Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 4 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Squirt-toetje tijdens Museumnacht: komt allen!

De allereerste organisatoren hadden vast niet kunnen bedenken dat een ‘squirt’-toetje ooit op het Museumnacht-programma zou staan… Of een nachtwandeling over een begraafplaats langs (onder andere) Roma-graven… Editie 2017 op 4 november heeft ‘t!

Juicy

Bloed, oorsmeer, tranen… Bij kunstinstelling Mediamatic hebben ze de lichaamssappen als kunstvorm ontdekt in hun Secretopia-onderzoek. Zo was er al ‘het pisproject’ en nog altijd hangt een plassculptuur bij hen aan de gevel op de Dijksgracht. ,,Iedereen mag tegen ons aan pissen”, moedigt Mediamatic-oprichter Willem Velthoven aan. ,,Graag zelfs!” Dit jaar breiden ze hun Secretopia uit met squirt, de lichaamssappen van de opgewonden vrouw waar eigenlijk helemaal geen Nederlands woord voor is, al heeft Velthoven wel een suggestie: vrouwelijk spuitwater. ,,Klinkt lekker vrolijk, toch?”

Meer info op mediamatic.net

‘Uitzonderlijke beleving’

Het fenomeen wordt in elk geval nog te veel als een rariteit gezien. ,,Niemand praat er echt over en vrouwen schamen zich dood als het gebeurt”, zegt hij. En dan zijn er ook nog cabaretiers die er grappen over maken.. ,,Zonde!" roept de bevlogen ontwikkelaar slash ontdekker uit, om er vervolgens geen doekjes om te winden: ,,Het moet geen ding zijn, want het is juist een uitzonderlijke beleving.” Mannen – maar ook vrouwen zelf – weten alleen niet goed wat ze ermee aanmoeten. ,,Ze denken vaak dat het pis is en zijn bang om het te laten lopen.” In een notendop: squirten hoort erbij. En iedereen kan het (leren).

Ervaringsdeskundigen (v)

Zaterdagavond is het Mediamaticpand het podium van een regisseur, ontwerper en chef-kok die op eigen wijze invulling geven aan het hoofdonderwerp. Olivier Jourdain maakte een documentaire over Rwanda waar squirten ‘supernormaal’ is, terwijl Isabelle Griffioen de thematiek gebruikte als afstudeeropdracht. Speciaal voor Museumnacht heeft ze een pop-up squirtconsultatiebureau opgezet waarin nieuwsgierige bezoekers (m/v) twaalf ervaringsdeskundigen (v) het hemd van het lijf kunnen vragen.

Bedenker van 'pop-up consultatiebureau': Isabelle 'squirtexpert' Griffioen!

Komt allen!

Als kers op de taart heeft Haagse sterrenchef-kok Louis Verlaan die altijd wel in is voor iets nieuws, de rode draad van de avond als inspiratie gebruikt voor een heel bijzonder dessert, gebaseerd op de smaak, textuur en samenstelling. ,,Het ziet er echt heel vet uit!" licht de creatieve chef toe, ,,en is een heel fris toetje”, besluit Willem Velthoven enthousiast. Met tropische vruchten, munt en sake op een schelp en komt allen om het te proeven, nodigen ze uit. ,,Maar zonder squirt hoor, dat is meer iets voor thuis!”

Tot Zover

Bij Uitvaartmuseum Tot Zover hebben ze van alles bedacht om niemand in een grafstemming naar huis te laten gaan! Zo is er de bucketlist-wand, waar iedereen zijn wensen en verlangens op kan schrijven, vertelt Anne Zwartbol. Ook komen de drie dichters van de Poetry Circle langs. ,,En als klap op de vuurpijl hebben we een grave poetry walk”, vervolgt Zwartbol enthousiast. In het pikkedonker over de Nieuwe Ooster, langs de enorme Roma-graven (,,echte paleisjes”), in het licht van de grafkaarsjes. Met natuurlijk ‘spoken word’: ,,dubbele lading tijdens Museumnacht!”

Museumnacht

Museumnacht blaast dit jaar achttien kaarsjes uit! Het evenement, dat al die jaren wordt georganiseerd door N8, laat Amsterdammers en vele bezoers kunst proeven en cultuur snuiven op de meest originele manieren. Ook dit jaar is er weer een gevarieerd programma. Zo kun je zonder zwaartekracht op je kop lopen in Nemo, je vriend/vriendin/date verrassen met jouw sjoelkwaliteiten in de Hermitage of een verrassingstattoo laten zetten door een kunstenaar in De Brakke Grond. Of het een flinke tribal of een lief vlindertje wordt? Dat is dus een verrassing. Ruim vijftig musea en andere Amsterdamse locaties doen mee. Toevallig zin in een echt Amsterdams trio rond middernacht? Kom dan naar het Rijksmuseum waar de boys van Kris Kross Amsterdam hun MC- en draaikunst vertonen.

Instagram Kris Kross Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.