Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 14 dec 2017 / 12:59 uur

‘Zo maak je je oude, trage iPhone sneller’

Apple heeft met zijn iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X weer drie van de krachtigste smartphones van dit moment afgeleverd. Maar ook drie van de duurste. Veel mensen blijven daarom langer gebruikmaken van hun oude iPhones, zoals de iPhone 6 en 6s. Nu blijkt er een manier te zijn om deze sneller te maken.

Een veelgehoorde klacht onder gebruikers van zo’n oud exemplaar was namelijk sinds kort dat het toestel na verloop van tijd langzaam werd. Waar de iPhones bij aanschaf nog razendsnel waren, bleken ze nu bijna niet meer vooruit te branden.

Accu

Nu blijkt dat dat probleem weleens in de accu zou kunnen zitten. Het gerucht gaat namelijk dat Apple iPhones met een slechte batterij expres langzamer maakt. Een gebruiker van het forum Reddit toont dit aan met een screenshot van de app Geekbench. Deze app test de kracht van je telefoon en geeft aan het eind van de berekeningen een score aan de hand van de tests.

De gebruiker deed de tests twee keer op zijn oude iPhone 6s. De eerste keer met zijn oude batterij, de tweede keer nadat hij de batterij vervangen had. En de scores bleken inderdaad een stuk hoger te zijn nadat de nieuwe accu was geïnstalleerd.

Waarom?

Waarschijnlijk wordt de iPhone met de oude batterij langzamer doordat de processor onderklokt wordt. Dat lijkt te gebeuren sinds versie 10.2.1 van Apples besturingssysteem iOS.

Als de processor een lagere kloksnelheid heeft, is dat minder belastend voor de batterij. Daardoor kan hij dus ook als hij langer gebruikt is (en dus minder goed geworden is) nog steeds een volle dag mee zonder opgeladen te hoeven worden. Dit is een truc die ook al bij een aantal Macbooks gebruikt werd.

Apple heeft nog niet gereageerd op het gerucht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Zo maak je je oude, trage iPhone sneller’
Sluiten