Anke Horstman
Anke Horstman Tech 16 jan 2018 / 05:00 uur

Waar blijft de opvouwbare smartphone?

De smartphone kennen we inmiddels al een tijdje, maar de vorm is in zo’n acht jaar tijd wel hetzelfde gebleven. Is dat niet een beetje vreemd? Zijn we qua techniek/ideologie niet een stuk verder dan dit?

Van button naar touchscreen

Het was al een behoorlijke revolutie dat ‘we’ van vaste- naar mobiele telefonie overstapten. Je kent vast die oude filmpjes wel waarin men niet snapt waarom je zo’n draadloze telefoon zou nemen. Dan ben je opeens altijd bereikbaar!

Al snel veranderde de mobiele telefoon van een lomp bakbeest naar een verfijnder toestel. Smaller of zelfs een clamshell ‘klaptelefoon’. Het scherm werd steeds groter tot uiteindelijk HTC en Apple het aandurfden om de eerste touchscreen smartphones op de markt te brengen. Een groot succes, want sinds hun komst in 2007 zijn er al miljarden touchscreens verkocht.

Maar nu..?

Tja, 2007 is inmiddels even geleden. Heel veel is er qua uiterlijk niet veranderd sinds die tijd. Ja, het ene jaar was een groot display ‘in’, het andere jaar juist weer een kleinere. Je hebt smartphones met een brede schermrand en sinds kort heb je ook het randloze design van de iPhone X… leuk allemaal, maar waar is de echte vernieuwing? Nu de technologie zich zo snel ontwikkelt, zou je denken dat een revolutionair nieuw design niet zo veel gevraagd is, toch?

Opvouwbare smartphone

Samsung heeft al meerdere keren aangegeven dat het aan een opvouwbare smartphone werkt. Waarom? Het bedrijf heeft er geen reden voor aangegeven, maar kijkend naar de patentafbeeldingen, lijkt het erop dat de smartphone hiermee een stuk langer wordt. Extra scherm om naar te kijken dus. En als je het dan weer zat bent, dan vouw je je smartphone op tot een handzamer model. Om makkelijk in je broekzak te stoppen bijvoorbeeld.

Mocht de opvouwbare telefoon er echt komen, dan is dat absoluut vernieuwend wat mij betreft. De eerste hint pikte ik zo’n drie jaar geleden op, de meest recente kwam op dezelfde dag dat de iPhone X gepresenteerd werd. Slim qua PR natuurlijk, maar kom dan ook maar eens over de brug, denk ik dan. Ik hou niet van wachten. Maar goed… zo’n debacle als de ontploffende Note 7 wil niemand meer natuurlijk. Een kwestie van goed testen en niet overhaasten.

Inmiddels geeft Samsung aan dat de opvouwbare telefoon in 2019 verkocht zal worden. We moeten het maar afwachten. Eerder leek de revolutionaire smartphone al in 2018 beschikbaar te komen namelijk…

Over TechGirl.nl

Techgirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waar blijft de opvouwbare smartphone?
Sluiten