Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het OV over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Toilet

Volgens CNV zijn er ook concrete afspraken gemaakt over sociale roosters, zodat de werknemers werk en privé beter kunnen combineren. Ook is afgesproken dat er uiterlijk na tweeënhalf uur gelegenheid is om naar het toilet te gaan.

De bonden wilden eigenlijk vanaf dinsdag estafettestakingen in het regionaal vervoer organiseren als de werkgevers de bonden niet tegemoet zouden komen. Donderdag besloten de bonden de stakingen uit te stellen omdat ze een goede uitkomst van de gesprekken met werkgevers al verwachtten.

Ouderenregeling

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. In de nieuwe cao geldt eveneens voor de komende drie jaar een baangarantie voor alle buschauffeurs, treinmachinisten, monteurs en toezichthoudend personeel, stelt CNV.

Verder komt er een gezamenlijk onderzoek van werkgevers en vakorganisaties naar de mogelijkheid om de bestaande ouderenregeling te verbeteren, aldus FNV.

In het streekvervoer werken ongeveer 12.000 mensen. De komende tijd kunnen de vakbondsleden stemmen over de gemaakte afspraken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.