Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 24 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Zo redt technologie beschermde diersoorten

Met name neushoorns worden in Afrika met uitsterven bedreigd. Dit komt door stropers die haast gewetenloos jacht maken op de dieren. Techbedrijven Dimension Data en Cisco zijn in actie gekomen.

Connected Conservation

In Zuid-Afrika rolden zij in een natuurreservaat in 2015 het Connected Conservation uit. Dit heeft het aantal stropers praktisch uitgebannen. Eerder werd er gesproken over een afname van 96 procent. Inmiddels wordt er zelfs beweerd dat er afgelopen jaar geen enkele neushoorn meer is omgelegd.

Voorheen werden de dieren vaak uitgerust met trackers. Alleen hierdoor konden de bewakers enkel reageren als een dier al aangevallen was. Het huidige systeem is zo afgesteld dat de rangers direct in actie kunnen komen wanneer mensen het reservaat binnendringen. (Zie daarvoor het ontstaande filmpje.)

,,Veel bedrijven hebben zich toegewijd aan het beschermen van deze dieren middels uiteenlopende reactieve initiatieven, zoals onthoorning of het installeren van sensors in de hoorn of onder de huid. Het probleem met deze reactieve methoden is echter, dat het dier al gedood en gestript is wanneer de rangers bij het dier aankomen", zo legt Dimension Data-bestuurder Bruce Watson uit. ,,De technologie van het Connected Conservation-model is ontworpen om het land te beschermen tegen de mens. De dieren worden niet aangeraakt en mogen vrij rondlopen, terwijl ze beschermd worden door een combinatie van geavanceerde technologie, mensen en gadgets.”

Overal ter wereld

Door het succes willen Dimension Data en Cisco het netwerk snel in andere parken in Afrika laten installeren. Het is uiteindelijk de bedoeling om op deze manier overal op de wereld bedreigde diersoorten te kunnen beschermen tegen stropers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.