De vliegtuiggeheimen die je eigenlijk niet wil weten

Een vlucht in een vliegtuig kent heel veel aspecten waar jij waarschijnlijk niets vanaf weet... / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

19 OKT 2017

Op vakantie gaan is heerlijk, de reis er naartoe wordt door velen altijd als iets minder beschouwd.

Dat wordt nog een tikkeltje erger als je de sleeze and dirt te weten komt over alles wat met jouw vliegtuigritje te maken heeft. Misschien niet heel slim om dit artikel te lezen als je vliegangst hebt (en wat er nou precies allemaal waar is van de dingen die fashionbeans meldt weten we ook niet) maar leuk om te lezen is het zeker. Een kijkje achter de schermen in 'jouw' vliegtuig.

1. Die nieuwe oortjes? Die zijn helemaal niet zo nieuw

Volgens een medewerker van een van de fabrieken die vliegtuigoortjes produceert, zijn zelfs de oortjes die netjes in het plastic zitten niet nieuw. Volgens hem/haar worden de headphones goed schoongemaakt en daarna weer herpakt. Het idee dat jouw oortje eerder in een harig, met oorsmeer bekleed oor heeft gezeten maakt het dus wel een stuk aantrekkelijker om je eigen oortjes mee te nemen. Voortaan dus lekker afwijzen, die vliegtuigoortjes.

2. Geen enkele stoel is 'extra veilig'

Moet ik vooraan, bij de vleugels of juist achteraan zitten als ik in de veiligste stoel van het vliegtuig wil zitten? Nou, dat maakt dus eigenlijk geen drol uit. Volgens een studie naar vliegtuigongelukken is er wel iets waar je rekening mee kunt houden: het sterftecijfer bij een ongeluk ligt op de achterste rij in het midden het laagst: 32 procent overleeft daar een vliegtuigongeluk niet. In het midden is dat 39 procent en naar voren toe wordt dat 38 procent. En natuurlijk is het zo dat passagiers bij de nooduitgangen de grootste kans hebben om als eerste levend uit een crash te komen.

Colourbox

Echter - voordat je altijd maar de achterkant van het vliegtuig pakt om te gaan zitten - bij deze onderzoeken wordt geen rekening gehouden met de omstandigheden van een ongeluk. Als je in die achterste stoel in het midden zit en de vliegtuigstaart raakt de grond en breekt af, zit je nou niet bepaald in een betere positie dan voorin. Daarom wordt geen enkele stoel als veiliger dan de ander beschouwd. En niet gevreesd: vliegen is nog nooit zo veilig geweest. De kans dat er überhaupt een ongeluk gebeurt is heel, héél erg klein.

3. Er ligt misschien wel een orgaan op armlengte afstand

Dit is geen feitje waar je echt bang van zou moeten worden, maar leuk om te delen met je medepassagier is het zeker. Zeer regelmatig deel jij je vlucht namelijk met menselijke organen. En die worden lang niet altijd in het bagageruim meegenomen. Nee, ze kunnen gewoon in een afgesloten koeler in de bagagerekken boven jouw hoofd liggen. Dus als jij zo'n koelertje ziet, kan het zo maar zijn dat daar een orgaan in getransporteerd wordt en je dus meereist met een levensreddend middel.

4. De piloot is misschien wel aan het slapen als je vliegt

Ja, je leest het goed. Piloten mogen bij sommige (buitenlandse) werkgevers zo'n 16 uur per dag aan het werk zijn: zonder pauze. Kun je het je voorstellen? En dan heb je ook nog het leven van honderden mensen in handen. Voor lange vluchten worden er dan ook twee piloten ingezet, zodat de één een dutje kan doen en de ander aan het werk kan.

Colourbox

Dat klinkt best prima, al blijkt uit een enquête onder piloten dat de helft van hen aangeeft onder het vliegen ook wel eens in slaap te sukkelen. Laten we hopen dat de co-pilot op dat moment extra wakker is...

5. Je moet écht opletten bij de instructies voor het zuurstofmasker

We geven het toe: ook wij letten echt niet meer altijd op als de instructies voor het zuurstofmasker worden gegeven. Maar weet je heel zeker hoe het moet? Als het antwoord hierop nee is, let de volgende keer dat je gaat vliegen dan alsjeblieft extra goed op. Mocht er namelijk daadwerkelijk iets ernstigs aan de hand zijn en de zuurstofmaskers vallen naar beneden, dan heb je slechts 15 tot 20 seconden om je zuurstofmasker op te doen zonder flauw te vallen vanwege zuurstofgebrek. Niet zo handig als je dan eerst loopt te klungelen hoe dat ding ook alweer werkt. Eenmaal op, heeft de piloot wel meer dan genoeg tijd om het vliegtuig dusdanig laag te krijgen voordat alle zuurstof op is. Gelukkig!


Log in om een reactie te plaatsen

Views

400+

Op deze manier bezoek je 36 landen in twee jaar tijd

Op deze manier bezoek je 36 landen in twee jaar tijd

Dit is een uitzicht dat Jelmer de Boer waarschijnlijk vaak te zien kreeg. Hij bezocht de laatste twee jaar maar liefst 36 landen. / Pixabay

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

13 JAN 2018

Voor sommige mensen is het een droom om veel te reizen. Maar Jelmer de Boer heeft er een ware sport van gemaakt. In zijn boek Thuisblijven is duurder vertelt hij hoe hij de afgelopen twee jaar 36 landen heeft bezocht - zonder daar een vermogen voor uit te geven.

Het boek van De Boer heeft sowieso al een opvallende naam. Met vliegtickets, accommodatiekosten en overige kosten kan een vakantie namelijk al snel een duur geintje worden. Volgens de 'vliegtickethunter' himself kan het echter best wel waar zijn: „Ik was laatst een tijd op Bali. Daar gaf ik echt geen reet uit. Nederland is gewoon best duur."

Vet cool: slapen in een Game of Thrones ijshotel

Lapland Hotels SnowVillage heeft in opdracht van HBO het ijshotel in Kittilä laten bouwen. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

12 JAN 2018

Hou je van reizen en van Game of Thrones? Dan hebben wij heel goed nieuws voor je! In Finland kun je slapen in een Game of Throne ijshotel.

Het nieuwe Game of Thrones-seizoen laat zich nog even op zich wachten, 2019 om precies te zijn. Nu kun je natuurlijk alle oude afleveringen terug kijken, maar je kunt ook iets veel coolers doen. Een nachtje slapen in een heus Game of Thrones ijshotel.

Op reis in 2018: bezoek Chili, Georgië of Zuid-Korea

Wat dacht je van een bezoek aan Kazbegi een dorp in het noorden van Georgië. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

11 JAN 2018

Hoe gaat het met jouw goede voornemens? Voorgenomen om dit jaar meer te reizen? En ben je nog op zoek naar een nieuwe vakantiebestemming? Kies dan eens een keer iets anders en boek een ticket naar Chili, Zuid-Korea of Djibouti.

We hebben even gespiekt bij de reisgids der reisgidsen, the Lonely Planet. Die heeft een lijst samengesteld met meer dan 30 fantastische reisbestemmingen. Hierbij onze top 5.

Voel je Canadees in Edmonton

Camera videoVoel je Canadees in Edmonton

Een wedstrijd van de Edmonton Oilers is een aanrader. Foto: ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

Hester Ramaker

10 JAN 2018

Als je een combinatie van actie, beroering, ontspanning én vrijheid zoekt in je vakantie, overweeg dan eens Edmonton, hoofdstad van de provincie Alberta in Canada. KLM biedt rechtstreekse vluchten aan voor scherpe prijzen via sneeuwzekerdeals.nl, waardoor je in negen uur in deze levendige stad staat. Warning: een bezoek aan dit land, die lieve bovenbuurman van de VS, kan ervoor zorgen dat je niet meer terug wil naar Nederland.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Camera videoAuthentiek Cambodja: Battambang

Foto van 'Maartje Hensen'

Maartje Hensen

10 JAN 2018

Eerlijk is eerlijk, Cambodja is nou niet een heel gezellig land. Hoe kan het ook anders, met zo’n gruwelijke recente geschiedenis. Over het algemeen vonden we de mensen niet zo vriendelijk als de Thaise buren en het eten was ook niet zo rijk van smaak. Maar we laten ons niet tegenhouden en vinden een parel van Cambodja: Battambang.

Reisorganisaties gaan CO2-uitstoot compenseren

Je wilt er misschien niet over nadenken als je een spotgoedkoop ticket boekt naar een zonnig paradijs ergens in Azië, maar het feit is wel dat je bijdraagt aan milieuvervuiling. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

9 JAN 2018

Tickets worden de laatste jaren steeds goedkoper. En dat vinden wij natuurlijk hartstikke leuk, maar erg goed voor het milieu is het natuurlijk niet. Daarom gaan dertien reisorganisatie de compensatie voor CO2-uitstoot standaard opnemen in hun reizen.

Broeikaseffect

Waarom gaan we niet gewoon kamperen in Frankrijk?

Waarom gaan we niet gewoon kamperen in Frankrijk?

Reizen: we willen steeds meer, verder en warmer. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

9 JAN 2018

„Ik ben vorig jaar gaan reizen. Niet omdat ik dat heel graag wilde, maar omdat iedereen er zo lovend over doet. Ik dacht: ‘Dit moet ik een keer gedaan hebben in mijn leven’”, zegt Wobke Lamerts (22) tegen Metro. Lamerts is drie maanden door Australië gaan reizen. „Het was een perfect moment. Ik had geld en werkte op dat moment niet. Ik ben gegaan, maar na drie weken had ik zoiets van: ‘Is dit het nou hetgeen waar iedereen zo lyrisch over doet?'”

Backpacken in het exotische Azië, rondtrekken door het prachtige Afrika, een half jaar studeren in het altijd fantastische New York of met een camper door Amerika: de millennial wil steeds meer, steeds verder en steeds warmer. Maar waarom gaan we niet meer gewoon kamperen in Frankrijk?