Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 8 jun 2015

Vaker psychische problemen door chantage na sexting

’Sexting’, het versturen van seksueel getinte berichten, is allang niet meer zo onschuldig als veel pubers denken. Het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht krijgt steeds meer meisjes en jongens in de behandelkamer met psychische problemen na chantage met blootfoto’s. „De laatste jaren is het aantal patiënten met angsten en somberheid door sexting fiks toegenomen”, zegt Iva Bicanic, coördinator van het Landelijk Psychotraumacentrum en coördinator van het Centrum Seksueel Geweld. „We zien ze steeds meer in de behandelkamer.”

Lees ook: Celstraf voor man die naaktfoto’s ex op FB plaatste

Dit zijn met name tieners tussen de 14 en 17 jaar. Ze hebben klachten die duiden op een posttraumatische stressstoornis (PTSS). In het traumacentrum krijgen zij cognitieve gedragstherapie of EMDR-therapie om hun trauma te verwerken. Vooral meisjes zijn slachtoffer. Het ex-vriendje dreigt de foto’s of filmpjes rond te sturen als ze geen seks meer wil. Of de slachtoffers worden afgeperst voor geld of de jongen wil dat ze met een van zijn vrienden naar bed gaat. „De meisjes zien geen uitweg meer. Het ene rampscenario na het andere volgt elkaar op. Wat als het uitkomt? Dan krijg ik een stigma. En wat een tiener het liefst wil, is normaal zijn. Chantage met naaktbeelden voelt voor veel slachtoffers alsof ze lichamelijk aangerand worden.”

Machteloos

De meisjes zijn wanhopig, voelen zich machteloos en worden somber. Bicanic ziet ze steeds vaker in haar behandelkamer. „Ik zou willen dat ik de tijd kon terugdraaien”, vertelt Lisa* die de negatieve gevolgen van sexting kent. Ze heeft sombere gedachten. Haar vriendje chanteerde haar met blootfoto’s die ze elkaar stuurden in betere tijden. „Hij wilde niet dat ik het zou uitmaken en zette me onder druk. Ik kon er niet onderuit, dan werd hij boos. Hij is mentaal veel sterker dan ik.”

Schuldgedachtes

Bicanic vertelt haar dat ze de foto’s binnen een goede relatie heeft gestuurd en dat hij dat niet had mogen misbruiken. Het is niet haar schuld. Lisa heeft het uiteindelijk haar omgeving kunnen vertellen en wordt gesteund. Meisjes die het slachtoffer worden zijn vaak al eerder getraumatiseerd geraakt of hebben een negatief zelfbeeld. En als de omgeving dan ook nog eens negatief reageert op de onthulling, dan gaan veel meiden over tot zelfbeschuldiging. „Je zoekt steun, maar wat als ze zeggen: Hoe heb je zo dom kunnen zijn? Dan stapelen de schuldgedachtes zich op. Wat heb ik gedaan? Wat ben ik dom. Zelfbeschuldiging kan leiden tot automutilatie of eetproblemen.”

Klasse-app

Chantage na sexting overkomt ook jongens. „Zij zijn bijvoorbeeld onzeker over hun seksuele geaardheid, gaan op onderzoek uit en belanden op websites met ervaren mannen. Het slachtoffer experimenteert wat en stuurt wat opwindende beelden. Vervolgens worden ze gechanteerd. Je blote billen op een klasse-app is al erg, maar wat als het op internet verschijnt? Dat is de grootste angst. Die spanning is ondraaglijk.”

Voorlichting

Scholen zouden volgens Bicanic veel eerder moeten beginnen met het voorlichten van kinderen over deze nieuwe vorm van flirten en over seks. „Op de basisschool al moeten leerkrachten hiermee aan de slag gaan. Een kind van 10 jaar is beter te beïnvloeden dan een puber van 14 jaar op de middelbare school. Leer ze dat seks en flirten fijn is, maar laat ze ook zien dat er negatieve kanten aan kunnen zitten. Deze kans moet je vroeg grijpen.”

* De naam van het slachtoffer is gefingeerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vaker psychische problemen door chantage na sexting
Sluiten