Redactie Metro
Redactie Metro Tech 18 sep 2020

TikTok en WeChat vanaf zondag niet meer in appstores VS

Filmpjesapp TikTok en chatapp WeChat mogen vanaf komende week niet meer in de Amerikaanse appstores worden aangeboden. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel bekendgemaakt.

De Chinese apps mogen ook geen updates meer aanbieden. Verder mag WeChat ook geen betalingen meer verwerken in de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaanse overheid verzamelen de apps te veel gegevens over gebruikers die ze delen met de Chinese overheid. Daardoor zouden de apps een gevaar voor de nationale veiligheid van de VS vormen.

Verkoop Amerikaanse tak

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde eerder al een verbod op de twee apps aan, dat ze konden vermijden als ze hun Amerikaanse tak aan een Amerikaans bedrijf zouden verkopen. Het moederbedrijf van TikTok, ByteDance, ging daarop in gesprek met softwaremakers Microsoft en Oracle en bereikte uiteindelijk een akkoord met het tweede bedrijf. Daarbij kwam geen verkoop uit de bus rollen, maar ByteDance zou zijn Amerikaanse activiteiten in een apart Amerikaans bedrijf onderbrengen. Oracle zou er een minderheidsbelang in krijgen.

12 november

De apps die voor zondag geïnstalleerd zijn, blijven tot 12 november werken. President Trump heeft TikTok tot die datum de tijd gegeven om de Amerikaanse tak van het bedrijf alsnog te verkopen.

TikTok heeft zo’n 100 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten. WeChat wordt dagelijks door zo’n 19 miljoen mensen gebruikt in de Verenigde Staten. WeChat combineert diensten die lijken op Facebook, Instagram en WhatsApp allemaal in één app en is vooral populair onder Chinese uitwisselingsstudenten en expats. In China gebruiken dagelijks een miljard mensen de app.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
TikTok en WeChat vanaf zondag niet meer in appstores VS
Sluiten