‘Geheim genootschap? Doe normaal!’

Het is goed borrelen in de Clubzaal / directeur Richard Francke en jonge leden Sanne Offringa en Quintus Willemse / John van Iperen

Foto van 'Iris Hermans'

14 SEP 2017

Op de Dam zit al ruim een eeuw de Koninklijke Industrieele Groote Club waar voor niet-leden nog altijd een sluier van mystieke mysterie omheen hangt. Dit weekend openen ze de deuren voor iedereen.

De voorkant, op de Dam

(nog) niet op Nikes

Geheim genootschap? Millennials Quintus Willemse en Sanne Offringa moeten lachen om het imago dat de club voor velen heeft. „Het is dan wel een besloten vereniging, maar er is niets geheimzinnigs aan, hoor.” Hij getooid in pak, inclusief das en pochet, zij in nette blouse. Nee, ze zullen niet snel op hun Nikes lopen. „Al zou dat wel kunnen op vrijdag, maar niemand doet het nog.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Gezellig wel

Quintus heeft een softwarebedrijf en vindt hier ‘de internationale band’, „een netwerk dat behulpzaam kan zijn en dat was voor mij de dealmaker om lid te worden.” Sanne, freelance copywriter en communicatieadviseur in de financiële wereld, ging een keer als introducee mee en verwachtte een clubje grijze sigarenrokende mannen, maar werd verrast door de gemêleerdheid. „Het was gewoon meteen heel erg gezellig.”

Wijntje?

Minimaal een avond per week zijn ze op de club te vinden, voor een presentatie, lezing of gewoon een borrel, „superlekkere wijnen hier!” De Château Mouton Rothschild heeft ze nog niet geproefd, de wijn die in De Librije 750 euro de fles kost en hier een schappelijke 455, al kun je het ook per milliliter drinken, „komt neer op zo’n 75 euro per glas, wie weet op een héle goeie avond..!”

Frank Swart, manager van de Eetzaal met een megafles Club Elixer

Clubzaal

Aan de muur in de Clubzaal, het epicentrum waar wordt geborreld en van alles wordt georganiseerd -jaarlijks zo’n 170 events-, hangt een levensgroot portret van een statig ogende man. Een van de oprichters, de heer Goedkoop, knipoogt Sanne, „past goed hier, hè?”

Mais oui, ook après-ski

Van een presentatie van een KPN-kopstuk, lezing van de Campina CEO tot film- of modeavond, een Venetiaans Gala, of zelfs een après-ski, „elke dag is hier wel wat.” Eind volgende maand organiseren ‘de jonkies’ (tot 36) een interclub-event, waar leden uit 30 Europese clubs, van sport- tot businessclubs, samenkomen om elkaar te leren kennen en (economische) ideeën en gedachten uit te wisselen. Natuurlijk hopen de meesten dat het lidmaatschap iets kan opleveren, maar, zo verzekert directeur Richard Francke (42), „het is een ongeschreven regel dat je hier niet met visitekaartjes gaat lopen strooien.”

Het gastenboek

Geen ontgroening!

Er is nog weleens een verkeerd beeld van de club. Zo wordt niét het Wilhelmus om middernacht gezongen, lacht Francke. Paralellen met een studentencorps zijn er, met bepaalde tradities en regels, „maar het is allesbehalve studentikoos en er is ook geen ontgroening!” En dat het alleen voor steenrijke Ons Soort Mensen is, wuiven ze van de hand, waaraan Quintus een ring draagt die goed matcht met zijn blauwe ogen. Hier komt oud en nieuw geld en alles ertussenin samen. Van zegelringen tot filmmakers en hippe startup- of glazenwasondernemers. „Het zijn wel allemaal gelijkgestemden”, beamen ze, en je wordt niet zomaar lid.

Wel ballotage

Kortgezegd heb je drie ondersteunende leden nodig en een goede motivatie voor de ballotagecommissie, „we willen voorkomen dat mensen om de verkeerde verwachtingen lid worden.” Binnen twee maanden de jaarlijkse contributie à 600 euro terug denken te verdienen bijvoorbeeld. „We zoeken mensen met een brede interesse. Iedereen hier heeft een nieuwsgierige aard en wil van elkaar leren, het credo luidt dan ook: Laat je geest gedijen.”

Mystiek

Het heeft iets mystieks, knikt directeur Francke, „maar dat is juist ook zo mooi en houden we graag in stand.” Honderd jaar geleden zag het er precies zo uit, al zijn er de nodige restauraties geweest, en in 2117 jaar hopelijk nog steeds. Zelf is de directeur overigens niet een van de 1500 leden, „de IGC is allereerst een bedrijf met 25 werknemers en het is belangrijk om gezonde afstand te bewaren.” Hij noemt zijn werkplek magisch, „de Dam is iconisch voor de stad, hier gebeurt altijd wat.” Hun balkon is het enige begaanbare van heel het plein, „niemand ziet je hier, maar jij ziet alles.”

Proost, Freddy

Bekende leden zijn er zeker. Freddy Heineken bijvoorbeeld, zijn goudgele erfgoed wordt nog altijd geschonken. Prinsen Bernhard en Friso waren tot hun dood beschermheer, maar wie verder allemaal lid zijn, daar doet Francke liever geen mededelingen over. „We respecteren de privacy van onze leden.”

Bling-bling

Veel kunst (geen kitsch)

Hij verheugt zich op komend weekend, wanneer hun leden en medewerkers de rondleidingen verzorgen. Een rondje gebouw, met zeepaardjes in de wandbespanning, in elke hoek glinsterende details, kunst van Hollandse meesters aan de muur, deftige spiegels waar menig lid zich in de afgelopen eeuw heeft bewonderd en zilveren kandelaars en andere objecten, zij het achter glas, en je krijgt meteen een chic bling bling-gevoel. „Er zitten inderdaad pareltjes tussen”, licht hij bescheiden toe. En alles uit eigen ledenbeheer, „daar zijn we hartstikke blij mee.”

Gember-revolutie

Lekker puntje wel, al is het geen punt meer

Hun gemberpunt is een perfect voorbeeld van traditie én meegaan met de tijd. Al 101 jaar staat-ie op de menukaart, weet manager van de Eetzaal -„zo noemen we ons restaurant”- Frank Swart. „Nog steeds volgens oud geheim recept.” Ooit haalde een directeur de punt van de kaart, tot groot ongenoegen van de leden. „Het leidde tot de gember-revolutie, binnen een half jaar stond-ie er weer op.” Wel in een andere vorm. „Geen dikke punt, maar een mooie plak. Met een bol ijs en een pipetje Club Elixer.” Een likeurtje (28 procent) speciaal gemaakt door Amsterdamse distilleerder Wynand Focking.

Hoe laat?

De directeur schenkt er twee in, „zit de vijf al in de klok?” Vijf voor twaalf is het in elk geval nog lang niet voor de Koninklijke IGC, dat ruim een eeuw na oprichting nog altijd lekker draait. Een slok en een proost op komend weekend, „iedereen is dan meer dan welkom!

Pop-upmuseum

Nieuwsgierig geworden naar de Koninklijke IGC? Op zaterdag en zondag organiseert de club het IGC Pop-Up Museum. Aanmelden is niet nodig en iedereen kan vanaf elf tot vijf een kijkje komen nemen in de koninklijke grandeur hartje Dam.


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Voor 2,3 miljoen kun je in een Gaudi-huis wonen

Het exterieur van het grachtenpandje. Beeld: Funda

Foto van 'Ingelise de Vries'

16 FEB 2018

Stond je in Barcelona uren in de rij om de beroemde Sagrada Familia van binnen te zien? En was je niet weg te slaan uit Park Güell omdat je 'm zo mooi ontworpen vindt? Goed nieuws: je kunt namelijk je eigen stukje Gaudí-geïnspireerde architectuur op de kop tikken. Aan de Amsterdamse Keizersgracht staat een pand te koop waarvan het interieur helemaal is geïnspireerd op de architect.

Flinke hypotheek

Wel zullen de meeste mensen even flink moeten lobbyen bij de bank om zo'n grote hypotheek te krijgen: het pand aan de gracht kost namelijk 2,3 miljoen euro. Daar krijg je wel 237 vierkante meter én een flink dakterras voor. Allemaal geheel in de stijl van Gaudí.

Beeld via Funda

Het penthouse heeft twee woonlagen én is bereikbaar met een lift. Je krijgt er een dakterras bij met bij helder weer een flink uitzicht over de grachtengordel. Goed nieuws: in tegenstelling tot de Sagrada Familia is dit huis wel al voltooid.

Beeld via Funda

Niet subtiel

Het is wel handig om enigszins een liefhebber te zijn van Gaudí, subtiel is de inrichting namelijk niet. Er is gekozen voor de zandkleuren die je in de Sagrada Familia en Park Güell ook ziet en de vormen zijn groots en rond. Mocht je van strak en modern houden, dan is het wijs je 2,3 miljoen toch maar in een ander Amsterdams grachtenpand te steken. Kleinere appartementen in de straat zijn ook zat te vinden.

Beeld via Funda

Ingewikkelde ontwerpen

De Spaanse architect Gaudí werd vooral bekend van zijn Sagrada Familia, een enorme basiliek in Barcelona. In dezelfde stad kun je ook Park Güell bezoeken, dat hij ook ontwierp. De manier waarop hij ontwierp was flink ingewikkeld: na zijn dood is er speciale software gebruikt om erachter te komen hoe de architect zijn werk maakte. Dezelfde software wordt in luchtvaarttechniek gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

1

Likeability of 5

Wonen in de Bijlmerbajes? Dat kan gewoon!

De gevangenis. Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

14 FEB 2018

Een gestoffeerde kamer van achttien vierkante meter met eigen toilet in Amsterdam voor maar 250 euro per maand inclusief gas, water en licht. Ideaal! Het is alleen niet heel gezellig. Je woont namelijk in de voormalige gevangenis in de Bijlmer.

Studenten weten hoe lastig het is om een kamer te vinden in Amsterdam. Het lijkt wel alsof de hele wereld in onze hoofdstad probeert te wonen, een woonruimte ligt niet voor het oprapen. Alvast lijkt daar dé oplossing voor te bieden: de cellen in de Bijlmerbajes staan leeg, dus waarom kunnen daar geen studenten in? Op hun website staat een advertentie met de titel: 'Ben jij student en opzoek naar woonruimte in een avontuurlijke woonomgeving in Amsterdam? Schrijf je dan nu in!'

Tijdelijke woonruimte

Binnenkort wordt de gevangenis omgebouwd tot een aantrekkelijke stadswijk onder de naam Bajes Kwartier, maar tot die tijd is een deel van de gebouwen beschikbaar voor onder meer tijdelijke bewoning. Begin maart gaat dit project van start. Je woont dan in de omgeving van het Amstelstation met de metrohalte Spaklerweg op loopafstand. Je hebt een kamer van zo'n achttien vierkant meter en per zes kamers zijn er twee douches en twee keukens.

Een leuk extraatje: het zou zomaar kunnen dat jouw kamer vroeger werd bewoond door Willem Holleeder of Klaas Bruinsma. Zij verbleven eerder al (iets minder vrijwillig) in dit pand. Tot twee jaar geleden waren de treurige flats alleen goed genoeg voor criminelen, schrijft Vice. Daarna veranderde de functie van de torens en werden er vluchtelingen opgevangen. Nu ook zij de plek hebben verlaten, mogen studenten een poging wagen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_3a157f3b262db49b6a11983914d68836ef583080_avatar

Views

5

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Crimineel steeds vaker jonge Amsterdammer

Een nacht in Amsterdam. Foto: Pixabay

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

12 FEB 2018

Ze zijn laag opgeleid, kansarm op de arbeidsmarkt en hebben een slecht ontwikkeld geweten. Iemand van het leven beroven kost bij hen maar zo'n 2000 tot 5000 euro. Het zijn de jonge criminelen die steeds vaker gewoon uit Amsterdam komen, die korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg zorgen baren.

Het lijkt erop dat er in Amsterdam de afgelopen jaren een verschuiving ontstaat naar meer onzichtbare vormen van criminaliteit. Het gaat hierbij om een vermenging van de boven- en de onderwereld, waarbij het vaak draait om conflicten in de drugshandel. Dit leidt onder meer tot wapenhandel, het witwassen van drugsgeld en liquidaties.

Jonge Amsterdammers

Deze ontwikkelingen baren de driehoek van gemeente, politie en justitie zorgen. Volgens korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg verandert de dadergroep. Voorheen pleegden voornamelijk professionele hitmannen uit het buitenland liquidaties, voor bedragen van 50.000 tot 60.000 euro. Nu zijn de daders steeds jonger en komen ze uit eigen stad.

Volgens hoofdofficier van justitie Theo Hofstee vergt het oplossen van deze zwaar georganiseerde misdaad een lange adem. Hij noemde ook de recente schietpartij in het buurthuis in Wittenburg, waarbij de zeventienjarige stagiair Mohammed Bouchikhi onbedoeld om het leven kwam. „De ervaring leert dat een aantal liquidaties na geruime tijd wordt opgelost."

Vorig jaar waren er minder geweldsdoden en liquidaties dan het jaar ervoor. Zeventien personen kwamen door geweld om het leven. In 2016 waren dat er 23. Daarvan bestempelt het OM drie als liquidatie, de helft minder dan het jaar ervoor. Dat betekent volgens de driehoek niet dat de onrust in de Amsterdamse onderwereld is afgenomen, gezien het aantal liquidaties en pogingen daartoe aan het begin van dit jaar.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

1

Bejaarde vrouw gearresteerd om ontvoering

Beeld ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro'

9 FEB 2018

In Amsterdam is donderdag een bejaarde vrouw opgepakt voor een misdrijf. De 75-jarige vrouw is betrokken geweest bij een ontvoering in 2011.

De vrouw moet voor haar misdrijf nog 179 dagen celstraf uitzitten. Omdat de vrouw zich niet vrijwillig heeft gemeld, besloot de politie haar huis in Watergraafsmeer te controleren om te kijken of ze daar was.

Boodschappen

Daar was de vrouw niet aanwezig. ,,Toen de collega's haar thuis niet aantroffen en op de weg terug uit de lift stapten stond de vrouw met haar boodschappentas voor de lift te wachten," schrijft de politie op Facebook. De vrouw is overgebracht naar een cellencomplex nadat ze haar boodschappen had opgeruimd.


Views

2

Sleazefest: het wildste feestje van het jaar

Publiek tijdens vorige editie van het wildste feestje van het jaar.

Foto van 'Mario Wisse'

9 FEB 2018

Organisator Björn Ottenheim over Sleazefest Winter Edition, dat morgen voor de tweede keer in Pllek wordt gehouden.

Wat in 1999 begon als een volgens organisator Björn Ottenheim „uit de hand gelopen barbecue” vol aangebrand vlees, koud bier, tequila en vuige bands gespecialiseerd in lo-fi punk en obscure garagerock, is bijna twintig jaar later uitgegroeid tot een internationaal geliefd festival met een zomer- en een wintereditie. Sleazefest is volgens kenners van de wat obscuurdere rockvarianten het opwindendste en wildste feestje van het jaar.

Sleazen aan het IJ

De ingrediënten zijn nog ongeveer dezelfde als destijds, maar de locatie verandert nog al eens. Via Ruigoord, het ADM-terrein, Timboektoe Beach en het Skate Cafe (zomereditie afgelopen augustus), kwam de Sleazefest Winter Edition in Pllek, pal aan het IJ op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord terecht, waar het morgen voor de tweede achtereenvolgende keer plaatsvindt.

Vuurwerk

„We hebben een verschrikkelijk vette line-up en eigenzinnige sideshows”, zegt Ottenheim, behalve organisator ook helft van het opzwepende orgelrockduo zZz en een van de grondleggers van Sleazefest. „Tussen bands en cocktails door slaan onze dj’s je om de oren met de sexieste rock-'n'-roll, exotica, beat en garagepunk aller tijden. Alles wordt op gepaste wijze begeleidt door koud bier, de Pussy bar, vuurwerk en een uitzinnig publiek.”

De Diepte

Het festival wordt van meet af aan georganiseerd door vrienden die in café De Diepte een twee thuis hadden gevonden. Een legendarisch café en podium voor garagerock en rock-‘n’-roll bandjes zoals The Black Lips, The Spits en King Khan. „Het was de rock-‘n’-rollste tent van de stad”, zegt Ottenheim. „Talloze garage-, surf- en punkbandjes heb ik er gezien en een sluitingstijd was er praktisch niet. Helaas is het een aantal jaar terug gesloten. Met Sleazefest houden we met deze vriendenclub de eer van De Diepte hoog.”

Zwitserse trash

Die vette line-up waar hij het over heeft komt traditiegetrouw uit alle windstreken, met bijvoorbeeld Reverend Beat-Man (maakt ‘psychobilly trash’) uit Zwitserland, the Devils uit Italië en Los Bastardos, dat ook wel bekend staat als de Spaanse Motörhead. Uit Nederland komen onder anderen ET Explore Me en de garagerockers van Abdomen.

Boomlange kerels

Wat de sideshows betreft: bij Ren Tattoo kun je gratis SLEAZE op je lijf laten zetten, waarna je de rekening aan Ottenheim mag geven, in de Giant Tikibar staan „twee boomlange kerels de beste cocktails te shaken” en bij Jan de Visserman eet je „verse oesters uit de Waddenzee.” En dan de Pussybar, ja, alleen mensen die ooit een editie van Sleazefest hebben meegemaakt weten wat dat is en wat daar gebeurt.

Sleazefest Winter Edition, zaterdag 10 februari van 21.00 tot 05.00 uur in Pllek in Amsterdam Noord. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Goed idee? Rolkofferrails ingezet tegen toeristen

Met hesjes en bordjes lopen de toeristen keurig in de pas ©YouTube

Foto van 'Jelmer Visser'

6 FEB 2018

Voor wie wel eens in Amsterdam komt, is het een bekend geluid; het geratel van de rolkoffers die over de straten rijden. Mokum is voor veel toeristen een populair en goedkoop tripje. Ze boeken een vlucht en overnachten in een Airbnb. Hierbij worden zij vaak vergezeld door een rolkoffer.

Amsterdam wordt steeds drukker. De straten worden overspoeld met toeristen. Naast een vervelend geluid, zorgen de koffers op wieltjes ook voor obstructie op de toch al drukke straten van onze hoofdstad. Een paar studenten besloten de 'rolkofferterreur' op geheel eigen wijze aan te pakken. Dit is te zien op de website van Het Parool.

Rolkofferrails

Kunststudenten Linsey Knibbeler en Angel Lohr besloten een rails voor toeristen te maken. "Met zo'n rails lopen de toeristen netjes achter elkaar zodat ze Amsterdammers niet meer voor de voeten lopen," zegt Knibbeler tegen de Amsterdamse krant.

Hoewel een rails met bielzen en treintjes niet haalbaar bleek, werd er met tape toch een speciale rolkofferweg aangelegd. Met veiligheidshesjes, een bord en een fluitje werden de naderende toeristen gemaand om via het nieuwe pad te gaan. De meeste rolkoffertoeristen namen na de aanwijzing van de studenten zonder twijfel het tapespoor.

Lang heeft de rolkofferrails er niet gelegen. Na klachten van winkeliers werden de studenten weggestuurd door handhavers van de gemeente.


Views

7

Verscherpt toezicht buurthuis Amsterdam

Er werden bloemen voor het buurthuis neergelegd ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

29 JAN 2018

Plaatsvervangend burgemeester Jozias van Aartsen wil extra veiligheidsmaatregelen nabij het buurthuis waar vrijdagavond een dodelijke schietpartij was. Hier kwam de 17-jarige Mohammed bij om het leven en raakten anderen gewond.

Er zal een mobiele politiepost worden ingericht in de omgeving van het buurthuis en agenten gaan extra surveilleren. Daarnaast zullen straatcoaches en handhavers een oogje in het zeil houden. Ook zal er op strategische locaties cameratoezicht komen.

Mohammed was waarschijnlijk op het verkeerde moment op de verkeerde plaats ©ANP

Schietpartij

Deze veiligheidsmaatregelen heeft Van Aartsen samen met de politie en het Openbaar Ministerie afgesproken. Naast de acute veiligheidsmaatregelen moet er ook een structurele oplossing komen voor de Oosterlijke Eilanden. Een door de gemeente aangewezen gemachtigd gaat zich in de buurt bezighouden met veiligheid en sociale vraagstukken.

Dit zei hij tijdens een interview aan de Amsterdamse stadszender AT5. Tijdens dit gesprek riep de burgemeester buurtbewoners tevens op zich te melden als zij meer over de schietpartij en motieven weten.

De politieafzettingen na de schietpartij ©ANP

Gianni L.

Het slachtoffer van de schietpartij van afgelopen vrijdag was waarschijnlijk op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. De 17-jarige Mohammed was geen bekende van de politie. De recherche denkt aan een afrekening in het criminele circuit.

De 19-jarige Gianni, die tijdens de schietpartij ook aanwezig was in het buurthuis, en in zijn nek werd geraakt, zou mogelijk het doelwit zijn. Hij moest zich met een nekwond in het ziekenhuis laten behandelen en is nu buiten levensgevaar. De Amsterdammer was in november ook al het doelwit van een schietpartij. Bij deze schietpartij in november kwam de 19-jarige Ayman Mouyah om het leven.

Hartverscheurend

De zogenoemde driehoek van gemeente, politie en OM noemt de schietpartij ,,hartverscheurend''. ,,De aanwezigheid van vele onschuldige en vaak jonge getuigen beschouwt de driehoek als een nieuw dieptepunt in de reeks incidenten in de stad die wordt gekenmerkt door buitensporig vuurwapengeweld'', staat in een verklaring.

Er worden dertig man op het onderzoek naar de zaak gezet. Rondom de plaats waar de vermoedelijke vluchtauto van de schutter werd gevinden in Amsterdam Zuidoost zal een passanten- en buurtonderzoek worden gestart.


Views

2