In het nieuws

Tussenmuren en buitenmuren isoleren kan al snel veel opleveren - Stefan en Saskia

Geen energierekening meer op je mat?

Foto van 'Noelia Romero Cabrera'

13 FEB 2017

Spaarlampen ophangen, tochtstrips onder de deuren bevestigen en de kachel lager zetten: het zijn allemaal eenvoudige acties om je energierekening te verlagen en daarbij tegelijkertijd je impact op het milieu te verkleinen. Het kan allemaal nog veel groter.

Huis uit 1925

Het is nu zelfs mogelijk om je huis volledig zelfvoorzienend te maken, zodat je helemaal geen energierekening meer hoeft te betalen. Saskia en Stefan verbouwden hun huis in Zaandam uit 1925 zodanig dat zij nu veel minder kosten hebben. Toen ze het kochten, een kleine twee jaar geleden, moest er zoveel aan gebeuren dat ze besloten tegelijkertijd ook allerlei duurzame en energiebesparende maatregelen te nemen tijdens de verbouwing. „We wilden specifiek een ouder huis, waar de oude details nog in zaten. Alleen was het dus wel hoognodig dat we de boel isoleerden. Vanwege het verbruik, maar ook met de gedachte dat het later anders onverkoopbaar zou zijn”, legt Stefan uit.

Twijfel

Saskia heeft nog wel even getwijfeld over de koop en de daarmee gepaard gaande verbouwing. „Er zat echt niks in. Achter in de keuken zat nog een oude douche, boven hadden we een klein wc’tje en een keuken met zo’n gordijntje onder de gootsteen. Het plafond was betimmerd met gipsplaten, de ramen waren enkel glas, de muren hadden alleen een likje verf gehad jaren geleden. Alles was oud, vies en uit het jaar nul. Het was ook nog wel spannend wat eronder vandaan kwam: alles was afgetimmerd. Het was dat het in prijs zoveel scheelde, anders had ik het nooit gedaan. Ik wilde ook wel zien hoe het uiteindelijk kon worden.”

Maatregelen

Nu zijn alle wanden, vloeren en het dak geïsoleerd. Er is dubbel glas geplaatst in alle kozijnen, een nieuwe cv-ketel is geïnstalleerd en het leidingwerk is geïsoleerd. Bovendien heeft de douche een warmteterugwinning-systeem en is er op elke verdieping vloerverwarming. De lampen worden op termijn nog vervangen door led-lampen, die energiezuiniger zijn dan spaarlampen. Tijdens de verbouwing hebben Saskia en Stefan ook zoveel mogelijk gebruikgemaakt van de oude materialen uit het huis. Alleen het tochtportaal is niet verwarmd of geïsoleerd: dan zou je de granieten vloer en originele wandtegeltjes niet meer zien.

Saskia en Stefan maakten zoveel mogelijk gebruik van hergebruikt materiaal

Saskia en Stefan maakten zoveel mogelijk gebruik van hergebruikt materiaal

Tips van Stefan en Saskia

  • Zoek van tevoren alles goed uit, vraag advies aan zoveel mogelijk partijen en bepaal dan voor jezelf wat je wil;
  • Verdiep je in de financiële aspecten van je plannen: kijk of er subsidie mogelijk is, vraag die op tijd aan en bekijk behalve de energiebesparing per jaar ook de waardestijging van je huis. Denk vooral ook aan de andere opbrengsten dan die voor je portemonnee: je helpt ook het milieu een handje;
  • Als je je huis gaat aanpassen of je laat een nieuw huis bouwen: kijk eerst naar de aansluitingen, waar je de cv-ketel, de elektra en de leidingen wil hebben, nog vóór je gaat kijken naar de indeling van het huis in ruimtes, kamers en meubels;
  • Blijf bij je plan, laat je niet sturen door praatjes van verkopers: er is altijd een manier om je plan uit te voeren;
  • Hergebruik oud materiaal waar mogelijk, kies niet altijd voor nieuw;
  • Ook kleine stappen zijn prima te nemen: het hoeft niet altijd groots en enorm, kleine besparingen helpen ook;
  • Blijf er de lol van inzien!

Nul-op-de-meter

Op de vraag of ze nog andere energiemaatregelen willen nemen, antwoorden ze volmondig ja. Ze overwegen CO2-gestuurde ventilatiesystemen, zodat niet nodeloos warmte naar buiten wordt afgevoerd en de twee hebben de optie opengelaten om het toilet in huis te laten doorspoelen met regenwater. Het huis compleet zelfvoorzienend maken is nog een stap te ver voor hen, zeker omdat dat in een ouder huis lastiger is.

In nieuwere huizen is het gemakkelijker. De ontwikkelingen gaan momenteel zo snel dat meerdere nieuwbouwwijken in Nederland gebouwd worden met nul-op-de-meter-woningen. Daarbij wordt onder andere gebruikgemaakt van zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of een pelletkachel. Daarmee zorg je ervoor dat je eigen huis zoveel energie opwekt dat je geen energie hoeft af te nemen van het net. Je kunt dit ook nog verder doorvoeren met het opvangen van regenwater, het verbouwen van je eigen groenten en fruit in de tuin, je dak groen maken, zelf kippen en bijen houden en nog veel meer.

Zonnepanelen

Tot nu toe blijken zonnepanelen het populairst te zijn onder mensen die energie willen besparen. Deze worden extra voordelig gemaakt door de zogenoemde salderingsregeling: extra energie die je opwekt met jouw zonnepanelen kun je terugleveren aan het energienetwerk, waardoor je zelfs geld terugkrijgt in plaats van moet betalen. Hoelang deze salderingsregeling overigens nog geldig is, blijft de vraag: minister Kamp heeft daarover nog geen beslissing genomen.

Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis: „Zonnepanelen zijn heel populair, de markt groeit. Het is een beetje de darling van de energietransitie. Met de salderingsregeling staat je terugverdientijd als particuliere gebruiker nu op vijf tot zeven jaar. Als dit na 2020 ophoudt, wat komt er dan voor in de plaats? Mensen gaan nu rekenen en afwachten: als je niet zeker weet wanneer je iets terugverdient, durf je die uitgave ook minder snel te doen. Dat is slecht. Als er nou één ding is dat aanslaat, is dit het. Er moet snel een goede regeling komen voor na 2020.”

Subsidieregeling

Zonnepanelen zijn voor Saskia en Stefan ook nog een idee, maar dan wel op een ander dak, want dat van hen zou waarschijnlijk niet genoeg opleveren. Voor nu vonden ze alle aanpassingen wel even genoeg. Stefan heeft er via zijn werk bij de Monumentenwacht al wat meer kijk op, maar pedagoge Saskia heeft naar eigen zeggen nog nooit een gipsplaat vastgehad als ze met het project beginnen. Vooraf hebben ze ook de financiële situatie onder de loep genomen en gekeken naar bijvoorbeeld subsidies of andere financieringsmaatregelen. De overheid wil duurzaamheid stimuleren en heeft daarom diverse subsidieregelingen beschikbaar. Voor aanpassingen in huis kun je bijvoorbeeld een beroep doen op de subsidie ‘energiebesparing eigen huis’. De subsidie loopt tot en met 31 december 2018, er is 60 miljoen euro beschikbaar voor zowel woningeigenaren als verenigingen van eigenaars. Je kunt maximaal 20.000 euro krijgen. Met de investeringssubsidie ‘duurzame energie’ kun je ondersteuning krijgen bij de aanschaf van bijvoorbeeld zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Deze subsidie geldt nog tot eind dit jaar. Wees wel op tijd met aanvragen: hoe later in het jaar, hoe minder geld er in het potje zit. Vorig jaar is er voor zo’n 46,1 miljoen euro aan subsidie aangevraagd. Van Essen: „Het is ook een duur grapje en het is niet iets wat je makkelijk kan financieren. Je hebt of veel eigen geld nodig, of veel overwaarde. Het zijn regelingen die veel vragen van mensen. Mensen in huizen met nog nauwelijks energiebesparende maatregelen, daar moet je het zo makkelijk en zo laagdrempelig mogelijk voor maken. Mensen kunnen het doen in heel veel wat kleinere stapjes, en daarna verder doorgaan. Er is zoveel te winnen, nog veel meer.”

Goed uitzoeken

Saskia en Stefan wilden het niet in kleine stapjes doen: zij gingen er meteen vol voor. Stefan: „Als je dit wil, moet je alles goed zelf uitzoeken en bepalen wat je wil. Mensen zijn traditioneel, verkopers of leveranciers willen je snel een bepaalde kant op hebben. Iedereen heeft een ander verhaal, een ander advies. Bedrijven hebben vaak maar één manier of anders maar één variant voor een duurzame manier, terwijl er misschien wel tien verschillende manieren zijn om iets te doen.” Saskia lacht: „Het is dat wij zo koppig waren om door te zoeken en dat we wel houden van een uitdaging dat het toch is gelukt zoals we wilden.”

Ze vertelt over het plafond in de slaapkamer, dat bij de koop nog dichtgetimmerd was met gipsplaten en nu de oude, oorspronkelijke balken onder het geïsoleerde dak toont. „Mensen begrepen dat niet, vonden het lelijk, wilden dat we de balken wit schilderden, wegstopten. Wij wilden de sfeer en het karakter van het huis juist niet verliezen”, vertelt Saskia.

Achter de gipsplaten kwam een bijzonder plafond tevoorschijn

Achter de gipsplaten kwam een bijzonder plafond tevoorschijn

Hetzelfde gold voor het plafond in de woonkamer dat in vier verschillende kleuren is geverfd. „Schilders vroegen ons wel drie keer of we het echt wel in die kleuren wilden. Uiteindelijk hebben we een schilder gevonden die laaiend enthousiast was. Hij heeft ook nog heel trots foto’s gemaakt van het eindresultaat.”

Stefan benadrukt: „Je moet mensen hebben die enthousiast zijn en die het concept van zo’n duurzame verbouwing begrijpen en leuk vinden. Je hoeft niet altijd alles nieuw te doen.” Ook hun keuze voor vlas als isolatiemateriaal in plaats van glaswol of PUR – vlas is wel biologisch afbreekbaar - riep wat twijfels op, maar ook hierbij weigerden Saskia en Stefan concessies te doen aan hun ideeën voor duurzaamheid.

Tevreden

En met succes: hun huis is volledig naar hun wens verbouwd en energiezuinig gemaakt, het grootste deel met eigen handen. Saskia zou het zeker aanraden aan anderen. Hoewel, misschien dan niet zo grootschalig. „Bij ons moest natuurlijk sowieso alles gedaan worden. Alles was een investering in het huis. Als je dan toch bezig bent, kun je het net zo goed duurzaam doen. Ik snap wel dat mensen met een bestaand huis dat niet doen. Als ik terugkijk, wist ik toen niet waar we aan begonnen. Ik had de interesse wel, maar het inzicht totaal niet. Het was een proces van afzien, maar ik ben nu heel blij met het resultaat. Het is mooi om te zien dat je je eigen ideeën werkelijkheid ziet worden.”

De woonkamer, met een oude gymzaalvloer als tafelblad

De woonkamer, met een oude gymzaalvloer als tafelblad


Schrijfster (25) van boek over kanker overleden

Jamie Grant (links) en Laura Maaskant/Foto: Annemieke van der Togt

Foto van 'Kasper Hermans'

25 MIN

Laura Maaskant is donderdag op 25-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat maakte haar familie dinsdag bekend.

Maaskant genoot vooral bekendheid door haar boek LEEF!, waarin ze beschreef hoe haar leven is veranderd nadat er kanker bij haar werd geconstateerd. Ze was toen 15 jaar. In het boek beschrijft Laura hoe ze kiest voor kwaliteit van leven. Ze doet dat niet met een bucketlist, maar samen met haar vrienden en familie, en via haar werk.

Theatervoorstelling


Italiaanse premier Conte neemt ontslag

Italiaanse premier Conte neemt ontslag

De Italiaanse premier Conte neemt ontslag. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

2 UUR

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft zijn terugtreden aangekondigd. Conte zei dinsdag in de Italiaanse Senaat dat hij zijn ontslag zal aanbieden aan president Sergio Mattarella.

Volgens Conte is de regering van de Vijfsterrenbeweging M5S en de rechts-populistische Lega „hier geëindigd". De regeringscrisis werd ingeluid door Lega-leider Matteo Salvini die nieuwe verkiezingen wil afdwingen.

Economie schaden


Win 2 tickets voor de actiefilm Angel Has Fallen

Win 2 tickets voor de actiefilm Angel Has Fallen

In samenwerking met Dutch Film Works

GISTEREN

Twee gewone tickets voor Angel Has Fallen, of héle speciale. Metro heeft ze in elk geval voor deze actiefilm met Gerard Butler, die vanaf donderdag in de bioscoop draait.

2 x 2 tickets geven we weg voor de speciale Bier, Burgers en Blockbustersvoorstelling, op donderdag 22 augustus bij Kinepolis (Jaarbeurs Utrecht).

Speciale mannenavond


Arrestaties na overval op bejaarden

Arrestaties na overval op bejaarden

Al snel na de overval zijn drie Roemenen aangehouden, aan de hand van gevonden DNA. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:29

In Limburg heeft de politie dinsdag twee mannen opgepakt in verband met een gewelddadige overval op een bejaard echtpaar in Susteren (Limburg), vorig jaar juli. De bewoner, een 81-jarige man, werd in zijn huis zwaar mishandeld. Hij en zijn vrouw (75) werden opgesloten in de kelder. Ze hadden allebei medische zorg nodig.

Meer personen betrokken

Al snel na de overval zijn drie Roemenen aangehouden, aan de hand van gevonden DNA. Zij zitten in voorlopige hechtenis. Uit het onderzoek bleek dat er nog meer personen bij de overval betrokken waren.


WIN! 2 Mysteryland Camping + Weekend tickets

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:50

We geven 2x2 Camping + Weekend tickets weg voor Mysteryland! Het festival met optredens van Martin Garrix, Dimitri Vegas & Like Mike, Diplo, Headhunterz en meer dan 300 andere artiesten vindt dit weekend plaats in Haarlemmermeer en jij kunt er samen met een vriend(in) bij zijn. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans:


Cavia's in plastic bak gedumpt op bedrijventerrein

Cavia's in plastic bak gedumpt op bedrijventerrein

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:06

In het Brabantse Sint-Oedenrode zijn zeven cavia’s gedumpt en in een plastic bak met voer over het hek van een bedrijventerrein gegooid. De dierenambulance is na een melding een zoektocht begonnen naar de daders.

Opvangcentrum

Op Facebook schrijven zij: „We kregen een melding over een aantal loslopende cavia’s aan de Vliegden in Sint-Oedenrode. De melders hadden ze al enkele dagen proberen te vangen, door hun doorzettingsvermogen en geduld is het ze gelukt er al twee te vangen.”


Advocaten Holleeder halen uit naar rechtbank

Advocaten Holleeder halen uit naar rechtbank

Advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz arriveren bij de Bunker voorafgaand aan de laatste zittingsdag in de strafzaak tegen Willem Holleeder. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:24

Volgens Sander Janssen en Robert Malewicz, de raadsleden van de onlangs tot levenslang veroordeelde Willem Holleeder, was de rechtbank vooringenomen. Janssen en Malewicz stellen dat in een verklaring aan het gerechtshof in Amsterdam over de reden dat ze beroep hebben aangetekend tegen het vonnis.

Voor alles veroordeeld

„Uitgangspunt lijkt te zijn geweest dat alles dat de getuigen (zussen) Holleeder naar voren hebben gebracht volledig en juist was en alles dat Holleeder daartegenover heeft gesteld dús leugenachtig, onjuist of niet relevant", schrijven de raadslieden. Ze zeggen dat het „verdrietig is dat zo te moeten constateren, maar dat is hoe het is."


Man op quad verongelukt

Man op quad verongelukt

De man vloog met een quad uit de bocht en kwam vervolgens hard op de straat terecht. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:49

In het Overijsselse Sibculo is een 31-jarige man overleden aan de verwondingen die hij maandagmiddag opliep door een ongeval met een quad. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door RTV Oost.

Overleden aan verwondingen

De man was door onbekende oorzaak in het nabijgelegen Kloosterhaar uit de bocht gevlogen met zijn vierwielig motorrijtuig. Het ongeval vond plaats op de kruising van de Kerkstraat en Schoolstraat.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Likeability of3

Zorgkosten brengen Nederlanders in geldproblemen

Medicijnen in een apotheek. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:04

Hoge zorgkosten zorgen ervoor dat veel Nederlanders in ernstige financiële problemen komen. En dat kan verregaande gevolgen hebben, meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Mensen moeten hun huis verkopen, een scheiding aanvragen om de kosten te verdelen of kunnen niet meer op vakantie.

Water aan de lippen

Hoge eigen bijdragen en kosten die niet worden vergoed, brengen veel Nederlanders in de problemen. RTL Nieuws sprak met tientallen mensen die het water aan de lippen staat, doordat ze ziek zijn. Experts bevestigen dat dit een groot, landelijk probleem is.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Epstein tekende testament vlak voor zijn dood

Jeffrey Epstein. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:16

Enkele dagen voor zijn zelfmoord tekende Jeffrey Epstein een testament. De misbruikverdachte vertrouwde zo'n 578 miljoen dollar (ruim 521 miljoen euro) aan bezittingen toe aan een zogeheten trust, blijkt uit documenten die in handen zijn van de krant New York Post.

Geld en onroerend goed

Door de bezittingen aan zo'n trust toe te vertrouwen, compliceert Epstein mogelijk pogingen van vermeende slachtoffers die een schadevergoeding willen. Er wordt rekening gehouden met een fors aantal rechtszaken door vrouwen die zeggen op jonge leeftijd te zijn misbruikt.


Twee nieuwe kankermedicijnen in basispakket

Kankermedicijn Alimta bij een apotheek in het LUMC. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:41

In het basispakket worden twee nieuwe soorten medicijnen tegen kanker toegevoegd. Minister Bruno Bruins heeft afspraken gemaakt met de fabrikanten over de prijs van de middelen. Het ene medicijn is voor de behandeling van een specifiek type longkanker, het andere voor verschillende soorten borstkanker. Zo'n 2700 patiënten zijn gebaat bij behandeling met een van de medicijnen.

Niet meteen in basispakket

Durvalumab (longkanker) en abemaciclib (borstkanker) kwamen toen ze op de markt kwamen niet meteen in het basispakket, vanwege de hoge kosten. Beide middelen zouden zonder prijsafspraak meer dan 50.000 euro per behandeling kosten. Waar de prijs nu op uitkomt, wordt niet bekendgemaakt, op verzoek van de fabrikanten.


Meisje (15) overleden na mogelijke steekpartij
Likeability of2

15-jarige Megan overleden na steekpartij in Breda

De woning waarin het drama zich voltrok. / Erald van der Aa / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 15-jarige Megan is maandag overleden na een steekpartij in een woning aan de Bilderdijkstraat in Breda, meldt de politie. Elders in Breda is een minderjarige verdachte van 16 jaar aangehouden. De politie onderzoekt nog wat er is gebeurd.

De politie kreeg volgens Omroep Brabant rond kwart over twee de melding van een steekpartij in het huis. Wie die melding heeft gedaan en Megan heeft gevonden, wil de politie niet zeggen.

Veel hulpdiensten


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Agenten Amsterdam geschorst om harddrugs

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vier politiemedewerkers van de eenheid Amsterdam zijn geschorst en vier buiten functie gesteld vanwege „een vermoeden van plichtsverzuim". De medewerkers zouden in privétijd harddrugs in bezit hebben gehad en/of hebben gebruikt, maakte de politie bekend.

onderzoek

Het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de eenheid Amsterdam is een onderzoek begonnen tegen de medewerkers. De politie kan nog niet zeggen of er een verband is tussen de zaken. „Daar kan ik in dit stadium van het onderzoek geen zinnig woord over zeggen", aldus een woordvoerder.


Agent New York ontslagen om dood door nekklem

Een vrouw tijdens een demonstratie tegen excessief politiegeweld tegen ongewapende Afro-Amerikanen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De New Yorkse agent die met een nekklem verantwoordelijk bleek voor de dood van Eric Garner, nu alweer vijf jaar geleden, is ontslagen. De politieagent, Daniel Pantaleo, werd eerder deze maand geschorst nadat een rechter had geoordeeld dat hij ontslagen moest worden.

Niet strafrechtelijk vervolgd

Vorige maand werd bekend dat Pantaleo niet strafrechtelijk wordt vervolgd in de geruchtmakende zaak. De affaire zorgde voor verdeeldheid bij de autoriteiten en voor landelijke protesten tegen excessief politiegeweld tegen ongewapende Afro-Amerikanen.


The Rock getrouwd met Lauren Hashian op Hawaï

Foto van de trouwerij van The Rock en Lauren. / Instagram @therock

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Voor alle vrouwen die ergens nog hoopten op die kans van 1 op 7,5 miljard (of zoiets) dat ze een relatie met The Rock konden krijgen: de kans is nu nóg kleiner. Hij is namelijk in het huwelijksbootje gestapt met zijn Lauren Hashian op het magische Hawaï!

Relatie van meer dan 12 jaar

De twee zeiden zondag het ja-woord tegen elkaar, na een relatie van meer dan twaalf jaar. Op Instagram plaatste de filmster (die meerdere malen werd uitgeroepen tot sexiest man alive) een tweetal jaloersmakende foto's van zijn trouwerij.


Auto op verkeerde weghelft oorzaak zware botsing

Foto van het ongeluk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De zware botsing vorige week donderdag op de Deltaweg in Zeeland is veroorzaakt door een Duitse automobilist die met zijn auto op de verkeerde weghelft terechtkwam. Hoe dat kon gebeuren, kan de politie niet beantwoorden.

Bij de botsing raakten zestien mensen gewond, onder wie enkele kinderen. Zij zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Zaken uitsluiten


Ronaldo betaalde vermeend verkrachtingsslachtoffer

Cristiano Ronaldo. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Cristiano Ronaldo heeft publiekelijk toegegeven dat hij 375.000 dollar aan zwijggeld heeft betaald aan de vrouw die beweert dat ze in 2009 door de voetballer is verkracht. Dat blijkt uit documenten in handen van TMZ Sports.

Kathryn Mayorga beweert het geld van Ronaldo in 2010 te hebben gekregen als onderdeel van een privé-regeling. Eerder meldde zij al dat ze een geheimhoudingsverklaring ondertekende waarin stond vastgelegd dat zij zou zwijgen over het vermeende incident.

De vermeende verkrachting


Dit is het neushoorntje van Burgers Zoo
Likeability of6

Dit is het neushoorntje van Burgers' Zoo

Foto's: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Dit is het pasgeboren neushoorntje in de stal van Burgers' Zoo, samen met zijn moeder. Het is het tiende breedlipneushoorntje uit het fokprogramma van de Arnhemse dierentuin. Tien geboortes in Europa per jaar

Donderdag werd het neushoorntje geboren. Het mannetje maakte meteen een gezonde indruk, meldde Burgers' Zoo de Arnhemse dierentuin. In de Europese dierentuinen leven in totaal 269 breedlipneushoorns: 116 mannetjes en 153 vrouwtjes. Jaarlijks worden er in Europa gemiddeld maar tien breedlipneushoorns geboren. Een vrouwtje raakt niet makkelijk zwanger en lang niet alle volwassen mannetjes blijken vruchtbaar.

Dit is het neushoorntje van Burgers Zoo

like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar