Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 11 jun 2017
Leestijd: 1 minuut

Zonkracht in Nederland richting recordhoogte

De zonkracht in ons land was zondagmiddag enorm. 8,7 was de kracht bij een meting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Dat was rond 14.30 uur, meldt Weeronline. De afgelopen elf jaar werd in Bilthoven slechts twee keer eerder een waarde boven de acht gemeten.

Record door vulkaan

Het record (9.0) in ons land werd gemeten op 25 juni 1995. Dit na een vulkaanuitbarsting van Mount Pinatubo op de Filipijnen, vier jaar daarvoor. Door de uitbarsting was de ozonlaag de jaren erna dunner, waardoor de zonkracht sterker werd.

Zonkracht in Nederland richting recordhoogte
Mount Pinatubo. / Arlan Naeg | AFP

Een meting boven de 8 komt in Nederland zelden voor, hooguit een keer in de paar jaar. Dat heeft dus te maken met de dikte van de ozonlaag. Als die tijdelijk wat dunner is, bereikt meer UV-straling het aardoppervlak.

Snel verbranden

Tien tot vijftien minuten in de zon verblijven, kon zondagmidddag leiden tot verbranding van de huid, waarschuwde Weeronline. Later in de middag nam de zonkracht wel wat af. Komende donderdag wordt het in Nederland ook weer mooi weer, gemiddeld 26 graden. Dat zegt echter niet meteen iets over de kracht van de zon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.