Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 22 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Laatste twee proefapen van het Radboud met pensioen

Tyr (11) en Kaman (7), de laatste twee proefapen van de Radboud Universiteit, mogen met pensioen. De twee mannelijke resusapen zijn woensdag overgebracht naar de opvang van Stichting AAP in Almere.

De Nijmeegse universiteit stopt vanaf januari met dierproeven op primaten. Tyr en Kaman waren nog de laatste apen die hier verbleven. Veel Nederlanders steunden de pensionering van het duo. Een petitie van Animal Rights over een ‘dierwaardig’ pensioen voor de dieren werd gesteund met 27.000 handtekeningen.

Kaman
Kaman

Het onderzoekscentrum van het Radboud heeft toegezegd de apen niet te vervangen voor nieuwe dieren. Ook gaat het bijdragen aan de kosten van de verzorging en verblijf van Tyr en Kaman.

Dierproeven

„De Radboud Universiteit neemt hiermee niet alleen zijn verantwoordelijkheid, maar zet met deze overdracht ook een belangrijke stap voorwaarts in de discussie over het inzetten van primaten in het biomedisch onderzoek”, zegt David van Gennep, directeur van Stichting AAP. „We hopen dat andere onderzoeksinstellingen in Nederland en daarbuiten dit dappere voorbeeld zullen volgen.”

Tyr
Tyr

Tyr en Kaman zijn jarenlang gebruikt voor gedragsonderzoek en kregen in die tijd slechts beperkt toegang tot drinkwater. Eén van de apen heeft het maximale niveau van ongerief bereikt, wat betekent dat het dier geen proeven meer mag ondergaan. De proeven op beide dieren zijn al begin dit jaar afgerond.

Waterrantsoen

„Bij ex-proefdieren zien we vaak gedragsproblemen”, zegt Van Gennep. „Dit geldt met name voor dieren die lange tijd zijn blootgesteld aan een waterrantsoen, veelal laat dit diepe sporen na. Als mens kunnen we ons slecht voorstellen hoe het is om nooit voluit te kunnen drinken.” Volgens het Radboud hebben de dieren in de maanden nadat de onderzoeken zijn gestopt normaal leren omgaan met water. Dit zou het rehabilitatieproces wel versnellen.

Behandelplan

Verzorgers, dierenartsen en gedragsdeskundigen gaan de komende tijd bekijken wat de voormalige proefapen zowel fysiek als mentaal nodig hebben. Voor elk dier wordt een individueel behandelplan opgesteld om uiteindelijk bij de andere resusapen te worden geplaatst. Het doel is om ze uiteindelijk te herplaatsen.

De nieuwsgierige buren
De nieuwsgierige buren

De afgelopen tien jaar heeft AAP zo’n 180 proefapen opgevangen, waaronder 28 chimpansees van het onderzoekscentrum BPRC in Rijswijk. Deze chimpansees blijven voor altijd bij AAP omdat ze geïnfecteerd zijn met onder meer het hiv-virus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.