Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 6 jul 2018 / 09:49 uur

Memes zijn veilig: Europa stemt tegen ‘uploadfilter’

Wie bang was dat het verboden zou worden om memes te maken, kan opgelucht ademhalen. Het Europees Parlement heeft tegen de plannen voor online auteursrechten gestemd. Daardoor blijft het voorlopig mogelijk om memes te maken.

In het voorstel stonden strengere regels voor het gebruik van onder meer online foto’s. Daardoor zou het uploaden van filmpjes, foto’s of muziek waar auteursrecht op zit minder makkelijk worden. Mediabedrijven als YouTube en Facebook zouden content die inbreuk maken op auteursrechten moeten blokkeren, een zogenoemd ‘uploadfilter’.

Linken

Ook zouden er strengere regels komen voor het linken naar inhoud van andere websites. Zo zouden mediabedrijven geld kunnen vragen om te linken naar hun nieuwsartikelen, zodat zij meer geld kunnen verdienen met hun inhoud.

Bij de stemming waren 627 Europarlementariërs aanwezig. Daarvan stemden er 278 voor de plannen en 318 tegen. 31 parlementariërs onthielden zich van stemming. Het parlement heeft nu een maand om met nieuwe plannen te komen. Daar wordt dan in september over gestemd.

Memes zijn veilig: Europa stemt tegen 'uploadfilter'

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Memes zijn veilig: Europa stemt tegen ‘uploadfilter’
Sluiten