Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 22 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Links seksreacties op Instagram leiden naar virus

Wie op Instagram niet alleen naar de foto’s kijkt, maar bij grote accounts ook wel eens de reacties doorspit is ze waarschijnlijk wel eens opgevallen: de zogenaamde seksreacties.

Verslaafd aan mijn verhaal

Schaars gekleede modellen – tenminste, dat beweert hun profielfoto – reageren op tal van posts met teksten als: „Wedden dat jullie allemaal verslaafd raken na mijn verhaal? 👅" Verder is er een link bijgevoegd.

Dergelijke reacties kom je wel vaker tegen op het web, maar normaal gesproken leidde die link je dan naar bijvoorbeeld een dure datingsite met nepprofielen. Iets waar de meesten doorgaans niet in trappen. Nu kom je echter op een andere optie uit.

De link leidt naar een pagina, waarop wordt geclaimd dat je computer geïnfecteerd is met virussen, zo vond RTL Nieuws uit. „Uw systeem is besmet met drie virussen, onmiddelijke verwijdering vereist”, staat er dan. Om extra druk op je te zetten loopt er in snel tempo een klok terug. Wanneer je niet op tijd ingrijpt, wordt er volgens de verschenen pagina blijvende schade aangericht.

Nepscan

Ze bieden een nepscan aan, waarna er je wordt aangeraden om een programma te downloaden om deze virussen te verwijderen. Het programma dat zij aanbieden schoont je computer echter niet op, maar installeert juist een virus.

Er zijn verschillende gevolgen. Zo kan er een hacker volledig toegang krijgen tot je computer, waardoor hij achter je wachtwoorden kan en zelfs je internetbankieren kan overnemen. Ook krijg je last van een overvloed aan advertenties, die moeizaam te verwijderen zijn uit je scherm.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.