wintersportfiles komt eraan'

De schaatsen kunnen uit het vet. Foto: ANP.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

36

De schaatsen kunnen zeker weten uit het vet!

Foto van 'Jeroen Haverkort'

VANDAAG, 13:04

Het gaat flink vriezen en na het weekend kan hoogstwaarschijnlijk al de eerste marathon op natuurijs worden verreden.

Russische beer

De Russische beer komt naar Nederland, dat betekent dat koude en droge lucht vanuit Siberië naar Nederland komt. „Haha, is die term weer gevallen?”, lacht Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline. „We moeten nog even geduld hebben, maar er komt inderdaad strenge vorst aan. Vanaf donderdag wordt het kouder, maar pas na het weekend merk je echt dat de Russische beer in ons land is. Dan hebben we strenge vorst in de nacht en in de vroege ochtend. Plaatselijk kan het kwik dan wel min twaalf graden aantikken. Dus ik raad iedereen aan om zich warm aan te kleden als ze naar school of werk gaan. Een koutje heb je zo te pakken. Een muts, sjaal en handschoenen zijn zeker geen overbodige luxe.”

Marathon

Deze winter is het nog niet zo koud geweest benadrukt Van Wezel die honderd procent garantie geeft dat er geschaatst kan worden. „Ik verwacht dat in het weekend de eerste ijsbanen al open zullen gaan en dat er ook op ondergespoten weilanden geschaatst kan worden. En als het meezit kan maandag al de eerste marathon op natuurijs worden verreden, anders wordt het dinsdag. Volgens de berekeningen maken Arnhem en Haaksbergen daarop de meeste kans. Mooi toch? Net op tijd voor de olympische schaatsers. Zij zijn dan toch net terug uit Zuid-Korea? Kunnen ze mooi hun jetlag verwerken, haha.”

Over de Elfstedentocht durft Van Wezel ook al een uitspraak te doen. „Die wordt volgende week zeker niet gehouden, haha. Het is nog te vroeg om over diep water een uitspraak te doen. Van maandag tot en met woensdag zal het ’s nachts hard vriezen en wordt het overdag niet warmer dan een graad boven nul. Dat zijn perfecte omstandigheden om het ijs te ‘laten groeien’. Op sommige plekken zal het ijs misschien tien centimeter dik worden en zullen enkele enthousiastelingen zich zeker aan een schaatstochtje wagen, maar de KNSB houdt volgens mij een ijsdikte aan van 12 centimeter. Om dat te bewerkstelligen zal het toch de hele week moeten vriezen.”

Twee scenario’s

En of dat ervan komt is nog maar de vraag. „Na woensdag zijn er twee scenario’s. Het ene scenario is dat de vorst doorzet, maar dan is het nog de vraag hoe lang dit zal duren. En er zijn ook berekeningen dat het kwik vanaf woensdag overdag weer richting de vijf graden boven nul zal gaan. ’s Nachts vriest het dan nog wel, maar overdag zal er dooi optreden waardoor het ijs ’s middags langzaam zal smelten. Dikker zal het ijs in ieder geval niet worden. Het is jammer voor de schaatsliefhebbers dat de Russische beer niet in januari is gekomen, want dan is de zon minder krachtig dan in februari en blijft het overdag gemakkelijker vriezen.”

Overigens is het niet zeldzaam dat de Russische beer ons land bezoekt. „Dat er wind uit het oosten komt, gecombineerd met een hogedrukgebied boven Scandinavië, gebeurt het hele jaar door”, zegt Van Wezel. „Alleen als dit in de winter gebeurt, noem je het de Russische beer. Wel is het zo dat door de klimaatverandering het steeds minder koud wordt. Er zal altijd wind uit het oosten blijven komen, maar vijftig jaar geleden zou het onder deze omstandigheden toch zeker wel een of twee graden kouder zijn geworden.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

99

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

André van Duin heeft meer fans dan Max Verstappen

De 71-jarige André van Duin heeft meer fans dan Max Verstappen of Marco Borsato. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 12:05

Geen dj of topsporter, maar de 71-jarige André van Duin blijkt volgens onderzoek de populairste Nederlander. De 71-jarige komiek heeft zelfs meer fans dan sportheld Max Verstappen of zanger Marco Borsato.

Het tweejaarlijkse Cultuursector Merkenonderzoek is uitgevoerd onder 3.450 volwassen Nederlanders. André draait al heel wat jaartjes mee en werd misschien daarom wel gekozen als populairste cultuurmaker. Presentatrice/actrice Chantal Janzen en zanger Guus Meeuwis staan op nummer 2 en 3 als meest gewaardeerde cultuurmakers. Chantal Janzen wordt bij de acteurs gevolgd door Carice van Houten en Jeroen Krabbé. Guus Meeuwis houdt bij de zangers Marco Borsato en Ilse de Lange achter zich.

André is niet alleen populair, zijn imago is ook een 'sterk merk' als het gaat om bekendheid, waardering en gevoel van binding. De artiest draait al heel wat jaartjes mee en ken je misschien nog van de Dik Voormekaar Show, Wie Ben ik? of zijn hits Pizza lied of Willempie. De laatste jaren is hij vooral te zien in het succesvolle Heel Holland Bakt en De Wereld Draait Door. Ook verraste hij de Nederlandse tv-kijker afgelopen jaar met zijn serieuzere rol in de serie Het geheim van Hendrik Groen.

De top 10 van cultuurmakers:

 1. André van Duin
 2. Chantal Janzen
 3. Guus Meeuwis
 4. André Rieu
 5. Marco Borsato
 6. Ilse de Lange
 7. Carice van Houten
 8. Jochem Meyer
 9. Jeroen Krabbé
 10. Armin van Buuren

DJ's in opkomst

In de categorie muzikanten en dj's is violist en orkestleider André Rieu het populairst. De populariteit van Martin Garrix en Hardwell steeg in de afgelopen twee jaar het meest van alle artiesten.

Musici en dj’s met een nationale reputatie in 2018

 1. (1) André Rieu
 2. (2) Armin van Buuren
 3. (3) Tiësto
 4. (4) Wibi Soerjadi
 5. (5) Jaap van Zweden
 6. (6) Afrojack
 7. (8) Martin Garrix
 8. (7) Hardwell

Views

100+

Likeability of 5

"Temperaturen onder de -10 graden op komst"

Foto van 'D. van Aken'

VANDAAG, 08:47

Het gaat vanaf dit weekend koud worden in Nederland. Heel koud. In de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het op grote schaal 5 tot 8 graden en na het weekend komen de minima lokaal zelfs uit onder -10 graden.

Gevoelstemperaturen

Er dient zich een nieuwe winterperiode aan met flinke vorst. Deze week vriest het in de nacht al licht in het hele land, maar vanaf vrijdag wordt het pas echt koud. Dan krijgen we namelijk te maken met vrieslucht afkomstig vanuit Siberië. Maandagochtend kan het dan ruim 10 graden vriezen.

Kunnen we binnenkort weer echt schaatsen?

"Het koudst is het precies wanneer veel mensen onderweg zijn naar school of werk", aldus Weeronline. Door de schrale wind zal het nog kouder aanvoelen. Er worden gevoelstemperaturen verwacht van -15 graden. En dat hebben we deze winter nog niet gehad.

IJs

Voor schaatsliefhebbers lijkt het goed nieuws. Op ondergelopen weilanden met een ondiepe laag water zou men vanaf zondag al kunnen schaatsen. Vanaf maandag kan het ijs overal flink aangroeien. Doordat de lucht erg droog is zal het ijs ook bij temperaturen boven nul niet of nauwelijks smelten.

Als het op één van de KNMI-stations afkoelt beneden -10 graden noteren we de eerste lokale strenge vorst van deze winter.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovewow
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avataruser_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_1d9a9a87637c61417bc8960ed952ce111bb41b31_avatar

+2


Views

3k+