Amsterdam

‘Geheim genootschap? Doe normaal!’

Het is goed borrelen in de Clubzaal / directeur Richard Francke en jonge leden Sanne Offringa en Quintus Willemse / John van Iperen

Foto van 'Iris Hermans'

14 SEP 2017

Op de Dam zit al ruim een eeuw de Koninklijke Industrieele Groote Club waar voor niet-leden nog altijd een sluier van mystieke mysterie omheen hangt. Dit weekend openen ze de deuren voor iedereen.

De voorkant, op de Dam

(nog) niet op Nikes

Geheim genootschap? Millennials Quintus Willemse en Sanne Offringa moeten lachen om het imago dat de club voor velen heeft. „Het is dan wel een besloten vereniging, maar er is niets geheimzinnigs aan, hoor.” Hij getooid in pak, inclusief das en pochet, zij in nette blouse. Nee, ze zullen niet snel op hun Nikes lopen. „Al zou dat wel kunnen op vrijdag, maar niemand doet het nog.”

Gezellig wel

Quintus heeft een softwarebedrijf en vindt hier ‘de internationale band’, „een netwerk dat behulpzaam kan zijn en dat was voor mij de dealmaker om lid te worden.” Sanne, freelance copywriter en communicatieadviseur in de financiële wereld, ging een keer als introducee mee en verwachtte een clubje grijze sigarenrokende mannen, maar werd verrast door de gemêleerdheid. „Het was gewoon meteen heel erg gezellig.”

Wijntje?

Minimaal een avond per week zijn ze op de club te vinden, voor een presentatie, lezing of gewoon een borrel, „superlekkere wijnen hier!” De Château Mouton Rothschild heeft ze nog niet geproefd, de wijn die in De Librije 750 euro de fles kost en hier een schappelijke 455, al kun je het ook per milliliter drinken, „komt neer op zo’n 75 euro per glas, wie weet op een héle goeie avond..!”

Frank Swart, manager van de Eetzaal met een megafles Club Elixer

Clubzaal

Aan de muur in de Clubzaal, het epicentrum waar wordt geborreld en van alles wordt georganiseerd -jaarlijks zo’n 170 events-, hangt een levensgroot portret van een statig ogende man. Een van de oprichters, de heer Goedkoop, knipoogt Sanne, „past goed hier, hè?”

Mais oui, ook après-ski

Van een presentatie van een KPN-kopstuk, lezing van de Campina CEO tot film- of modeavond, een Venetiaans Gala, of zelfs een après-ski, „elke dag is hier wel wat.” Eind volgende maand organiseren ‘de jonkies’ (tot 36) een interclub-event, waar leden uit 30 Europese clubs, van sport- tot businessclubs, samenkomen om elkaar te leren kennen en (economische) ideeën en gedachten uit te wisselen. Natuurlijk hopen de meesten dat het lidmaatschap iets kan opleveren, maar, zo verzekert directeur Richard Francke (42), „het is een ongeschreven regel dat je hier niet met visitekaartjes gaat lopen strooien.”

Het gastenboek

Geen ontgroening!

Er is nog weleens een verkeerd beeld van de club. Zo wordt niét het Wilhelmus om middernacht gezongen, lacht Francke. Paralellen met een studentencorps zijn er, met bepaalde tradities en regels, „maar het is allesbehalve studentikoos en er is ook geen ontgroening!” En dat het alleen voor steenrijke Ons Soort Mensen is, wuiven ze van de hand, waaraan Quintus een ring draagt die goed matcht met zijn blauwe ogen. Hier komt oud en nieuw geld en alles ertussenin samen. Van zegelringen tot filmmakers en hippe startup- of glazenwasondernemers. „Het zijn wel allemaal gelijkgestemden”, beamen ze, en je wordt niet zomaar lid.

Wel ballotage

Kortgezegd heb je drie ondersteunende leden nodig en een goede motivatie voor de ballotagecommissie, „we willen voorkomen dat mensen om de verkeerde verwachtingen lid worden.” Binnen twee maanden de jaarlijkse contributie à 600 euro terug denken te verdienen bijvoorbeeld. „We zoeken mensen met een brede interesse. Iedereen hier heeft een nieuwsgierige aard en wil van elkaar leren, het credo luidt dan ook: Laat je geest gedijen.”

Mystiek

Het heeft iets mystieks, knikt directeur Francke, „maar dat is juist ook zo mooi en houden we graag in stand.” Honderd jaar geleden zag het er precies zo uit, al zijn er de nodige restauraties geweest, en in 2117 jaar hopelijk nog steeds. Zelf is de directeur overigens niet een van de 1500 leden, „de IGC is allereerst een bedrijf met 25 werknemers en het is belangrijk om gezonde afstand te bewaren.” Hij noemt zijn werkplek magisch, „de Dam is iconisch voor de stad, hier gebeurt altijd wat.” Hun balkon is het enige begaanbare van heel het plein, „niemand ziet je hier, maar jij ziet alles.”

Proost, Freddy

Bekende leden zijn er zeker. Freddy Heineken bijvoorbeeld, zijn goudgele erfgoed wordt nog altijd geschonken. Prinsen Bernhard en Friso waren tot hun dood beschermheer, maar wie verder allemaal lid zijn, daar doet Francke liever geen mededelingen over. „We respecteren de privacy van onze leden.”

Bling-bling

Veel kunst (geen kitsch)

Hij verheugt zich op komend weekend, wanneer hun leden en medewerkers de rondleidingen verzorgen. Een rondje gebouw, met zeepaardjes in de wandbespanning, in elke hoek glinsterende details, kunst van Hollandse meesters aan de muur, deftige spiegels waar menig lid zich in de afgelopen eeuw heeft bewonderd en zilveren kandelaars en andere objecten, zij het achter glas, en je krijgt meteen een chic bling bling-gevoel. „Er zitten inderdaad pareltjes tussen”, licht hij bescheiden toe. En alles uit eigen ledenbeheer, „daar zijn we hartstikke blij mee.”

Gember-revolutie

Lekker puntje wel, al is het geen punt meer

Hun gemberpunt is een perfect voorbeeld van traditie én meegaan met de tijd. Al 101 jaar staat-ie op de menukaart, weet manager van de Eetzaal -„zo noemen we ons restaurant”- Frank Swart. „Nog steeds volgens oud geheim recept.” Ooit haalde een directeur de punt van de kaart, tot groot ongenoegen van de leden. „Het leidde tot de gember-revolutie, binnen een half jaar stond-ie er weer op.” Wel in een andere vorm. „Geen dikke punt, maar een mooie plak. Met een bol ijs en een pipetje Club Elixer.” Een likeurtje (28 procent) speciaal gemaakt door Amsterdamse distilleerder Wynand Focking.

Hoe laat?

De directeur schenkt er twee in, „zit de vijf al in de klok?” Vijf voor twaalf is het in elk geval nog lang niet voor de Koninklijke IGC, dat ruim een eeuw na oprichting nog altijd lekker draait. Een slok en een proost op komend weekend, „iedereen is dan meer dan welkom!

Pop-upmuseum

Nieuwsgierig geworden naar de Koninklijke IGC? Op zaterdag en zondag organiseert de club het IGC Pop-Up Museum. Aanmelden is niet nodig en iedereen kan vanaf elf tot vijf een kijkje komen nemen in de koninklijke grandeur hartje Dam.


Views

300+

26-jarige Amsterdamse Joris vermist na bezoek café

Joris Lenselink is sinds vrijdagavond 23.00 vermist.

Foto van 'Lisa Vermeij'

17 JUN 2018

In Amsterdam wordt met man en macht gezocht naar een 26-jarige Amsterdammer die sinds vrijdagavond wordt vermist. Joris Lenselink kwam niet thuis na een borrel in een café in de Jodenbreestraat. Hij werd voor het laatst gezien door collega's toen hij daar op zijn fiets wegreed.

Overal gezocht


Views

2k+

Hard Rock Cafe: legendarische burger voor 71 cent

Hard Rock Cafe: legendarische burger voor 71 cent

Claire Skudder: Elk jaar een groot verjaardagsfeest in Hard Rock Cafe Amsterdam.

Foto van 'Erik Jonk'

12 JUN 2018

Er zijn bedrijven die van een 50-jarig bestaan een hele happening maken. Dat gebeurt bij alle Hard Rock Cafe’s in de wereld over drie jaar op zeker, maar de restaurants grijpen elke verjaardag aan om een feestje te bouwen. Zo ook aan het Max Euweplein in Amsterdam, waar donderdag de internationale birthday nummer 47 wordt gevierd. In de hoofdstad bestaat het Hard Rock Cafe nu 19 jaar. Claire Skudder is er als senior marketing en sales manager vanaf de eerste dag bij.

Van harte met jullie 47e.

Dankjewel, dankjewel.


Views

1k+

Sollicitatiebrief Rob Oudkerk openbaar.  / ANP

Rob Oudkerk wil burgemeester Amsterdam worden

De Amsterdamse oud-wethouder Rob Oudkerk. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

6 JUN 2018

De vacature voor het burgemeesterschap van Amsterdam werd onlangs weer opengezet wegens een gebrek aan geschikte kandidaten. Woensdag blijkt dat nu ook oud-PvdA-politicus Rob Oudkerk gesolliciteerd heeft naar de functie van burgemeester van de hoofdstad.

Transparante procedure

Oudkerk stuurde, geheel in lijn met de transparante procedure, zijn sollicitatiebrief naar Het Parool. De voormalig politicus verloor in 2004 zijn baan als wethouder van Amsterdam door het uitlekken van zijn bezoek aan een prostituee en zijn drugsgebruik.


Views

2k+

Nieuwe campagne tegen overlast toeristen Amsterdam

Nieuwe campagne tegen overlast toeristen Amsterdam

Toeristen in Amsterdam Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

29 MEI 2018

Amsterdam wil jonge toeristen door middel van een nieuwe campagne confronteren met ontoelaatbaar gedrag als wildplassen, lawaai maken en dronkenschap.

Project Enjoy & Respect houdt het tolerante karakter van Amsterdam in het achterhoofd: je bent vrij om te doen wat je wilt, maar behandel elkaar en de stad met respect. Zo niet, dan moet je betalen.

Geld betalen


Views

1k+

Man (21) verdronken in Amsterdam

Gemiddeld worden er jaarlijks veertig zogeheten waterlijken uit de hoofdstedelijke wateren gehaald. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

20 MEI 2018

Een 21-jarige man is in de nacht van zaterdag op zondag in Amsterdam verdronken, nadat hij te water was geraakt op de Kloveniersburgwal.

Omstreeks half vier werd de politie gewaarschuwd door getuigen. De man was toen al onder water verdwenen.

Hoe het slachtoffer precies in het water belandde, is nog niet bekend. Een duikteam van de brandweer begon een zoektocht en vond hem onder water. Hij werd ter plaatse gereanimeerd, maar overleed in het ziekenhuis.


Views

2k+

Politieagent raakt pistool kwijt bij aanhouding

Een politieagent met dienstwapen / ANP

Foto van 'metronieuws'

12 MEI 2018

Een zoektocht naar het verloren dienstwapen van een politieagent zorgde zaterdagmiddag voor loeiende sirenes en racende politieauto’s in Amsterdam. Nadat twee agenten een verdachte hadden aanhouden, kwam een van hen erachter dat ze haar pistool kwijt was.

Klopjacht

Rond drie uur ’s middags waren de politieagenten in actie gekomen voor een verkeersruzie tussen twee scooterrijders, meldt AT5. De politie kon het wapen niet terugvinden op de plek van de aanhouding, wat betekende dat iemand er mee vandoor was gegaan.


Views

1k+

Dertien gewonden bij aanvaring veerpont Amsterdam

GVB Amsterdam IJveer / Roel Hemkes

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

6 MEI 2018

Bij een aanvaring van de veerpont over het IJ in Amsterdam zijn zondagmiddag dertien mensen gewond geraakt. De veerpont ramde tegen de De Ruijterkade bij het Centraal Station aan.

Eén van de opvarenden is met een gebroken pols naar het ziekenhuis gebracht. Op de veerpont was ook een zwangere vrouw aan boord. Zij is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De andere opvarenden liepen lichte verwondingen op.

Technisch mankement


Views

400+

Arrestanten Nationale Dodenherdenking nog vast

De 66-jarige Schiedammer wordt in stilte gearresteerd op de Dam. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

5 MEI 2018

De drie mensen die vrijdagavond zijn opgepakt bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, zitten nog steeds vast. In een ander deel van Amsterdam zijn nog eens negen personen aangehouden.

Harde schreeuw

Enkele minuten voor de twee minuten stilte op de Dam liet een man een harde schreeuw horen. De 55-jarige Amsterdammer werd meteen door agenten aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Het is niet duidelijk waarom de Amsterdammer begon te schreeuwen. Voor zover bekend had hij geen relatie met het actiecomité #Geen4MeiVoorMij, dat een lawaaiprotest had aangekondigd.


Views

400+

'Amsterdam wil tolheffing voor auto's in binnenstad'

'Amsterdam wil tolheffing voor auto's in binnenstad'

Amsterdam kent al een milieuzone, maar wil nu ook een tolheffing gaan invoeren in de binnenstad. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

3 MEI 2018

Wie binnenkort met de auto de binnenstad van Amsterdam in wil, moet daar misschien voor gaan betalen. Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam wil een tolheffing invoeren, om zo het centrum te ontlasten.

De gemeente wil delen van het de stad zoveel mogelijk autoluw maken en zo meer ruimte voor fietsers, voetgangers en trams. Een tolheffing zou ook een goede manier zijn om verkeersinfarcten tegen te gaan, schrijft Het Parool. Als voorbeeld neemt het college Londen, waar de verkeerdrukte structureel met 15 procent is afgenomen na de invoering van een heffing van vijf pond.

Niet zomaar


Views

200+

Gevel versierd met foto Van der Laan en koning

Gevel versierd met foto Van der Laan en koning

De inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan met de koning. / ANP

Foto van 'metronieuws'

26 APR 2018

De bekende foto van Eberhard van der Laan en koning Willem-Alexander, waarbij de koning en de voormalig burgemeester van Amsterdam arm in arm lopen, is levensgroot afgebeeld op een gevel in Amsterdam. Café De Blaffende Vis in de Jordaan besloot de eigen gevel te versieren met de iconische foto.

Het café versiert zijn eigen gevel al jaren met een iconische foto. Dit jaar werd dus gekozen voor een bewerkte versie van de foto van de koning en de inmiddels overleden burgemeester van Amsterdam, die een verslaggever van AT5 vorig jaar maakte.


Views

400+

Confrontatie tussen actievoerders in Amsterdam. / ANP

Confrontatie tussen actievoerders in Amsterdam

Straatbeeld van de Rudolf Dieselstraat na afloop van een persconferentie van We Are Here over de situatie rond door vluchtelingen gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat. / ANP

Foto van 'metronieuws'

21 APR 2018

In de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer zijn de spanningen zaterdagmiddag hoog opgelopen. De ruiten van een huis waar eerder die dag de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet was ingetrokken, werden ingegooid.

De groep trok zaterdagochtend met meerdere personen in het huis en protesteerde daarmee tegen de aanwezigheid van uitgeprocedeerde asielzoekers, een groep vluchtelingen verenigd in de groep We Are Here. Er werd een spandoek opgehangen met de tekst ‘illegaal is crimineel’ en met vlaggen gezwaaid door leden van de groep.

Nazi's


Views

3k+

Likeability of 5

Nog altijd ruimte voor reggaemuziek

Foto van 'metronieuws'

13 APR 2018

Als we de hitlijsten mogen geloven, is er nog altijd ruimte voor reggaemuziek. Voor het jubilerende Black Star Foundation is het Jamaicaanse genre nooit weggeweest, al kampt het wel een beetje met een imagoprobleem, schrijft Pierre Oitmann.

Al vijftien jaar lang maakt Black Star Foundation zich hard om reggaemuziek in Nederland onder de aandacht te brengen. Dat wordt zondag gevierd in de Melkweg in Amsterdam, met optredens van onder meer Exile Di Brave, Asher-E, Rapha Pico en de baanbrekende reggae-dj Lone Ranger, die zijn loopbaan begon in het legendarische Studio One-complex in Kingston. De stichting werd in 2003 opgericht door reggaeliefhebber Michelle Boekhout van Solinge, om artiesten kansen te bieden. ,,Reggaeconcerten waren soms slecht geregeld'', vertelt ze aan Metro. ,,Dan had een artiest bijvoorbeeld zijn vliegtuig gemist. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik.''

Black Star Foundation maakte het zichzelf in het begin wel moeilijk, want de eerste boekingen waren van een Ghanese reggaezanger waar nog niemand in Nederland van gehoord had. ,,Het was niet de makkelijkste weg, maar met mijn enthousiasme kwam ik een heel eind'', zegt Boekhout van Solinge terugkijkend op die periode. De naam Black Star Foundation refereert zelfs aan de vlag van het West-Afrikaanse land, waar zij enige tijd woonde en werkte. Tegenwoordig verzorgt Black Star Foundation optredens van artiesten uit zowel Nederland als Jamaica.


love
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

600+

It giet oan! Noord-Zuidlijn opent op 22 juli

Het nieuwe metrostation onder Amsterdam Centraal ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

5 APR 2018

Het heeft miljarden extra gekost en het is bijna 7 jaar na de oorspronkelijke opleverdatum. Maar het megaproject is afgerond. Er gaan eindelijk metro's rijden tussen Amsterdam-Noord en Amsterdam-Zuid. De Noord-Zuidlijn gaat definitief op 22 juli rijden.

De betrokken partijen hebben dit donderdag besloten. De metro, die Amsterdam-Noord met de Zuidas verbindt, rijdt echter wel met een aangepaste dienstregeling. Ook waarschuwt vervoersbedrijf GVB reizigers rekening te houden met kinderziektes, zoals verstoringen, die zich naar verwachting ,,zeker in het eerste half jaar'' voordoen.


Views

300+

Politie boos op Amsterdamse supermarkten

Engelse voetbalsupporters op de Amsterdamse Wallen. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

31 MRT 2018

De Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg is boos op een aantal supermarkten in het centrum van de hoofdstad. Die hadden grote hoeveelheden bier ingeslagen voor Engelse voetbalsupporters die op de oefenwedstrijd tussen Nederland en Engeland waren afgekomen. De politie was vorige week zo druk met rellen rond dronken Engelse fans dat twee bureaus dicht moesten om voldoende politiemensen op straat te hebben.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

„Supermarkten hadden speciaal extra blikjes ingekocht om mee te nemen. Eerst heel veel verdienen, en dan zijn ze stomdronken en dan hebben we een probleem”, aldus een geïrriteerde Aalbersberg op de zender AT5. Hij vindt dat ook supermarkten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen, evenals de horeca, en pleit voor maatregelen.


Views

100+

Duurzaam DGTL: feesten zonder schuldgevoel

Foto van 'Lisa Vermeij'

29 MRT 2018

Pasen staat niet alleen voor eitjes en een lekker ontbijt, maar ook voor de start van een gloednieuw festivalseizoen. Dit weekend kunnen de techno, house en Elektronische muziekliefhebbers los tijdens het DGTL-festival op het Amsterdamse NDSM-werf. Bij DGTL draait het vooral om steengoede muziek, artistieke stages met bijzondere creaties, maar daarnaast is het festival ook uniek op het gebied van duurzaamheid. De organisatie zet een gaaf festival neer en is ondertussen onder het genot van duizenden bezoekers bezig met de klimaatproblematiek. Hoe doen ze dat toch?

Genoeg signalen dat het niet goed gaat met de aarde

DGTL is een duurzaam festival en duurzaamheid is een belangrijk kernelement van het driedaagse festival. ,,Waarom we duurzaamheid zo hoog op de agenda hebben? Je kunt beter vragen waarom niet?,” zegt Jasper Goossen, één van de mannen van organisatie Apenkooi en initiatiefnemers van DGTL. ,,Mensen komen vooral om te feesten. Ze willen niet geconfronteerd worden met een duurzaamheidsprogramma. Maar feit is wel dat we tegenwoordig genoeg signalen krijgen dat het niet goed gaat met de aarde. Kijk naar de klimaatverandering en de plastic soep in de oceaan. ”


Views

200+

Denk favoriet onder Turkse Amsterdammers. / ANP

Denk favoriet onder Turkse Amsterdammers

DENK-leider Tunahan Kuzu brengt zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

22 MRT 2018

Uit cijfers van de gemeentelijke dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam blijkt dat ongeveer tweederde van de Turkse Amsterdammers op Denk heeft gestemd.

Volgens nu.nl had het onderzoek als doel een inzicht te krijgen in de stemwijze van Amsterdammers met een migratieachtergrond. Onder de Amsterdammers met een Marokkaanse achtergrond stemde ongeveer de helft voor deze partij.

Opkomst


Views

300+

Rustige demonstratie tegen racisme in Amsterdam

Demonstratie tegen racisme in Amsterdam. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

18 MRT 2018

De demonstratie tegen racisme zondagmiddag in Amsterdam is rustig verlopen. Zo’n twee- tot drieduizend mensen liepen door onze hoofdstad rond met het motto ‘geen racisme in de raden’.

Koude tocht

Enkele honderden betogers verzamelden zich rond 13:00 uur op de Dam. Dat aantal groeide in de loop van de middag uit tot zo’n twee- tot drieduizend mensen. De betogers liepen in de vrieskou van de Dam naar het Museumplein. Rond 16:00 uur zou de demonstratie zijn afgelopen, maar rond 15:30 uur waren veel betogers al vertrokken.


Views

300+

Grote stroomstoring Amsterdam: Rijksmuseum ontruimd. / ANP

Grote stroomstoring Amsterdam: Rijksmuseum ontruimd

Medewerkers staan buiten het Rijksmuseum dat ontruimd is vanwege een stroomstoring. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

9 MRT 2018

In Amsterdam ligt een groot deel van de stad plat door een stroomstoring. Vooral de stadsdelen centrum en zuid hebben te maken met de storing. Oorzaak van de storing zijn graafwerkzaamheden in de Daniël Stalpertstraat in Amsterdam-Zuid.

Het graven zorgde voor een kettingreactie waardoor op meerdere plekken kortsluiting ontstond, aldus de brandweer. In een stroomverdeelkast in de Quellijnstraat vond een explosie plaats en brak brand uit.


Views

400+

Likeability of 2

'Nieuwe straten Amsterdam vernoemen naar migranten'

De Bertelmanstraat in Amsterdam is een van de vele straten met een Nederlandse straatnaam. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

4 MRT 2018

De PvdA wil in Amsterdam dat in de toekomst nieuwe straten van nieuwbouwwijken die nog een naam moeten krijgen, worden vernoemd naar migranten. Op die manier zou 'de gedeelde geschiedenis en diversiteit' van de stad beter terug te zien zijn.

Op dit moment gaan straatnamen voor nieuwe straten in de hoofdstad eerst langs een adviescommissie. Er gelden een aantal regels voor een nieuwe straatnaam, zoals dat zij het liefst moeten eindigen op 'straat', 'laan' of 'plein' en dat je een straat pas naar iemand mag vernoemen als diegene vijf jaar of langer geleden is overleden. Bovendien moeten nieuwe straatnamen goed uitspreekbaar zijn.

Diversiteit


dislike
user_e3d60270cc66ca0b82dc32f3fe4d8ac1d08f51f5_avataruser_9210527aa27d792b1182abf1a7b998e605ebec8c_avatar

Views

800+