In het nieuws

Mooie wisselwerking met hoofdconducteur Carola

Carola geeft het goede voorbeeld, reizigers Tim Groote (l) en Jeroen Okken zijn op weg naar Hoogeveen en hebben net een Metro van boven gepakt/ Hans Zwamborn

Foto van 'Iris Hermans'

7 FEB 2017

Metro’s Iris treinde een dagje mee met HC Carola. Het treincredo deze weken: Krantje uit? Leg ’m op het bagagerek. „Voor de volgende reiziger.”

Fluitje

Ze kijkt op haar smartwatch en fluit dan. De deuren sluiten en de trein lijkt te kreunen van genot, hij is dan ook precies op tijd vertrokken. Hoofdconducteur (HC) Carola Nummerdor begint deze werkdag op station Zwolle en haar eerste bestemming is Groningen, „daar zijn we voor de schaft.” Om te eten dus, in treinjargon. Ze houdt alles goed in de gaten en haar helderblauwe ogen vallen op een vouwfiets. Carola excuseert zich en duikt het kamertje van de machinist in. Die overigens niet thuis is, „hij zit aan de andere kant.” Alle ruimte om haar welkomstwoordje te doen, want dat doet ze elke reis en altijd met een grapje waar het kan en een waarschuwing waar nodig.

Wie is de volgende?

Sinds kort heeft ze een extra boodschap. Na ’een hele goede morgen’ en ’wil de eigenaar van de niet ingevouwen vouwfiets even naar voren komen?’ klinkt het volgende: „als u de Metro of andere kranten uit hebt, leg ze dan op de bagagerekken, voor de volgende.”

Echt uit? Dan stop je de Metro in de rechterbak (nu alleen nog op de grote stations)

Foute vouwfiets

Dat willen we nu stimuleren, licht ze toe en een snelle blik in de coupé en op de rekken en het lijkt al wat te werken. Oh sorry, komt een vrouw aangesneld. „Die vouwfiets is van mij”, mompelt ze ietwat onverstaanbaar. Ze is net terug van de tandarts en nog verdoofd, verklapt ze en klapt kwiek haar tweewielertje in. Sterkte! wenst Carola haar toe. Op Hoogeveen wijst ze naar een enorme mensenmassa vooraan de trein. Haar tip: kijk eens wat verder dan de eerste coupé en loop even door.

Prachtberoep

Al 30 jaar werkt ze bij de NS: het begon allemaal achter het loket in Naarden-Bussum en is na achttien jaar op het hoofdkantoor nu als HC aan het werk. Je maakt van alles mee onderweg en daar twittert ze ook regelmatig over (@CBacola). Een prachtig beroep, noemt ze het, „elke dag is een feestje, je moet het alleen wel zelf vieren.” En dat doet ze. Kom we gaan controleren! verkondigt ze opgewekt. Voor bijna alle reizigers is er een persoonlijk woordje. Smakelijk eten hier, wat een mooie geboortedatum daar, -want op dezelfde dag jarig als haar zoon-.

Autodrop

Bij iemand die Autodrop eet, staat ze abrupt stil. „Mag ik hier niet eten?” vraagt hij met volle mond en schuldbewuste blik. Haar rood gestifte lippen krullen omhoog, „jawel hoor, alleen geen autodrop in de trein!” Of ze weleens sjans heeft? Ze glimlacht mysterieus. Vorige week nog met een man met mooie rasta’s, „daar heb ik gezellig mee gekletst.” Maar ze doet er niets mee, verzekert ze, „ik ben al heel lang gelukkig getrouwd en weet je waar ik mijn man heb leren kennen?” Juist, „bij de NS.”

Meest gestelde vraag

Een geel Kiss of Life-pakketje bungelt aan haar riem, een kapje om mond-op-mondbeademing mee te doen. Verder aan haar riem haar sleutels, zaklamp, portofoon, de Rail pocket en een tasje met daarin onder meer een UVB-boekje (’uitstel van betaling’) en DEFECT-stickers. Een man komt naar haar toe, „is dit de trein naar Haren?” Ze knikt, ’is dit de trein naar..?’ is de vraag die ze het meeste hoort. De vrolijke HC heeft alle stations al eens aangetikt, behalve Vlissingen en Maastricht, en favoriet is Amsterdam, „ik ben groot Ajax-fan.” Na nog zo’n zes stops, een dertigtal grapjes en de schaft, galmt weer haar boodschap door de coupés: „Als u de Metro of andere kranten uit hebt, leg ze dan op de bagagerekken, voor de volgende.”


Vrouw belt politie nadat cokedealer haar belazert

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Bijna iedereen kent het gevoel wel. Je wil een product kopen en blijkt achteraf en kat in de zak mee te hebben gekregen. Als je net 200 pond hebt neergeteld, voel je je toch wel belazerd. Logisch dat je dan de politie belt. Al is dat niet altijd even slim.

Bruine suiker

De Britse politie kreeg ook een bedonderde vrouw aan de telefoon. Ze was echter niet zomaar beduveld, een cokedealer had haar 200 pond lichter gemaakt. Ze kreeg niet de oppepper waar ze op hoopte, maar zat opgeschept met bruine suiker. Pas na de deal realiseerde ze zich dat ze was afgezet.


10-jarig meisje wil homostellen in Donald Duck

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Meer dan een miljoen mensen slaan iedere week het vrolijkste weekblad van Nederland open. Ook de 10-jarige Fenna is een fervent lezer van de Donald Duck. Maar, zo viel haar op, er zijn vaak verliefde stelletjes te zien zijn op de achtergrond. Die stelletjes zijn echter altijd hetero.

Dat vond Fenna vreemd, ze heeft namelijk zelf twee vaders én twee moeders. Hartstikke normaal, vindt Fenna, en dat zou ook best vaker in de Donald Duck voor mogen komen. Guus Geluk en Willie Wortel hoeven nu niet ineens uit de kast te komen, maar een twee verliefde mannen of twee verliefde vrouwen op de achtergrond mogen best af en toe voorkomen.

Direct in actie


Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

De Samsung Galaxy S10.

Advertorial

20 FEB 2019

‘The new Galaxy is coming up’ #20february #GalaxyUnpacked #10YearsOfGalaxy, postte Suzanne Schulting dinsdag enthousiast op Instagram. De Olympische kampioene shorttrack had, als gezicht van Samsung, het cijfer 10 in haar handen.

Pre-orderen

De boodschap was duidelijk: de langverwachte Samsung Galaxy S10-smartphone komt eraan (S10, S10+ en S10e). Op woensdag 20 februari start de pre-orderfase, die duurt tot en met 7 maart. Een dag later begint de daadwerkelijke sale van de onder millennials zo gewilde telefoon (opvallend veel dames zijn er overigens fan van!).


Tirol, Oostenrijk.

Twee doden door lawine in Tirol

Tirol, Oostenrijk. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Tirol, vlakbij de Duits-Oostenrijkse grens, zijn minstens twee mensen om het leven gekomen door een lawine. Volgens de lokale politie zijn vijf mensen gered.

De lawine ontstond bij een hotel, dat niet beschadigd raakte door de sneeuwmassa. Ook is een weg volledig bedekt door de lawine.

Alleen helikopters


Op safari met een urban jungle interieur
Likeability of7

Op safari met een urban jungle interieur

Advertorial Veneta

20 FEB 2019

Een enorme trend in 2018, die ook nog even doorzet in 2019! En wat zijn we daar blij om. Alle Nederlanders vlogen massaal naar de tuincentra om vervolgens met een grote buit aan planten weer naar huis te gaan. Leeggeroofde tuincentrums bleven achter: een groot succes. Gelukkig staat deze interieurstijl niet alleen leuk, maar is het ook nog eens goed voor je. In dit artikel komen jullie erachter waarom je op safari moet gaan en je interieur een urban jungle look moet geven.

Pak je koffers maar vast

Ben je van plan om compleet van interieurstijl te gaan wisselen, ga dan eens door je spullen en maak een strenge selectie. Wat gaat er weg en wat blijft? Wanneer je al een paar vintage-items in je oude inrichting had, kun je die zeker weer goed kwijt in je urban jungle. Voor inspiratie over hoe jij jouw urban jungle het liefst hebt, neem je even een kijkje op Pinterest of Instagram. Maak je eigen moodboard en check de ruimte die je beschikbaar hebt. Het leuke is dat alle urban jungle-inrichtingen op elkaar lijken, maar geen één hetzelfde is. Dat is wat we willen, toch?


lovelike
user_5f2eb78314ed72f0d772b37d4eab473f866edf94_avataruser_29adb1fba5f3f098440681acb37913cf388ec56d_avataruser_17d69ee0c803b6c6aba7feb5628adf9793876436_avatar

+4


Gele hesjes in Parijs.

Duizenden Franse gele hesjes weer de straat op

Gele hesjes in Parijs. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Frankrijk zijn opnieuw duizenden gele hesjes de staat opgegaan. Het is de vijftiende zaterdag op rij dat er in Parijs en andere Franse steden werd gedemonstreerd. De politie heeft tientallen demonstranten opgepakt.

Ongeveer 11.600 mensen sloten zich aan bij de protesten in het hele land, waarvan ongeveer 4000 in de hoofdstad, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat was iets meer dan de 10.200 van vorige week. In Parijs demonstreerden toen 3000 mensen.

Brede beweging


Lilian Marijnissen (SP) in de Tweede Kamer.
Likeability of5

'Verkiezingen moeten referendum worden over Rutte'

Lilian Marijnissen (SP) in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als het aan SP-leider Lilian Marijnissen ligt dan worden de aankomende Provinciale Statenverkiezingen een referendum over het kabinet. De kiezer heeft op 20 maart dan een hele duidelijke keuze: Rutte of rechtvaardigheid, aldus Marijnissen op een partijbijeenkomst.

Een teer vaasje

Volgens Marijnissen is er overal in de samenleving betonrot zichtbaar: in de zorg, de rechtspraak, de kinderopvang, het openbaar vervoer, de energiebedrijven, de post. Ze hekelt de keuze voor marktwerking: „Het zou beter en goedkoper worden, maar het werd duurder en vaak zeker niet beter.”


love
user_fd862dcb32076c9991dcaceb1b0cb7b9f9bbc487_avatar

Chaos en agressie bij Intertoys-winkels in hele land

Frustratie en ongeduld bij Intertoysfilialen over het hele land©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Kennelijk hebben veel Nederlanders nog ergens een cadeaubon van de Intertoys in een lade liggen, want het was zaterdag druk bij de filialen van de failliete speelgoedketen.

Na het faillissement werd bekendgemaakt dat de cadeaubonnen tot en met zondag geldig zouden zijn. Dit lieten duizenden mensen zich geen twee keer zeggen, er stonden lange rijen en de sfeer was lang niet overal gemoedelijk. Op sommige plekken braken opstootjes uit en er zijn zelfs medewerkers bespuugd.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


LEGO blijkt betere investering dan aandelen

Kevin Janssen met zijn oude verzameling voor hij begon te handelen ©Privecollectie

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Wanneer je aan een investering denkt, zullen de meesten aan aandelen, vastgoed of obligaties denken. Hier valt het meeste rendement uit te halen toch?

Nee dus, zo blijkt uit een analyse van twee Russische economen. Zij kwamen erachter dat ongeopende LEGO-sets in de periode 1987 tot en met 2015 gemiddeld 11 procent per jaar in waarde stegen.

De zeer waardevolle Café Corner-set ©Lego Fandom, Samdo994


Likeability of3

Agenten treffen gedumpte Stafford terriër aan

Met een ketting aan een paal aan zijn lot overgelaten ©Politie Cranendonck en Heese-Leende, Facebook

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een baasje die kennelijk niet meer voor zijn hond wilde zorgen, heeft zijn viervoeter aan een lantaarnpaal vastgebonden en achtergelaten.

Politieagenten kwamen af op een melding in het Brabantse Maarheeze en troffen het dier moederziel alleen aan in de nacht van vrijdag op zaterdag rond half twee.

Baasje


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Triest: veel haatreacties op nieuwe H&M-campagne

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Je zou denken dat we anno 2019 al behoorlijk tolerant zijn, maar uit de reacties op een nieuwe H&M-campagne blijkt dat we tóch nog een behoorlijk lange weg hebben te gaan. Het kledingmerk, dat twee zoenende vrouwen op de foto zette, krijgt een stroom aan negatieve reacties binnen.

Haatreacties


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Nederlands model (20) getroffen door hartstilstand

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Treurig nieuws vanuit het Oostenrijkse Westendorf: daar is topmodel Lotte van der Zee (20) getroffen door een hartstilstand. Het model, dat in 2017 nog de internationale Miss Teenager Universe-wedstrijd won, wordt in een kunstmatige coma gehouden.

Verdriet

Haar ouders plaatsen het nieuws op haar Instagrampagina. Van der Zee voelde zich woensdag op vakantie opeens onwel. Dat leidde uiteindelijk tot een plotselinge hartstilstand. 'Met het grootst mogelijke verdriet' delen haar ouders nu de reden van haar publieke afwezigheid.


Foto: ANP

Let op: 1 miljoen huizen dreigen te verzakken

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Slecht nieuws voor bijna een miljoen huiseigenaren: zij moeten aan de slag met hun woning, omdat deze dreigt te verzakken. Dit heeft te maken met de droge zomer van vorig jaar, die voor veel funderingsproblemen hebben gezorgd.

Actie ondernemen

Er zijn helaas geen provincies die de dans helemaal ontspringen: de probleemwoningen staan overal in Nederland, verdeeld over minstens 83 verschillende gemeenten. Dateert jouw huis van voor 1970? Dan loop je vooral risico. Het is belangrijk om actie te ondernemen, omdat een verzakte woning op 'n bepaald punt niet meer veilig bewoonbaar is.


R. Kelly in 2016. Foto: anp

R. Kelly geeft zichzelf aan bij de politie

R. Kelly in 2016. Foto: anp

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse artiest R. Kelly heeft zichzelf aangegeven bij de politie in Chicago, zo meldt CNN. Direct nadat hij zich had gemeld bij het politiebureau werd hij in de boeien geslagen.

'De vrouwen liegen'

R.Kelly is de afgelopen tijd door tien vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Een rechter in Cook County had een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. De zaak tegen de zanger gaat volgens lokale media op 8 maart van start. Volgens de advocaat van Kelly heeft de 52-jarige artiest weinig fout gedaan: hij denkt dat de vrouwen liegen.


Foto: ANP

Dit is de nieuwe (winterse) tactiek van de politie

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Heb je een bon op de deurmat gekregen en geen enkel idee wanneer je dan geflitst zou moeten zijn? Dan zou je zomaar betrapt kunnen zijn door een skibox of fietsdrager, waar de politie Midden-Nederland sinds kort camera's in verstopt.

Talloze bonnen

Politiewoordvoerder Raymond Veldhuizen verklaart dit tegenover De Telegraaf. De tactiek werkt, want er zijn inmiddels al honderden bonnen uitgeschreven. Naar verwachting gaat het dus door veel meer korpsen worden overgenomen, stelt Veldhuizen.


Dennis van Aarssen wint de finale van The Voice

Dennis ging er vandoor met de winst ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

22 FEB 2019

De Dennis van Aarssen mag zichzelf na vrijdagavond de winnaar van het negende seizoen van The Voice of Holland. Van Aarssen zat in het team van Waylon en was tijdens de finale de andere drie finalisten de baas.

De 24-jarige jazz-zanger wint een platencontract en een bedrag van 50.000 euro. Daarnaast mag de 24-jarige jazz-zanger een videoclip opnemen in Zuid-Afrika.

Spannende finale


Laatste boodschap van overleden roker: "Stop nu!"

Geoffrey Turner werd 66 jaar oud ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

22 FEB 2019

De 66-jarige Amerikaan Geoffrey Turner kwam vorige week om het leven als gevolg van longkanker. In zijn eigen overlijdensbericht dat werd gepubliceerd in de Albany Times heeft de verstokte roker die decennialang verslaafd was een dringende boodschap voor iedereen die rookt.

„Ik ben een idioot geweest die elke dag opnieuw tientallen keren dezelfde stomme beslissing nam," zo schrijft hij in zijn aangrijpende necrologie. „Als jij een roker bent, stop. Nu. Je leven en dat van je dierbaren is ervan afhankelijk."


Waarom hebben zebra's strepen? Als bescherming!

Waarom hebben zebra's strepen? Biologen kwamen erachter ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

22 FEB 2019

Lange tijd was de opvallende gestreepte vacht van zebra's een groot mysterie voor biologen. Echt subtiel lopen de paardachtigen er niet bij op de Afrikaanse savanne, door hun opvallende kleuren kunnen roofdieren ze zien van grote afstand.

De zwart/witte strepen zijn voor roofdieren op grote afstand zichtbaar, toch bieden ze wel degelijk bescherming tegen hongerige wezens. Biologen kwamen erachter dat het kenmerkende motief hen beschermt tegen bloedzuigende paardenvliegen.

Bloedzuigers