In het nieuws

Tussenmuren en buitenmuren isoleren kan al snel veel opleveren - Stefan en Saskia

Geen energierekening meer op je mat?

Foto van 'Noelia Romero Cabrera'

13 FEB 2017

Spaarlampen ophangen, tochtstrips onder de deuren bevestigen en de kachel lager zetten: het zijn allemaal eenvoudige acties om je energierekening te verlagen en daarbij tegelijkertijd je impact op het milieu te verkleinen. Het kan allemaal nog veel groter.

Huis uit 1925

Het is nu zelfs mogelijk om je huis volledig zelfvoorzienend te maken, zodat je helemaal geen energierekening meer hoeft te betalen. Saskia en Stefan verbouwden hun huis in Zaandam uit 1925 zodanig dat zij nu veel minder kosten hebben. Toen ze het kochten, een kleine twee jaar geleden, moest er zoveel aan gebeuren dat ze besloten tegelijkertijd ook allerlei duurzame en energiebesparende maatregelen te nemen tijdens de verbouwing. „We wilden specifiek een ouder huis, waar de oude details nog in zaten. Alleen was het dus wel hoognodig dat we de boel isoleerden. Vanwege het verbruik, maar ook met de gedachte dat het later anders onverkoopbaar zou zijn”, legt Stefan uit.

Twijfel

Saskia heeft nog wel even getwijfeld over de koop en de daarmee gepaard gaande verbouwing. „Er zat echt niks in. Achter in de keuken zat nog een oude douche, boven hadden we een klein wc’tje en een keuken met zo’n gordijntje onder de gootsteen. Het plafond was betimmerd met gipsplaten, de ramen waren enkel glas, de muren hadden alleen een likje verf gehad jaren geleden. Alles was oud, vies en uit het jaar nul. Het was ook nog wel spannend wat eronder vandaan kwam: alles was afgetimmerd. Het was dat het in prijs zoveel scheelde, anders had ik het nooit gedaan. Ik wilde ook wel zien hoe het uiteindelijk kon worden.”

Maatregelen

Nu zijn alle wanden, vloeren en het dak geïsoleerd. Er is dubbel glas geplaatst in alle kozijnen, een nieuwe cv-ketel is geïnstalleerd en het leidingwerk is geïsoleerd. Bovendien heeft de douche een warmteterugwinning-systeem en is er op elke verdieping vloerverwarming. De lampen worden op termijn nog vervangen door led-lampen, die energiezuiniger zijn dan spaarlampen. Tijdens de verbouwing hebben Saskia en Stefan ook zoveel mogelijk gebruikgemaakt van de oude materialen uit het huis. Alleen het tochtportaal is niet verwarmd of geïsoleerd: dan zou je de granieten vloer en originele wandtegeltjes niet meer zien.

Saskia en Stefan maakten zoveel mogelijk gebruik van hergebruikt materiaal

Saskia en Stefan maakten zoveel mogelijk gebruik van hergebruikt materiaal

Tips van Stefan en Saskia

  • Zoek van tevoren alles goed uit, vraag advies aan zoveel mogelijk partijen en bepaal dan voor jezelf wat je wil;
  • Verdiep je in de financiële aspecten van je plannen: kijk of er subsidie mogelijk is, vraag die op tijd aan en bekijk behalve de energiebesparing per jaar ook de waardestijging van je huis. Denk vooral ook aan de andere opbrengsten dan die voor je portemonnee: je helpt ook het milieu een handje;
  • Als je je huis gaat aanpassen of je laat een nieuw huis bouwen: kijk eerst naar de aansluitingen, waar je de cv-ketel, de elektra en de leidingen wil hebben, nog vóór je gaat kijken naar de indeling van het huis in ruimtes, kamers en meubels;
  • Blijf bij je plan, laat je niet sturen door praatjes van verkopers: er is altijd een manier om je plan uit te voeren;
  • Hergebruik oud materiaal waar mogelijk, kies niet altijd voor nieuw;
  • Ook kleine stappen zijn prima te nemen: het hoeft niet altijd groots en enorm, kleine besparingen helpen ook;
  • Blijf er de lol van inzien!

Nul-op-de-meter

Op de vraag of ze nog andere energiemaatregelen willen nemen, antwoorden ze volmondig ja. Ze overwegen CO2-gestuurde ventilatiesystemen, zodat niet nodeloos warmte naar buiten wordt afgevoerd en de twee hebben de optie opengelaten om het toilet in huis te laten doorspoelen met regenwater. Het huis compleet zelfvoorzienend maken is nog een stap te ver voor hen, zeker omdat dat in een ouder huis lastiger is.

In nieuwere huizen is het gemakkelijker. De ontwikkelingen gaan momenteel zo snel dat meerdere nieuwbouwwijken in Nederland gebouwd worden met nul-op-de-meter-woningen. Daarbij wordt onder andere gebruikgemaakt van zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of een pelletkachel. Daarmee zorg je ervoor dat je eigen huis zoveel energie opwekt dat je geen energie hoeft af te nemen van het net. Je kunt dit ook nog verder doorvoeren met het opvangen van regenwater, het verbouwen van je eigen groenten en fruit in de tuin, je dak groen maken, zelf kippen en bijen houden en nog veel meer.

Zonnepanelen

Tot nu toe blijken zonnepanelen het populairst te zijn onder mensen die energie willen besparen. Deze worden extra voordelig gemaakt door de zogenoemde salderingsregeling: extra energie die je opwekt met jouw zonnepanelen kun je terugleveren aan het energienetwerk, waardoor je zelfs geld terugkrijgt in plaats van moet betalen. Hoelang deze salderingsregeling overigens nog geldig is, blijft de vraag: minister Kamp heeft daarover nog geen beslissing genomen.

Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis: „Zonnepanelen zijn heel populair, de markt groeit. Het is een beetje de darling van de energietransitie. Met de salderingsregeling staat je terugverdientijd als particuliere gebruiker nu op vijf tot zeven jaar. Als dit na 2020 ophoudt, wat komt er dan voor in de plaats? Mensen gaan nu rekenen en afwachten: als je niet zeker weet wanneer je iets terugverdient, durf je die uitgave ook minder snel te doen. Dat is slecht. Als er nou één ding is dat aanslaat, is dit het. Er moet snel een goede regeling komen voor na 2020.”

Subsidieregeling

Zonnepanelen zijn voor Saskia en Stefan ook nog een idee, maar dan wel op een ander dak, want dat van hen zou waarschijnlijk niet genoeg opleveren. Voor nu vonden ze alle aanpassingen wel even genoeg. Stefan heeft er via zijn werk bij de Monumentenwacht al wat meer kijk op, maar pedagoge Saskia heeft naar eigen zeggen nog nooit een gipsplaat vastgehad als ze met het project beginnen. Vooraf hebben ze ook de financiële situatie onder de loep genomen en gekeken naar bijvoorbeeld subsidies of andere financieringsmaatregelen. De overheid wil duurzaamheid stimuleren en heeft daarom diverse subsidieregelingen beschikbaar. Voor aanpassingen in huis kun je bijvoorbeeld een beroep doen op de subsidie ‘energiebesparing eigen huis’. De subsidie loopt tot en met 31 december 2018, er is 60 miljoen euro beschikbaar voor zowel woningeigenaren als verenigingen van eigenaars. Je kunt maximaal 20.000 euro krijgen. Met de investeringssubsidie ‘duurzame energie’ kun je ondersteuning krijgen bij de aanschaf van bijvoorbeeld zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Deze subsidie geldt nog tot eind dit jaar. Wees wel op tijd met aanvragen: hoe later in het jaar, hoe minder geld er in het potje zit. Vorig jaar is er voor zo’n 46,1 miljoen euro aan subsidie aangevraagd. Van Essen: „Het is ook een duur grapje en het is niet iets wat je makkelijk kan financieren. Je hebt of veel eigen geld nodig, of veel overwaarde. Het zijn regelingen die veel vragen van mensen. Mensen in huizen met nog nauwelijks energiebesparende maatregelen, daar moet je het zo makkelijk en zo laagdrempelig mogelijk voor maken. Mensen kunnen het doen in heel veel wat kleinere stapjes, en daarna verder doorgaan. Er is zoveel te winnen, nog veel meer.”

Goed uitzoeken

Saskia en Stefan wilden het niet in kleine stapjes doen: zij gingen er meteen vol voor. Stefan: „Als je dit wil, moet je alles goed zelf uitzoeken en bepalen wat je wil. Mensen zijn traditioneel, verkopers of leveranciers willen je snel een bepaalde kant op hebben. Iedereen heeft een ander verhaal, een ander advies. Bedrijven hebben vaak maar één manier of anders maar één variant voor een duurzame manier, terwijl er misschien wel tien verschillende manieren zijn om iets te doen.” Saskia lacht: „Het is dat wij zo koppig waren om door te zoeken en dat we wel houden van een uitdaging dat het toch is gelukt zoals we wilden.”

Ze vertelt over het plafond in de slaapkamer, dat bij de koop nog dichtgetimmerd was met gipsplaten en nu de oude, oorspronkelijke balken onder het geïsoleerde dak toont. „Mensen begrepen dat niet, vonden het lelijk, wilden dat we de balken wit schilderden, wegstopten. Wij wilden de sfeer en het karakter van het huis juist niet verliezen”, vertelt Saskia.

Achter de gipsplaten kwam een bijzonder plafond tevoorschijn

Achter de gipsplaten kwam een bijzonder plafond tevoorschijn

Hetzelfde gold voor het plafond in de woonkamer dat in vier verschillende kleuren is geverfd. „Schilders vroegen ons wel drie keer of we het echt wel in die kleuren wilden. Uiteindelijk hebben we een schilder gevonden die laaiend enthousiast was. Hij heeft ook nog heel trots foto’s gemaakt van het eindresultaat.”

Stefan benadrukt: „Je moet mensen hebben die enthousiast zijn en die het concept van zo’n duurzame verbouwing begrijpen en leuk vinden. Je hoeft niet altijd alles nieuw te doen.” Ook hun keuze voor vlas als isolatiemateriaal in plaats van glaswol of PUR – vlas is wel biologisch afbreekbaar - riep wat twijfels op, maar ook hierbij weigerden Saskia en Stefan concessies te doen aan hun ideeën voor duurzaamheid.

Tevreden

En met succes: hun huis is volledig naar hun wens verbouwd en energiezuinig gemaakt, het grootste deel met eigen handen. Saskia zou het zeker aanraden aan anderen. Hoewel, misschien dan niet zo grootschalig. „Bij ons moest natuurlijk sowieso alles gedaan worden. Alles was een investering in het huis. Als je dan toch bezig bent, kun je het net zo goed duurzaam doen. Ik snap wel dat mensen met een bestaand huis dat niet doen. Als ik terugkijk, wist ik toen niet waar we aan begonnen. Ik had de interesse wel, maar het inzicht totaal niet. Het was een proces van afzien, maar ik ben nu heel blij met het resultaat. Het is mooi om te zien dat je je eigen ideeën werkelijkheid ziet worden.”

De woonkamer, met een oude gymzaalvloer als tafelblad

De woonkamer, met een oude gymzaalvloer als tafelblad


Klimaatactivisme hielp Greta Thunberg van eetstoornis af

Klimaatactivisme hielp Greta Thunberg van eetstoornis af

De eerstoornis ging over toen Thunberg in aanraking kwam met activisten van Greenpeace. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 MIN

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg kampte in haar jonge jaren niet alleen met autisme, maar ook met anorexia. Dat schrijft haar familie in een nieuwe biografie, waarvan een voorpublicatie in de Observer staat.

De eerstoornis ging over toen Thunberg in aanraking kwam met activisten van Greenpeace.

Gepest


Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met overwinning in Nevada

Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met overwinning in Nevada

Bernie Sanders was ook bij eerdere voorverkiezingen in Iowna en New Hamshire populair. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

26 MIN

De Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada gewonnen.

Sanders won overtuigend in de staat, zoals werd verwacht. De laatste stemmen moeten nog geteld worden, maar de senator staat flink voor op zijn rivalen. Joe Biden staat voorlopig op de tweede plaats en Pete Buttigieg en Elizabeth Warren komen daarachter.

Delegates


Reclameblok Jinek verplaatst door RTL voor experiment

Reclameblok Jinek verplaatst door RTL voor experiment

Bij de overstap naar RTL 4 liet Eva Jinek weten dat haar talkshow 'onveranderd' zou zijn. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Kijkers van Jinek werden vrijdagavond verrast: de talkshow werd plotseling onderbroken voor reclame. Normaalgesproken volgen de commercials na de introductie van de gasten, maar dat was dit keer niet het geval. 

Bij de overstap naar RTL 4 liet Eva Jinek weten dat haar talkshow 'onveranderd' zou zijn. Hiermee werd onder meer bedoeld dat de talkshow zonder onderbreking van reclames zou zijn. Vrijdagavond werd daar van afgeweken. Toen volgde de reclame niet na de gastenaankondiging, maar pas na tien minuten.

Experiment


Minister noemt zwijgen over bombardement Nijmegen 'beschamend'

Minister noemt zwijgen over bombardement Nijmegen 'beschamend'

Grapperhaus sprak zaterdag bij de herdenking van het 'vergissingsbombardement' in Nijmegen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dat de regering tot voor kort zweeg over het bloedige geallieerde bombardement op Nijmegen in 1944, is „beschamend". Daardoor is leed van talloze slachtoffers en nabestaanden miskend en vergeten, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Grapperhaus sprak zaterdag bij de herdenking van het 'vergissingsbombardement' in Nijmegen. De geallieerden verwoestten de binnenstad van de Gelderse stad. Achthonderd mensen kwamen om het leven en duizenden raakten gewond. Ook Arnhem, Enschede en Deventer werden getroffen.

Oorverdovend stil


Actiegroep KOZP let op racistische outfits met carnaval
Likeability of2

Actiegroep KOZP let op racistische outfits met carnaval

De groep vraagt mensen om racisme te monitoren. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) let de komende dagen in zes Noord-Brabantse steden op racistische carnavalsoutfits. De groep vraagt mensen om racisme te monitoren „door foto's te maken en verslag te leggen" van outfits die niet door de beugel kunnen. 

Dit kan vervolgens naar de organisatie worden gemaild of worden gemeld bij een lokaal discriminatiemeldpunt.

Oproep


dislike
user_e2242d9e942c75f035b04eb18c278c15c5be384d_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Derde sterfgeval met coronavirus in Europa

Derde sterfgeval met coronavirus in Europa

In de plaats Codogno waren de straten zaterdag uitgestorven. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er is wederom een patiënt in Italië overleden met het nieuwe coronavirus. Het gaat om een vrouw in de noordelijke regio Lombardije, bericht persbureau ANSA zaterdag.

Het aantal sterfgevallen met het virus in Europa staat daarmee op drie.

Eerste Europeaan


Deze winter is nu al de op één na warmste

Deze winter is nu al de op één na warmste

Deze winter is nu al de op één na warmste sinds 1901. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Deze winter is nu al de op één na warmste sinds 1901, meldt Weeronline. De gemiddelde temperatuur over de maanden december, januari en februari komt in De Bilt uit op 6,4 graden. Dat is 3 graden hoger dan normaal.

Alleen de winter van 2006-2007 was met 6,6 graden nog zachter. De meteorologische winter loopt tot en met 29 februari.

Vorstdagen


Passagier Westerdam had mogelijk toch niet het coronavirus
Likeability of5

Passagier Westerdam had mogelijk toch niet het coronavirus

De Westerdam was vanwege de onrust over het coronavirus geweigerd door meerdere Aziatische landen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het zorgde een week geleden voor veel onrust: een 83-jarige passagier van het cruiseschip Westerdam bleek besmet met het nieuwe coronavirus. Maar nu blijkt dat de Amerikaanse vrouw mogelijk helemaal niet besmet was. 

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC laat dagblad USA Today weten dat zij „mogelijk een longaandoening had, maar het was in elk geval geen COVID-19".

Positief getest


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

21 FEB 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Klimaatscepticus werd ruim gesponsord door bedrijven

Klimaatscepticus werd ruim gesponsord door bedrijven

Hij moest twijfel zaaien over de rol van de mens bij de opwarming van de aarde en zou daarvoor meer dan een miljoen gulden (omgerekend 450.000 euro) hebben ontvangen. Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Verschillende grote Nederlandse bedrijven hebben in de jaren negentig flinke donaties gedaan aan het onderzoek van de prominente klimaatscepticus Frits Böttcher.

Dat meldden het onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant die inzage hadden in het nagelaten archief van Böttcher.

Twijfel zaaien


Kritiek Anouk op Voice om 'vooropgezet plan'

Kritiek Anouk op Voice om 'vooropgezet plan'

Anouk tijdens een optreden in de Ziggo Dome. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

The Voice of Holland-coach Anouk heeft vrijdagavond tijdens de halve finale flinke kritiek geuit op het programma. De zangeres denkt dat er sprake is van een ‘vooropgezet plan’. 

Aanleiding voor de sneer was de exit van Anouks kandidaat Sanne. Zij verloor van Daphne, die begeleid wordt door Ali B, en dat terwijl er veel misging bij haar optreden.

‘Dat was een flater’


Fastfoodketen KFC 'gooit bergen eten weg'
Likeability of2

Fastfoodketen KFC 'gooit bergen eten weg'

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) worden enorme hoeveelheden eten weggegooid.

Een medewerker vertelt anoniem tegen RTL Nieuws dat er soms wel „zes vuilniszakken met kip per uur" in de kliko verdwijnen, tot wel „elke dag een paar containers vol". Andere medewerkers herkennen het beeld van het afval. „Vorige week hadden we acht platen kip over. Dat is echt héél veel. Dan praat je over 100 tot 120 stukken. Soms ben ik wel brutaal, dan vraag ik of ik het mee mag nemen. Dat mag vaak niet."

Snelle service


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Carnavalsoptochten afgelast om regen en windstoten
Likeability of5

Carnavalsoptochten afgelast om regen en windstoten

Je moet je carnavalshoed goed vasthouden dit weekend. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ai, het zit carnavalsvierders niet mee op weergebied. Dit weekend moeten feestneuzen rekening houden met forse windstoten die praalwagens kunnen beschadigen. 

Ook gaat het hard regenen, meldt Weeronline. Door de wind en regen voelt het bovendien guur aan. In Weert is de carnavalsoptocht zondag afgelast om het slechte weer. Ook die van zaterdag in Kwadendamme en Lewedorp in de gemeente Borssele zijn afgelast. De Eindhovense optocht zaterdag werd al eerder afgeblazen.

In de loop van zaterdag werd duidelijk dat die van Stompetoren, Broek op Langedijk, Noordwijkerhout en Culemborg zijn afgeblazen en die in Son en Breugel en Leidschendam-Voorburg zijn verplaatst. De verenigingen hebben het over emotionele besluiten.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Friends-reünie komt er echt, in mei op HBO Max

Friends-reünie komt er echt, in mei op HBO Max

Er komt een reüniespecial van de serie op de nieuwe streamingdienst van HBO, HBO Max. /Instagram @friends

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Fans van de populaire sitcom Friends kunnen beginnen aan de voorpret. Het gonsde al even, maar er komt een reüniespecial van de serie op de nieuwe streamingdienst van HBO, HBO Max. 

Het gaat om een aflevering die ergens in mei op het platform gelanceerd wordt.

Geen script


Ook carnavalsfeest voor dief: 72 procent meer inbraken
Likeability of3

Ook carnavalsfeest voor dief: meer inbraken

Foto's: ANP / Marcel van Hoorn

Foto van 'Erik Jonk'

21 FEB 2020

Ook inbrekers vieren de komende carnavalsdagen feest. In de grootste carnavalssteden neemt het aantal inbraken met 72 procent toe ten opzichte van de dagen ervoor, zo blijkt uit cijfers van verzekeraar Interpolis.

Jij staat met je vrienden onbezorgd te hossen, je sluit je aan in de polonaise of je bewondert langs rijdende praalwagens. Ondertussen is er niemand thuis, net als zovele huizen tijdens carnavals vooral leeg zijn. Reden voor het dievengilde om toe te slaan en een eigen feestje te vieren. Hoewel inbraakslachtoffers dat vooral niét als iets feestelijks zien uiteraard.

In het zuiden van het land geldt tot en met dinsdag een verhoogd inbraakrisico. Zoals gemeld neemt het aantal inbraken in de grootste carnavalssteden met 72 procent toe, in omliggende gemeenten is dat gemiddeld 22 procent.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Scholenkoepel met handen in 't haar: vuurwapens en cocaïne in kluisjes
Likeability of3

Scholenkoepel met handen in 't haar: vuurwapens en cocaïne in kluisjes

Scholenkoepel iHUB maakt zich zorgen om incidenten met leerlingen. Zo zijn er in kluisjes bijvoorbeeld doorgeladen vuurwapens aangetroffen. / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

21 FEB 2020

Scholenkoepel iHUB maakt zich zorgen om incidenten met leerlingen. Zo zijn er in kluisjes bijvoorbeeld doorgeladen vuurwapens aangetroffen. 

Bij de scholenkoepel zijn 30 scholen in het speciaal onderwijs uit de randstad aangesloten. Tegenover RTL Nieuws reageert bestuurder Mariëtte van Leeuwen aangeslagen. „Waar je normaal met elkaar het dagelijkse leven bespreekt, heb je het nu over dingen als: wat doen we als er nu een bende binnenstormt? Wat nu als er een steekincident is? Hoe gaan we handelen?”

Vuurwerkbom


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Nepadvertenties over 'dood' John de Mol

John de Mol / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

21 FEB 2020

Op nieuwssites zijn weer nepadvertenties over John de Mol verschenen. Daarin stond dat hij was overleden.

De advertenties met de tekst 'Vaarwel John de Mol (1955-2020). Nederland is in shock' stonden onder meer op de sites van De Telegraaf, het AD en NU.nl.

Talpa heeft de nieuwssites gevraagd de nepadvertenties te verwijderen. Ook heeft het mediaconcern contact opgenomen met Google. „Het betreft hier fakeadvertenties die geplaatst worden via de advertentiedienst van Google", zegt een woordvoerder van Talpa na een bericht van Shownieuws.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nuchtere Hollanders geloven vaak in wonderen
Likeability of5

Nuchtere Hollanders geloven vaak in wonderen

Wonderen kunnen overal zijn! / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

21 FEB 2020

We noemen onszelf graag nuchtere Hollanders, maar als het om een mirakel gaat mag er wel wat bijgeloof bij. Bijna twee derde van de Nederlanders gelooft in wonderen.

Ongeveer 63 procent van de mensen in Nederland gelooft in wonderen en bijna 30 procent in wonderbaarlijke ervaringen.

Twee op de vijf Nederlanders hebben zelf weleens iets gedaan om de kans op een wonder te vergroten, zoals bidden (24 procent), een geluksvoorwerpje met zich mee dragen (6 procent) of op bedevaart gaan (4 procent).


like
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

Meer cocaïne onderschept in 2019
Likeability of5

Meer cocaïne onderschept in 2019

Een beeld uit de Rotterdamse haven / Beeld ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

21 FEB 2020

In de Rotterdamse haven is afgelopen jaar bijna twee keer zo veel cocaïne onderschept als het jaar ervoor. De opsporingsdiensten namen 33.732 kilo coke in beslag, tegenover 18.947 kilo in 2018, meldde het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het zogeheten HARC-team dat hierbij betrokken is, kwam in 2019 veel vaker in actie dan in de afgelopen jaren. Daarbij zijn in totaal 141 partijen drugs opgespoord, terwijl er in 2018 nog 109 vangsten waren.

Vaker grote partijen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar