Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 7 feb 2017 / 07:20 uur

Jongeren schamen zich bij minder dan 10 likes

Nee, toch? Minder dan 10 likes! Een deel van de jongeren tot en met 18 jaar schaamt zich kapot als een nieuwe profielfoto blijkbaar niet bij de digitale vrienden en vriendinnen in de smaak valt.

Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek van Vodafone, waarbij werd gevraagd hoe de Nederlandse jeugd over internet denkt. Het onderzoek valt samen met Safer Internet Day (dinsdag 7 februari). Vodafone ontwikkelde tegelijkertijd een lespakket voor middelbare scholen waarin digitale weerbaarheid centraal staat.

Jongeren schamen zich bij minder dan 10 likes

Slechts een kwart van de ondervraagde tieners ziet het internet als veilige plek. De jongeren vinden dat straffen voor ‘online mishandeling’ best mogen worden verzwaard.

Online beledigen

7 procent van de ondervraagden heeft zich depressief gevoeld na het ontvangen van een online belediging. Ook drinken, op een crash dieet gaan, drugs gebruiken en het uiterlijk aanpassen worden genoemd als gevolg van beledigende opmerkingen. Een klein aantal (7 procent) heeft zijn of haar social media-account weleens verwijderd als het er niet zo vriendelijk aan toe ging.

57 procent van de respondenten heeft ooit een foto aangepast voordat deze online ging. Hiervan geeft 29 procent aan dat zij filters gebruiken om er knapper uit te zien. Het tegenovergestelde kan ook. Zo postte Metro’s Ingelise eens teleurgesteld (zie foto hieronder): ’Ik heb allemaal dure make-up op maar daar zie je niks van met een filter.’

Jongeren schamen zich bij minder dan 10 likes
Ingelise.

10 procent van de meiden geeft aan dat ze zich zouden schamen als ze op een profielfoto minder dan 10 likes krijgen. Ook 8 procent van de jongens heeft daar problemen mee. Ongeveer dezelfde percentages geven aan social media-posts te hebben verwijderd als er weinig likes op kwamen.

Goede cijfers

1000 likes voor alle social media-posts? Dat heeft 4 procent van de jongens veel liever dan goede cijfers op school. Ook de meeste meiden (3 procent vindt van niet) gaan voor een mooie cijferlijst. 8 procent van de meiden geeft aan social media te gebruiken om haar leven beter te doen lijken dan het in werkelijkheid is. Onder jongens is dat 7 procent.

Een kleine groep (5 procent) geeft aan foto’s te hebben gepost van zichzelf waar ze achteraf spijt van hadden. Internationaal ligt het percentage hoger, 13 procent. De belangrijkste redenen hiervoor zijn ‘er onaantrekkelijk uitzien’, ‘kleding dragen die ze niet leuk vinden’ en ‘te dik of te dun lijken’.

Jongeren schamen zich bij minder dan 10 likes

Een derde van de jongeren geeft aan nog nooit advies te hebben gehad over hoe hij zich zou moeten gedragen op social media of hoe je online stevig en positief in je schoenen kunt staan (45 procent). Een kwart vindt dat ouders vaker advies en ondersteuning zouden moeten bieden.

Toestemming pa en ma

Een vijfde van de respondenten vindt dat het aanmaken van een social media-account wanneer je onder de 16 jaar bent, met toestemming van pa en ma zou moeten gebeuren. Tot slot geeft bijna de helft van de kids aan dat het eenvoudiger zou moeten zijn om digitaal misbruik te melden via bijvoorbeeld een online chat of een messengerservice.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jongeren schamen zich bij minder dan 10 likes
Sluiten