Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 15 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

Naaz gaat heel lekker op water

Interview. De 19-jarige singer-songwriter/producer Naaz won deze week twee Edisons. Dankbaarheid heeft haar naar eigen zeggen gebracht waar ze nu is.

Verantwoordelijk als ze is, wilde Naaz (19) het na het winnen van de Edison niet te laat maken; ze moest immers de volgende ochtend weer fris in de studio van 3FM staan. Een praatje met haar wijze collega Fresku tijdens de afterparty – „hij geeft mijn echt levensadviezen” – deed de jonge Rotterdamse zangeres echter beseffen dat ze van deze avond moest genieten en dat tijd daarin geen rol moet spelen. En dus ging ze tot in de vroege uurtjes door. Chillen met haar band. Op water, dat dan weer wel.

Irritant

„Ik ga heel lekker op water, drink echt alleen dat. Ik noem het aqua, dan klinkt het nog alsof het heel wat is”, lacht Naaz Mohammad, zoals de Koerdische voluit heet. Water drinken past bij haar, vertelt ze. „Ik ben irritant verantwoordelijk”, zegt ze. ,,Ik ben zo gedisciplineerd dat het vervelend is.” Ze eet en drinkt ook geen zuivel of geraffineerde suikers. „Als ik enorm honger zou hebben en er is alleen dat, dan neem ik het niet.” Ze plant ook graag vooruit. „Ik heb zo’n papieren planner waarin ik mijn hele dag plan, dat vind ik fijn. Ik ben ook supergelukkig als alles goed gegaan is op een dag.”

Blij is ze ook met haar Edisons. Eentje, de prijs voor Beste Nieuwkomer, staat inmiddels naast haar bed zodat ze altijd naast het beeldje wakker kan worden. De andere, die voor Beste Video bij haar liedje Words, staat bij Folkert Verdoorn, de regisseur van de clip. Want ook daar komt haar verantwoordelijkheid weer om te hoek kijken: „Het zou niet logisch zijn als die ook bij mij zou staan. Het is tenslotte zijn verdienste.”

Spotify

Naaz doet in 2014 op 16-jarige leeftijd mee aan het tv-programma Holland’s Got Talent. Haar doorbraak wordt het niet, al brengt ze in de jaren erna wel een paar singletjes uit. Als ze in 2017 met de single Words komt, leert het grote publiek haar kennen. Het ogenschijnlijk simpele liedje wordt miljoenen keren beluisterd op Spotify en wordt megahit op 3FM. Ook opvolger Up to Something blijft niet onopgemerkt in de hitlijsten. Naaz wordt geroemd om haar bijzondere en pure stem. Ze schrijft haar liedjes zelf.

Dankbaar zijn voor wat je hebt en krijgt in het leven vormt Naaz’ grootste inspiratiebron. Als ze uitlegt waarom, kan je je haast niet voorstellen dat het een 19-jarige aan het woord is: ,,Dankbaarheid is de sterkste emotie die ik kan voelen. Het is een realisatie van wat je is overkomen. Vanuit dat gevoel heb ik een liedje als Words geschreven. Vroeger dacht ik dat de mooiste liedjes uit verdriet ontstonden, nu streef ik ernaar om het gevoel van dankbaarheid vast te houden. Ik geloof dat dankbaarheid de sleutel is tot alles.”

Gevallen

Het komt voort uit de tijd waarin ze begon met haar carriere en niet alles meteen van een leien dakje ging. Haar Koerdische ouders stonden bijvoorbeeld niet te springen toen hun dochter aankondigde de muziek in te willen. ,,Zij zagen het niet zitten als ik in mijn eentje naar een studio zou gaan om daar met allemaal mannen die zij niet kenden aan mijn muziek zou gaan werken. Ik snap hen wel, maar vond het niet leuk.”, zegt Naaz. Ze mocht alleen naar de studio als haar broer mee zou gaan. ,,Dat was oké, maar omdat hij wel naar school moest, zat ik erg vaak in mijn eentje op mijn kamer liedjes te schrijven. Die tijd was minder leuk, maar ik heb daardoor wel gevonden wie ik ben.” Ze vervolgt: ,,De grond waarop ik ben gevallen, is de grond die ik nu kus. Waarmee ik wil zeggen: het negatieve in mijn leven heeft zo veel positief gemaakt.”

Inmiddels zijn haar ouders ontzettend trots op hun getalenteerde dochter die door de jury van de Edisons als ‘puur, ontwapenend, dapper, geduldig en consequent’ wordt aangeduid. Ze zaten ook in de zaal bij de uitreiking van de prijzen. ,,Van mensen die vlak bij ze zaten hoorde ik dat ze er ontzettend trots uitzagen toen mijn naam werd genoemd. Mijn moeder was ook emotioneel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.