Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Tech 6 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Twitter begonnen met invoeren ‘omstreden’ abonnement van 8 dollar

Twitter is begonnen met de invoering van een nieuw abonnementssysteem, waarbij video’s achter een betaalmuur geplaatst kunnen worden. Sommige gebruikers van de mobiele app kregen dit weekend de mogelijkheid om een update te doen waardoor het abonnement beschikbaar wordt.

Het abonnementssysteem komt uit de koker van de nieuwe eigenaar Elon Musk. Hij wil het al bestaande Twitter Blue, dat nu 5 dollar per maand kost, omvormen. Betalende klanten zijn straks 8 dollar per maand kwijt en krijgen allemaal een blauw vinkje, iets wat nu alleen voorbehouden is aan (bekende) mensen en organisaties waarvan gecheckt is dat ze echt die persoon of organisatie zijn.

Content op Twitter achter betaalmuur

Daarnaast wordt het mogelijk om langere filmpjes en geluidsfragmenten te plaatsen achter een betaalmuur. Makers kunnen kiezen hoeveel andere gebruikers moeten betalen om de content te kunnen zien. Twitter roomt vervolgens een deel van dat bedrag af.

Musk wil zo meer geld ophalen bij gebruikers van het platform om minder afhankelijk te worden van adverteerders. Op dit moment zijn zij nog veruit de grootste inkomstenbron voor het platform. Maar uit onzekerheid over de koers van het bedrijf onder ‘s werelds rijkste persoon hebben veel grote merken hun advertenties op Twitter opgeschort. Volgens Musk verliest Twitter hierdoor dagelijks zo’n 4 miljoen dollar.

https://twitter.com/elonmusk/status/1588671155766194176

Zorgen over versoepeling van gedragsregels

Critici zijn bezorgd over de mogelijke versoepeling van de gedragsregels op het platform. Ze zijn bang voor een toename van haatdragende berichten op Twitter. Onlangs drongen daarom ook de Verenigde Naties bij Musk aan om mensenrechten te respecteren. Twitter speelt een grote rol bij nieuwsgaring, informatievoorziening en het publieke debat. Berichten dat Musk de gehele afdeling voor mensenrechten en vrijwel alle medewerkers voor ethisch gebruik van algoritmen heeft ontslagen, zijn volgens VN-mensenrechtenchef Volker Türk „geen bemoedigend begin”.

https://twitter.com/volker_turk/status/1588992888842571776

Nieuwe functies voorlopig nog niet bruikbaar

De functies die bij de nieuwe abonnementsvorm horen, kunnen voorlopig nog niet gebruikt worden. In een bericht op het social mediaplatform benadrukt directeur voor productontwikkeling Esther Crawford dat de nieuwe versie nog niet ‘live’ is, maar dat mensen de updates zien omdat er op dit moment testen worden gedaan met het nieuwe Twitter Blue.

https://twitter.com/esthercrawford/status/1588969361976741888

Elon Musk wil TikTok uitdagen met Vine, maar wat is dat ook alweer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.