Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 12 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

App verbergt je browserhistorie voor netwerkeigenaar

Alles wat je qua mobiel internet doet op een openbaar WiFi-netwerk kan gevolgd worden door de eigenaar van dat netwerk. De grote providers is het weliswaar per wet verboden om dit te doen, maar eigenaars van kleine WiFi-stations worden hier amper op gecontroleerd en zouden dit in theorie makkelijk kunnen doen.

Daarom heeft het Amerikaanse bedrijf Cloudfare een app ontwikkelt, die je internethistorie onzichtbaar maakt voor de netwerkeigenaar. De app heet 1.1.1.1 en is zowel op iOS als Android gratis te downloaden.

DNS-dienst

De DNS-dienst waarmee de app in elkaar zit zorgt ervoor dat de beheerder van een (WiFi-)netwerk niet kan zien welke websites een gebruiker bezoekt. In plaats van de link laat het namelijk het IP-adres zien van de website. En omdat er via een IP-adres vaak tal van websites gehost worden, maakt dit het onmogelijk voor de beheerder om te zien wat je precies aan het doen bent.

Het gaat hierbij overigens niet alleen om domeinnamen, maar ook het openen van een app of het versturen van een e-mail wordt volgens Cloudfare hierdoor beschermd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
App verbergt je browserhistorie voor netwerkeigenaar
Sluiten