Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 2 okt 2018 / 07:00 uur

Gezichtsherkenning iPhone gebruikt tegen verdachte

In de Verenigde Staten is een verdachte van een misdrijf gedwongen om zijn iPhone te ontgrendelen met behulp van gezichtsherkenning. Dit werd gedaan door een FBI-rechercheur met een huiszoekingsbevel.

Tijdschrift Forbes meldt vooralsnog dat dit het eerste bekende geval, waarbij gezichtsherkenningontgrendeling als ‘wapen’ tegen een verdachte is gebruikt door een politie-instantie. Hoewel het bij wet verboden is om verdachten te dwingen te helpen bij hun veroordeling, heeft de rechercheur geen wetten overtreden.

Geen informatie-overdracht

Dit komt doordat er bij het inzetten van gezichtsherkenning geen informatie wordt overgedragen aan de agent. Dit is bijvoorbeeld wel het geval wanneer de verdachte zijn pincode moet prijsgeven om zijn mobiel te ontgrendelen.

De 28-jarige verdachte wordt er overigens van beschuldigd kinderporno te hebben ontvangen en te bezitten. Hiervoor kan hij een straf van maximaal twintig jaar cel krijgen.

Vingerafdruk

Overigens werd er naast gezichtsherkenning wel al eerder gebruik gemaakt verdachten te dwingen hun vingerafdruk te gebruiken op hun smartphone. Net zoals bij gezichtsherkenning is hier sprake van biometrische data en dus geen kennisoverdracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gezichtsherkenning iPhone gebruikt tegen verdachte
Sluiten