Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 8 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Hoe weet ik of een baan bij mij past?’

Een collega die slurpt, stinkt of veel te luidruchtig zijn weekendplannen bespreekt. Daar zit niemand op te wachten. En wat is nu eigenlijk de juiste timing om loonsverhoging te vragen en de beste manier om te sparen? Het komt allemaal aan bod in de rubriek ‘Tessa geeft raad’. Wekelijks beantwoordt redacteur Tessa Ham een prangende lezersvraag. Met vandaag: hoe weet je of een baan echt bij je past?

„Beste Tessa, deze zomer ben ik als het goed is klaar met mijn studie en ga ik solliciteren naar mijn eerste baan. Ik heb geen idee hoe ik dit het best kan aanpakken. Ik heb al een beetje rond gekeken op vacaturewebsites, maar heb geen idee hoe ik kan inschatten of een baan bij mij past. Wat als ik de verkeerde keuze maak en dan week in week uit met tegenzin naar mijn werk ga? – Isa”

Baan vinden die bij je past

Hoi Isa, ik ga wellicht een antwoord geven dat je niet graag wil horen; dat zal je nooit helemaal zeker weten totdat je met de baan begint. Van tevoren kun je namelijk nooit met 100 procent zekerheid weten wat de functie precies inhoudt. Vergeet niet dat een werkgever een rol soms ook rooskleuriger afschildert dan het in de praktijk is. Maar gelukkig zijn er wel een aantal manieren om de kans te vergroten dat je op de juiste plek terechtkomt.

Allereerst is het belangrijk dat jij goed weet wat je wil. Dat is lastig als je net bent afgestudeerd en nog geen ervaring hebt opgedaan bij verschillende soorten bedrijven. Toch helpt het heel erg om op papier te zetten naar wat voor baan én bedrijf jij op zoek bent.

Kijk daarbij echt naar waar jij het best tot je recht komt en niet wat er wellicht goed uitziet in de ogen van anderen. Een baan bij een bekende multinational klinkt misschien leuk op verjaardagen, maar wellicht past een klein bedrijf waar iedereen elkaar kent beter bij jouw persoonlijkheid.

Limiteer je bij de opdracht niet alleen tot werkgerelateerde zaken, maar onderzoek in het algemeen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Dat valt vaak te vertalen naar de werkvloer.

Vind je dit een lastige opdracht? Doe dan wat gratis persoonlijkheidstesten en beroepskeuzetesten. Daar hoef je natuurlijk niet blind op af te gaan, maar geeft je wellicht nieuwe inzichten over jezelf óf inspiratie voor welke kant je op moet met je zoektocht.

Droomprofiel opstellen van nieuwe baan

Het is belangrijk om deze opdracht te doen, ook als je al vaag weet welk beroep je wil uitoefenen. Aan de hand van wat je op papier hebt gezet, kun je namelijk een droomprofiel opstellen. Met dit profiel kun je niet alleen gerichter op zoek naar leuke banen (en meer tijd en moeite steken in deze sollicitaties). Het is ook handig als je op gesprek mag komen en je aan het einde van het sollicitatiegesprek de kans hebt om zelf vragen te stellen.

Zorg dat je gericht vraagt naar de informatie die jij wil hebben en zoek achteraf eventueel recensies van (oud-)medewerkers op over het bedrijf via Google. Via de socialmediakanalen van het bedrijf of de Over ons-pagina kun je soms ook een inschatting maken of de cultuur matcht bij jouw persoonlijkheid en waarden.

Heel belangrijk: bekijk het droomprofiel een beetje zoals je ook een vacature zou bekijken. Om op een vacature te reageren, hoef je ook niet aan alle vereisten te voldoen. Het is waarschijnlijk onmogelijk om een baan te vinden die perfect aan al je eisen voldoet.

Zie het profiel meer als een leidraad, in plaats van iets dat je op de letter moet volgen. Wanneer je deze aanpak aanhoudt, is de kans groot dat je een baan vindt die bij je past.

En zo niet? Dan is dat ook niet het einde van de wereld. Als je aan de slag gaat bij een bedrijf, is dat waarschijnlijk niet voor de rest van je leven. De druk eraf halen om die perfecte baan te vinden, kan soms ook enorm helpen.

https://www.metronieuws.nl/geld-carriere/2022/03/vakantie-aanvraag-regels-tips/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.