Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 15 feb 2018 / 08:59 uur

FBI en CIA: Koop geen Huawei-telefoon

De topmannen van zes Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder de NSA, de CIA en de FBI, raden consumenten af om telefoons van de Chinese bedrijven Huawei en ZTE te gebruiken. Volgens hen kunnen de Chinese bedrijven daardoor te veel macht krijgen binnen de Verenigde Staten.

Chris Wray van de FBI zegt het riskant te vinden dat een bedrijf uit een land „dat niet dezelfde waarden deelt” macht krijgt binnen het telecommunicatienetwerk van de Amerikanen. „Dat zorgt ervoor dat het bedrijf de mogelijkheid heeft om het netwerk onder druk te zetten en er controle over uit te oefenen”, wordt Wray geciteerd door CNBC.

Huawei wil voet aan de grond in VS

Huawei wil al langer een voet aan de grond krijgen in de VS, maar door dergelijke waarschuwingen heeft het Chinese bedrijf daar moeite mee. Het bedrijf zegt zelf dat een Huawei-apparaat niet riskanter is dan dat van elke andere ICT-verkoper.

Desondanks besluiten veel Amerikaanse providers, die het leeuwendeel van de smartphones verkopen, om toch niet in zee te gaan met Huawei. Eerder leek de fabrikant een deal te hebben met AT&T, maar de Amerikaanse provider zag later toch af van de deal. Volgens geruchten kwam dat door druk van de overheid.

Het leidt tot veel ergernis bij de directeur van Huawei, Richard Yu. Tijdens de techbeurs CES van afgelopen maand uitte hij nog zijn ongenoegen over de situatie: „Het is een groot verlies voor ons en voor de providers, maar vooral voor de consumenten, want die hebben niet de beste keuze."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FBI en CIA: Koop geen Huawei-telefoon
Sluiten