Redactie Metro
Redactie Metro Tech 30 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Slachtoffer van hack moet schadevergoeding krijgen’

Slachtoffers van hacks waarbij persoonsgegevens buit zijn gemaakt, zouden een schadevergoeding moeten krijgen. Dat vindt het merendeel van de Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van securitydienstverlener Gemalto.

92 procent van de Nederlandse consumenten vindt dat een schadevergoeding niet ten goede moet komen aan de overheid, maar aan het slachtoffer. Over de hoogte van de boete zijn mensen meer verdeeld: 40 procent vindt een boete tot 10.000 euro passend, 27 procent ziet een boete tot 100.000 euro als de beste oplossing en 8 procent vindt dat boetes hoger dan 10 miljoen euro goed zijn.

20 miljoen euro

In de nieuwe Europese privacywet, de GDPR, zijn hoge boetes zeker mogelijk: de Autoriteit Persoonsgegevens kan bij een overtreding van de wet een boete van maximaal 20 miljoen euro of 4 procent van de jaaromzet opleggen, afhankelijk van wat hoger is. Controle op de nieuwe wet wordt vanaf 25 mei uitgevoerd.

„Op termijn gaat dat volgens mij een heel positief effect hebben”, zegt Jan Smets, data en security expert bij Gemalto tegen Metro. „Zoals met elke wetgeving, zul je ook nu cowboys hebben, die denken de regels aan hun laars te kunnen lappen. Daar zal door die potentiële boete een risico mee gemoeid zijn. Daarom denk ik dat onze data met de nieuwe wet op termijn veel beter beschermd zal zijn.”

Overheid

Die boete gaat, in tegenstelling tot de wens van de meeste Nederlanders, niet naar de slachtoffers. In plaats daarvan mag de overheid het geldbedrag incasseren.

Begrijpelijk dat Nederlanders dat vinden, zo vindt Smets: „Maar dat is in heel veel wetgeving al een moeilijke zaak, want het is moeilijk te bepalen wie de rechthebbenden precies zijn. Dan denk ik dat het makkelijker is om dat geld centraal te houden en te investeren in de beveiliging van data."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.