Metro
Metro Binnenland 18 sep 2020 / 14:42 uur

Grapperhaus alsnog beboet voor schenden coronaregels op bruiloft

Minister Ferd Grapperhaus krijgt alsnog een boete voor het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de minister daar vandaag van op de hoogte gebracht. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.

„De minister heeft het OM laten weten dit besluit te respecteren”, zegt de woordvoerder over de boete van 390 euro. „Hij zal de boete zo snel mogelijk betalen.”

Diep door het stof

Minister Grapperhaus ging aan het begin van deze maand diep door het stof in het debat over de coronacrisis omdat hij de regels op zijn eigen bruiloft had overtreden. Op de foto’s die in de dagen na zijn bruiloft naar buiten kwamen, was te zien hoe Grapperhaus en zijn gasten dicht bij elkaar staan. Ook schudde Grapperhaus handen en omhelsde hij zijn schoonmoeder. Tijdens het debat reageerde de minister geëmotioneerd en zei hij spijt te hebben. „Tijdens mijn huwelijk is het misgegaan. Dat spijt me, als minister hoor ik het goede voorbeeld te geven.”

Strafblad

De Tweede Kamer was het er tijdens het debat over eens dat het strafblad bij mensen met een coronaboete geschrapt moet worden als de minister er zelf zonder boete vanaf zou komen. Maar de minister was niet van plan om met terugwerkende kracht coronaboetes van het strafblad af te halen. „Dat is niet waar de Tweede Kamer in aangenomen moties om heeft gevraagd”, zei hij.

Mocht een meerderheid in het parlement toch nog willen dat oude coronaboetes van het strafblad worden geschrapt, dan wil de minister daar wel naar kijken, zo gaf hij ook aan.

De kwestie rondom de bruiloft van Grapperhaus heeft ook het vertrouwen in de minister flink aangetast. In een peiling eerder deze week van EenVandaag onder ruim 2000 mensen zei de helft van de ondervraagden hem niet langer geloofwaardig te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grapperhaus alsnog beboet voor schenden coronaregels op bruiloft
Sluiten