Amsterdam

Vodka tot frites en tafelzuur: alles Amsterdam Made!

Ga je bij Oos Kesbeke op de koffie, dan ga je nooit met lege handen naar huis!

Foto van 'Iris Hermans'

17 NOV 2017

Meer dan ooit gaat het om kwaliteit, het verhaal erachter en het liefst ook gemaakt in eigen regio. In een notendop waar Amsterdam Made voor staat, het keurmerk voor echte Amsterdamse producten dat volgende week z’n tweede verjaardag viert.

Kesbeke

Zo’n 50 Amsterdamse gelukkigen hebben al een Amsterdams keurmerk op hun product! Oos Kesbeke was een van de eersten en eigenlijk ook wel een beetje de grondlegger van Amsterdam Made. ,,Weet je wat nou wel leuk zou zijn?” zei hij op een goede dag tegen een gemeenteraadslid. Een keurmerk dus voor louter goede Amsterdamse producten en zo geschiede. Zijn Amsterdams Tafelzuur is geliefd onder vele Amsterdammers (en andere smulpapen) en in de kleine fabriek in West wordt augurk tot boon en zilverui met liefde in een zuurbadje vol kruiden en andere smaakmakers ondergedompeld.

Netwerk

De ossenworstslager, parfummaker en frietbakker en alles ertussenin: Amsterdam Made is behalve een keurmerk, ook een netwerk van de makers. ,,We hebben een community van zo’n 180 makers en 40 partners”, licht Marit Timmerman van Amsterdam Made toe. Die partners ondersteunen en coachen de makers waar ze maar kunnen. ,,Veel van de makers zijn kleine bedrijven waarmee alles met een leuk idee begon, maar ineens komt daar dan ook de marketing, sales en administratie bij.” Dan kun je wel wat hulp gebruiken dus, ,,en die vinden ze bij ons.”

Hele lekkere horecafriet, gemaakt van op authentieke wijze geteelde aardappels

Logo

Ongeveer 50 makers hebben intussen het keurmerk ontvangen, nadat een Keuringscommissie zich over het bier/de kaas/zeep boog en groen licht gaf voor het gewilde merkje. Sommigen drukken het logo trots af op het product of branden het er zelfs in en ze snapt heel goed waarom. ,,Amsterdam is zo’n krachtige stad en dat wil je terug laten komen in je product.” Kesbeke, Brouwerij ’t IJ en Brandt & Levie zijn drie van de keurmerkdragers van het eerste uur, vervolgt ze, en het is een stimulans voor kleinere bedrijven gebleken om bij de community van Amsterdam Made te komen, ,,om in een adem te worden genoemd met zulke bekende Amsterdamse bedrijven, voelt gewoon heel sterk."

Speltvodka van The Stillery, uiteraard gemaakt in Amsterdam

Liquorist Tess

De Keuringscommissie is streng met betrekking tot de nieuwe aanvragen, weet ze. Is de kwaliteit matig of de website slecht, dan gaat het feestje niet door. Maar ook wanneer een substantieel gedeelte van het product niet in de regio wordt gemaakt, is daar een nee. Zoals bij de Amsterdamse jongens die hun ‘heerlijke koekjes’ in een andere stad bakten. Ze baalden als een stekker, herinnert ze zich nog. ,,Mensen zien het als een afwijzing, terwijl het juist vaak een stimulans is om het in Amsterdam te produceren.” Bakken in de stad dus, ,,we zien ze heel graag terug!” In maart buigt de Keuringscommissie zich over de nieuwe aanvragen en voor de eerste keer zit daar een liquorist bij: een Amsterdamse expert in sterkedranken en ze verklapt fluisterend wie het is. Tess Posthumus, cocktailconnaisseur en de beste vrouwelijke bartender, ,,niemand weet dit nog...”

Hotellobby

Binnenkort gaan ze de boer op met een selectie van keurmerkproducten. Of de hotellobby in: in een aantal hotels komen de Amsterdam Made producten te liggen. ,,Ideaal voor toeristen die een mooi souvenir willen kopen, dat is toch veel leuker dan zo’n stomme sjaal met Amsterdam erop?” Timmerman is zelf dan wel niet made in Amsterdam (in Alkmaar), maar in haar huis is wel menig Amsterdam Made item terug te vinden en ze somt op: de BALKONBAR, IJwitjes, chocola van de Chocolatemakers, augurken van Kesbeke, een kaasje van Dikhoeve... ,,Alles smaakt gewoon lekkerder wanneer je het verhaal erachter kent, zeker wanneer het gemaakt is in Amsterdam!”

De Balkonbar is een dikke hit voor velen vanaf 1 hoog

Een actrice begon tijdens het wachten op de set te breien en is daar niet meer gestopt! Gebreid strikje van Wool & Water


Views

200+

Na 15 jaar bouwen eindelijk open: Noord-Zuidlijn

Na ruim 15 jaar bouwen, wordt de Noord-Zuidlijn zaterdag eindelijk geopend. / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

VANDAAG, 09:30

Na ruim vijftien jaar bouwen gaat het dan eindelijk gebeuren: zaterdag wordt de Amsterdamse Noord-Zuidlijn geopend. Met de nieuwe metrolijn kunnen reizigers voortaan in een kwartier van Amsterdam-Noord naar -Zuid, of andersom.

Hoewel zondag pas de dienstregeling ingaat, wordt de nieuwe metrolijn zaterdag met een groot feest geopend. In de ochtend houdt cabaretier Martijn Koning een korte conference over de totstandkoming van de Noord-Zuidlijn en houdt de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, een toespraak. Uiteindelijk nemen een paar honderd genodigden vanaf Amsterdam Centraal Station de allereerste officiële metro naar station Noord. ’s Middags kunnen 50 duizend belangstellenden een gratis testritje maken. De feestelijke opening kost ongeveer een half miljoen euro.

Hoofdpijndossier


Views

500+

Amsterdam wil huisjesmelkers aanpakken. / ANP

Amsterdam wil huisjesmelkers aanpakken

Wethouder wonen & bouwen, wijkaanpak, groen, dierenwelzijn, Laurens Ivens van de SP tijdens de installatie van nieuwe wethouders en raadsleden in de Amsterdamse gemeenteraad. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In Amsterdam wil de gemeente overlast als gevolg van woningdelen aanpakken. Er worden maatregelen genomen om huisjesmelkers aan te pakken. Verhuurders moeten sinds vorig jaar een vergunning aanvragen als ze kamers aanbieden, maar dat gebeurt volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens nog te weinig.

De enige manier

„ Amsterdam kan niet zonder woningdelen”, zegt Ivens. „ Voor veel jongeren is het de beste, maar ook de enige manier om in de stad te wonen. Maar we zien ook dat er veel huisjesmelkers zijn die proberen hun huurders een poot uit te draaien.” Zo krijgen ze vaak geen huurcontract, mogen ze zich niet inschrijven bij de gemeente of betalen ze hoge huren voor een „ bezemkast”, aldus de wethouder. „ Soms zonder daglicht of frisse lucht.”


Views

1k+

De Noord/Zuidlijn of 3.452.115 e-bikes?

Station Noorderpark. Vanaf 22 juli gaat de Noord/Zuidlijn eindelijk rijden. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 JUL 2018

Aankomend weekend is het eindelijk zover. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt geopend. Het heeft ‘even’ -15 jaar bouwen- geduurd, maar op 22 juli 2018 zal de metro Noord/Zuidlijn eindelijk gaan rijden.

Startdatum verschoven

In 2003 zijn ze begonnen met de bouw, maar in 2009 werden er verzakkingen bij de Vijzelgracht ontdekt waardoor de aanleg van de lijn flinke vertraging opliep. Oktober 2017 werd als nieuwe startdatum aangehouden, maar dit bleek niet realistisch. De openingsdatum is toen verschoven naar juli 2018. Zaterdag 21 juli vindt er een groot openingsfeest plaats en op zondag 22 juli kun je eindelijk een ritje maken met de Noord/Zuidlijn.


Views

1k+

Camera videoHoe lang duurt de langste roltrap van de Benelux?

Amsterdam heeft 'm: de langste roltrap van de Benelux. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

2 JUN 2016

Maar liefst 47 meter lang is de roltrap in het nieuwe station Vijzelgracht in Amsterdam. Deze is daarmee de langste elektrische trap van de Benelux en raast de 43 meter lange roltrap naar de Rotterdamse Maastunnel voorbij.

De trap brengt straks reizigers van de Noord/Zuidlijn van de metrohal van station Vijzelgracht naar het perron. Tijdens de open dag op de Dag van de Bouw aanstaande zaterdag rollen de trappen voor het eerst duizenden mensen naar beneden. Het gevaarte is erop gebouwd om 6000 mensen per uur te verplaatsen.


Views

400+