Anke Horstman
Anke Horstman Tech 25 sep 2018 / 06:30 uur

Ben jij de analfabeet van de toekomst?

Help jij opa als hij YouTube op zijn tv wil gebruiken? En wacht jij ook zo lang tot je moeder dat ene zinnetje per Whatsapp naar je toe heeft gestuurd? Ach, aan de ene kant is het wel aandoenlijk: je kunt hun poging tot het digitale leven wel waarderen. Maar eerlijk is eerlijk: dat digitale non-vermogen komt niet altijd lekker uit. Ze kunnen er niets aan doen, maar toch. Best een beetje pijnlijk.

Moet je je eens voorstellen dat jouw (klein)kinderen later zo over jou denken! De mensheid leerde telefoneren, faxen, computeren, appen. Welke skills komen daar in de toekomst bij? Hoe zorg jij dat je straks niet als je opa of moeder eindigt? Mijn advies: zorg dat je je leergierig opstelt en dat je wat weet van de techniek erachter. Dus niet alleen hoe je ermee werkt, maar ook hoe je het eventueel zelf zou kunnen aanpassen in de techniek.

Vergelijk het met pech langs de weg

Stel, je krijgt een platte band tijdens het autorijden. Super vervelend, maar als je een beetje goed oplet, kun je dit eventueel zelf fixen. Dat is niet alleen goedkoper, het is ook skill waar je trots op kunt zijn. En mocht je toch eens naar de automonteur moeten, dan is het wel zo fijn dat je een beetje begrijpt waar hij het over heeft. Je laat je toch zeker niets wijsmaken?

Skills van de toekomst

Op steeds meer basisscholen leren ze 21st century skills. Op de Gouden Emmer in Heino leren ze bijvoorbeeld werken met 3D printers en de ontwerpprogramma’s die daarbij horen. Er zijn gelukkig meer scholen die dat doen. En biebbussen worden omgebouwd tot rijdende, digitale labs. Super, maar daarvoor ben jij inmiddels wat te oud. Hoe werk jij je skills dan bij?

Terug de schoolbanken in?

Terug de schoolbanken in? Ja, dat kan. Dat hoeft niet overigens. Zoveel mensen, zoveel wensen. Als je wilt leren programmeren en nieuwe digitale talen wilt ontdekken, dan heb je wellicht wat aan onderstaande initiatieven:

Over TechGirl.nl

TechGirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ben jij de analfabeet van de toekomst?
Sluiten