In het nieuws

Tussenmuren en buitenmuren isoleren kan al snel veel opleveren - Stefan en Saskia

Geen energierekening meer op je mat?

Foto van 'Noelia Romero Cabrera'

13 FEB 2017

Spaarlampen ophangen, tochtstrips onder de deuren bevestigen en de kachel lager zetten: het zijn allemaal eenvoudige acties om je energierekening te verlagen en daarbij tegelijkertijd je impact op het milieu te verkleinen. Het kan allemaal nog veel groter.

Huis uit 1925

Het is nu zelfs mogelijk om je huis volledig zelfvoorzienend te maken, zodat je helemaal geen energierekening meer hoeft te betalen. Saskia en Stefan verbouwden hun huis in Zaandam uit 1925 zodanig dat zij nu veel minder kosten hebben. Toen ze het kochten, een kleine twee jaar geleden, moest er zoveel aan gebeuren dat ze besloten tegelijkertijd ook allerlei duurzame en energiebesparende maatregelen te nemen tijdens de verbouwing. „We wilden specifiek een ouder huis, waar de oude details nog in zaten. Alleen was het dus wel hoognodig dat we de boel isoleerden. Vanwege het verbruik, maar ook met de gedachte dat het later anders onverkoopbaar zou zijn”, legt Stefan uit.

Twijfel

Saskia heeft nog wel even getwijfeld over de koop en de daarmee gepaard gaande verbouwing. „Er zat echt niks in. Achter in de keuken zat nog een oude douche, boven hadden we een klein wc’tje en een keuken met zo’n gordijntje onder de gootsteen. Het plafond was betimmerd met gipsplaten, de ramen waren enkel glas, de muren hadden alleen een likje verf gehad jaren geleden. Alles was oud, vies en uit het jaar nul. Het was ook nog wel spannend wat eronder vandaan kwam: alles was afgetimmerd. Het was dat het in prijs zoveel scheelde, anders had ik het nooit gedaan. Ik wilde ook wel zien hoe het uiteindelijk kon worden.”

Maatregelen

Nu zijn alle wanden, vloeren en het dak geïsoleerd. Er is dubbel glas geplaatst in alle kozijnen, een nieuwe cv-ketel is geïnstalleerd en het leidingwerk is geïsoleerd. Bovendien heeft de douche een warmteterugwinning-systeem en is er op elke verdieping vloerverwarming. De lampen worden op termijn nog vervangen door led-lampen, die energiezuiniger zijn dan spaarlampen. Tijdens de verbouwing hebben Saskia en Stefan ook zoveel mogelijk gebruikgemaakt van de oude materialen uit het huis. Alleen het tochtportaal is niet verwarmd of geïsoleerd: dan zou je de granieten vloer en originele wandtegeltjes niet meer zien.

Saskia en Stefan maakten zoveel mogelijk gebruik van hergebruikt materiaal

Saskia en Stefan maakten zoveel mogelijk gebruik van hergebruikt materiaal

Tips van Stefan en Saskia

  • Zoek van tevoren alles goed uit, vraag advies aan zoveel mogelijk partijen en bepaal dan voor jezelf wat je wil;
  • Verdiep je in de financiële aspecten van je plannen: kijk of er subsidie mogelijk is, vraag die op tijd aan en bekijk behalve de energiebesparing per jaar ook de waardestijging van je huis. Denk vooral ook aan de andere opbrengsten dan die voor je portemonnee: je helpt ook het milieu een handje;
  • Als je je huis gaat aanpassen of je laat een nieuw huis bouwen: kijk eerst naar de aansluitingen, waar je de cv-ketel, de elektra en de leidingen wil hebben, nog vóór je gaat kijken naar de indeling van het huis in ruimtes, kamers en meubels;
  • Blijf bij je plan, laat je niet sturen door praatjes van verkopers: er is altijd een manier om je plan uit te voeren;
  • Hergebruik oud materiaal waar mogelijk, kies niet altijd voor nieuw;
  • Ook kleine stappen zijn prima te nemen: het hoeft niet altijd groots en enorm, kleine besparingen helpen ook;
  • Blijf er de lol van inzien!

Nul-op-de-meter

Op de vraag of ze nog andere energiemaatregelen willen nemen, antwoorden ze volmondig ja. Ze overwegen CO2-gestuurde ventilatiesystemen, zodat niet nodeloos warmte naar buiten wordt afgevoerd en de twee hebben de optie opengelaten om het toilet in huis te laten doorspoelen met regenwater. Het huis compleet zelfvoorzienend maken is nog een stap te ver voor hen, zeker omdat dat in een ouder huis lastiger is.

In nieuwere huizen is het gemakkelijker. De ontwikkelingen gaan momenteel zo snel dat meerdere nieuwbouwwijken in Nederland gebouwd worden met nul-op-de-meter-woningen. Daarbij wordt onder andere gebruikgemaakt van zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of een pelletkachel. Daarmee zorg je ervoor dat je eigen huis zoveel energie opwekt dat je geen energie hoeft af te nemen van het net. Je kunt dit ook nog verder doorvoeren met het opvangen van regenwater, het verbouwen van je eigen groenten en fruit in de tuin, je dak groen maken, zelf kippen en bijen houden en nog veel meer.

Zonnepanelen

Tot nu toe blijken zonnepanelen het populairst te zijn onder mensen die energie willen besparen. Deze worden extra voordelig gemaakt door de zogenoemde salderingsregeling: extra energie die je opwekt met jouw zonnepanelen kun je terugleveren aan het energienetwerk, waardoor je zelfs geld terugkrijgt in plaats van moet betalen. Hoelang deze salderingsregeling overigens nog geldig is, blijft de vraag: minister Kamp heeft daarover nog geen beslissing genomen.

Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis: „Zonnepanelen zijn heel populair, de markt groeit. Het is een beetje de darling van de energietransitie. Met de salderingsregeling staat je terugverdientijd als particuliere gebruiker nu op vijf tot zeven jaar. Als dit na 2020 ophoudt, wat komt er dan voor in de plaats? Mensen gaan nu rekenen en afwachten: als je niet zeker weet wanneer je iets terugverdient, durf je die uitgave ook minder snel te doen. Dat is slecht. Als er nou één ding is dat aanslaat, is dit het. Er moet snel een goede regeling komen voor na 2020.”

Subsidieregeling

Zonnepanelen zijn voor Saskia en Stefan ook nog een idee, maar dan wel op een ander dak, want dat van hen zou waarschijnlijk niet genoeg opleveren. Voor nu vonden ze alle aanpassingen wel even genoeg. Stefan heeft er via zijn werk bij de Monumentenwacht al wat meer kijk op, maar pedagoge Saskia heeft naar eigen zeggen nog nooit een gipsplaat vastgehad als ze met het project beginnen. Vooraf hebben ze ook de financiële situatie onder de loep genomen en gekeken naar bijvoorbeeld subsidies of andere financieringsmaatregelen. De overheid wil duurzaamheid stimuleren en heeft daarom diverse subsidieregelingen beschikbaar. Voor aanpassingen in huis kun je bijvoorbeeld een beroep doen op de subsidie ‘energiebesparing eigen huis’. De subsidie loopt tot en met 31 december 2018, er is 60 miljoen euro beschikbaar voor zowel woningeigenaren als verenigingen van eigenaars. Je kunt maximaal 20.000 euro krijgen. Met de investeringssubsidie ‘duurzame energie’ kun je ondersteuning krijgen bij de aanschaf van bijvoorbeeld zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Deze subsidie geldt nog tot eind dit jaar. Wees wel op tijd met aanvragen: hoe later in het jaar, hoe minder geld er in het potje zit. Vorig jaar is er voor zo’n 46,1 miljoen euro aan subsidie aangevraagd. Van Essen: „Het is ook een duur grapje en het is niet iets wat je makkelijk kan financieren. Je hebt of veel eigen geld nodig, of veel overwaarde. Het zijn regelingen die veel vragen van mensen. Mensen in huizen met nog nauwelijks energiebesparende maatregelen, daar moet je het zo makkelijk en zo laagdrempelig mogelijk voor maken. Mensen kunnen het doen in heel veel wat kleinere stapjes, en daarna verder doorgaan. Er is zoveel te winnen, nog veel meer.”

Goed uitzoeken

Saskia en Stefan wilden het niet in kleine stapjes doen: zij gingen er meteen vol voor. Stefan: „Als je dit wil, moet je alles goed zelf uitzoeken en bepalen wat je wil. Mensen zijn traditioneel, verkopers of leveranciers willen je snel een bepaalde kant op hebben. Iedereen heeft een ander verhaal, een ander advies. Bedrijven hebben vaak maar één manier of anders maar één variant voor een duurzame manier, terwijl er misschien wel tien verschillende manieren zijn om iets te doen.” Saskia lacht: „Het is dat wij zo koppig waren om door te zoeken en dat we wel houden van een uitdaging dat het toch is gelukt zoals we wilden.”

Ze vertelt over het plafond in de slaapkamer, dat bij de koop nog dichtgetimmerd was met gipsplaten en nu de oude, oorspronkelijke balken onder het geïsoleerde dak toont. „Mensen begrepen dat niet, vonden het lelijk, wilden dat we de balken wit schilderden, wegstopten. Wij wilden de sfeer en het karakter van het huis juist niet verliezen”, vertelt Saskia.

Achter de gipsplaten kwam een bijzonder plafond tevoorschijn

Achter de gipsplaten kwam een bijzonder plafond tevoorschijn

Hetzelfde gold voor het plafond in de woonkamer dat in vier verschillende kleuren is geverfd. „Schilders vroegen ons wel drie keer of we het echt wel in die kleuren wilden. Uiteindelijk hebben we een schilder gevonden die laaiend enthousiast was. Hij heeft ook nog heel trots foto’s gemaakt van het eindresultaat.”

Stefan benadrukt: „Je moet mensen hebben die enthousiast zijn en die het concept van zo’n duurzame verbouwing begrijpen en leuk vinden. Je hoeft niet altijd alles nieuw te doen.” Ook hun keuze voor vlas als isolatiemateriaal in plaats van glaswol of PUR – vlas is wel biologisch afbreekbaar - riep wat twijfels op, maar ook hierbij weigerden Saskia en Stefan concessies te doen aan hun ideeën voor duurzaamheid.

Tevreden

En met succes: hun huis is volledig naar hun wens verbouwd en energiezuinig gemaakt, het grootste deel met eigen handen. Saskia zou het zeker aanraden aan anderen. Hoewel, misschien dan niet zo grootschalig. „Bij ons moest natuurlijk sowieso alles gedaan worden. Alles was een investering in het huis. Als je dan toch bezig bent, kun je het net zo goed duurzaam doen. Ik snap wel dat mensen met een bestaand huis dat niet doen. Als ik terugkijk, wist ik toen niet waar we aan begonnen. Ik had de interesse wel, maar het inzicht totaal niet. Het was een proces van afzien, maar ik ben nu heel blij met het resultaat. Het is mooi om te zien dat je je eigen ideeën werkelijkheid ziet worden.”

De woonkamer, met een oude gymzaalvloer als tafelblad

De woonkamer, met een oude gymzaalvloer als tafelblad


Verdwaalde ijsbeer krijgt lift met een helicopter

De Russische autoriteiten hebben een verdwaalde ijsbeer een lift gegeven met een helikopter. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

42 MIN

De Russische autoriteiten hebben een verdwaalde ijsbeer een lift gegeven met een helikopter.

Het dier was kennelijk op een ijsschots weggedreven van zijn leefgebied en kwam onlangs aan land bij de plaats Tilitsjiki in de oostelijke regio Kamtsjatka, zo berichten Russische media.

Tocht van zo'n 700 kilometer


Tim Douwsma en vriendin verwachten eerste kindje

„In woorden niet uit te drukken hoe dankbaar wij zijn," schrijft Tim op Instagram. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Hoera! Tim Douwsma (31) en zijn vriendin Elske (30) verwachten hun eerste kindje. „Het was moeilijk om het nog niet te vertellen, maar het was nog in een fase dat het alle kanten op kon gaan. Nu mag iedereen het weten, ik word vader!," vertelt de zanger aan De Telegraaf.

Jeugdliefdes

Tim en Elske leerde elkaar kennen op de middelbare school. Toen ze 16 jaar waren kwamen ze elkaar regelmatig tegen in de bus. Na de middelbare school verloren ze elkaar uit het oog. Maar een jaar geleden slonk de vonk weer over.


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Paasbeste start van festivalseizoen

Met op links het IJ waar de zon op het eind in zakte/ Tim Buiting Instagram: @timbuiting

Foto van 'Iris Hermans'

1 UUR

Het festivalseizoen is weer aan! Afgelopen weekend trokken 45.000 liefhebbers hun paasbeste ravepak uit de kast voor DGTL, het groenste festival ter wereld.

Munttak


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Filipijnen weer getroffen door aardbeving

Het dodental door een lichtere beving op maandag is inmiddels opgelopen naar elf. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Filipijnen zijn weer getroffen door een krachtige aardbeving. Die had volgens de eerste berichten een kracht van 6.4 op de schaal van Richter. Het dodental door een lichtere beving op maandag is inmiddels opgelopen naar elf. Ook raakten toen meer dan honderd mensen gewond.

De aardbeving van maandag, die een kracht had van 6.1, werd onder meer gevoeld in de hoofdstad Manilla. Daar stonden gebouwen te schudden. Later volgden volgens seismologen nog honderden naschokken.

Gebouw stort in


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Aantal megastallen met 76 procent gestegen

De toename komt volgens Wakker Dier vooral doordat het aantal melkkoe-megastallen meer dan verdubbelde: van 197 naar 439. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het aantal megastallen in Nederland is in zeven jaar tijd gestegen met 76 procent, aldus dierenrechtenorganisatie Wakker Dier. Het aantal steeg van 456 in 2010 naar 801 in 2017, telde Wakker Dier, dat gebruik maakte van cijfers van Wageningen University & Research.

75 miljoen dieren in een megastal

„Wij maken ons ernstig zorgen. Megastallen verhogen de risico's. Bij brand of ziekte, treft het direct ontzettend veel dieren", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. De toename komt volgens Wakker Dier vooral doordat het aantal melkkoe-megastallen meer dan verdubbelde: van 197 naar 439.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Brunei achter invoering doodstraf homoseksuelen

Activisten voor de ambassade van Brunei in Parijs. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:00

Brunei blijft achter de invoering van de doodstraf voor homoseksuelen staan. In een brief aan het Europees Parlement verdedigt het Aziatische land de wens van het land, zijn traditionele waarden en familiewaarden en roept het op tot „tolerantie, respect en begrip", citeert de Britse krant The Guardian.

Doodstraf

Het kleine sultanaat voerde op 3 april strengere straffen op basis van de sharia-wetgeving in, die wereldwijd op veel kritiek konden rekenen. Die maken het mogelijk de doodstraf op te leggen voor delicten als overspel, het beledigen van de profeet Mohammed en seks tussen homoseksuelen.


Staatswiet experiment

De overheid als wietteler – goed idee?

De overheid wil de teelt van cannabis overnemen en uiteindelijk mogelijk de softdrug compleet legaliseren. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

VANDAAG, 08:00

Gemeenten kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor het zogenoemde ‘staatswiet’ experiment. De overheid wil hiermee de teelt van cannabis decriminaliseren, nu gaat dat nog via achterdeuren en geheime paden. Wiet wordt hiermee (als het goed gaat) volledig gelegaliseerd, in plaats van gedoogd. Maar wat gaat er precies veranderen, en is dat wel een goed idee?

Wietplantages van de overheid

Op dit moment wordt cannabis illegaal geteeld en verkocht aan coffeeshops. Dit komt van thuistelers, die maximaal vijf plantjes in hun bezit mogen hebben, en voornamelijk van ‘professionele’ telers. Dit zijn de plantages die soms worden opgerold, midden in de stad, op het boerenland en soms zelfs onder de grond. Dat is precies het deel waar de overheid verandering in wil brengen.


Dodental Sri Lanka loopt op naar 310

Het dodental als gevolg van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen naar 310 Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:35

Het dodental als gevolg van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen naar 310. Volgens de politiewoordvoerder zijn in de nacht van maandag op dinsdag meerdere slachtoffers aan hun verwondingen bezweken. Rond de 500 mensen zijn gewond geraakt door de zelfmoordaanslagen.

De politie liet weten dat 40 personen zijn opgepakt in verband met de aanslagen. De tot voor kort vrijwel onbekende radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama'ath (NTJ) zit volgens de regering van Sri Lanka achter de aanval. Bij de aanslagen kwamen drie Nederlanders om het leven. Een 54-jarige vrouw kwam om het leven en maandagavond maakte het ministerie van Buitenlandse zaken bekend dat een vrouw van 48 jaar een meisje van 12 jaar de aanslagen niet hebben overleefd.

Intussen is de noodtoestand uitgeroepen in Sri Lanka. Foto: ANP


Drie Nederlanders omgekomen bij aanslagen Sri Lanka

Agenten doen onderzoek in een getroffen hotel ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij de zeer bloederige aanslagen op Eerste paasdag in Sri Lanka zijn nog twee Nederlanders omgekomen.

Het ministerie van Buitenlandse zaken maakte maandagavond bekend dat er ook een vrouw van 48 en een meisje van 12 met de Nederlandse nationaliteit bij de slachtoffers vallen te betreuren.

Slachtoffers


Parkranger Congo gaat viraal met gekke gorillaselfie

Echt of Photoshop? ©The Elite AntiPoaching Units And Combat Trackers

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Op de Facebookpagina van het Virunga-reservaat in de Democratische Republiek Congo verscheen afgelopen donderdag een wel zeer opmerkelijk beeld.

Parkrangers Mathieu Shamavu en Patrick Sadiki deelden een selfie met daarop ook twee gorilla's die lijken te poseren.

Echt of Photoshop?


Samsung stelt lancering opvouwbare smartphone uit

Het toestel dat aan journalist Mark Gurman werd gegeven was binnen twee dagen stuk ©Mark Gurman, Twitter

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het uitbrengen van het 'foldable' flagshipmodel had voor elektronicaconcern Samsung een groot feest moeten worden. Dit is echter veranderd in een PR-nachtmerrie. De testversies die werden verstrekt aan techjournalisten en insiders bleken nogal wat kuren te hebben.

Vouwtje bedankt


Aanslagen Sri Lanka

NL'er in Sri Lanka: Laat me niet leiden door angst

Onder andere in deze kerk vond zondag een aanslag plaats, er zijn daardoor al zeker 290 mensen om het leven gekomen. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Sri Lanka rouwt om - inmiddels al - 290 doden, na de aanslagen van Eerste Paasdag. Het dodental loopt mogelijk nog op en het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten waarschuwt voor nog meer aanslagen. De rust in Sri Lanka begon eindelijk weer een beetje terug te keren na een bloederige burgeroorlog, maar dat lijkt nu volledig weggerukt te zijn.

Op Paaszondag werden er in Sri Lanka acht aanslagen gepleegd in kerken en hotels, vooral hotels die populair zijn onder toeristen. Veel aanslagen vonden plaats in en rond Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Tot nu toe zijn bij deze aanslagen 290 doden gevallen en zijn 500 mensen gewond geraakt. Ook een Nederlandse vrouw van 54 is omgekomen.

In totaal zijn er tien bommen ontploft. Drie in hotels, drie in kerken, één bij een dierentuin, één in een appartementencomplex – hierbij kwamen drie agenten om het leven – en later werd er nog een explosief op het internationale vliegveld gevonden. Het laatste explosief richtte geen schade aan en werd door de explosievenopruimingsdienst gecontroleerd tot ontploffing gebracht.


President Oeganda wil orale seks verbieden

Van orale seks krijg je wormen, zo weet hij ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Meestal mag je als inwoner van een land zelf bepalen wat je met je mond doet onder de lakens. Volgens president Yoweri Museveni moet hier verandering in komen. Hij stelt dat de mond bedoeld is 'om mee te eten' en niet voor oraal geslachtsverkeer.

Kwade tongen van buitenaf zouden de Oegandese bevolking ervan overtuigen om elkaar oraal te bevredigen, zo verklaarde hij afgelopen week. Dit soort onbehoorlijke handelingen ziet hij dan ook graag de pijp uitgaan in het Afrikaanse land, zo meldt actualiteitensite Yen.com.

Algemene waarschuwing


Koningsdag tien graden kouder dan Pasen
Likeability of5

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ben je al helemaal in de zomerse sferen? Juich dan niet te hard, het wordt namelijk een flink stuk kouder. En net op Koningsdag zijn de weergoden ons niet goedgezind.

Het weer is deze Paasdagen heerlijk (met plaatselijke temperaturen van 25 tot 27 graden Celsius), maar dat is niet van lange duur. Het wordt met Koningsdag zo'n 14 tot 16 graden. Daarmee is het zo'n tien graden kouder dan Tweede Paasdag. Maar, baal niet te hard: voor de tijd van het jaar zijn het wel hele normale temperaturen, meldt Weeronline

April doet wat-ie wil


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar.  /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn tot nu toe zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar. Maandag was er een nieuwe explosie in een kerk in de buurt van Colombo. Bij deze ontploffing raakte niemand gewond.

Volgens de Sri Lankaanse regering zijn moslimextremisten van de radicale National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag. De Sri Lankaanse regering denkt dat de terreurgroep is geholpen door een internationaal netwerk van terroristen. Volgens forensisch experts zijn de zes aanslagen uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen.

De daders lijken zich te hebben gericht op katholieken, rijken en toeristen – daarnaast lijkt het erop dat de operatie goed is voorbereid.