Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 25 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Ryanair piloten in Nederland staken vrijdag ook

Er komt een tweede grote stakingsdag aan voor piloten va Ryanair. Aankomende vrijdag leggen alle piloten die in Nederland zijn gestationeerd het werk neer. Daarmee sluit Nederland aan bij verschillende Europese landen die dat ook vrijdag gaan doen.

De vakbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) meldt dit op hun website. Daarbij zeggen ze het volgende: ,,Dit ultieme middel wordt ingezet om een cao te bewerkstelligen waarin fundamentele werknemersrechten geborgd worden. Na de eerste Ryanair-staking in Nederland op 10 augustus 2018 is ons doel niet dichterbij gekomen. Het Ryanair-management weigert sindsdien constructief met ons te onderhandelen.“

#RyanairMUSTchange

Er moeten zaken veranderen bij Ryanair, zo vinden de piloten. Onder de hashtag #RyanairMUSTchange voeren ze actie om betere arbeidsrechten te bewerkstelligen. Zo geld voor Ierse piloten het Ierse arbeidsrecht dat veel minder bescherming biedt dan het Nederlandse.

De eerste staking van de piloten was op 10 augustus 2018. Volgens de VNV is het te behalen doel na die dag niets dichterbij gekomen. Ryanair zette op die dag vervangers in maar toch waren zo’n 55.000 reizigers de dupe.

Vluchten annuleren

Hoe de staking er vrijdag uit komt te zien is niet helemaal duidelijk. Wel zegt de VNV dat als ze de uitspraak van de kortgedingrechter volgen, die heeft verplicht om alle vluchten uitgevoerd door Ryanair-piloten met een basis in Nederland te annuleren, mits de VNV de staking 72 uur van tevoren aankondigt, de reizigers dan veel meer overlast zullen ervaren. ,,We hebben er alles aan gedaan om tot een eerlijke cao te komen, maar doordat Ryanair niet met ons om tafel wil is deze werkonderbreking onvermijdbaar”, aldus de VNV.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ryanair piloten in Nederland staken vrijdag ook
Sluiten