Likeability of 5

Camera videoThaise kookles van een ladyboy

Foto van 'Maartje Hensen'

Maartje Hensen

6 DEC 2017

De Thaise keuken is inmiddels een van onze favorieten geworden. De curry’s, de kokossoepen en ook die gebakken rijst. De geuren, kleuren en smaken zijn verrukkelijk! En lekker pittig zeg! Ik moet toegeven dat wij zulke Nederlanders zijn die roepen dat we best pittig kunnen eten, maar in landen als Thailand toch om ‘medium spicy’ vragen. Maar alsnog: jammie! Hoog tijd dus om een authentieke Thaise kookcursus te doen. Wellicht binnenkort in Nederland: Thaise kookkunst van de Reismeisjes!

Vol verwachting staan we – mijn schoonvader, schoon-stief-moeder en wij – voor ons hostel te wachten op het busje. Het busje dat ons naar de biologische (en stond er in de folder ook organische?) boerderij brengt waar we ons eten zelf gaan plukken en koken. We geloven er heilig in dat we na vandaag over de authentieke kookkunsten hebben geleerd van een lieve oude Thaise oma.

Het busje komt te laat, maar dat mag de pret niet drukken. Het nieuws dat we de kookcursus met 40 man gaan doen, komt wel een beetje hard aan. Maar dat hebben we vast niet goed verstaan, verzekeren we elkaar. Onderweg gaan we nog even langs een lokale markt, maar meer voor spek en bonen: we gaan lekker groente uit de tuin plukken!

De boerderij blijkt toch wel een beetje een toeristenfabriek. Acht rijen met elk zes plaatsen om te koken en dan is dat nog maar een klein gedeelte van het geheel. Maar het is gezellig, want we hebben een echte queen als kookjuf (of is het toch meester?) en er zitten nog meer Nederlanders en een Belgische in ons groepje.

Dan gaan we de tuin in, met grote hoed op! In de mijne zit een rupsachtig beest dat ik langzaamaan mijn shirt in voel kruipen, gats. Hopen dat die niet in de planten zitten in de tuin! We plukken twee blaadjes en een bloem voor de decoratie van onze gerechten en mogen dan ‘echt’ aan de slag.

Alles komt al in bakjes aangeleverd, er valt (helaas) niet te kiezen voor een grote of kleine portie. Wel mogen we de pittigheid zelf bepalen. Onze queen vraagt iedereen om aan te geven hoe pittig je wil op de schaal van peuterspeelzaal tot universiteit. Daarbij is universiteit het meest sexy, geeft ze mee. Nou, geef ons maar semi-sexy!

Lekker stapsgewijs snijden we gezamenlijk, mikken we het in de pan en roerbakken en kokkerellen we erop los. Het gaat allemaal een beetje op gevoel en ik heb niet het idee dat ik ditzelfde gerecht nog een keer zou kunnen reproduceren.

Maar lekker dat het uiteindelijk is! En wat een toffe kookschool: we krijgen zelfs een receptenboekje! Benieuwd naar het authentieke recept voor curry-pasta? Komt-ie:

½ tl koriander zaad

½ tl komijn zaad

¼ tl peperkorrels

1 tl kerrie poeder

Voeg vervolgens voor een gele curry-pasta 1 tl geroosterde pinda’s toe, voor een rode curry-pasta hete rode peper en droge chilivlokken en voor de groene curry-pasta groene peper en droge chilivlokken. En dan stampen!

Hoe harder, hoe beter! In Thailand kiezen ze een goede (man)vrouw uit op hoe hard ze curry-pasta stampen, dan weet je dat ook weer!

Over de Reismeisjes

Als jonge - net afgestudeerde - twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor 'nu' te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto's te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en Zuidoost-Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.


love
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Naar Berlijn? Je kan straks weer Airbnb gebruiken

Airbnb keert weer terug in Berlijn/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 15:59

Van plan om Berlijn eens te bezoeken? Dan kan je vanaf mei 2018 weer gewoon gebruikmaken van Airbnb. In de Duitse hoofdstad wordt per mei 2018 het verbod op de dienst namelijk opgeheven, zo heeft de deelstaatregering besloten.

In Berlijn was het al sinds mei 2016 niet meer mogelijk om gebruik te maken van de online marktplaats waarom mensen appartementen, huizen en kamers te huur kunnen aanbieden. De precieze reden voor het opheffen van het verbod is voorlopig nog niet bekendgemaakt.

Paradijs op aarde: drie Thaise eilanden
Likeability of 5

Camera videoParadijs op aarde: drie Thaise eilanden

Foto van 'Maartje Hensen'

Maartje Hensen

GISTEREN

Nog nooit van ons leven hebben we zulk helder water gezien. Zonder duikbril kunnen we makkelijk – en vrij scherp – meters onder water zien. Bizar! We reizen af naar de hemelse Thaise eilanden Koh Chang, Ko Mak & Ko Kut. We zien vooral heel veel strand, maar ook watervallen, olifanten en nog veel meer! Het is werkelijk het paradijs op aarde.

48 uur in Antwerpen: eigenlijk niet genoeg

Antwerpen in de winter is zo leuk, dat wij tijd te kort kwamen. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

12 DEC 2017

All I want for Christmas is.. een gezellig weekendje weg! Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Vanaf Amsterdam ben je met de Thalys binnen een uur en een kwartier op Antwerpen Centraal.

Een stedentripje naar Antwerpen is altijd wel een goed idee, maar tijdens de feestdagen is Antwerpen nog tien keer leuker. Wij waren 48 uur in Antwerpen! En de eerste tip: 48 uur is eigenlijk te weinig in deze tijd van het jaar...

Even wat anders dan de Alpen? Hier kun je ook skiën

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

11 DEC 2017

Nu Nederland wit kleurt door het winterse weer, krijgen we steeds meer zin om de sneeuw in het buitenland te ontdekken. En dan het liefst op ski’s of per snowboard. Dat kun je natuurlijk in de Alpen doen, maar je kunt ook iets verder kijken. Wij zetten een aantal bijzondere skilocaties op een rij.

Lofoten (Noorwegen)

Zo krijg je je volgende vlucht 3 stoelen voor jezelf

Zo krijg je je volgende vlucht 3 stoelen voor jezelf

Ga je binnenkort vliegen? Lees deze tip dan goed, want het zou goed kunnen dat je het jezelf een stuk comfortabeler kunt maken. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

Vliegreizen zijn niet altijd even fijn. Vooral je medepassagiers kunnen een flinke bron van irritatie zijn. De ene keer is de man naast je verkouden, de andere keer is het koppel naast je zo klef dat je je ongemakkelijk begint te voelen. Maar met deze truc (gedeeld door een multimiljonair) kan dat verleden tijd zijn.

„First class vliegen? Dat is niet nodig", vertelt gebruiker regoapps op Reddit. „Ik boek gewoon een economy class-ticket in het midden van een rij van drie stoelen."

'Mohsin is al 1000 dagen op wereldreis'

Mohsin is al in 48 verschillende landen geweest. Foto: Instagram @mohsinopwereldreis

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

10 DEC 2017

Tot aan zijn 20e was Mohsin Amdaouech alleen nog maar op vakantie geweest in Marokko. Op zijn 25e ging hij 13 maanden op wereldreis. Het reizen beviel hem goed, zo goed dat de inmiddels reisblogger al 1000 dagen van zijn vrijheid aan het genieten is.

Na zijn studie commerciële economie wilde Mohsin graag een mooie wereldreis maken. „Hoi, ik ben Mohsin, ik heb 16.500 euro gespaard, ik ga op reis en kom pas terug als ik nog 2 euro over heb. Volg mijn reis en like mijn pagina”, schreef hij op zijn Facebookpagina Mohsin op Wereldreis. Binnen 24 uur had Mohsin op Wereldreis, zoals hij op zijn pagina's heet, al 2000 volgers en dat zijn er inmiddels meer dan 80.000. Mohsin heeft inmiddels 48 landen bezocht en zal voorlopig nog wel even op reis blijven. Duizend dagen op reis, wie droomt daar nou niet van? We spreken de globetrotter als hij net is aangekomen in Cusco, een stad in Peru. Hij slaapt de komende twee weken bij een gastgezin en gaat Spaans leren.

5 x de mooiste kersthotels

Pak je koffers en go! Waar vier jij de kerst? Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

7 DEC 2017

Wat ga jij doen met kerst? Mocht je lekker een paar dagen weg willen en nog op zoek zijn naar een sprookjesachtigi hotel? Droom dan even weg bij deze prachtige kersthotels!

Fairmont Scottsdale Princess, Scottsdale, Arizona