Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 22 mrt 2019 / 14:24 uur

Gökmen T. bekent en zegt alleen te hebben gehandeld

Gökmen T. heeft vrijdag tijdens de eerste zitting zijn schuld met betrekking tot de aanslag van afgelopen maandag in de tram van Utrecht bekend. Daarbij gaf hij ook aan alleen te hebben gehandeld, zo meldt het Openbaar Ministerie.

Door het bekennen van de aanslag is er nu ook een duidelijke eis van het Openbaar Ministerie. De 37-jarige man wordt onder meer meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk ten laste gelegd. Of hij ook heeft bevestigd dat hij handelde vanuit een terroristisch motief, wil het OM ‘in het belang van het onderzoek’ niet zeggen.

Andere verdachte

Naast T. zat er nog een andere man vast, maar deze (een 40-jarige Utrechter) is na de bekentenis van T. weer vrijgelaten. Andere eerder aangehouden verdachten waren in een eerder stadium al vrijgelaten. De 40-jarige Utrechter was aangehouden omdat T. in zijn woning is gearresteerd. Het OM heeft geen bewijs gevonden dat hij op enige manier betrokken was bij de aanslag.

T. zit nog altijd in volledige beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact heeft met zijn advocaat en dat er naar buiten toe geen inhoudelijke informatie mag worden gegeven.

Stille tocht

Bij de aanslag kwamen drie mensen om het leven en raakten er vijf gewond. Om hen te herdenken wordt er vrijdag avond een herdenking georganiseerd in de vorm van een stille tocht door de Domstad. Naar verwachting zullen er tussen de tien- en vijftigduizend mensen meelopen. Ook premier Mark Rutte en minister Grapperhaus lopen mee, net als de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gökmen T. bekent en zegt alleen te hebben gehandeld
Sluiten