Johan van Boven
Johan van Boven Sport 22 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

‘Pure discriminatie dat ik niet werd geselecteerd’

Khalid Sinouh weet als geen ander hoe het is om niet meer geselecteerd te worden voor de nationale ploeg van Marokko. Nu Hakim Ziyech hetzelfde overkomt, lucht de oud-keeper zijn hart.

Ajax-supporters vierden woensdagavond een bescheiden feestje. De Marokkaanse krant Le Matin bracht naar buiten dat Hervé Renard middenvelder Hakim Ziyech niet wil selecteren voor de strijd om de Afrika Cup. Dat zou betekenen dat de Amsterdamse club de aankoop van afgelopen zomer na de winterstop niet hoeft te missen.

De Marokkaanse voetbalbond was minder blij met het nieuws en probeerde de bondscoach ervan te overtuigen dat Ziyech wel degelijk mee moet naar Gabon, waar op zaterdag 14 januari het toernooi van start gaat. Renard hield echter voet bij stuk en maakte donderdag zijn definitieve selectie zonder de Ajacied bekend.

Van de gekke

Zijn uitleg was dat hij Younès Belhanda (Nice) beter vindt en de ervaring van Mbark Boussoufa (Al-Jazira) belangrijker acht. Dit tot grote verbazing van Khalid Sinouh, oud-doelman van onder meer RKC Waalwijk, AZ, PSV én Marokko. „Iedereen weet dat Ziyech niet op zijn mondje is gevallen. Daar zijn ze bij Marokko niet van gediend. Maar het is toch van de gekke als je zó’n speler niet meeneemt naar de Afrika Cup? Dat toernooi vraagt om fysiek spel, dat weet ik wel, maar iemand met zo veel kwaliteit moet altijd geselecteerd worden.”

Het doet Sinouh denken aan zijn eigen rol bij de Leeuwen van de Atlas. Ook hij werd na een paar wedstrijden niet meer opgeroepen. „Ik ben in Nederland geboren, ben opgegroeid met de Nederlandse voetbalfilosofie en heb een Nederlands karakter. Dus als ik het ergens niet mee eens ben, zeg ik het. Ik weet nog goed dat Philippe Troussier bondscoach was. Die Fransman kon er helemaal niets van. Tijdens een training stonden we met veertig man op het veld! Daar zei ik iets van en dat werd niet gepikt.”

Maar dat was niet de enige reden dat Sinouh slechts een handvol interlands achter zijn naam heeft staan, zegt hij stellig. „Het was discriminatie, honderd procent zeker! Als Nederlandse Marokkaan heb je daar een achterstand. Kijk maar naar Nourdin Boukhari, die niet werd geselecteerd voor de Afrika Cup toen hij bij Ajax speelde. In mijn geval kreeg een doelman uit de derde divisie in Frankrijk voorrang, terwijl ik wekelijks in de Eredivisie keepte. Ik had minstens vijftig interlands moeten spelen. En dan nu weer Ziyech… Marokkanen die in Marokko zijn geboren hebben een streepje voor, net als Franse Marokkanen. Nederlandse Marokkanen spreken meestal Berbers en dan heb je een probleem als in Marokko alleen Marokkaans-Arabisch of Frans wordt gesproken.”

Suikerziekte

Het Marokkaans elftal is hem de afgelopen jaren steeds minder gaan interesseren. Volgens Sinouh is er te veel mis binnen de bond om warme gevoelens voor de ploeg te koesteren. „Er is geen filosofie. Qua faciliteiten heeft Marokko het tegenwoordig prima voor elkaar, maar in de manier van voetballen zit totaal geen structuur. Iedere coach speelt zijn eigen systeem en er zijn nogal wat trainerswisselingen geweest de afgelopen jaren. Ik krijg spontaan suikerziekte als ik daaraan denk, want er is genoeg talent. Het is frustrerend om te zien hoe daarmee wordt omgesprongen. Met een speler als Ziyech moet je zeggen: jij bent de komende jaren onze nummer 10 en daar bouwen we ons team omheen. Maar zonder visie ben je nergens. Het wordt dus wéér niets met Marokko tijdens de Afrika Cup.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Pure discriminatie dat ik niet werd geselecteerd’
Sluiten